Is het endometriose dieet wel wetenschappelijk bewezen?

onderzoekDe vraag of het endometriose dieet wel ‘wetenschappelijk is bewezen’ duikt regelmatig op. Hier is niet een kort antwoord op te geven, dus daarom wil ik er hier in dit artikel meer over vertellen. Er spelen hier verschillende factoren mee maar het eerste wat ik mij eigenlijk altijd afvraag is: waarom moet het wetenschappelijk bewezen zijn? Is de praktijk niet voldoende? Vrijwel elke vrouw met endometriose die het dieet volgt voelt zich er beter door. Steeds meer artsen en gynaecologen raden daarom het dieet aan (het endometriosecentrum in het Bronovo in Den Haag heeft een diëtiste die werkt volgens het endometriose dieet). Ze weten officieel niet hoe het kan, maar ze weten wel dat hun patiënten zich er beter door voelen (helaas zijn er ook nog vele artsen die het onzin vinden).

Een arts is geen voedingsexpert
Wat ten eerste wel handig is om te weten, is dat artsen vrijwel niks over voeding leren tijdens hun opleiding. Hun studie heet ‘medicijnen’ en voeding is maar een heel klein onderdeel van deze studie. Dus voor artsen is dit een heel nieuw gebied. Zij zijn dus geen expert hierin!

Dan is het volgende wel handig om te weten: alles waar het dieet op is gebaseerd, is zijn al bekende feiten. Wat alleen niet losstaand is bewezen is dat het endometriose dieet een (effectieve) ‘behandeling’ is tegen endometriose. En dat is ook gewoon echt heel moeilijk wetenschappelijk te bewijzen, dat is altijd zo met voeding. En om dat wetenschappelijk te onderzoeken is ontzettend veel geld nodig, en niemand heeft erg veel zin om zoveel geld daaraan uit te geven, want eigenlijk verdient niemand er wat aan.

Kortom, artsen leren vooral over medicijnen en opereren tijdens hun studie. En onderzoeken worden vooral gedaan door fabrikanten van medicijnen, want voor hen is er veel geld wat aan te verdienen.

Maar gelukkig zijn er toch wél bepaalde onderzoeken gedaan naar endometriose en voeding! Dit zijn vaak kleinschalige onderzoeken, dat wel. Zo is onderzocht dat rood vlees endometriose verergert, dat cafeïnegebruik endometriose verergert, dat het eten van veel groente en fruit endometriose vermindert, en dat het vermijden van gluten bij 75% van de vrouwen met endometriose zorgt voor minder pijn.

Op de pagina Bronnen die het dieet ondersteunen heb ik allerlei van dit soort onderzoeken verzameld.

Tegenwoordig is er ook in het algemeen steeds meer bekend over de effecten van levensstijl en voeding op de gezondheid. Eigenlijk is het heel gek vind ik, dat we pas gezond gaat eten wanneer het wetenschappelijk bewezen zou zijn dat dat beter is voor ons. Ik vind het zelf eerlijk gezegd echt heel erg logisch.

Het endometriose dieet is geen behandeling, laat dat wel duidelijk zijn. Het is wel de basis voor alles. Elke dag doen miljoenen cellen in je lichaam hun werk. Elke cel heeft zijn eigen functie. Cellen in je darmen, je lever, ja ook je baarmoeder. Deze cellen hebben elke dag weer voedingsstoffen nodig om hun werk goed te kunnen doen. Verschillende cellen hebben weer verschillende stoffen nodig. Daarom is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Wat is dan gezond? Gewoon, normale dingen die in de natuur voorkomen. Groenten, fruit, noten, zaden, bepaalde (oer)granen. Fabrieksproducten niet. Extreem bewerkte producten waar ons lichaam niks mee kan niet. Hoe onnatuurlijker een product, hoe minder voedingsstoffen en hoe belastender het voor je lichaam is om te verwerken. Dát is de essentie van het endometriose dieet.

Waarom het dieet werkt? 
Omdat juist een lichaam dat endometriose heeft, extra voedingsstoffen nodig heeft, en omdat wij minder kunnen hebben. We kunnen wel lekker ongezond gaan eten, maar daar heeft onze lever veel werk van. En dat werk gaat dan dus ten koste van het afbreken van oestrogenen in ons bloed. Dit oestrogenen overschot voedt de endometriose. En omdat onze darmen heel gevoelig zijn, gluten (bepaalde eiwitten in een aantal granen, zoals tarwe) kunnen irriterend op de darmen werken. Net als lactose. Voeding dat oestrogeenverhogend werkt vermijden we ook het liefste, zoals soja en koffie. En dan nog suiker. Suiker is een heftige belasting voor de lever. Maar suiker heeft ook veel invloed op onze hormoonbalans, door de insuline. Dan zijn suiker, maar ook gluten, veel zuivel en vlees, ook heel ontstekingsverhogend.

Zo simpel is het dus eigenlijk. Sommigen zullen het misschien nooit proberen, omdat ze wachten op een ‘cure’ (medicijn) tegen endometriose of tot het dieet wetenschappelijk bewezen is. Maar als je alle bekende feiten naast elkaar neerlegt, is het gewoon echt heel logisch.

3 reacties op “Is het endometriose dieet wel wetenschappelijk bewezen?

  1. DianaFlores zegt:

    Gelukkig is mijn positieve ervaring met voeding ,voor mij persoonlijk belangrijker dan welk wetenschappelijk onderzoek ook!
    Goed artikel Heleen, dankje

  2. Bianca van Beek zegt:

    Ik ben nu 5 maanden bezig met het endometriose dieet en ik merk duidelijk verschil! Soms kost het mij even moeite, maar dan zet ik weer door. Ik ben blij dat ik eindelijk iets heb gevonden, waar mijn lichaam op reageer.

Reacties zijn gesloten.