fbpx

Chlorella en spirulina, essentieel bij endometriose!

chlorellaEigenlijk is het een beetje gek dat ik hier nog nooit een blog heb gewijd aan de algen chlorella en spirulina. Ik noem het namelijk wel vaak in artikelen en op Facebook. Ik zweer er zelf echt bij en neem het al een hele tijd. Tijd voor wat meer info over deze wonder algen!

Chlorella en spirulina zijn beide groene zoetwater algen die heel rijk zijn aan voedingsstoffen en daarnaast ook nog andere bijzondere eigenschappen hebben. Ik heb het in dit artikel vooral over chlorella trouwens, omdat deze alg net even wat beter is bij endometriose en er veel onderzoek naar is gedaan. Het is echter ook prima om beiden te gebruiken of ze af te wisselen.

Chlorella zie ik eigenlijk niet echt als een supplement, maar als super gezond voedsel dat ik in tabletvorm inneem (als poeder kan trouwens ook). Het is puur en onbewerkt. Eén van de redenen voor mij om chlorella te nemen is omdat het van nature vitamine B12 bevat (spirulina niet). Maar daarnaast bevat het vele andere vitamines (alle, behalve vitamine D) mineralen, alle essentiële aminozuren en andere voedingsstoffen.

Waarom het goed is tegen endometriose
Chlorella is dus ten eerste heel voedzaam, maar wat het extra speciaal maakt is dat chlorella sterk ontgiftende eigenschappen heeft. Chlorella staat erom bekend dat het het lichaam kan ontdoen van zware metalen, zoals bijvoorbeeld kwik en lood. Daarnaast hebben onderzoeken ook aangetoond dat het heel effectief is tegen oestrogeendominantie. Hierdoor en door de sterk ontgiftende eigenschappen, is het een ideaal middel voor de hormoonbalans in het algemeen, maar ook om het lichaam te ontgiften van hormoonbehandelingen en andere medicijnen in het verleden. Maar denk ook aan het ontgiften van pesticiden in voeding en hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten en plastic en dergelijke. Kortom, het klinkt bijna als een endometriose medicijn!

Het is wetenschappelijk onderzocht dat chlorella in staat is om estradiol (een vorm van oestrogeen) om te zetten naar estrone en het lichaam vervolgens helpt dit af te voeren. Als je dit weet is het eigenlijk gek dat artsen ons geen chlorella voorschrijven tegen endometriose!

Ook is chlorella erg geschikt wanneer je zwanger wilt worden, ook weer door de vele voedingsstoffen dat het bevat natuurlijk, maar daarnaast is ook aangetoond dat wanneer zwangere vrouwen chlorella nemen, er hierdoor minder giftige stoffen bij de baby en in de moedermelk terechtkomen.

Daarnaast ondersteunt chlorella heel veel belangrijke processen in het lichaam. Er zit een stofje in dat alleen in chlorella zet en dat de Chlorella Growth Factor wordt genoemd, hierdoor kan de alg zich razendsnel vermenigvuldigen. Dit stofje werkt herstellend voor onze lichaamscellen en -weefsels. Ook bevat chlorella het hoogste gehalte chlorofyl (het stofje waardoor groene groenten groen zijn) wat onder andere ondersteunend werkt voor de spijsvertering en darmen.

Chlorella ondersteunt het lichaam dus bij heel veel lichaamsprocessen en is daarnaast ook nog eens heel alkalisch, dat houdt in dat het verzuring van het lichaam tegengaat.

Het nemen van chlorella heeft vooral nut wanneer je er een gezonde levensstijl op na houdt en het dieet volgt (anders is het een beetje dweilen met de kraan open!). Ook is het belangrijk jezelf verder zo min mogelijk bloot te stellen aan gifstoffen (zoals het vermijden van xeno-oestrogenen). Chlorella kan dan zo goed mogelijk zijn werk doen in je lichaam.

Chlorella kun je veilig nemen naast reguliere medicijnen of andere supplementen. Het is goed te combineren met Maca bijvoorbeeld, maar voor degenen die niet goed reageren op Maca, is chlorella een goed alternatief. Je kun het ook gebruiken naast reguliere (hormoon)behandelingen.

Hoe nemen?
Er is geen aanbevolen dosis voor endometriose. Het beste kun je je daarom aan de richtlijnen van de verpakking houden. Je kunt het nemen als tabletten, poeder of capsules. Het is vaak verstandig het gebruik geleidelijk op te bouwen en niet meteen met de hoogste dosering te beginnen. Het is mogelijk dat je ontgiftingsverschijnselen ervaart, dit heb ik al een paar keer gehoord in de Facebook groep (zelf had ik dit niet).

chlorella-iherbWaar kopen?
Je kunt chlorella kopen bij reformzaken, de Tuinen of online, bijvoorbeeld bij de Weegschaal of iHerb. Ik gebruik deze van iHerb (zie afbeelding).

13 reacties op “Chlorella en spirulina, essentieel bij endometriose!

 1. Kim zegt:

  Beste heleen,

  Toevallig was ik me net ah orienteren op spirulina en chlorella. Nu las ik op verschillende sites dat chlorella best ‘zwaar’ kan vallen als je snel last hebt van diarree en/of je darmen. In zo’n geval wordt spirulina aangeraden icm tarwegras. Wat vind jij hiervan?

  • Heleen zegt:

   Hoi Kim, daar weet ik helaas niks vanaf! Gezien de bijzondere resulaten die chlorella kan hebben bij endometriose, zou ik zelf toch liever dat nemen. Gewoon rustig opbouwen en dosering steeds wat verhogen, en kijken hoe het gaat? Volg je het dieet al, dit zorgt vrijwel altijd ook voor enorme verbetering met de darmen.

 2. Charissa zegt:

  Inderdaad eerst de minimale dosering innemen en dit langzaam opbouwen. Ik heb zelf ook nergens last van gehad.

 3. Frija zegt:

  Hoi Heleen,

  Wat voor een dosering chlorellatabletten slik jij? Ik heb het eens een aantal maanden gebruikt en ik merkte duidelijk verschil.
  Wat me opvalt is dat de chlorella van iHerb die jij hebt VEEL goedkoper is dan merken van Nederlandse webshops. Minder dan de helft zelfs. Weet je hoe dit komt? Is het dan misschien van mindere kwaliteit?
  Ik hoor het graag.

  Groeten,
  Frija

  • Heleen zegt:

   Beste Frija, ik vind het heel moeilijk te beoordelen of er verschil zit in de kwaliteit, daarvoor heb ik er te weinig verstand van. Dan zou je het al echt moeten gaan onderzoeken. Wat ik wel weet is dat alles bij iHerb veel goedkoper is, en Nederland is ook wel een nogal duur land. Ik heb begrepen dat het belangrijk is dat de chlorella een ‘gebroken celwand’ moet hebben, en dat heeft deze. Het komt uit Japan waar chlorella ook ontdekt is.

   Ik neem trouwens 10 tabletten per dag, dat is 2 mg. Maar ik vergeet vaak de 2e x 5 te nemen dus dan zijn het er maar 5… Hiervoor had ik de tabletten van Bloem (Vital Green) en daarvan nam ik 2 x per dag 3 tabletten (1,2 mg). Ik neem nu ‘s ochtends 5 tabletten en dan later op de dag nog eens 5 (als ik eraan denk).

 4. Saskia zegt:

  Goedemorgen Heleen,

  Is het van belang dat je het dagelijks neemt (ook omdat je het moet opbouwen) of kun je dit ook af en toe nemen?

  • Heleen zegt:

   Omdat chlorella gewoon heel gezond is kun je het natuurlijk af en toe nemen, maar ik denk dat als je het ook echt wilt gebruiken voor het ontgiftende effect (van bijvoorbeeld de pil, xeno-oestrogenen) dat je het dan wel een langere periode moet nemen in een hogere dosering. Af en toe een pauze is wel goed (zoals met alle supplementen).

 5. Ilse zegt:

  Hallo Heleen,

  Ik ben 10 januari 24 geworden en 23 januari heb ik te horen gekregen dat ik endometriose heb. Dit was te zien op de MRI scan. Het zit nu achter mijn baarmoeder. Tussen mijn baarmoeder en dikke darm in.
  Op advies van mijn gynaecoloog stap ik over op een andere anticonceptiepil. Eentje zonder oestrogeen.
  Op dit moment ben ik nog niet klaar voor kindjes, maar voor de toekomst is deze wens heel groot.
  Sinds een paar dagen probeer ik ook langzaam aan mijn voedingspatroon om te gooien, dit zodat ik het gevoel heb dat ik nu alles probeer om die endometriose zo rustig mogelijk te houden voor de toekomst.

  Alle supplementen die jij beschrijft op je site, kunnen die gewoon in combinatie met de anticonceptiepil? Of vermindert dat de werking daarvan?

  Groetjes!

  • Heleen zegt:

   Hoi Ilse, het staat op de site vrijwel altijd bij de betreffende supplementen beschreven of dit samen met de pil kan of niet. Maca kan sowieso niet samen met de pil. Verder geldt dat je misschien wat minder aan bepaalde supplementen zult hebben, omdat je ook nog de pil slikt en dus elke dag synthetische hormonen inneemt, wat een behoorlijke belasting voor je lever is. Je hormoonhuishouding blijft op deze manier kunstmatig ‘gereguleerd’ door de pil dus de hormoonhuishouding van binnenuit in balans brengen kan dan niet (dat is het uitgangspunt van het natuurlijk helen van endometriose). Het is wel zo dat het dieet ook helpt tegen bijwerkingen van hormoonbehandelingen (waaronder de pil) dus het sowieso beter voor je algehele gezondheid!

 6. Ilse zegt:

  Dankje Heleen voor je reactie.
  Er komt ook zo veel op me af, ik heb misschien daardoor niet alles goed gelezen.
  Heb de afgelopen week bijna alleen maar gedroomd over eten wat wel of niet mag, omdat ik er hele dagen mee bezig was. Zoeken naar recepten en waar ik bepaalde producten kan kopen.

  Wat ik uit je verhaal begrijp is dat die supplementen dus niet echt hun werk kunnen doen zolang ik de pil slik.
  Echt een grote fan van het idee van die anticonceptiepil met hoeveelheid hormonen ben ik ook niet. Maar daarnaast hecht ik toch nog wel wat waarde aan de mening van een arts en vind ik het ook een eng idee om met de pil te stoppen.
  Maar wel fijn dat je aangeeft dat het omgooien van je voedingspatroon en het weglaten van bepaalde zaken zelf ook tegen bijwerkingen vecht. Zijn er bepaalde dingen die dan ook reinigend werken ofzo? (misschien dat je dat elders ook nog beschreven hebt..)
  Ik vind het stiekem soms toch best ingewikkeld allemaal.

 7. Saskia zegt:

  Ik ben 1,5 week geleden begonnen met Chlorella. Echter ben ik sindsdien extreem moe, duizelig en misselijk. Ik heb tevens een hele opgezette buik. Is het mogelijk dat dit door de Chlorella komt? Ik gebruik de poeder en ben begonnen met 1 schepje per dag ipv de 3 schepjes die op de gebruiksaanwijzing staan.

 8. Liane zegt:

  Hoi, ik wou even reageren op het stukje van Ilse. Er komt inderdaad een hoop op je af als je je in de wereld van de voeding gaat verdiepen. Naast dat ik mariadistel een aantal maanden heb geslikt op aanraden van een orthomoleculair therapeute, ben ik de kookboeken van Rineke Dijkinga gaan lezen. Zij is ook orthomoleculair therapeut, en geeft zo veel nuttige info over wat elk voedingsmiddel met je doet. Haar tweede boek heeft ook lekkere recepten die veel in ons schema passen of die je zelf makkelijk kunt aanpassen. Ze is nu met een boek bezig waarin de hormoonbalans nog meer aan de orde komt, dus ik ben zeer benieuwd.
  De mariadistel ondersteunt de werking van de lever, van belang om te ontgiften/reinigen (weet niet of dit samen met de pil kan) Verder is brandnetelthee ook goed en in de lente/zomer kun je brandnetelsoep maken.
  Maar die boeken zijn heel interessant, misschien kun je er eens een bij een bibliotheek lenen. Succes!
  Liane

Reacties zijn gesloten.