Laatst vroeg een van jullie aan mij hoe het eigenlijk met mij gaat. Dus tijd voor weer een wat meer persoonlijke update! Het gaat eigenlijk best wel goed met me. Ik voel nog dat ik endometriose heb, maar het voelt ook alsof het goed onder controle is. Ik ben hormoonvrij en kom heel goed door mijn menstruatie heen. Ik kan zelfs gewoon redelijk functioneren op de zwaarste dagen (al doe ik het natuurlijk rustig aan! Forceer je lichaam nooit).
Het is wel wat rustiger op deze blog, zoals je misschien hebt gemerkt. Dit heeft verschillende redenen, onder andere ben ik gewoon best heel druk met mijn leventje. Maar ik heb het ook fysiek best zwaar gehad, omdat ik in februari vrij plotseling behoorlijk heftige problemen met mijn bekken kreeg, en daar nog steeds mee bezig ben.
Plotselinge bekkenpijn
In februari had ik gesport zoals ik vaker deed, maar ineens had ik daarna zóveel pijn in mijn bekken, dat ik amper nog kon lopen. Er volgde toen een best wel zware tijd waarin ik veel bij de fysio ben geweest en op fysiek gebied echt maar heel weinig kon door de pijn.
Hebben bekkenproblemen iets te maken met endometriose?
Ik denk in mijn geval dat er een verband is met endometriose, maar niet dat het de oorzaak is. Een korte navraag in de Facebook groep, leerde mij dat er meerdere vrouwen zijn met bekkenklachten. Het ligt natuurlijk allemaal in hetzelfde gebied. Ik ben natuurlijk echt geen bekken expert dus ik kan alleen vertellen hoe ik denk dat het bij mij is gegaan.
Wat is er aan de hand?
Waar ik dankzij een specialistische bekkenfysio (beslist niet hetzelfde als een gewone fysio!) ben ik erachter gekomen dat ik in vrij extreme mate altijd mijn bekkenbodemspier had aangespannen. Hierdoor was de spier helemaal verkrampt, al had ik dat eerst niet door. En een verkrampte spier is niet sterk, dus was mijn hele bekkengebied instabiel en gebruikte ik eigenlijk continu bij alles wat ik deed, de verkeerde spieren om mijn dagelijkse activiteiten te doen. Dus lopen, zitten, sporten, alles.
Eerst geloofde ik haar niet. Ik dacht, ik ben een behoorlijk bewust iemand. Ik doe yoga, ik mediteer. Ik zou het echt wel weten als ik continu een van de spieren in mijn lichaam aanspan. Maar dat was dus niet zo. Mijn ‘therapie’ begon dus met zo veel mogelijk rust nemen, en proberen de spier te ontspannen en te leren wanneer ik die spier (onbewust) aanspan. Toen ik de verkramping begon los te laten, heb ik zelfs behoorlijk intense spierpijn gehad in mijn bekkenbodem!
Dit ontspannen en loslaten heeft heel lang geduurd, en ik heb in die tijd veel pijn gehad in mijn bekkengebied. Lage rugpijn, pijn in mijn heupen, bij mijn stuitje, echt allerlei klachten die allemaal ermee te maken hebben. Gelukkig ging het na een tijdje beter, maar ik ben er nu nog lang niet. Ik kan weer redelijk normale dingen doen, maar alles moet rustig aan. Ik kan dus niet lang wandelen en ik heb een elektrische fiets gekocht. Over het strand lopen doet bij mij daarna altijd pijn.
Wat heeft deze verkramping te maken met endometriose?
Fysiek gezien eigenlijk niks. Toch zijn er meer vrouwen met endometriose die ook bekkenklachten hebben. In mijn geval komt het denk ik zelf (en mijn bekkenfysio denkt dat ook) dat mijn hele bekkengebied een soort ‘trauma-gebied’ is geworden. De extreme pijn vroeger, mijn operatie en keizersnee. De vele pijnlijke onderzoeken en natuurlijk mijn zwangerschap.
Het is gewoon een mega gevoelig gebied door alles, en ik heb daar blijkbaar heel fysiek op gereageerd. Ik ben daar gaan verkrampen. Ik heb ook wel eens een gyneacoloog (endo specialist bij een heel bekend ziekenhuis) meegemaakt die boos op mij werd tijdens het doen van een inwendige echo, omdat ik ‘niet meewerkte’. Er was toen misschien al een verkramping maar door dit soort ervaringen ontstaan ook verkrampingen.
Overigens heb ik er tijdens mijn menstruatie altijd veel meer last van, en achteraf had ik dat al voor dat de acute pijn begon.
Ook is er een puur fysieke oorzaak, het heeft ook te maken met mijn houding, mijn buikspieren die zijn losgeraakt tijdens mijn zwangerschap en nu niet sterk genoeg zijn om een goede houding te hebben en met hoe ik in zijn algemeen mijn spieren gebruik.
Maar ik wilde dit toch met jullie delen, omdat het ook niet helemaal losstaat van mijn endometriose. Ik ben trouwens toen de pijn begon, meteen als eerste naar een osteopaat geweest. Deze persoon kon niet meteen de oorzaak ontdekken. Hij vond vooral veel spanning in mijn buik. Het was echt de bekkenfysio die mij heeft geleerd hoe ik mijn bekkenbodem verkrampte en dit ook kon meten. Het is misschien goed te weten dat bekkenfysio’s na de gewone fysiotherapie opleiding nog 4 jaar verder moeten studeren. Het is een vak apart en ik heb er enorm veel geleerd over de werking van mijn lichaam en bekkengebied.
En nu verder
Ik ben nu nog steeds met fysiotherapie bezig. Ik moet leren mijn spieren te gebruiken zonder mijn bekkenbodem aan te spannen, en ik moet de juiste spieren weer sterker gaan maken. Ik doe wel aan yoga maar verder sport ik nu niet (als ik dat nu zou doen, zou ik het weer erger maken).
Ik ben benieuwd of er nog meer van jullie zijn met dit soort klachten. Ik had trouwens ook bekkenproblemen tijdens mijn zwangerschap. Maar dat leek daarna in eerste instantie weer over te zijn. Achteraf heb ik toen geen goede begeleiding gehad denk ik.
Mijn lichaam en gezondheid blijft altijd een doorlopend proces geloof ik. Echt helemaal topfit voel ik me eigenlijk nooit. Ook door de bekkenpijn maar ook de endo ben ik redelijk snel moe en kan ik minder dan gezonde mensen. Maar ik ben ook super blij en dankbaar dat ik wel gewoon kan functioneren en een normaal leven kan leiden. Eentje waarbij ik wel altijd heel goed naar mijn lichaam moet luisteren, natuurlijk ook wat betreft voeding.