fbpx

Het endometriose dieet

Dit nieuwe blog gaat over mijn ervaringen met het endometriose dieet. Ik  weet nu 3,5 jaar dat ik endometriose heb, daarvoor heb ik lange tijd klachten gehad terwijl ik niet wist wat ik had (en nog nooit van endometriose had gehoord). Uiteindelijk werden de klachten zo erg dat ik een echo kreeg, waarom 2 vrij grote eierstokcysten te zien waren (op elke eierstok een). Ik had toen nog geen idee wat endometriose was. Wel was de pijn door de endometriose en de cysten zo erg dat ik er slecht aan toe was. Ik had erg veel pijn met lopen (de cysten waren in gekanteld en zaten in mijn liezen), veel krampen en ik voelde me belabberd.

Ik ben vervolgens behandeld in het VU, eerst aan de pil, daarna kreeg ik Lucrin injecties. Daardoor komt je lichaam tijdelijk in de overgang, stopt je hele cyclus en komt de endometriose tot rust. Na een halfjaar werd ik geopereerd, omdat de cysten verwijderd moesten worden (ze waren erg groot en werden ook niet kleiner door de hormonen). De operatie was een grote opluchting omdat ik zo’n last had van de cysten.

Een tijdje ging het een stuk beter, al was ik er niet erg goed aan toe omdat ik geen conditie meer had doordat ik zo lang niks kon en zat ik niet lekker in mijn vel door de hormoonbehandelingen. Ik ben in die periode 10 kilo aangekomen (in vrij korte tijd). Het lukte me vervolgens niet goed om mijn conditie op te bouwen, soms had ik toch weer last van mijn buik en ik had helemaal geen energie.

Het is nu zo’n 2,5 jaar na mijn operatie en het is alleen maar weer erger geworden. Ik heb dagelijks last van de endometriose. Vaak pijn, nog steeds pijn bij lopen (waarschijnlijk door verklevingen in mijn liezen), vaak pijnlijke steken en krampen, weinig energie en een lage weerstand. Bij de VU kunnen ze eigenlijk niet veel meer voor me doen, en ik ga er ook niet meer naartoe. De onderzoeken zijn erg pijnlijk. Ik slik de Mylene pil nu continu door (dus zonder stopweken) maar meer is er niet qua behandeling.

Ik ben bij acupunctuur geweest, een osteopaat en andere alternatieve therapien. Niks hielp echt heel goed. Al eerder had ik wel eens iets over het endometriose dieet gelezen, maar het zag erg vrij moeilijk uit en ik kon me niet echt goed voorstellen dat het echt zoveel uit kon maken. Ook voelde ik me eigenlijk altijd zo belabberd dat ik me er ook gewoon niet toe kon zetten, ik was aan het overleven.

Een paar weken terug na een periode van heel erg veel pijn waardoor ik echt wanhopig werd, was ik weer aan het googelen geslagen. En ik vond weer informatie over het endometriose dieet, maar ook over hormonale disbalans en de invloed die voeding daarop kan hebben. En ik heb de knoop doorgehakt dat ik het endometriose dieet ga volgen.

Eén belangrijk element van het dieet liet ik al staan: tarwe. Volgens mijn acupuncturiste ben ik daar allergisch voor en zodra ik stopte met tarwe eten, had ik onmiddellijk veel minder last van mijn darmen, wat meer rust in mijn buik gaf. Maar het was niet genoeg blijkbaar. Ik ben nu nog steeds in behandeling bij deze arts en volg nu strict het endometriose dieet. Er komt zoveel op me af nu, dat ik dit blog ben begonnen. Ik hoop hiermee andere te helpen en te inspireren.

2 reacties op “Het endometriose dieet

 1. Evi zegt:

  Hallo,

  Wat goed dat je een website hebt opgezet over jouw ervaringen met het endometriose dieet.
  Ik heb zelf een ‘lichte’ vorm van endometriose. DIt betekend in mijn geval dat ik geen cycstes heb en alleen ontstekingen en wat verklevingen. Ik ondervind er echter super veel pijn van, iets waar ik in het ziekenhuis (vind ik) ontzettend veel onbegrip voor zie.
  Ik heb bijna iedere dag pijn! De ovulatie en menstruatie zijn heel pijnlijk, maar daarnaast bijna altijd wel steken o.i.d.
  Nu ben ik 2 maanden geleden ook begonnen met dit dieet en ik probeer me er vrij streng aan te houden! Dit is iets waar ik zelf grip op heb in invloed kan uitoefenen dus wat ik zeker wilde proberen!
  Ik merk echter nog niet veel verschil. Hoe lang duurde het bij jou voordat ook echt de pijn afnam?
  Voor mezelf heb ik besloten het 3 maanden vol te houden sowieso en dan te bekijken of het voldoende effect heeft.

  Nogmaals, super dat je deze website hebt opgezet!

  • Heleen zegt:

   Hoi Evi! Een lichte vorm van endometriose zegt echt helemaal niks! Ik weet niet bij welk ziekenhuis je bent, maar in het VU bij het Endometriosecentrum hebben ze aan mij uitgelegd, dat het niet uitmaakt hoe ‘erg’ je vorm van endometriose is, want iemand met matige endo kan heel veel pijn hebben en ik weet van anderen die enorme cysten hebben (gehad), maar helemaal geen pijn! Dus misschien moet je de mensen in jouw ziekenhuis eens vertellen over wat ze in het VU hierover zeggen!

   Wat goed dat je het dieet volgt, maar wat jammer dat je nog weinig verschil merkt. Eet je voor 100% geen gluten? Want dit is vaak het moeilijkst om je aan te houden, terwijl het vaak het meeste verschil kan maken (de link tussen endometriose en gluten is heel groot). Bij mij was het ook niet meteen over hoor, het duurde bij mij ook even, en ook nu ben ik er nog niet! Maar ik denk dat jouw lichaam nog veel moet ontgiften, dus is het echt belangrijk dat je je er aan blijft houden. Volg je alles wat hier staat? https://endometriosedieet.nl/het-dieet/

   Waar ik erg benieuwd naar ben is, gebruik je supplementen? Persoonlijk denk ik namelijk dat alléén het dieet wel noodzakelijk, maar vaak niet genoeg is. Daarvoor is het gewoon te complex allemaal. Supplementen kunnen ook belangrijk zijn (en werken trouwens alleen als je voeding juist is). Ben je ook bij iemand in behandeling? Zo niet, dan raad ik je aan om een goede alternatief arts te bezoeken. Iemand die verstand heeft van orthomoleculaire suppletie en bijvoorbeeld ook acupunctuur. Met endometriose zijn vaak erg goede resultaten te behalen met acupunctuur namelijk.

   Er zijn nog verschillende dingen die je uit kunt proberen, zo hebben de meeste vrouwen die endometriose hebben, last van candida. Dit is een schimmel in de darmen. Ik heb hier nog niet over geblogd, maar hier kun je er wat info over vinden: https://jessevandervelde.com/candida-infectie-lastig-maar-er-is-wat-aan-te-doen/ (sowieso een handige site!)

   En ben je bekend met Maca poeder? Bij mij merkte ik pas echt verbetering toen ik dit ging gebruiken. Dit poeder heeft van zichzelf geen hormonale werking, maar is wel enorm regulerend voor je hormoonhuishouding en helpt erg goed tegen teveel oestrogeen. Ook is het enorm goed voor je immuunsysteem en bevat het vele goede mineralen en aminozuren. Echt een aanrader!

   Zelf slik ik overigens ook het Ayurvedische kruidenmiddel Shatavari, op aanraden van mijn acupuncturist. Ik ben hiermee begonnen toen ik met de pil stopte. De meeste endopatiënten hebben ook extra magnesium nodig, en visolie (omega 3, niet 6!!) is ook heel erg belangrijk. Maar ga het liefst niet zelf dokteren met dit soort dingen, maar raadpleeg iemand die hier verstand van heeft en kan testen wat jouw lichaam nodig heeft! En gebruik alleen kwalitatieve supplementen, anders krijg je alleen maar nog meer synthetische stoffen in je lichaam.

   Heel erg veel succes met alles, ik hoop echt dat het gaat verbeteren. Vergeet ook niet te geloven in het zelfhelend vermogen van je lichaam! Probeer dagelijks te zorgen voor échte ontspanning van je lichaam, en doe bijvoorbeeld aan yoga/meditatie/tai chi of iets anders. Hou me op de hoogte hoe het gaat!

Reacties zijn gesloten.