fbpx

Hoe gaat het met mij na ruim 3 maanden het dieet te volgen?

Ik ben elke dag met het dieet bezig en ik denk elke dag aan dit blog. Maar ik kan niet altijd de tijd of energie vinden om weer een artikel te schrijven, ondanks alle informatie die nog in mijn hoofd rondtolt en die ik graag wil delen. Maar wat mij dan toch weer veel energie geeft, is wanneer ik reacties van jullie ontvang op mijn artikelen, of via Twitter waar ik net mee ben gestart en ook door het feit dat de Endometriose Stichting een link naar deze site wil plaatsen!

Daarom leek het mij nu wel een goed moment voor een update over hoe het met mij gaat en hoe het dieet mij bevalt, want dat is natuurlijk waar iedereen benieuwd naar is.

Hoe het nu gaat met mij

Zoals ik al in eerdere berichten heb geschreven, heb ik dankzij het dieet veel minder last van mijn darmen, wat ook erg prettig is voor de endometriose en de rust in mijn buik. Dit vind ik al grote winst. Ook mijn energie is enorm verbeterd, ik heb veel meer goede dagen al blijf ik ook dagen hebben waarop het allemaal wat minder gaat. Maar emotioneel en geestelijk is er ook een groot verschil, ik voel me sterker en stabieler en ik kan ook meer hebben. Ik heb minder emotionele buien en ik voel me veel krachtiger. Wat ook fijn is, ik heb geen after lunch- en dinerdip meer!

Gestopt met de pil!

Naarmate ik langer met het dieet bezig was en heel veel las over het ontstaan van een disbalans in de hormoonhuishouding, raakte ik ervan overtuigd dat de pil eigenlijk helemaal niet zo goed voor mij is. Ik was aan de pil sinds mijn operatie maar eigenlijk hielp het helemaal niet, het werd toch weer steeds erger. Het enige voordeel van de pil was het overslaan van menstruaties maar het had ook veel invloed op mijn stemming. Ik ben dus met de pil gestopt! Heel spannend vond ik het, en ik vind het moeilijk er nu al iets over te zeggen. Het zorgde natuurlijk weer voor een boel veranderingen in mijn lichaam. Ik heb nu één echte menstruatie zonder pil gehad, en die viel me eigenlijk mee. Ik heb toen zo’n 2 dagen heel heftige menstruatiekrampen gehad (2 dagen met een kruik op de bank dus), en was daarna nog 1 dag helemaal doodop. Maar de 4e dag voelde ik me eigenlijk ineens weer best wel goed!

En de pijn?

Toch heb ik tussendoor ook nog steeds endometriosepijn. Dit is iets wat niet alle endometriosepatiënten hebben, maar dat heb ik helaas altijd wel gehad. Het is niet altijd een erg heftige pijn, het voelt meestal meer als een aanwezigheid. Ik hoop natuurlijk dat dit nog vermindert, en ik hoop ook dat mijn volgende menstruatie nog weer beter gaat dan de vorige. Daarom blijf ik me super strikt aan het dieet houden (het heeft even geduurd, maar ik ben nu echt heel gemotiveerd!). Ik denk dat ik dit echt wel wat tijd moet geven, want als je de natuurlijke weg bewandelt, duurt het altijd langer voordat je de effecten merkt in je lichaam. Ook hoop ik dat ik me nog wat fitter ga voelen, er is verbetering, maar ik leef nog wel met beperkingen.

Ik vergeet bijna te vertellen dat ik zo’n 7 kilo ben afgevallen! Vroeger was mijn gewicht nooit een probleem voor mij, maar sinds alle hormoonbehandelingen en het weinig kunnen doen door de pijn, was ik niet meer blij met mijn gewicht. Ook al is het soms lastig je aan het dieet te houden, honger lijden doe je (als het goed is) niet en toch val je makkelijk af!

Kleine waarschuwing…

Ik moet er nog wel bij zeggen dat ik het stoppen van de pil in overleg heb gedaan met mijn alternatief arts, die mij daarbij ook supplementen heeft voorgeschreven die ondersteunend zijn. Ik raad je altijd aan dit met iemand te overleggen die hier verstand van heeft. Ik heb deze stap genomen omdat de reguliere artsen bij de (VU) mij niet meer verder konden helpen en dat ook zo hebben gezegd (je moet er maar mee leren leven). Wanneer je nu nog actief in behandeling bent of nog geopereerd moet worden, kun je beter niet zomaar gaan experimenteren met dit soort dingen (het dieet kun je wel altijd doen, want dit is gezond!).

Ik ben benieuwd of er anderen zijn die ook met de pil of andere medicatie zijn gestopt en helemaal de natuurlijke weg in zijn geslagen, en hoe dit bevalt!

5 reacties op “Hoe gaat het met mij na ruim 3 maanden het dieet te volgen?

 1. Frouckje zegt:

  Hallo,

  leuk om deze blog te lezen! Zelf heb ik dik anderhalf jaar een soortgelijk endo-dieet gevolgd. Dit is mede begonnen om het gevoel te hebben ergens invloed op te hebben. Maar gaandeweg het volgen van het dieet, merkte ik dat dit dieet positieve effecten had! Zeker op mijn darmen. Hoe dan ook, leuk om dit te lezen en je te volgen!

  • Heleen zegt:

   Hoi Frouckje, dankjewel voor je reactie en leuk dat je ook het dieet volgt! Het helpt inderdaad ook dat je door het dieet meer het gevoel krijgt dat je ergens invloed op hebt, want verder heb je dat vrijwel niet met endometriose. Volg je het dieet nu nog steeds?

 2. Eefje zegt:

  🙂
  Wat goed om te lezen dat vrouwen met endometriose op deze site info kunnen vinden over goede voeding bij deze aandoening. In 2010 is bij mij endometriose geconstateerd na jarenlang (zo’n 12 jaar) pijn geleden te hebben. De specialist in het ziekenhuis raadde mij aan de pil weer te gaan gebruiken (Yasmin). Deze heb ik anderhalf jaar geslikt. In deze periode werd de endometriose stabiel en nam zelfs af. Tegelijk met het nemen van de pil ben ik begonnen met betere voeding; geen koemelkproducten, geen suiker, bijna geen vlees, geen koffie, geen alcohol etc. Dat wende snel en ik kreeg meer energie.
  Twee maanden geleden ben ik gestopt met de pil. Ik voel aan dat het mijn lichaam uit balans brengt en niet goed voor mij is en ik ben ervan overtuigd dat ik zonder de pil ook de endometriose kan genezen. Ik bezoek soms een natuurgeneeskundig therapeut en die zegt hetzelfde; “je hebt de pil niet nodig om van endometriose te genezen”. Naast goede voeding neem ik Schusslerzouten en extra vitaminen. Dit kan een groot verschil maken om te herstellen. Op geestelijk gebied is het ook heel belangrijk hoe je met jezelf en je lijf omgaat. Ga je liefdevol met jezelf om? -ook als je pijn hebt? Luister je goed naar wat je lijf aangeeft? Dit zijn belangrijke aspecten.
  Ik ben begonnen met Tibetan Pulsing Bodywork (WWW.TIBETANPULSINGBODYWORK.WORDPRESS.COM)
  en dit heeft voor mij het grootste verschil ooit gemaakt. Al na een paar weken pulsen werden de endometriosecysten kleiner, mijn buik werd zachter en ik heb veel meer energie. Daarbij ben ik beter in contact komen te staan met heel mijn lijf en voel ik goed aan wat ik nodig heb om niet hard naar mezelf te zijn (want we moeten zoveel van onszelf). Ik kan mijn menstruatie er nu laten zijn zonder dat ik er boos om ben of bang ben voor pijn. Ik heb vertrouwen in mijn genezing en voel de kracht in mezelf om mezelf te genezen.
  In het verleden heeft deze vorm van genezing (Tibetan Pulsing is een oude vorm van genezing) vele vrouwen met ‘vrouwenproblemen’ geholpen, als; endometriose, cysten, gezwellen, menstruatiepijn, onregelmatige bloedingen, niet zwanger kunnen raken, onregelmatige cyclus etc. Het is heel ontspannen om te ondergaan, het doet geen pijn en je voelt de veranderingen in je lijf. Ik kan het iedereen aanraden!

  Met goede voeding, liefde voor je lijf en bewustwording kom je een heel eind in zelfgenezing en/of zelfgenezing onder leiding van een natuurgeneeskundig arts/therapeut.
  En neem vooral een kijkje op: http://WWW.TIBETANPULSINGBODYWORK.WORDPRESS.COM

  Ik wens alle vrouwen die onder endomeriose lijden sterkte toe.

  Eefje

 3. sandra Bauwens zegt:

  ik volg dit dieet al jaren, mijn colitis ulsurosa is over, maar heb steeds opnieuw heel hevige endometriose, dus het zal wel met meer dan voeding te maken hebben

  • Heleen zegt:

   Beste Sandra, wat naar is dat! Mijn ervaring is dat het dieet een essentiële basis is, maar inderdaad vrijwel nooit genoeg. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je ondanks het dieet, toch nog oestrogeen-dominantie hebt. Er kunnen allerlei factoren spelen waardoor je endometriose toch weer verhevigd is. Zelf ben ik altijd aan mijn gezondheid aan het werken, al had ik veel succes met het dieet, ik merkte pas echt heel veel verbetering na een detoxprogramma dat ik heb gedaan, sindsdien heb ik pas echt minder pijn en verbeterde mijn hele cyclus. Ook de supplementen serrapeptase en vooral ook Maca hebben me erg geholpen. Voor iedereen is het weer een andere zoektocht, omdat bij iedereen de disbalans net weer anders is. Het heeft zéker met meer dan voeding te maken, maar zonder de voeding aan te passen, werken andere dingen vaak ook minder goed. Ik wens je veel sterkte ermee, ik hoop voor je dat het snel weer de goede kant op gaat!

Reacties zijn gesloten.