fbpx

Hoe hou jij je aan het endometriose dieet wanneer je op vakantie bent?

Ik ben nu op vakantie in Thailand, en ik vond het van te voren best spannend hoe het met me zou gaan hier. Natuurlijk is zo’n hele reis best een aanslag op je lichaam, helemaal als je een chronische ziekte hebt. En ik was ook benieuwd hoe het hier zou gaan met mijn dieet. Je kan natuurlijk besluiten om lekker van je vakantie te genieten en je helemaal niet aan het dieet te houden. Maar sinds ik het dieet volg, ben ik erachter gekomen dat ik echt heel slecht tegen gluten kan. Als ik het af en toe toch eens probeer, krijg ik direct last van mijn darmen (en dat terwijl ik officieel niet allergisch ben!) en  als ik toch weer eens suiker eet, krijg ik meteen hoofdpijn daarna en word ik erg moe.

Voor mij redenen dus genoeg om me wél aan het dieet te houden tijdens de vakantie, want volgens mij geniet ik er dan juist veel meer van! Nu wist ik al dat de Aziatische keuken vrij geschikt is voor mij, veel verse groenten en rijst, en vegetarisch eten is nooit een probleem hier. Ben je geen vegetariër? Veel gerechten met rood vlees vind je hier niet, het is vooral kip en seafood. Alleen de noodles kunnen niet meer!

Tussendoortje
Ik moet zeggen dat ik soms best mijn groene smoothie mis, maar het vele verse fruit hier is heerlijk en overal te krijgen. Bij de meeste winkeltjes en kleine supermarkten zoals 7/11 kun je nootjes kopen, handig als tussendoortje. En wat ook lekker en gezond is: zeewier! Dit bevat vele goede vitaminen en mineralen, ze hebben er hier een soort chips van. Maar waar ik écht blij van word: de verse jonge kokosnoot, waaruit je het water kunt drinken (niet te verwarren met kokosmelk wat wordt gemaakt van vruchtvlees!), hierin zitten allerlei mineralen en is precies wat je nodig hebt wanneer je in een warm land bent en veel vocht verliest. Wanneer ik veel zweet krijg ik soms zo’n dorst dat water niet meer lijkt te werken, je komt dan eigenlijk mineralen en zouten tekort. Met een verse jonge kokosnoot vul je dit zo weer aan!

Ontbijten op vakantie
Vaak eet ik hier gebakken eieren of een omelet als ontbijt, daarna neem ik dan nog wat vers fruit. Soms kun hebben ze ook salade. Heel soms neem ik yoghurt met fruit. Een Aziatisch ontbijt ben ik niet zo’n fan van! In hotels vind je eigenlijk altijd wel ei-gerechten en vaak ook vers fruit, zo heb je best een goed ontbijt!

Lunch- en avondeten
Omdat ik in Thailand ben, zijn dit vaak rijstgerechten, en helaas hebben ze meestal alleen witte rijst. Wat erg lekker en gezond is, zijn gewokte verse groente in oestersaus (ja dat eet ik dan wel, ontkom je eigenlijk niet aan hier!). Ook hebben ze hier lekkere salades, maar die kunnen ook erg pittig zijn! Maar ik krijg dus zeker wel genoeg groenten binnen hier, en ze hebben veel gerechten met ei. Soms mis ik wel een lekkere salade als lunch, bij de echt Thaise eettentjes hebben ze dat niet, maar in de meer Westerse tenten vaak wel.

Hoe zit het met andere landen?
Misschien heb ik het wel best makkelijk hier in Thailand. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie ervaringen met het dieet op vakantie! Ik ben zoals elke Nederlander al vaak in Frankrijk geweest, en daar lijkt het me eigenlijk nog best lastig. In landen als Turkije en Tunesië is het wel weer beter te doen lijkt me, daar hebben ze ook altijd veel verse groenten en heerlijke feta. In Italie kun je verukkelijk eten, maar is het wel te doen om daar brood en pasta te vermijden?

Ik ben zelf altijd vrij streng met het dieet, het komt niet snel in me op om me er niet aan te houden, daarvoor vind ik het te belangrijk. Maar ik moet nu toch iets opbiechten: 2 dagen geleden heb ik een enorme chocolade Magnum naar binnen gewerkt, heerlijk!! Dit was eigenlijk de eerste keer (sinds een halfjaar!!) dat ik echt zondigde…

Hoe gaat het met jou op vakantie met het dieet?

5 reacties op “Hoe hou jij je aan het endometriose dieet wanneer je op vakantie bent?

 1. Kim zegt:

  Ik laat je in september weten hoe makkelijk of lastig ik het vind om me in Zweden aan het dieet te houden. Ik weet wel dat ik een bobble mee ga nemen zodat ik het water uit de kraan kan filteren (thuis hebben we zo’n Britta-kan maar die neem ik niet mee) en ik weet al hoe ik een geschikt drankje kan bestellen: kamomillte, tack.

 2. Lesley Bek zegt:

  Hoi Heleen,

  Ik ben net vandaag thuisgekomen van vakantie (in NL) en heb 2 weken heel mooi weer gehad, maar ook heeel veel last van buik en darmen. Was van plan de blender mee te nemen maar heb hem op het aanrecht laten staan…beetje stom. En dus 2 weken veel brood, melk en andere foute dingen gegeten. En daar heb ik vooral de laatste week van de vakantie veel last van gehad. Dus net thuis boodschappen gedaan en gelijk een heerlijke groene smoothie gemaakt, goede boodschapjes gedaan, ik ga er weer helemaal tegenaan!

  • Heleen zegt:

   Hoi Lesley, dus nu weet je waar je het voor doet! Dat is eigenlijk ook wel weer mooi vind ik, nu ben je vast weer heel gemotiveerd!

 3. Tess zegt:

  Wat is het toch fijn om een blog te lezen van iemand die hetzelfde doormaakt als ik! Dank je wel voor dit! Ik ga over 2 weken naar Ibiza.. Wat ik doe is zelf altijd bakjes noten meenemen, verder eet ik dan iets meer eieren dan normaal, af en toe een beetje brood (zondigen..) en ik neem zelf speltbrood mee voor in de vriezer daar. Fruit! Lunch is makkelijk: salade. Avondeten: heel veel verse vis en groentes. Af en toe wat frietjes, ach ja.. En ik eet nooit meer suiker maar als ik daar ben dan mag ik waterijs eten. Zo heb ik toch het idee dat ik alles kan doen waar ik zin in heb zonder AL te erg te zondigen. Oja en ik neem altijd mn eigen thee mee, waar ik ook heenga. Keep up the good work! xx

  • Heleen zegt:

   Hi Tess, dank voor je aanvullingen! Een bakje noten meenemen is inderdaad handig, doe ik ook vaak voor onderweg. Eieren eet ik ook vaak wat meer dan inderdaad, je kan overal wel een omelet krijgen. En een frietje af en toe is ook een van mijn ‘zondes’ tijdens de vakantie! Haha, er zitten tenminste geen gluten in, denk ik dan altijd maar.

Reacties zijn gesloten.