fbpx

Ik voel me niet zo goed…

Endometriosis-In-Women_BLOGIk mag natuurlijk enorm van geluk spreken, ik ben eind 2012 zwanger geraakt en sinds de bevalling geef ik borstvoeding. Dit is allemaal erg goed voor de endometriose. Ik geef nu ruim 7 maanden borstvoeding en ben ontzettend blij dat mijn menstruatie nog steeds niet is teruggekeerd. Dit geeft mij nog even rust met betrekking tot de endo! Ik heb dan ook bijna geen endometriose pijn, wat heerlijk is. Ik heb wel nog altijd last van pijn door littekenweefsel, maar dat is geen erg hevige pijn.

Maar toch voel ik me echt niet fit. Ik ben veel moe, heb weinig energie en ik heb heel vaak hoofdpijn. Ook kan ik me niet goed concentreren en komt er niks uit mijn handen. Daarnaast ziet mijn huid er ontzettend slecht uit (onzuiver) en ik heb vrijwel dagelijks last van stijve schouders en nek. Ik voel me dus verre van gezond helaas. En daar wil ik toch wel graag wat aan doen…

Het dieet
Ik geef het maar eerlijk toe, ik hield me de laatste tijd niet echt aan het dieet. Het lukt me niet. Ik heb erg veel honger doordat ik borstvoeding geef. Maar daarnaast is mijn leven ook nogal onrustig, ik woon in het buitenland waar ik veel producten niet kan krijgen en waar het normaal is om eten af te halen. We hebben veel bezoek van familie en vrienden gehad en gingen met hen dus veel uitstapjes maken en altijd even koffie drinken en uit eten. Ook zijn we net weer verhuisd. Dit zijn allemaal geen excuses maar het helpt gewoon allemaal niet. Ik eet verder wel heel gezond natuurlijk, en het is me ook wel in periodes gelukt me er grotendeels aan te houden.

Wat is de missing link?
Ik realiseerde me ook dat ik me eigenlijk al mijn hele leven nooit echt fit heb gevoeld, in ieder geval sinds de puberteit niet. Ik wordt altijd moe wakker, ik heb heel snel spierpijn en heel vaak schouder- en nekklachten. Ik heb ook heel erg RSI gehad. En de ziekte van Pfeiffer. Daarnaast heb ik heel vaak keelontsteking, bijholteontsteking en blaasontsteking. De klieren in mijn keel zijn heel vaak opgezwollen. Al mijn hele leven heb ik een heel slechte huid. Allemaal van dat soort dingen. Toen ik endometriose bleek te hebben dacht ik, dat kan er ook nog wel bij. Maar nu begrijp ik dat dit allemaal met elkaar te maken heeft!

Het begint nu ook weer allemaal nogal de kop op te steken. Ik kwam in contact met Kaj van doktercandida.nl en ik heb me weer eens in Candida verdiept. Ik herken zóveel symptomen! Ik dacht altijd dat Candida alleen een conditie in de darmen was. En ik dacht dat ik het misschien wel had gehad, maar sinds het dieet en alles wat ik voor het verbeteren en herstellen van m’n darmen heb gedaan, de Candida in ieder geval wel weg zou zijn. Maar ik had het mis…

Candidiasis
Als je heel erge Candida hebt, kan het naar je bloed verspreiden (via je darm, die is gaan lekken doordat deze beschadigd is geraakt), en zit het dus overal in je weefsels en cellen. Daar kun je heel erg last van hebben, en vooral een erg onderdrukt immuunsysteem door krijgen. Maar volgens Kaj wordt endometriose ook altijd door Candida veroorzaakt (!), doordat de schimmel bij de baarmoeder is gekomen en daar de cellen aantast. Als je Candida overgroei hebt, dan scheidt deze schimmel een stof uit, dat lijkt op alcohol. Daardoor kun je je vaak een beetje katerig voelen. Dit herken ik zo erg. Ik heb ook altijd heel snel spierpijn bijvoorbeeld. En ineens vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Ook voldoe ik aan de twee grootste veroorzakers van Candida, namelijk het slikken van antibiotica en de pil. Dit zijn de twee voornaamste veroorzakers van Candida. Antibiotica kreeg ik als kind al regelmatig tegen bronchitis (veel te snel, weet ik nu) en de pil al vanaf m’n 13e, omdat ik zo’n onregelmatige menstruatie had…

Wat kan ik eraan doen?
Het is voor mij nu niet mogelijk een streng Candida dieet te volgen aangezien ik borstvoeding geef. Maar met het eten van suiker en brood ben ik wel direct weer gestopt. Ik merk al zoveel verschil wanneer ik dat laat staan! Maar goed gaat het nog niet. Ik heb sinds kort ineens ontzettend last van voetschimmel en ook eczeem op mijn handen. Twee echte Candida symptomen. Maar alleen een dieet is ook niet genoeg om van Candida overgroei af te komen.

Ik ben hier allemaal best wel van geschrokken. Door het krijgen van mijn zoontje had ik even andere prioriteiten maar dit is wel een echte wake-up call. Het zal ook niet geholpen hebben dat ik in het ziekenhuis tijdens de bevalling antibiotica kreeg en m’n zoontje en ik hebben ook spruw gehad (is ook Candida).

Ik ga hier nu dus mee aan de slag om dit allemaal aan te pakken en verder te onderzoeken en zal daar hier ook op de blog ook over schrijven. Ik hoop ook meer te leren over de link tussen Candida en endometriose, die is namelijk misschien wel groter dan ik aanvankelijk dacht.

9 reacties op “Ik voel me niet zo goed…

 1. Noortje zegt:

  Hoi Heleen,
  Ik heb me ook een tijd naast endometriose met candida bezig gehouden.. ik herken veel van je symptomen en eigenlijk was bij mij de vermoeidheid, foggyness het vervelendste symptoom. Ook is bij bij na de zwangerschap die vermoeidheid een stuk erger geworden tot ik me een tijdlang aan het dieet hield. Ik heb hiervoor ook heel lang thymocapril geslikt. Dit leek mij wel goed te helpen. Mijn dochtertje en ik hebben nog steeds snel last van candida, zodra onze weerstand laag is krijgen we uitslag. Als ik over candida overgroei lees word een beetje negatief..valt hier eigenlijk echt wat tegen te doen?? Of is een een kwestie van je aan het candida-dieet houden? Ikzelf vind dit dieet nog lastiger dan het endodieet..ik moet er eigenlijk al helemaal niet aan denken dit voor altijd te moeten volgen.. Lieve groet Noortje

 2. Gerhardina zegt:

  Eindelijk iemand die het probleem echt goed begrijpt ik heb me een tijdje geleden ook al verdiept in het Candida verhaal met het boek the candida cure en daar komen ook artsen aan het woord die zich wel bewust zijn van de schade die deze schimmel kaan aanrichten en het is dus echt mooi niet de onschuldige vaginale schimmel zoals ons is verteld. Dat is slechts één van de mogelijke symptomen van een veel dieper liggend probleem. Dat boek is trouwens door iemand geschreven die MS heeft gehad en die zichzelf er van heeft genezen. De Candida toxines kunnen dus zelfs op lange termijn ziekten veroorzaken zoals MS, Fibromyalgie, reuma en chronische vermoeidheid syndroom. Geen suiker eten helpt bij mij goed ik ga maar eens een afspraak maken met Kaj, hij heeft een eigen praktijk zie ik op herstartjegezondheid.nl interessant filmpje op de site ook van hem en een arts. En natuurlijk ook een aanrader is de film over Candida op doktercandida.nl maar die kende ik al. Succes allemaal!

  • Heleen zegt:

   Bedankt voor jullie reacties! Nee het candida dieet kun je niet altijd volhouden, het bestaat ook uit verschillende fases en is in het begin het strengst. Maar vooral belangrijk is om de schimmel echt kwijt zien te raken, dan kun je gewoon gezond eten denk ik. Ik ga zelf ook een afspraak maken met Kaj en ik zal er op de blog ook over schrijven!

 3. Noortje zegt:

  Dank!! Ik ga de sites en filmpjes onderzoeken en zie dat Kaj in Hoogeveen praktijk houdt. Ga ook zeker bezoek aan hem brengen.

 4. Lara zegt:

  Wow, wat herkenbaar allemaal!!!!
  Ook ik voel me mijn hele leven zoals jij, altijd moe en spierpijn achtig… Ook altijd m’n hele mond vol met spruws of aften of hoe je ze ook wilt noemen. En met 14 al aan de pil!
  Spruws zijn sinds het dieet heel veel minder geworden, haast geen last meer van.

  Een vriendin van mij had een hele goede candida cure ontdekt, ik zal het eens aan haar vragen en het hier posten :-).
  Ook dat eczeem in m’n handpalmen en voetzolen.
  Ga maar weer iets strenger dieeten en ook het speltbrood schrappen..
  Succes Heleen en iedereen!

 5. Mirjam zegt:

  Ja ik heb ook al eerder de link met candida gemaakt. Ik weet dus pas sinds mei 2013 dat ik endometriose heb. Ben 48 en heb m’n hele leven al gezocht naar een oplossing voor mijn pijnen en kinderloosheid. Heb het toen eigenlijk in de candida hoek gezocht en dat hielp wel. Vooral de “candida-kit”. Allerlei kruiden en dat moet je opbouwen. Had een levend bloed onderzoek laten doen en daar zagen ze “schimmeldraden” in mijn bloed. Dat verklevingsspul en candida zijn eigenlijk schimmels. Geen wonder want schimmels zijn dol op gist en suiker en bewonen werkelijk je hele gestel. Vooral als ze eenmaal in je bloedbaan terecht komen. De enige manier voor mij is het dieet samen met meditatie en een gezonde levensstijl en het gaat stuk beter. Maar de gevolgen van de schimmels zijn vaak de klachten van bijv. fibromyalgie en allerlei andere ziekten. Vaak is het niet dat je er een verzwakt immuunsysteem van krijgt maar je krijgt het vaak doordat je een verzwakt immuunsysteem hebt. Het is ook niet niks wat je allemaal hebt opgenoemd met je levenssituatie nu. Lekker zeg. Is nogal wat. Doe rustig aan. Soms kan je van binnen uit ook heel veel helen ipv altijd van buiten af. Rusten doet veel goeds.

 6. Mirjam zegt:

  Ps. van de arts van het levend bloedonderzoek kreeg ik toen capsules die heette Oleuropeine extract. Het is een bittere stof afkomstig van de olijfboom. Tegen virussen, bacteriën, schimmels en gisten. Geweldig spul. Wordt magistraal bereid in Steunpunt Apotheek Mierlo-Hout. Heb het kunnen krijgen via mijn eigen apotheek. Wel logisch want schimmels hebben een hekel aan bitter.

 7. ike zegt:

  Wow, echt heel bijzonder dit. ik ben gisteren net begonnen met het candidadieet!! ondanks het endo dieet bleef ik me maar moe en “ziek”voelen, watten in mijn hooft, spier/gewrichtspijnen (fybromialgie) en zo verschrikkelijk moe! en dit heb ik eigenlijk al jaren! dus toch maar weer een bloedonderzoek gedaan en daar kwam uit dat ik bloedarmoede heb en verder waren mn allergie waardes erg hoog maar na onderzoek bij een allergoloog nergens allergies voor, nu zei mijn huisart(antroposoof) dat die waardes ook extra hoog zijn bij een candinda overgroei, dus krijg ik nu een kuur tegen de candida en ben ik begonnen met het dieet, ik ben benieuwd!! zou toch heerlijk zijn om me voor het eerst in 30 jaar weer fit te voelen!! succes allemaal!!

 8. Yv zegt:

  Apart, kom ik vandaag net vandaan van een controle voor de endometriose, heb ik net het programma van Alex Greeve gekocht (candida weg) en kom ik toevallig op deze site. Ik hoop zo dat het me zal helpen. Kan me al snel voelen of ik faal omdat ik weer zo moe ben, en voel me vaak een oude vrouw met sporten. Wat fijn dat dit herkent wordt. Ik denk vaak dat ik de enige ben.
  En bedankt voor de tip van die capsules Mirjam, ik ga het zo gelijk opzoeken! Succes allemaal. p.s. hebben jullie ook last van sombere stemmingen en spanningen?

Reacties zijn gesloten.