fbpx

Is de pil wel een medicijn tegen endometriose?

de-pil-endometrioseToen ik de diagnose endometriose kreeg, moest ik meteen aan de pil. Ze dachten dat daardoor mijn cysten wel zouden slinken. Daarna probeerden ze nog weer een andere variant maar ook dat hielp helemaal niet. Uiteindelijk na mijn operatie kreeg ik ook weer de pil voorgeschreven en die moest ik maar zoveel mogelijk doorslikken want dat zou goed zijn voor de endometriose. Maar mijn klachten werden langzaamaan alleen maar weer erger en erger. Ondanks dat ik nooit meer ongesteld werd, had ik ontzettend veel pijn, dagelijks.

De pil = geen echte oplossing
Wij krijgen de pil voorgeschreven bij endometriose, omdat de reguliere geneeskunde alleen aan symptoombestrijding doet. Ze weten dat het hormoon oestrogeen endometriose voedt, en dat het met elke menstruatie daardoor vaak erger wordt. Dit is een duidelijk teken van (onder andere) een hormonale disbalans, maar in plaats van naar de oorzaak te kijken (want die weten ze niet), schrijven ze de pil voor want dat neemt de natuurlijke cyclus over en dan wordt de boel gereguleerd. Door de pil vervolgens door te slikken worden de menstruaties onderdrukt en zo hopen we maar dat het niet erger wordt. Wat hier dus gebeurt, is dat weliswaar je cyclus wordt ‘gereguleerd’, maar je lichaam zal op deze manier nooit echt zelf kunnen helen. Want wanneer je de pil slikt, menstrueer je niet. Je lichaam denkt constant dat je soort van zwanger bent, waardoor je niet ovuleert (en dus niet zwanger kan raken). In je stopweek bloed je vervolgens, maar dit is geen menstruatie en je lichaam ontdoet zich dan dus niet van afvalstoffen zoals bij een gewone menstruatie.

De pil en langere termijneffecten
Maar de pil heeft niet alleen vervelende bijwerkingen, het is ook voor de langere termijn niet goed voor onze gezondheid. De pil zorgt ervoor dat je lichaam (lever) dagelijks synthetische hormonen moet verwerken. Maar ook zorgt de pil ervoor dat we aan bepaalde vitaminen en mineralen een tekort krijgen. Ook wordt de pil gezien als een mede-veroorzaker van candida omdat het de goede bacteriën in je darmen vernietigt, en dat is weer iets waar veel vrouwen die endometriose hebben aan lijden en het kan verergeren (en sowieso is dat niet goed voor je immuunsysteem). De pil zorgt er vooral voor dat we minder vitamine B6 in ons lichaam hebben (als je de pil slikt kun je daarom het beste minimaal 50mg B6 per dag nemen). Deze vitamine is belangrijk bij de werking van de lever. En dat terwijl de lever juist zo belangrijk is om onze hormoonbalans te herstellen! (een van de hoofdredenen waarom het dieet werkt)

Want, de lever is het orgaan dat ons lichaam kan verlossen van teveel oestrogeen (oestrogeendominantie). Lees hier meer over in mijn blog Hoe ontstaat endometriose? Eigenlijk doet de pil heel veel teniet wat we juist het het dieet proberen te bereiken: hormoonbalans herstellen, immuunsysteem versterken en alleen ontstekingsremmend voedsel eten.

Moet ik dan met de pil stoppen?

Dit is altijd helemaal je eigen keuze. Ik heb 3 jaar lang gedacht dat ik de pil MOEST slikken, dat werd me namelijk verteld door specialisten. Als ik heel enkel eens een stopweek hield, was dit zo dramatisch dat ik er niet over peinsde om ermee te stoppen. Maar toen ik net een paar maanden het dieet volgde, ging het zóveel beter met me, zo goed ging het sinds geen enkele reguliere behandeling die ik ooit heb gehad. Toen ging ik lezen over de pil en de negatieve effecten en vooral hoe belastend het is voor de lever en het lichaam. Terwijl ik juist met het dieet bezig was om mijn lichaam niet te belasten en mijn lever te ontgiften. Ineens voelde ik dat ik er klaar voor was en ben ik met de pil gestopt. DOODENG!! Maar het is mijn beste besluit ooit geweest. Vanaf toen begon mijn heling pas echt. Door me vrij strikt aan het dieet te houden herstelde mijn hormoonbalans en werd mijn immuunsysteem sterker en ging elke menstruatie beter en beter. Mijn lichaam was aan het helen!

Wanneer kun je beter niet met de pil stoppen?

Ten eerste kun je beter niet met de pil stoppen als je nog met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent. Het is zeker mogelijk natuurlijk zwanger te worden als je endometriose hebt, maar zolang je in een traject zit kun je beter doen wat de artsen je zeggen. Dit geldt ook als je nog in behandeling bent en bijvoorbeeld geopereerd moet worden. Ook kun je beter niet met de pil stoppen als je niet voor 100% bereid bent om ervoor te gaan om je lichaam natuurlijk te helen. Het dieet alleen is vrijwel nooit genoeg. Je zult hoogstwaarschijnlijk op zoek moeten gaan naar iets dat voor jou werkt, bijvoorbeeld acupunctuur, bepaalde supplementen of beide. Ik ben zelf zodra ik stopte met de pil serrapeptase gaan slikken (helpt je lichaam endometriose en cysten op te ruimen), Shatavari (een Ayurvedisch middel voorgeschreven door mijn natuurgeneesarts, goed voor de hormoonbalans) en later ook Maca (helpt je lichaam de hormoonbalans te herstellen en helpt teveel aan oestrogeen afvoeren). Ook had ik acupunctuur. Een heel groot effect had een detoxprogramma dat ik heb gevolgd. Door deze intense reiniging van mijn lichaam ben ik heel wat troep kwijtgeraakt en sindsdien werkt alles simpel gezegd in mijn lichaam beter. Het grootste verschil is dat ik sindsdien bijna geen endometriose pijn meer heb, en ik heb sindsdien zelf bijna geen pijn meer tijdens mijn menstruaties. Mocht je overwegen met de pil te stoppen, doe dat dan pas als je al een tijdje het dieet volgt, er helemaal aan gewend bent en verbetering merkt.

De artsen geven ons het gevoel de pil bijna een soort medicijn is tegen endometriose. Een oplossing. Maar dat is het niet. Soms kan het even goed zijn (misschien). Maar het heeft naast de nadelige effecten op onze gezondheid en heling ook vaak hele vervelende bijwerkingen. De pil is geen medicijn, maar een methode om bepaalde symptomen te onderdrukken. De pil is ontzettend ingeburgerd in onze maatschappij en daardoor denken we al snel dat het onschuldig is. Maar het is niet natuurlijk om elke dag synthetische hormonen te slikken die ons lichaam een staat van schijnzwangerschap geven.

Ben jij ook met de pil gestopt? Of juist niet? En heb je je besluit met je arts gedeeld? Ik ben benieuwd naar andere ervaringen!

19 reacties op “Is de pil wel een medicijn tegen endometriose?

 1. Kim zegt:

  Ja ik ben er ook mee gestopt, tegen het advies van de artsen in maar ik zit gewoon lekkerder in mijn vel zonder pil. Ik he toen met ze afgesproken dat ze na twee maanden mijn hormoonwaarden weer mochten testen en als die enorm verhoogd zouden zijn zou ik dat ding weer braaf gaan slikken. Mijn waarden waren gehalveerd (vanwege het dieet natuurlijk). Dag pil!

 2. Heleen zegt:

  Goed om te horen Kim! En ook goed dat je het heb aangekaart heb bij je arts en dat ze zelfs het resultaat van het dieet hebben kunnen zien, geweldig!

 3. Ivone zegt:

  Fijn dat er mensen zoals jou bestaan. Ik heb besloten, ik ga gewoon stoppen zodra ik 2 maanden bezig ben met het dieet. Ik moet pas in oktober weer bij specialist zijn en ga NIET vantevoren laten weten dat ik met de pil stop. Ik zeg het in oktober wel en hoop hem te kunnen bewijzen dat het dieet volgen & met de pil stoppen DE medicijn voor mij is. Bedankt Heleen

 4. Marloes zegt:

  Bij mij heeft de pil altijd erg goed geholpen. Ik wil deze dan ook nu weer na mijn bevalling gaan gebruiken (ook op advies van endo gynaecoloog) Het endometriose dieet wil ik wel weer grotendeels gaan volgen. Heb dankzij de combinatie pil, dieet, acupunctuur en Chinese kruiden ervoor gezorgd dat mijn Endo cystes geslonken zijn tot bijna nihil. Ik geloof dus zeker in het dieet, maar ga wel de pil weer slikken.

 5. Lieselot zegt:

  Hoi Heleen,

  Bedankt voor je verhelderende site. Wat ik altijd al voelde beschrijf jij in je blog. De pil, het dieet….zo geweldig om alles te mogen lezen met mijn mond open van verbazing. Maar nu even over de pil.
  16 jaar lang heb ik de pil geslikt en daarna ben ik gestopt. Ik voelde me heerlijk. Geen opbelazen gevoel meer, de kilo’s vlogen eraf….. maar ik kreeg er ook iets voor terug; iedere maand, op een willekeurig moment, lag ik op de grond een uur te kronkelen van de pijn (voor de klas, voor het gemeentehuis, ‘s ochtends thuis waardoor ik later naar mijn werk moest). Dit heeft 2 jaar geduurd. De gyneacoloog heeft een cyste geconstateerd in mijn eierstok van 8 bij 8 cm en deze is vorige week dinsdag verwijderd. De dag na de operatie ontdekte ik jouw site. Geweldig, wat een openbaring. Ik ben begonnen met het dieet…..maar oh wat is het ontwennen van suiker moeilijk. Nu moet ik over 3 dagen voor controle naar de gyneacoloog en zij gaat mij vragen welke vorm van hormonen ik wil…..Maar ik wil helemaal geen hormonen meer. Ik heb net besloten dat ik net als Kim een deal met haar sluit. Als mijn hormoonwaarden niet zijn gedaald na 2 maanden, dan ga ik braaf weer aan de pil. Ik hoop dat het dieet zijn vruchten zal gaan afwerpen.

  • Heleen zegt:

   Hoi Lieselot, het is normaal dat je moeite hebt met afkicken van suiker. Het feit dat je daar aan verslaafd bent betekent dat je hormonen niet in balans zijn! Dus dat betekent juist dat het dieet vast voor je gaat werken. Goed dat je dit nu besloten hebt, ik hoop dat je gyn eraan mee wil werken!

 6. Gineke zegt:

  Hoi Heleen (en Lieselot)

  Ik ben erg geraakt: eerst door bovenstaande informatie over de pil en vervolgens door het stukje wat Lieselot schrijft. Ik wilde namelijk net zelf vrijwel hetzelfde gaan schrijven:

  Zelf ben 18 jaar aan de pil geweest en 2,5 jaar geleden gestopt. Maar ook ik kreeg er (elke maand werd het sterker) wat voor terug: zo herkenbaar dat je maandelijks een uur lang gewoon niet weten waar je het zoeken moet van de pijn!
  Een aantal maanden geleden heb ik zowat een doorverwijzing naar de gyn. moeten eisen bij mijn huisarts. Die was overtuigd dat er niets aan de hand was. Op de doorverwijzing had de huisarts geschreven: “echo ter geruststelling”. Hmmm… bleek dus endometriose te hebben met 1 cyste.
  Mijn intuïtie en mijn lichaam zelf (tja, ik praat er vaak mee!) gaven aan dat beginnen met de pil niet goed was: geen hormonen meer. Maar ik vind het nog moeilijk om tegen de arts te zeggen dat ik liever begin met het dieet en (nog) niet met de pil. Er heerst ook zo’n taboe op alles wat niet onder regulier valt. Deze site is precies het laatste steuntje in de rug wat ik nodig had om me wel gewoon uit te spreken!! Heel fijn. 🙂

  • Heleen zegt:

   Hoi Gineke, ik ben blij dat ik je daarmee heb kunnen helpen! Goed luisteren naar je lichaam is het allerbelangrijkste, zeker als je de reis van natuurlijke heling gaat volgen. Het kan inderdaad moeilijk zijn om dan tegen een arts te zeggen, ik doe het niet. Maar met de pil beginnen kan altijd nog! Ik vind het verhaal van je huisarts trouwens echt ongelofelijk, zo ging het bij mij ook. Ik begrijp die huisartsen echt niet, het is absoluut geen zeldzame aandoening en de symptomen liggen op een presenteerblaadje. Bij mij duurde het een jaar voor ik een verwijzing kreeg, en toen zei hij ‘ik ben wel benieuwd, ik heb géén idee wat het kan zijn’. Bleken er 2 cysten te zitten op beide eierstokken, een van 8 en een van 5 cm.

 7. Rachel zegt:

  Hallo dames,

  Ik slik de yaz 24+4 een lichte pil, ik was voorheen altijd ziek vande hormonen en kon er slecht tegen. Bij deze pil geheel geen last. Wel ben ik een beetje pil moe aan het worden! Ik slik de pil al best een poosje en al die jaren hormonen ben er een beetje klaar mee. Ik denk eraan om te stoppen en dan te kijken hoe het gaat. Mijn grootste angst is dat endometriose gaat uitbreiden tijdens de menstruatie. Maar zo te lezen is de pil ook remedie tegen endometriose!

  • Heleen zegt:

   Hoi Rachel, de endometriose hóéft niet terug te komen als je stopt met de pil. Zeker niet als je daarnaast aan je gezondheid werkt door het dieet te volgen en je andere natuurlijke methoden gebruikt. Bij mij is het alleen maar beter met me gegaan sinds ik met de pil ben gestopt. De artsen maken ons wijs dat geen pil of andere vorm van hormonen nemen geen optie is, omdat de endometriose dan meteen terugkomt. Maar er zijn ook andere manieren! En al is het fijn als je geen merkbare bijwerkingen van de pil hebt, het richt ook schade in je lichaam aan het het verstoort op langere termijn je hormoonbalans. Bij mij is mijn lichaam juist zich gaan opschonen doordat ik weer ging menstrueren.

 8. Sylvia zegt:

  Ik heb 7 jaar lang verschillende soorten van de pil voorgeschreven gekregen totdat de diagnose van endo volgde (op advies van een spoedarts). Na de kijkoperatie eerst 6 maanden hormoontherapie gedaan (vreselijk). Ook veel jaren niets, geen dieet, geen therapie, gewoon geleefd met de situatie zoals die was. 2 jaar geleden op advies van gyno mirena spiraal laten plaatsen. Ook dit is symptoombestrijding met minimaal hormoonniveau. Ik moest ervoor onder volledige narcose omdat normale methode van plaatsing te pijnlijk was. Mijn klachten zijn er sterk door verminderd (vrijwel geen menstruatie meer, geen tussentijdse bloeding meer), dus voorlopig laat ik het zo.

 9. Simone zegt:

  HI Heleen

  Ook ik hebal7 jaar endometriose en al 4 keer geopereerd .
  Veel verschillende hormonen gekregen en de laatste pil was de zoely ,maar ook dit was niks ! Nu doe ik 2 maanden het dieet en ben in overleg met de gyn gestopt voor 3 maanden …het ging zo goed maar sinds ik gestopt ben met de pil is het hopeloos met mijn darmen , opgeblazen buik en veel krampen …kan dit met de ontwenningsverschijnselen van de pil te maken hebben ?? Ik heb dit nu al 2 weken en word er helemaal gek van …

  • Heleen zegt:

   Wat vervelend! Ik denk dat je even door moeten zetten, hopelijk verbetert het! Volg je het dieet voor 100%? Eet je ook helemaal geen gluten meer? Je zou je ook nog kunnen gaan verdiepen in ontgiften, helemaal nu je van de pil af bent. Voor je darmen zou je nog psyllium vezels kunnen proberen. Die kun je kopen onder de naam Darmreiniger bij de Kruidvat (eigen merk) of bij andere gezondheidswinkels. Helpt bij mij altijd heel goed tegen darmklachten.

 10. Simone zegt:

  Bedankt voor de tip , ga het meteen proberen. Ik volg het dieet heel streng , eet totaal geen gluten .
  Ik wil het zo graag bewijzen aan de gyn , dat het werkt.
  Ben ook maar even gestopt met maca want toen ik stopte met de pil ben ik dat meteen gaan gebruiken , mischien kan ik daar niet tegen.

 11. Tessel zegt:

  Hoi Heleen,

  Dit artikel is echt een eye-opener voor mij.

  In januari j.l. werd mij voor het eerst de pil voorgeschreven (eerst Diane, daarna Yasmin) op verdenking van endometriose (het is bij mij nog niet officieel aangetoond, daarvoor moet waarschijnlijk worden geopereerd). Sindsdien gaat alles enorm bergafwaards. In plaats van enkel de bekende ondragelijke pijn tijdens mijn menstruatie, heb ik nu áltijd pijn en daardoor moeite met lopen. Daarnaast kreeg ik allemaal andere vreemde heftige klachten, waaronder spieruitval. Sinds januari duwt mijn vriend mij in de rolstoel naar de supermarkt, maar de gynaecologen willen dat ik doorga omdat ze willen dat ik niet ongesteld wordt.

  Ik ben nu sinds twee weken tegen het advies in gestopt met de pil en het gaat langzaamaan ietsje beter, maar ik heb nog steeds constant pijn. Na 15 jaar relatief gezond leven zonder pil (met enkel die enorme pijn rond de menstruatie) ben ik nu een soort wrak. Ondertussen loopt mijn normale leven helemaal spaak, wat veel stress geeft.

  Ik ben heel blij met alle informatie op deze website. Het endometriosedieet was voor mij een kleine stap omdat ik het zonder te weten al bijna geheel volgde, maar daarom heeft het helaas misschien op mij niet veel effect. Ik volg het nu een maand en merk helaas geen verschil maar ga er zeker nog mee door. Het kan tenslotte alleen maar gezond zijn!

  Net als Simone hierboven heb ik na het stoppen met de laatste pil (welke ik maar 2 weken vol heb kunnen houden) opeens enorm last van mijn maag en darmen, terwijl ik daar normaal nooit last van heb, maar het begon al tijdens de tweede week van de pil.

  Om een lang verhaal kort te maken: mijn aversie tegen de pil is de afgelopen maanden alleen maar gegroeid. Ik kan er niet bij dat gynaecologen maar stug die pil blijven voorschrijven als het duidelijk is dat mensen er totaal van instorten.

  Ik ga proberen weer gezond te worden zonder de pil voordat ik iets hormonaals in me laat stoppen. Ik hoop zo dat de chronische pijn weggaat en dat die pillen mijn leven niet verwoest hebben. Echt, was ik er maar nooit aan begonnen.

  Het is hoopgevend om op dit blog te lezen dat het mogelijk is met endometriose en zonder veel pijn (en pil) te leven!

  • Heleen zegt:

   Wat een verhaal dit zeg! De pil heeft zeker hoe dan ook geen goede invloed op onze gezondheid, maar ik hoor niet vaak dat vrouwen er zó sterk op reageren. Lijkt mij een heel duidelijk verhaal! Maar inderdaad, de pil is geen medicijn tegen endometriose en gelukkig zijn er andere manieren om het aan te pakken. Ik raad je aan om naast het dieet je ook te verdiepen in andere natuurlijke methoden en supplementen. Trouwens, denk ook na over of je wel een operatie wilt, helemaal als dit alleen maar voor een diagnose zou zijn. Het is officieel de enige manier om endometriose te diagnosticeren, maar vaak zijn de symptomen duidelijk genoeg. Ik heb zelf erg veel pijn gehad van het inwendig littekenweefsel van mijn operatie (het was een kijkoperatie) en ook (of juist) nu ik zwanger ben heb ik daar weer veel pijn van (de pijn werd wel minder toen ik met het dieet begon). Snijden in je lichaam richt altijd schade aan, dus ik zou dat alleen doen als het niet anders kan… Succes!

 12. Tessel zegt:

  Bij het VUmc (waar ik inmiddels terecht ben gekomen) hadden ze ook nog nooit gehoord van iemand die zo sterk reageerde. Dank je wel voor je tip over de operatie, hoewel dat me nu ook weer een beetje verdrietig stemt. Ik had de hoop dat dat juist wat pijn zou wegnemen! Maar wat je vertelt is ook weer logisch. Het is eigenlijk een grote gok als je niet weet wat daarbinnen zit/hoe erg het is/hoeveel opereren gaat helpen/hoeveel pijn je naderhand overhoudt. En wat je zegt, in mijn geval zijn de symptomen eigenlijk overduidelijk. Ik ga eerst op een normale manier proberen weer iets beter te worden – vergeleken nu was het vroeger allemaal niet zo erg – hopelijk krijg ik het zonder ingrepen weer terug tot die situatie. Dank je wel voor je antwoord!

 13. lot zegt:

  Tessel,
  Ik heb na de operatie ook veel ongemak dat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door stukjes endometriose die door de operatie los zijn gekomen en zich in de buikholte weer hebben genesteld of in het spierweefsel.
  Er zijn wat verschillende chirurgen. De een werkt schoon de ander werkt bewust nog schoner omdat endometriose als stamcelletjes kunnen werken en de buikholte kunnen vervuilen.
  Mischien kan je dit aan jouw specialist vragen hier op te letten… opereren is soms wel nodig natuurlijk..ik kreeg mijn cyste niet weg met dieet…door o.a. stress groeide die alleen maar..Bij mij werkt het endo dieet nu wel, het houd pijn vaak weg 🙂 vitamine c(soms 6000 mg p dag) en tri-zink doen ook wonderen 🙂

 14. Liane zegt:

  Hallo,
  Allereerst wil ik Heleen ontzettend bedanken voor het opzetten van deze site. Hier kom ik eindelijk gelijkgestemde zielen tegen die ook oplopen tegen bijwerkingen van de pil en liever de oorzaak op een natuurlijke manier willen aanpakken in plaats van aan symptoombestrijding doen!
  Ik wou graag even reageren op de operaties. 2 jaar geleden is endo bij mij vastgesteld. In het streekziekenhuis ben ik toen geopereerd dmv een laparotomie, een flinke buiksnede, omdat de cyste op mijn eierstok niet via de kijkbuis verwijderd kon worden. Het is volgens mij een erg grove operate geweest, waarbij ze veel organen los hebben gemaakt die verkleefd waren. Na veel zoeken op internet kwam ik, omdat ik na de operatie nog meer klachten kreeg, terecht in Leuven in Belgie. Daar is een heel kundig endometrioseteam. Er wordt laparoscopisch geopereerd met een, als ik het goed begrepen heb, koolstof laser. Deze snijdt of brandt niet, maar werkt als een peeling. Met minimaal kans op littekenweefsel. Ik heb lang op de wachtlijst gestaan, dat wel. Maar ik had het er voor over omdat op een uitgebreide inwendige echo bleek dat er een endo-plak tussen endeldarm en baarmoeder zat. Dit raakte steeds verder verkleefd en zorgde voor erge pijn. 7 weken geleden ben ik geopereerd, en het gaat nu heel goed. 5 weken geleden ben ik met het dieet begonnen (ik kwam deze site tegen!) en 4 weken geleden heb ik de pil de deur uitgedaan, omdat de bijwerkingen die ik daarvan had, nog erger leken dan de kwaal! En het gaat nu heel goed! Ik moet nu mijn normale cyclus nog afwachten natuurlijk, maar ik kan weer meedraaien met alles en heb steeds meer energie!
  Dit verhaal even om aan te geven dat er verschillende manieren van opereren zijn. Ik heb ervoor gekozen om weer een zo schoon mogelijke buik te hebben, en van daaruit op een natuurlijke manier heling te zoeken. Volgende week heb ik een afspraak bij een orthomoleculair therapeut. Ik heb eindelijk weer het gevoel dat ik zelf invloed heb op mijn gezondheid! Wel even de echte menstruatie afwachten natuurlijk, maar dit begin is veelbelovend en ik kijk weer positief naar de toekomst…
  Warme groet en sterkte aan iedereen die voor deze lastige keuzes staat, van Liane

Reacties zijn gesloten.