Is Maca het wondermiddel tegen endometriose?

Wanneer je je op het pad van natuurlijk heling begeeft, moet je ervoor oppassen dat je één bepaald middel of een bepaalde behandeling als dé genezing van endometriose gaat zien. Zoals ik ook uitleg in mijn artikel Hoe ontstaat endometriose? is het ontstaan van endometriose complex en hebben vele aspecten in het lichaam ermee te maken. Er is niet één middel dat ineens de hele balans in je lichaam kan herstellen (al helemaal niet zonder aanpassen van je dieet!). Net zoals dat endometriose niet een ziekte is die op zichzelf staat en die je met een bepaalde pil weer kan laten verdwijnen.

Maar zoals bepaalde voedingsstoffen voor ons echt niet goed zijn, zoals bijvoorbeeld soja omdat het zo oestrogeen is, zo zijn er ook voedingsstoffen die ons juist erg goed kunnen helpen. Maca is misschien wel een van onze belangrijkste hulpmiddelen hierbij, maar is niet voor iedereen geschikt.

Wat is Maca?
Maca is een knolgewas dat groeit in het Andesgebergte in Peru, en wordt daar al duizenden jaren gebruikt voor het verbeteren van de vitaliteit en vruchtbaarheid van de Peruvianen. Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar Maca en het is duidelijk dat het een balancerend effect heeft op ons hormoonstelsel, zonder dat het zelf een hormonale werking heeft. Maca bevat vele vitaminen, mineralen, fyto-nutriënten en essentiële aminozuren. Dit alles ondersteunt de werking van het endocriene stelsel, dat zijn de klieren in ons lichaam die onder andere onze hormoonhuishouding regelen, zoals de hypothalamus die de hypofyse reguleert (een klier die vele hormonen afscheidt).

Hoe werkt het?
Naast dat Maca dus een regulerende werking heeft op ons hormoonstelsel, helpt het ook teveel aan oestrogeen te verlagen (zoals bij oestrogeendominantie) en de aanmaak van progesteron te verhogen. Maar gezien de extreem hoge voedingswaarde van Maca, helpt het ook de vitaliteit van het lichaam te verhogen en versterkt het het immuunsysteem, wat ook weer bijdraagt aan het herstellen van onze balans. Door de ondersteuning bij de aanmaak van progesteron, is Maca ook heel geschikt om te gebruiken om de vruchtbaarheid te verhogen (progesteron is belangrijk bij het ontwikkelen van een zwangerschap en een tekort kan een miskraam veroorzaken).

Wanneer Maca niet gebruiken?
Omdat Maca een regulerende werking heeft op je hormonen, is het niet geschikt om te gebruiken wanneer je aan de pil bent of een andere vorm van hormoontherapie gebruikt. Ook werkt het niet goed samen met supplementen die fyto-oestrogeen zijn, zoals soja. Maar dat is sowieso niet aan te raden bij endometriose.

Mijn ervaring met Maca
Toen ik een tijdje het dieet volgde en uiteindelijk met de pil stopte, ben ik niet meteen Maca gaan gebruiken. Maar na ongeveer 1,5 cyclus merkte ik toch wel door allerlei symptomen dat mijn hormonen echt niet in balans waren. Toch wilde ik mijn lichaam eerst zelf een beetje laten herstellen na zo lang pilgebruik. Omdat ik me nog steeds niet erg goed voelde en veel endometriose pijn buiten mijn menstruatie om had, besloot ik Maca te gaan proberen. Vanaf toen is het zeker beter met me gegaan, al vind ik het altijd lastig om te beoordelen waar dit aan kan liggen, het kan ook door andere dingen komen. Ik gebruik Maca niet regelmatig (dat schijnt beter te zijn) en dan vooral in de fase na de ovulatie en tot de menstruatie (wanneer wij endometriose vrouwen vaak een tekort aan progesteron hebben). Soms heb ik echt behoefte aan Maca, ik voel me dan echt een beetje ‘oestrogeen’ en wanneer ik dan Maca neem, merk ik dat me een paar uur later beter en stabieler voel.

Is Maca geschikt voor jou?
Zoals gezegd, zolang je nog aan wat voor hormonale behandeling dan ook bent, is Maca niet geschikt voor jou. Ik denk dat Maca een heel goede ondersteuning is bij het dieet, maar dat je altijd goed naar je lichaam moet luisteren. Neem het niet elke dag en kijk hoe je je voelt als je het wel of niet neemt. Er wordt aangeraden het niet langer dan 6 maanden te gebruiken. Ik ben het zelf de laatste tijd onregelmatiger gaan gebruiken om te bekijken wat dit met me doet, en ik merk soms echt dat ik er enorm behoefte aan heb. Op de dag van mijn ovulatie voel ik me altijd niet zo fit en erg labiel, en Maca helpt me dan echt. Maca is een ondersteuning van onze hormoonbalans, maar uiteindelijk moet je lichaam het zelf kunnen, het is daarom altijd belangrijk om ook aan andere aspecten van je gezondheid te werken (zoals het versterken van je conditie, je immuunsysteem en het ontgiften van je lever).

Kleine waarschuwing
Het kan zijn dat Maca niet goed samengaat met bepaalde Chinese kruiden, ben je in behandeling bij iemand die je dit voorschrijft, doe het dan altijd in overleg. Zelf gebruik ik het Ayurvedische kruid Shatavari dat geen hormonale werking heeft en zelfs heel goed samen gaat met Maca. Een combinatie die ik iedereen aan kan raden. Daarnaast heeft Maca door het hoge gehalte aan iodine (jodium) ook een activerende werking op de schildklier, wanneer je medicijnen voor je schildklier gebruikt of wanneer het bekend is dat je een schildklier aandoening hebt, kun je Maca beter niet gaan gebruiken zonder overleg met je arts.

Hoe gebruiken
Maca is verkrijgbaar als poeder, en ik doe zelf een maatschepje (zit erbij, is geloof ik 10 ml) door mijn smoothies. Je kan het ook als capsules kopen, maar dan heb je er wel vrij veel nodig per dag. De aan te raden dosis is ongeveer 2 tot 3 gram per dag. Een pot poeder is niet heel goedkoop, maar ik heb met één pot van 300 gram volgens mij wel een half jaar gedaan. Het is belangrijk Maca van goede kwaliteit te gebruiken.

Als je het dieet volgt en je hebt het gevoel dat het niet echt beter met je gaat, raad ik zeker aan om Maca te proberen! Als je ook Maca neemt of het hebt geprobeerd, ben ik erg  benieuwd naar je ervaringen.

Je kan Maca onder andere bij webwinkel de Weegschaal kopen. Mattisson is één van de merken (er zijn er niet veel) die Maca van goede kwaliteit verkoopt, en van de juist soort Maca plant.

19 reacties op “Is Maca het wondermiddel tegen endometriose?

  1. Anouk zegt:

    Hoi Heleen
    Bedankt voor deze post! Ik volg inmiddels het endometriosedieet sinds 3 maanden en het heeft bij mij al veel effect gehad, niet alleen op de pijn, maar ook op mijn algehele energieniveau. Was ook maca gaan proberen, ongeveer 1 grote theelepel ‚s ochtend door de havermout. Heb het vanaf mijn ovulatie elke dag gebruikt op dezelfde tijd, maar toen bleef mijn menstruatie uit – 10 dagen lang! (dit is nog nooit eerder gebeurd) Ben op internet gaan lezen en dit lijkt vaker voor te komen bij maca. Vond het zelf vervelend, zeker omdat wij proberen zwanger te worden en je dan op het verkeerde been gezet wordt. Ik gebruik geen hormonen, chinese kruiden trouwens. Maar goed, ik merk ook dat ik soms echt de behoefte voel om maca te nemen. Nu ik je post gelezen heb denk ik dat ik ga proberen het inderdaad af en toe te gebruiken en niet elke dag, misschien dat dat helpt.
    groetjes Anouk

    • Heleen zegt:

      Hoi Anouk, dat kan inderdaad gebeuren ja, mijn cyclus werd ook iets langer toen ik ermee begon maar dat was toen juist ook nodig 🙂 Kan me goed voorstellen dat het vervelend is als je cyclus zo laat is terwijl je zwanger probeert te worden. Ik heb helaas geen verder advies voor je mbt Maca, ik weet wel dat iedereen er erg anders op reageert, en het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. Misschien is het inderdaad een goed idee om het alleen te nemen wanneer je er behoefte aan hebt, bij mij werkt dit goed. Succes met alles!

  2. Kim zegt:

    Ah, een stimulerende werking op de schildklier…dat zou kunnen verklaren waarom die van mij te snel werkt volgens de natuurgeneeskundige. Maca dus maar weer even in de kast en hoogstens één keer per week een schepje.

  3. Heleen zegt:

    Hoi Kim, je zou in dat geval een DIM supplement kunnen proberen (eventueel in overleg met je natuurgeneeskundige) deze stof is de voornaamste werkstof in Maca en helpt bij oestrogeendominantie. Meestal is Maca beter om te nemen dan DIM omdat het van nature DIM bevat (wat je lichaam beter opneemt) samen met allerlei andere voedingsstoffen. DIM zit trouwens van nature in broccoli en andere kolen (kruisbloemigen).

  4. Mirre zegt:

    Ha Heleen, sinds juli 2012 weet ik dat ik endometriose heb. aangezien ik een kinderwens heb, heb ik mezelf 6 maanden gegeven om verschillende hokus pokus (alles wat niet regulier medisch is) methoden te preberen om natuurlijk zwanger te raken. In februari stond de operatie al gepland… Ik ben er net achter dat ik zwanger ben, operatie dus geannuleerd. De 3de hokuspokus die ik heb bezocht was vitavita.nl. Zij werkt met de Asyra methode heeft getest of Maca goed voor mij was en resultaat was positief. Ik heb 2x per dag een capsule geslikt en het resultaat is zwanger. Maar dat heeft vast niet alleen met maca te maken maar ok de andere dingen die ik heb geprobeerd…

    • Heleen zegt:

      Wat een geweldig nieuws Mirre! Je bent niet de enige waarbij dit gelukt is, het is gewoon mogelijk, geweldig weer een levend bewijs! Inderdaad zal het niet alleen de Maca zijn, maar het zal denk ik zeker geholpen hebben.

  5. Nur zegt:

    Bij mij is ook drie jaar geleden endometriose vastgesteld met laparoscopie onderzoek leek dat het uitgezaaid was en hebben ze onderzoek gestopt.Ik moest met medicijn beginnen maar ik raakte 3 maanden na onderzoek zwanger.Het is nu 2 jaar verder heb een zoon van 1 jaar maar heb nu veel meer last die soms niet te verdragen zijn en ik wil niet met hormoon medicijen beginnen ik geef ook borstvoeding. Mijn vraag is kan ik ook met Maca beginnen en hebben jullie ook andere alternatieven dan medicijnen ik hoop snel van die pijn verlost word ook al is het een beetje.Sorry voor het lange verhaal

    • Heleen zegt:

      Hoi, wat een wonder dat je zwanger raakte toen je al endometriose had! Maar niet fijn dat je er nu weer zo’n last van hebt, dat gebeurt helaas vaker na een zwangerschap. Ik raad je aan om eerst met het dieet te beginnen, ik denk dat dit al veel verbetering kan brengen. Als je Maca wilt nemen, zou ik dat pas doen nadat je een tijdje het endometriose dieet volgt. Vergeet niet dat Maca geen medicijn is! Maca is een supplement en het helpt ondersteunend in het terugbrengen van de balans in je lichaam, en daarvoor is het naar mijn mening essentieel dat je eerst bij de basis begint door eerst je voeding aan te passen. Ik ben geen arts en kan je dus niet adviseren of Maca veilig is als je borstvoeding geeft. Op internet lees ik er verschillende verhalen over, maar ik heb op fora gelezen dat het vrouwen goed bevalt. Mocht je het willen proberen, begin dan met een lage dosis en bouw het langzaam op. Maar in jouw situatie kun je echt beter eerst naar je voeding kijken. Heel veel succes ermee!

  6. Nur zegt:

    Bedankt voor snelle reactie.İk hoop snel met dieet te beginnen maar met mijn eetgewoontes wordt het moeilijk.Hoop iedereen een gezonde leven toe

  7. Marije zegt:

    Hoi Heleen,
    Ik volg het dieet nu 2 maanden, en het gaat erg goed! Ik kreeg gelijk meer energie! en voel me stukken beter, ook mijn man is er blij met het verschil, ben weer veel enthousiaster en ondernemender! Alleen als ik bijna ongesteld moet worden krijg ik eetbuien, ik probeer dan gewoon wat meer te eten van de dingen die ik wel mag eten. Rijstwafels, rozijntjes, walnoten enz. Maar nu had ik het deze week plotseling ook, ik krijg buikpijn en rugpijn.. het blijft wat doorzeuren, ik ben er zelf van overtuigd dat dit mijn eisprong is geweest.. Zou maca mij op dit moment kunnen helpen!? Zodat die zeurende endometriose pijn minder wordt? Groetjes Marije

    • Heleen zegt:

      Hoi Marije, goed te horen dat je je zoveel beter voelt door het dieet! Ik had zelf een beetje hetzelfde, ik merkte snel veel verschil in mijn energie maar bleef nog wel pijnklachten houden in het begin. Mij heeft Maca toen erg veel geholpen, ik merkte ook dat ik minder labiel was in bepaalde fases in mijn cyclus en me beter voelde. Het is denk ik echt een kwestie van uitproberen met dit soort dingen. Ook zou je kunnen kijken naar manieren om te ontgiften, helemaal omdat je nu meer dan 2 maanden het dieet volgt, zou je dat goed verder kunnen helpen zodat je je nog beter voelt. Dit is een goed detoxprogramma die ik toevallig net heb ontdekt die je zelf thuis kan doen: https://www.doctoroz.com/videos/dr-ozs-3-day-detox-cleanse-one-sheet

  8. Claudia zegt:

    Ik vind de smaak van Maca behoorlijk overheersend heeft iemand een paar lekkere recepten voor mij of tips dat ik toch de benodigde hoeveelheid Maca binnen krijg per dag.
    Alvast bedankt, Claudia

  9. Heleen zegt:

    Hoi Claudia, dat vind ik ook wel een beetje. Ik doe het zelf door m’n groene smoothie, ik maak redelijk veel dat ik verdeeld over de dag drink, dus dan is het niet zo sterk. Als je het echt niet lust, kun je ook capsules nemen, dit is wel wat duurder en je moet er dan vrij veel nemen.

  10. Jet zegt:

    Ook ik heb een tijdje maca genomen, ik had het idee dat ik er de eerste paar dagen onrustig van werd, en er slecht van ging slapen, dit werd daarna wel weer beter. En mijn menstruatie duurde i.p.v vier tot vijf dagen ineens bijna drie weken. Toen ben ik maar gestopt met maca, maar vraag me af of er meer mensen zijn die dit herkennen.
    Ben benieuwd.
    Jet

    • Heleen zegt:

      Hoi Jet, dat onrustige gevoel ken ik wel een beetje. Wel heel apart dat je menstruatie zo lang ging duren erdoor! Het is lastig met dit soort dingen, reageert je lichaam er gewoon niet goed op, of is je lichaam op een bepaalde manier de balans aan het herstellen en gaat het daarna beter?
      Maar bij sommigen werkt Maca gewoon niet, daarin ben je dus niet de enige. Je zou nog DIM kunnen proberen, dit is een van de werkende stoffen in Maca en het helpt bij oestrogeendominantie. Van nature zit het ook in broccoli. Maar het kan ook zijn dat er bij jou net een wat andere hormonale disbalans aan de hand is.

    • Heleen zegt:

      Hoi Nina, nee inderdaad, dat kan dan niet. Waarom gebruik je estradiol, in ieder geval niet voor endometriose lijkt me?

  11. elly zegt:

    dag,mijn man en ik gebruiken sinds een ruime tijd maca,maar we kunnen allebei niet goed inslapen en slapen …

    • Heleen zegt:

      Misschien het dan maar in ieder geval wat minder, of anders helemaal niet meer gebruiken?

Reacties zijn gesloten.