fbpx

Je kiest altijd zelf wat je eet en wat niet

Ik krijg vaak vragen over wat er wel of niet in het endometriose dieet past. Ik hoop altijd heel erg, dat door de informatie die ik deel, dat je dat uiteindelijk zelf kan beoordelen met de kennis die je hebt opgedaan. Dat je weet wat het endometriose inhoudt, wat daar niet in hoort en zo kun je dan zelf heel makkelijk even de ingredi├źnten bekijken en je hebt je antwoord.

Maar ik begrijp ook heel goed dat wanneer het allemaal nog nieuw voor je is, dit allemaal nogal overweldigend voor je is en je de materie je nog niet eigen hebt gemaakt. En soms is het gewoon ook (nog) niet zo duidelijk.

Wanneer dit soort vragen komen, voel ik me soms een beetje een zeur. Want vaak moet ik dan weer zeggen, nee dat mag niet. Nee dat ook niet. En dan lijkt het soms (voor mijn gevoel) dat het van mij niet mag. En dat is natuurlijk niet zo. Je maakt altijd je eigen keuze. Van mij moet je niks ­čśë

Dus ik probeer erop te letten hoe ik het formuleer. Daarom zeg ik nu meestal ‘het is niet volgens het endometriose dieet’. Zodat het niet lijkt dat het van mij niet mag.

Want wat je eet is altijd je eigen keuze. Je hoeft je niet 100% aan het endometriose dieet te houden. Het is altijd je eigen keuze wat je eet, in hoeverre je je eraan houdt. Je doet het voor jezelf, niet voor mij of voor een ander.

Voor wie ge├»nteresseerd is in het dieet, raad ik je wel aan om er – in ieder geval voor een bepaalde periode – wel ├ęcht voor te gaan. Want anders zul je nooit weten wat het voor je kan doen. En dat is zonde.

Maar wat ik hoop te bereiken, met deze site, het gratis e-book en de Facebook groep, dat je weet wat het endometriose dieet inhoudt. En met die kennis kun je vervolgens je eigen weg vinden binnen het dieet. Je hoeft niet precies te eten wat een ander eet, of wat ik eet, of wat er in de groep gedeeld wordt of in mijn receptenboek.

En sommigen houden zich er 100% aan. Anderen maken eens een uitzondering op een feestje of een andere speciale gelegenheid. Je gaat hier steeds meer je weg in vinden. Je merkt dat je van sommige dingen direct last krijgt, dus die laat je vervolgens meestal wel staan dan. En misschien merk je dat je van andere dingen niet direct last krijgt, dus daarvoor maak je soms eens een uitzondering op dat moment. Het betekent overigens niet dat als je ergens niet direct last van krijgt, het ook meteen goed voor je is. Maar die keuze kun je zelf maken.

Soms krijg ik wel eens het gevoel dat iemand bijna om een soort van ‘toestemming’ vraagt om toch iets te eten wat niet volgens het endometriose dieet is. Dit gaat meestal over producten die op het randje balanceren van wel of niet volgens het endometriose dieet. Bijvoorbeeld semi-gezonde chips maar wel gebakken in zonnebloemolie. Of iemand die me mailde die echt heel graag kwark wilde blijven eten. Tja…┬áDat moet je dus niet aan mij vragen. Dat moet je helemaal zelf weten.

Waar het endometriose dieet echt om gaat, is het eten van echt gezond, onbewerkt eten. En het liefst zelf klaargemaakt. En dan vooral veel echt groenten en fruit. Best simpel eten eigenlijk. Niet uit een fabriek.

En daarbij wil ik je ook uitnodigen om je vooral te richten op waar je JA tegen zegt, en niet alleen op waar je nu nee tegen zegt, dus wat je nu niet meer eet. Want waar zeg je JA tegen? Tegen meer energie, tegen minder darmklachten, tegen misschien wel minder pijn, tegen een beter gevoel over jezelf. Denk eraan waar je het voor doet! Het endometriose dieet is geen straf. Het is wel: beter voor jezelf zorgen, je lichaam voeden met helende voeding. Je lichaam minder belasten zodat je immuunsysteem weer sterker kan worden.

En daarom is het juist belangrijk om die keuze zelf te maken. Want het is jouw keuze die jij voor jezelf maakt en dat is het beste wat je kan doen voor jezelf. Je doet het voor jezelf, je ‘moet’ het niet van iemand anders (en al helemaal niet van mij!). Ik geef alleen bepaalde informatie.

Wat gun jij jezelf?