Kim leest: Hollandse Kramen – het kookboek van de markt

Dit is een gastblog van tekstschrijfster Kim Bergshoeff. Kim heeft de ziekte van Crohn, een andere auto-immuunziekte in de buik. Ze heeft veel baat bij het endometriose dieet. Kim heeft een eigen blog waarop zij over haar leven schrijft.

Sinds een aantal weken is er een nieuwe man in ons leven, hij heet Giel. Nee, Giel heeft geen vier poten en een staart: Giel heeft een groen schort en akkers vol met groente en fruit. Giel is namelijk bioboer en elke week levert hij een tas met groente en een tas met fruit voor ons af bij een ophaalpunt. Daar heeft ie dan speciaal voor ons een sticker op gedaan met de naam ‘Arjo Hooimeijer’ erop.
Dankzij Giel komen we gemakkelijk aan ons biologische groenten en fruit en ook nog voordeliger dan wanneer we alles in de natuurwinkel zouden kopen.

We moeten nog wel een beetje aan hem wennen, hoor, want af en toe doet hij gekke dingen. Zo deed hij laatst tuinbonen in de tas (gelukkig kregen we wel een mailtje van hem met een hele uitleg over dubbel doppen en een lekker pastarecept erbij) en een paar weken later zaten er vreemde wit-met-paarse knolletjes in de tas. Volgens de mail die we elke week van Giel krijgen waren dit meiraapjes. Hier kregen we ook een recept voor, maar daar waren we iets minder enthousiast over en we hadden er nog eentje over ook (oplossing: de volgende dag mosselen eten en samen met restantjes wortel en bleekselderij ook stukjes meiraap meekoken).

Maar het kan nog beter (hoewel…bestaan er dingen die beter zijn dan een pan versgekookte mosselen met bouillon en verse groenten?): in het boek ‘Hollandse Kramen’ vind je tal van recepten met groenten die je op de markt (en in de tassen van de bioboer) kunt vinden.
Mijn favoriet tot nu toe is de soep van adukibonen waar ook bleekselderij, wortel en prei in gaat. Adukibonen zijn rijk aan vezels en ijzer en passen erg goed binnen het endometriosedieet. Het volgende recept dat ik graag wil uitproberen is de tabouleh à la Nadia, die ziet er op de foto erg lekker uit. Als je geen gewone couscous eet, kan je het ook met mais couscous maken.

De recepten in dit boek sluiten niet voor 100% aan bij het endometriosedieet (er wordt soms suiker of brood gebruikt), maar bevat wel heel goede tips en inspiratie en achtergrondinformatie (en een groot deel van de recepten kun je wél maken).
Daarnaast is het ook een prachtig vormgegeven boek met maar liefst drie leeslintjes en mooie kleurenfoto’s (onder andere van de biologische markt die je elke vrijdag op de Botermarkt in Haarlem kunt vinden). Die drie leeslintjes heb je trouwens wel nodig, want na een middagje doorbladeren zie ik ook een recept voor polenta (eventueel kun je de boter vervangen door kokosolie), geitenkaasballetjes en een salade met sprotjes, bleekselderij en radijsjes. De recepten van Yolanda van de Jagt en de tassen van bioboer Giel: als je het mij vraagt een prima combinatie.

Een reactie op “Kim leest: Hollandse Kramen – het kookboek van de markt

  1. Pingback: Kim leest ‘Hollandse Kramen’ « Over Crohn en andere ongemakken

Reacties zijn gesloten.