fbpx

Maak je eigen gezonde chocolaatjes!

Het is bijna te mooi om waar te zijn, we kunnen gewoon lekker chocola blijven eten! Ik heb het wel over rauwe chocola, dat betekent dat de cacao niet verhit is geweest, zodat alle gezonde stoffen bewaard zijn gebleven. Rauwe cacao bevat heel veel vitaminen en mineralen, en vooral heel veel magnesium, wat erg goed voor ons is. Er is wel één maar, het bevat namelijk een beetje cafeïne. Het is mij nog niet gelukt te ontdekken hoeveel precies. Maar het is wel bekend dat cafeïne niet goed voor ons is, dus neem deze chocolaatjes met mate. Ik moet eerlijk zeggen dat ondanks dat, deze chocolaatjes mij meerdere malen erg goed geholpen hebben op moeilijke momenten, en dat is ook wel wat waard toch?

De basis
Rauwe chocolaatjes maken is erg simpel, je hebt er alleen de juiste ingrediënten voor nodig. Ten eerste is dat rauwe cacao, niet te verwarren met de gewone cacao die je in de supermarkt vindt. Deze rauwe cacao is ook biologisch, en dus vrij van pesticiden. De cacao gaan we vermengen met kokosolie. Extra virgin kokosolie is het beste, want dit is nog wat gezonder dan de ontgeurde, maar die kun je ook prima gebruiken (en ontgeurde is goedkoper). Dan moet het nog gezoet worden, van zichzelf is cacao een beetje bitter. Daarvoor gebruik ik stevia, dit is een natuurlijk zoetmiddel dat geen invloed op je bloedsuikerspiegel heeft. Koop geen stevia in de supermarkt, dit is geen pure stevia maar het bevat maar heel weinig echte stevia en heel veel maltodextrine, wat nog slechter voor je bloedsuikerspiegel dan gewone suiker! Vloeibare stevia schijnt beter te zijn, omdat dit puurder en natuurlijker is.

Het recept

  • Neem gelijke hoeveelheden kokosolie en rauwe cacao, ik doe meestal 3 of 4 eetlepels van elk
  • Smelt de kokosolie au bain marie (ik doe het in een porseleinen bakje in een pan met heet water, kokend hoeft niet want kokosolie smelt al bij 25 graden)
  • Voeg als de kokosolie gesmolten is de cacao bij de olie en meng het goed
  • Voeg een klein beetje stevia toe, ongeveer een kwart theelepel, doe dit naar smaak want de sterkte van stevia kan erg verschillen *
  • Zodat je chocolaatjes niet één hap vet worden, voeg ik altijd ‘vezels’ toe in de vorm van kokosrasp, dit geeft het wat meer ‘bite’. Ik gebruik meestal een flinke eetlepel
  • Dan begint het feest! Je kan allerlei lekkere dingen toevoegen, kleine stukjes dadel zijn erg lekker, en ik gebruik ook vaak goji bessen. Je kan er ook kleine stukjes noot door doen, varieer!

* UPDATE: ik gebruik tegenwoordig alleen nog pure stevia, dit is groen poeder, het onbewerkte pure vermalen blad van de plant. Wanneer ik 5 eetlepels cacao en kokosolie gebruik, neem ik één theelepel pure stevia. Met deze variant proef ik geen bittere nasmaak! Druppels zijn ook goed om te gebruiken.

Als je klaar bent giet je je mengsel in kleine vormpjes, ik gebruik zelf ijsblokvormpjes, maar je kan ook andere leuke (siliconen) vormpjes gebruiken. Je mengsel zet je vervolgens in de koelkast, wanneer de kokosolie helemaal gestold is ben je klaar!

De chocolaatjes smelten vrij snel buiten de koelkast, dus hou daar rekening mee. Maar ze zijn wel erg lekker!

En als je een keer geen zin hebt om ze zelf te maken, kun je altijd nog naar een lekkere Lovechock grijpen… 🙂