Mijn ervaring met een detox, helpt het tegen endometriose?

Wanneer je je gaat verdiepen in gezonde voeding  en de invloed daarvan op je gezondheid, leer je al snel over het belang van ontgiften. En zeker bij endometriose is het bekend dat de lever een grote rol speelt bij deze ziekte, lees daar meer over in mijn blog Hoe ontstaat endometriose?. Het komt erop neer dat wanneer je lichaam op een gegeven moment afvalstoffen begint op te hopen er uiteindelijk klachten ontstaan. Je word minder energiek en sneller vatbaar voor (auto-immuun)ziekten.

Een van de kenmerken dat je lichaam toxisch is, is dat je ’s ochtends erg moe wakker wordt, iets wat ik eigenlijk altijd heb gehad.  Je lever heeft ’s nachts niet optimaal zijn werk kunnen doen. Maar de grootste indicator dat je lichaam toxisch is, is natuurlijk het feit dat je endometriose hebt. Je kunt je afvragen wat eerst komt, endometriose is erfelijk dus het kan ook dat juist doordat je endometriose hebt je lichaam toxisch is geraakt, omdat door de ziekte je lichaamsfuncties minder goed zijn gaan werken.

Zit je vast?
Persoonlijk denk ik dat wanneer je een auto-immuunziekte hebt, je op een bepaalde manier ‘vast’ zit. Vrijwel iedereen met een auto-immuunziekte heeft last van moeheid, soms zelfs erg extreem. Het is net alsof je lichaam op verschillende vlakken niet meer optimaal functioneert en ook geestelijk kun je daardoor soms minder helder worden. Ook zie ik vaak – en bij mezelf was dit zeker ook zo – dat je daardoor ook mentaal/emotioneel soms een beetje ‘vast’ kunt komen te zitten. Je situatie ziet er niet erg rooskleurig uit met een vervelende ziekte, je hebt vaak weinig energie en je bent je levensvreugde steeds meer aan het kwijtraken. Dit hoeft niet voor iedereen te gelden, maar ik denk dat iedereen die een auto-immuunziekte dit wel eens zo ervaren heeft.

Tijd voor een schoonmaak!
In Thailand had ik de gelegenheid om een redelijk betaalbaar detoxprogramma te volgen, een kans die ik meteen heb gegrepen. Na ruim een halfjaar het dieet te volgen en na alweer een tijdje gestopt te zijn met de pil leek mij dit het juiste moment! Ik heb de kortste variant gedaan, namelijk die van 3,5 dag. 7 dagen is nog beter maar daar had ik helaas geen tijd voor. Tijdens deze kuur eet je helemaal niet, ik kreeg dagelijks verschillende shakes met een ontgiftende kleikuur en darmreinigende psyllium vezels. Ook kreeg ik elke dag verse wortelsap, sap van een verse kokosnoot en kruidenbouillon. Daarbij kreeg ik ook vitaminen en kruiden om te ontgiften, en elke avond een probioticum. Maar dat was nog niet alles, ook moest ik 2 (!) darmspoelingen doen per dag. Gelukkig kon ik ook elke dag genieten van een Thaise detox-massage, dat was wel weer erg fijn.

Ik zal er eerlijk over zijn: de eerste dagen waren een hel. Er waren andere mensen de aan het detoxen waren die veel minder gezond aten dan ik met mijn dieet, maar iedereen had veel minder klachten dan ik (want ze waren natuurlijk wel veel gezonder dan ik). Dat was dus de eerste eye-opener, alleen het dieet is niet genoeg, want na best een tijdje me zó strikt eraan gehouden te hebben, zit ik blijkbaar toch nog helemaal vol met gifstoffen. Ik keek ook erg op tegen de darmspoelingen maar die vielen eigenlijk wel mee. Na de eerste sessie voelde ik me zelfs helemaal euforisch! (Er kwam duidelijk niet alleen op fysiek niveau iets ‘los’)

Maar ik ben dus erg ziek geweest, ik was soms bijna niet in staat om naar de ‘detox-bar’ te lopen zo zwak voelde ik me, ik was heel misselijk en had vreselijke hoofdpijn. Ik heb momenten gehad waarop ik dacht: ‘waarom ben ik hier in godsnaam aan begonnen?!’. Op de 3e dag ging het gelukkig een stuk beter, maar toen kreeg ik na een tijdje ineens enorme spierpijn. En ik begon te dagdromen over eten. Echt honger had ik niet, maar ik moest steeds denken aan gebakken eieren op geroosterd brood en chocolade Magnums, voedsel dat ik al heel lang niet meer gegeten had 🙂

En het resultaat?
Ik heb niet voor niets net geschreven over ‘vast’ zitten, want de detox heeft er voor gezorgd dat er dingen in me zijn losgekomen. Na mijn detox had ik mega veel energie, ik werd er zelfs een beetje emotioneel van, omdat het zó lang geleden was dat ik me zo goed voelde. Maar ook voelde ik me mentaal heel goed en sterk, ik was niet alleen heel erg opwekt maar ik barstte ook van de ideeën en ik voelde me ontzettend geïnspireerd! Kortom, de zware ontgiftingsverschijnselen waren het allemaal waard geweest want ik voelde me zoals ik me nog nooit had gevoeld.

Maar nu komt het meest bijzondere, ik werd vrij snel na mijn detox ongesteld, iets van 5 dagen te vroeg. Ik heb dit één keer op de eerste ochtend heel eventjes lichtjes gevoeld in mijn baarmoeder en dat was het. Ik werd dus voor het eerst in mijn leven ongesteld ZONDER PIJN! Ja je leest het goed. En niet alleen zonder pijn, maar ik voelde me gewoon hartstikke goed. Op de tweede dag van mijn menstruatie, fietste ik ’s ochtends vroeg op mijn gehuurde mountainbike naar de yogales iets verderop (nog steeds in Thailand). Tijdens de yogales was er een oefening die je niet mocht doen als je ongesteld was en de lerares kwam even naar mij toe om en vroeg of ik ongesteld was. Toen drong het tot me door dat ik inderdaad ongesteld was maar ondanks dat gewoon yoga aan het doen was! Ik denk dat iedereen die endometriose heeft wel kan begrijpen dat dat best bijzonder is. En op de derde dag van mijn ongesteldheid heb ik zonder problemen een grote fietstocht gemaakt, terwijl het minimaal 30 graden Celsius was.

Even ter vergelijking: toen ik net met de pil was gestopt, zorgde ik ervoor dat ik de eerste 3 dagen helemaal niets had gepland, nam ik vrij en kwam ik op de ergste dagen de deur niet eens uit.

En hoe gaat het nu?
Ik heb – ondanks mijn euforie over een pijnloze menstruatie – bewust even gewacht met hierover te schrijven, omdat ik mijn eerstvolgende menstruatie wilde afwachten. Die is nu geweest en was helaas niet helemaal pijnloos, al moet ik ook bekennen dat door het vele reizen ik me niet altijd aan het dieet heb kunnen houden en mijn leven verre van regelmatig was. Maar, het ging wel een stuk beter dan voorheen. Op de eerste dag had ik wel wat pijn, maar geen extreme krampen en ik hoefde niet de hele dag te liggen. Ik ben zelfs nog naar een museum geweest! Op de eerste dag! Dus dat is zeker wel een grote verbetering, toch?

Ik heb al besloten dat ik zeker weten weer een detox wil gaan doen, toen ik namelijk aan het einde van deze detox was, was het duidelijk dat ik nog niet klaar was met ontgiften. Meestal stop je namelijk pas wanneer je je na de ergste verschijnselen weer beter begint te voelen, en dat stadium heb ik dus niet bereikt. De detox was een enorme bevestiging voor me dat er nog zoveel mogelijk is wat betreft natuurlijke heling en het zelfhelend vermogen van het lichaam en ik geloof nu nog meer dat heel veel ziekten niet met symptoon-onderdrukkende chemicaliën behandeld zouden moeten worden.

Sinds mijn detox heb ik veel minder last van endometriose pijn, minder pijn tijdens mijn menstruaties, en veel meer energie!

6 reacties op “Mijn ervaring met een detox, helpt het tegen endometriose?

 1. Sanne zegt:

  Wauw Heleen, wat heerlijk voor je! Je verdient het!! Je werkt er ZO hard voor!

  Ik heb voordat ik met mijn dieet ben begonnen ook een detox gedaan, en daar ben ik eigenlijk nog steeds mee bezig. Elke ochtend groentesapjes, drybrushing en afdouchen emt ijskoud water. Dan ontgiftend spul door de thee, en s avonds speciale voetbaden en dan een castor oil pakking. Ik dacht ook dat ik al wel gezond leefde maar ook ziek geworden. Maar daarna ook enorme energie en helemaal geen endometriose pijn!!

  Nu ben ik dus heel braaf aan het dieet begonnen (ik had je vorige keer al een berichtje gestuurd over mijn koolhydratenverslaving) maar ik denk dus ook echt de hele dag aan eten. Ik heb ook constant enorme honger, zelfs met vijf keer per dag eten en groene smoothies en alles. Ik ben ook 4 kilo afgevallen, in iets meer dan een week dus het gaat een beetje te hard.

  Ik heb dus vandaag rijstecrackers gehaald en speltkaakjes, in de hoop zo een beetje te kunnen snacken zonder de hele dag in de keuken te moeten staan. Ik had er tonijn opgedaan en ik voelde me eindelijk weer eens voldaan. Krijg ik me daarna toch een buikpijn!! Ik voelde alles borrelen, terwijl het deze week toch zo rustig is geweest. Die ingredienten zijn toch op zich goed? Spelt, gepofte rijst, tonijn? Of heb ik het toch fout gedaan?

  En nog een vraagje: hoe krijg je het voor elkaar om naast het dieet ook nog een leuk leven te hebben? Ik heb het gevoel dat ik alleen nog maar in de bio-markt ben, of sta te koken, of sta te afwassen. Soms baal ik er zo van!

  • Heleen zegt:

   Hoi Sanne, dankje voor je enthousiaste reactie 🙂 Wat goed dat je zelf ook een detox hebt gedaan, wat voor soort detox deed je? Het klinkt alsof je erg goed bezig bent, al weet ik niet of het nodig is om altijd maar te detoxen, misschien moet je lichaam soms ook even rust hebben en kun je beter bijvoorbeeld 2 keer per jaar een echt grondige detox doen?

   Ik vind het wel opvallend dat je nog altijd zoveel aan eten denkt en dat je steeds zo’n honger hebt, ik heb dit zelf juist helemaal niet, bij mij werden de eetbuien al heel snel minder met het dieet (maar in de beginfase at ik wel héél weinig koolhydraten, zelfs geen rijst en aardappels). Het is duidelijk een teken van disbalans, een tekort aan voedingsstoffen zorgt daar meestal voor. En 4 kilo afvallen in een week is inderdaad erg veel. Kun je anders eens beschrijven wat je gemiddeld eet op een dag?

   En over spelt, ja daar zitten dus gluten in en daar kunnen we (vrouwen met endometriose) bijna allemaal niet tegen… en nu weet je het dus zeker. Geen gluten meer voor jou dus! Rijst mag wel, daar zitten van nature geen gluten in. Er zijn ook rijstcrackers met quinoa die zijn wat voedzamer. Ook kun je boekweitcrackers krijgen en je kan ook pannenkoeken maken van boekweit of kikkererwtmeel.

   Ik moest er zelf ook aan wennen dat ik in het begin meer in de keuken stond, maar ben het al snel juist heel leuk gaan vinden, terwijl ik absoluut geen keukenprinses was! Wat ik altijd doe, is dat ik ‘s ochtends al veel voor de hele dag klaarmaak. Natuurlijk mijn ontbijt, maar ook alvast mijn salade voor de lunch (die neem ik meestal mee in een bakje) en mijn groene smoothie voor de gehele dag (een deel daarvan neem ik ook mee op werkdagen). Ik ben dan in de ochtenden iets langer bezig, maar ben dan tot het avondeten klaar! En om dan weer te koken ben ik toch wel gewend. Als tussendoor kun je het beste noten nemen, omdat dat je bloedsuikerspiegel niet beïnvloed. En ik zou je eigenlijk ook aanraden om je wat minder te richten op alle detoxhandelingen die je nu allemaal doet (tenzij je dat geen probleem vindt qua tijd natuurlijk). Castor oil packs kunnen trouwens erg goed helpen tegen endometriose pijn dus die kun je ook alleen inzetten wanneer het nodig is.

   Ik denk dat je voor een tijdje moet gaan focussen om het verminderen van koolhydraatrijke voeding, omdat dit voor schommelingen zorgt in je bloedsuikerspiegel en dus voor eetbuien. Als je me een idee kunt geven van wat je op een dag eet, kan ik even met je meedenken!

   Ik bedenk me nu trouwens ook dat candida voor je enorme eetlust zou kunnen zorgen, heb je je daar al eens in verdiept? Dit is een schimmel die zich in je darmen bevindt en die gevoegd wordt door vooral suiker en witmeel en die voor enorme eetbuien kan zorgen en onbedwingbare behoefte aan suikers (naast vele andere klachten). Heel veel vrouwen met endometriose hebben candida. Als je candida hebt neem je voedingsstoffen minder goed op (de schimmel eet het namelijk op!) wat voor de eetbuien en schommelingen kan zorgen. Het is niet makkelijk om er vanaf te komen en je zult dan alles met een hoog gehalte aan suikers moeten vermijden, dus ook gedroogd fruit. Dit artikel vertelt er iets meer over: https://jessevandervelde.com/candida-infectie-lastig-maar-er-is-wat-aan-te-doen/. Als je denk dat je misschien candida hebt kan ik je nog wel meer info geven over een candida dieet, ik heb de info wel maar ben nog niet aan een blog erover toegekomen… 🙂

 2. Sanne zegt:

  Hoi Heleen,

  Bedankt voor je antwoord! Ik doe dus een doe-het-zelf detox, omdat ik geen geld heb voor een speciale behandeling. Maar het werkt echt heel goed! Ik ben er nu ook zoveel mee bezig omdat ik een operatie moet binnenkort, en die wil ik graag zo schoon mogelijk ingaan.

  Ik heb nu dus ook het idee dat ik gewoon helemaal gluten-intolerant ben. Heb er nu ook uitgebreid over gelezen en het zou helemaal kunnen. Ik zou me eigenlijk willen laten testen, heb ook zelftests gezien op Internet, alleen moet je daar dan toch gluten voor eten. Ik heb nu zon 2 weken geen gluten gegeten (behalve gisteren) en ik twijfel erg of ik dat nu weer moet gaan doen om die test te kunnen doen. Heb jij een test gedaan?

  Wat ik eet op een dag:
  Opstaan: groentesapje uit de sapcentrifuge van bijv. komkommer, groene kool en sellerie.
  Ontbijten: groot bord met gekookte hele granen of rijst en noten, zaden of fruit.
  Tussendoor: smoothie met banaan en amandelmelk.
  Lunch: twee borden groentensoep, soms met een handje rijst erin.
  Tussendoor: nootjes
  Avondeten: rijst met groenten, of een groenteschotel uit de oven.
  Dat zou toch voldoende moeten zijn! Vanmiddag was ik aan het wandelen en ik werd helemaal gek van de honger, knikkende kieen, flauw, koud zweet. Ik heb gewoon een patatje moeten snacken (!) om verder te kunnen.

  Heb ook al aan candida gedacht maar ik word op dit moment ook even overspoeld door informatie. Nu dus “misschien” coeliakie, ik heb ook een vitamine B12 tekort wat ik moet inspuiten, endometriose en dan weer misschien candida. Allemaal ook wel redelijk met elkaar in verband natuurlijk, maar soms vraag ik me ook af of ik niet van alles denk te hebben omdat al die informatie zo makkelijk beschikbaar is over het internet, begrijp je wat ik bedoel?

  Lief dat je meedenkt over mijn dieet, wie weet heb je nog wat tips om dat afvallen stop te zetten. Alvast heel erg bedankt!

  • Heleen zegt:

   Hoi Sanne! Ten eerste, een glutentest is totaal overbodig voor jou. De test is bedoeld voor coeliakie (glutenallergie), en werkt niet bij glutenintolerantie (een intolerantie is niet hetzelfde als een allergie). En daarnaast, volgens mij heb je je antwoord nu toch? En zelfs al ben je niet intolerant in de zin dat je het negatieve effect van gluten niet direct merkt, dan nog is het beter (gezonder) om geen gluten te eten.

   Over je eetpatroon, je eet héél gezond! Dus goed bezig, maar je eet veel te veel rijst. Je moet echt bij je ontbijt minder koolhydraat-rijke voeding gaan eten. Ik zou geen rijst als ontbijt nemen, rijst is te rijk aan koolhydraten en dat zorgt voor de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

   Ook zou ik geen smoothie nemen met alleen banaan (en amandelmelk). Banaan is een fruit met een heel hoge GI en het eten van alleen een banaan zorgt wederom voor een piek in je bloedsuikerspiegel (wat weer voor een dip zorgt waardoor je weer behoefte aan suiker krijgt). Ik eet zelf alleen banaan in een groene smoothie, met bladgroenten en ander fruit omdat de vezels de GI weer omlaag halen. Maar in jouw geval zou ik je helemaal afraden om voor iets van 2 weken voedsel te eten dat zo koolhydraatrijk is. Het is echt belangrijk dat je bloedsuikerspiegel stabiel wordt, dit heeft ook een grote invloed op je hormonen.

   Dus ook met lunch weer even geen rijst. In het begin van mijn dieet, at ik zelfs helemaal geen rijst. Wanneer je bloedsuiker weer stabiel is kun je weer rijst gaan eten, maar dan alleen bij het avondeten en niet elke dag.

   Probeer echt meer proteïnen binnen te krijgen, je kan bijvoorbeeld een (groenten) omelet bij het ontbijt nemen, dat lijkt me in jouw geval het beste. Helpt ook erg goed tegen de honger. En eet avocado, bijvoorbeeld bij de lunch.

   Laat candida inderdaad maar even zitten, eerst maar eens even kijken hoe het met je gaat als je de rijst uit je dieet weglaat en je bloedsuikerspiegel stabiel is en kijken hoe je je dan voelt. Rijst is trouwens een enorme voeder van candida…

   Heb je al eens chiazaadjes geprobeerd? Dit is ook een wondermiddel voor je bloedsuikerspiegel en geeft een vol gevoel, je kan deze door je smoothie doen, dit haalt de GI ook omlaag.

   Heel veel succes met alles! Wat voor operatie krijg je trouwens?

 3. Sanne zegt:

  Bedankt voor je antwoord weer Heleen! Ik ga er nu mee aan de slag.

  Ik heb de operatie al achter de rug ondertussen, een heel stuk dikke darm moest eruit (oa) omdat er endometriose inzat. Gelukkig is de operatie helemaal goed gegaan en nu dus endo-vrij!

  In het ziekenhuis helaas alleen normale kost te krijgen, maar vanaf vandaag ga ik weer het dieet volgen. Omdat mijn darmen nu erg gevoelig zijn mag ik bijna geen groenten en ik voeg nu zuivelprodukten tijdelijk toe om een beetje lekkere gerechten te kunnen maken.

  Ik zal de chiazaadjes eens opzoeken!

 4. Vanessa zegt:

  Wow Heleen, wat een resultaat met die detox! Wat moet dat fijn zijn om zo weinig pijn te hebben.
  Een detox heb ik nog nooit gedaan, durf er ook niet op eigen houtje aan te beginnen.

  Wat Sanne schrijft, dat gevoel heb ik ook. Ik sta wel héél veel in de keuken 🙂 Maar vind het wel leuk om zo met mijn eten bezig te zijn, groenten snijden, in de potten roeren… Alleen die afwas is er soms wat veel aan ja 🙂

Reacties zijn gesloten.