fbpx

Moet je je echt altijd streng aan het dieet houden?

endometriose-dieetHet valt me de laatste tijd op dat in de Endodieet Facebook groep vooral veel vragen voorbij komen die ermee te maken hebben wat je wel en niet precies ‘mag’ en of je je echt altijd aan het dieet moet houden. Ik heb hier over na zitten denken en ik ben tot 2 belangrijke conclusies gekomen die ik graag met jullie wil delen.

Wanneer je begint met het dieet
Beginnen met het dieet is voor velen een behoorlijke stap en we kunnen ons maar moeilijk voorstellen dat we dat echt kunnen volhouden want het lijkt allemaal zó zwaar. Dat is heel normaal! Maar vergeet niet dat dit een overtuiging is die je met je gedachten ‘bedenkt’, en dat kan er voor zorgen dat je het te groot maakt voor jezelf, nog voor je begint. Sommigen zoeken nog vóór ze beginnen met het dieet al naar uitwegen en mailen mij met vragen als, mag ik echt nooit meer suiker dan?! En af en toe mag ik toch wel brood? Hé van mij mag alles hoor, het is jouw lichaam! 🙂 Je moet het dieet ervaren, en wanneer je begint te voelen wat het met je doet wil je op een gegeven moment niet meer anders. Maar hoe bereik je dat punt?

Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat is allemaal prima. Maar één ding is erg belangrijk: je moet echt afkicken van bepaald voedsel. Het is een verslaving, al klinkt dat misschien nogal heftig. Het is echt zo. Ik heb het nu vooral over cafeïne, suiker en gluten. Wanneer je in het begin hiermee blijft smokkelen zul je niet afkicken hiervan en zal het niet uit je systeem gaan. En dat laatste is essentieel met het dieet! Want als je deze 3 producten een tijdlang achter elkaar niet meer eet, verdwijnt je behoefte eraan. Hier moet je even doorheen en dat is het waard. Doe je dit niet, dan blijft je behoefte eraan bestaan en blijf je het waarschijnlijk moeilijk vinden je aan het dieet te houden.

Dus conclusie 1: wanneer je net met het dieet begint, kun je je er het beste voor een tijdje heel strikt aan houden (dus zonder dagjes vrij!) want anders verdwijnt je behoefte aan verslavend voedsel niet, en blijft het dieet moeilijk vol te houden.

Ik denk dat als je meteen in het begin al regelmatig terugvalt (‘want anders is het zo zwaar’) en er niet écht voor gaat, het moeilijker voor je zal zijn maar je ook zeker minder de vruchten er van zal plukken. Even volhouden dus en ook geloven dat je het kan, je bent sterker dan je denkt! Ik denk daarnaast ook, dat je je echt beter over jezelf zult voelen als je niet terugvalt en je er aan blijft houden. Het is een prestatie en daar kun je trots op zijn. Als je meteen in het begin al makkelijk ermee bent, weet je in je achterhoofd dat dit eigenlijk niet goed is en zul je je daar (onbewust) toch een beetje slecht over voelen.

Belangrijk om te weten is ook, dat wanneer dit echt uit je systeem is, je beter gaat leren ‘luisteren’ naar wat je lichaam echt wil en je steeds meer behoefte krijgt aan voedzaam en puur voedsel. Wanneer je moeite hebt met het afkicken van dit soort voedsel, kun je het makkelijker voor jezelf maken door bijvoorbeeld nog wel gewoon alle soorten vlees te blijven eten, of zelfs ook nog zuivel in het begin. Begin wel ook meteen met groene smoothies, zo gaat je lichaam namelijk vanzelf steeds meer om gezond voedsel vragen :-). Je smaakt verandert trouwens ook wanneer je suiker ontwend bent, alles gaat lekkerder smaken en je zult onnatuurlijke producten met suiker zelfs minder lekker vinden.

Wanneer je het dieet een tijdje volgt
Het dieet is ten eerste niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn een aantal dingen het belangrijkst bij het dieet: geen cafeïne, geen tarwe/gluten, geen suiker, geen zuivel van koeien en geen rood vlees. Dit is allemaal gebaseerd op onderzoeken! Maar naast deze richtlijnen, zijn er verschillen en dit hangt ook van je persoonlijke voorkeur af. De één eet helemaal vegetarisch (zoals ik), de ander weer ook geen ei of juist wel (ik wel) en weer iemand anders eet wel geitenkaas (ik ook). Ik raad niet voor niks altijd aan om een deskundige te raadplegen wanneer je hiermee bezig gaat. Niet alleen omdat het dieet alleen meestal niet genoeg is, maar ook omdat er specifiek voor jouw situatie misschien nog andere dingen belangrijk zijn en je misschien bepaalde tekorten hebt. Misschien heb je bijvoorbeeld wel candida (schimmels in je darmen) en dan moet je producten met schimmels vermijden (champignons, pinda’s) maar ook voor een tijdje nóg strenger met suikers zijn (dus ook geen gedroogd fruit).

Heb je overgewicht en wil je ook graag afvallen? (heel belangrijk voor je hormoonbalans want vetcellen geven oestrogeen af dat daarin wordt opgeslagen!) Dan kun je beter in het begin wat meer letten op het beperken van koolhydraten, dus geen (witte) rijst en sowieso niet bij elke maaltijd koolhydraten eten. Maar ook kun je dan het beste fruit beperken bijvoorbeeld (niet te zoet fruit, niet meer dan 2 stuks per dag). Wanneer dit niet op jou van toepassing is geldt dit natuurlijk niet en het endometriose dieet is zeker geen dieet waarbij je minder moet gaan eten. Eerder meer, maar dan gezond.

Ook hang het er natuurlijk sterk vanaf hoe het met je gaat: niet goed? Dan kun je je beter nog maar goed aan het dieet blijven houden en misschien ook zoeken naar aanvullende natuurlijke methoden of bijvoorbeeld gaan ontgiften. Voel je je super en heb je (bijna) geen pijn meer tijdens je menstruatie? Dan kun je best eens experimenteren met wat je goed kunt hebben en wat niet. Waarschijnlijk ken je in dit stadium je lichaam toch al een stuk beter en voel je dit zelf wel aan.

Relax!
Je ‘peace of mind’ is ook erg belangrijk. Stress verergert symptomen van endometriose en is eigenlijk net zo slecht als verkeerde voeding. Wees dus ook een beetje relaxed met het dieet! Gebruik je gezonde verstand. Denk niet: vandaag ga ik even helemaal los en eet ik alles wat niet ‘mag’ maar raak ook niet in paniek als je een keer een frietje eet of een beetje sushi met witte rijst en sojasaus. Dat is niet de bedoeling. Heb je er naderhand geen last van? Niks aan de hand. Heb je er wel last van? Dan heb je je lesje geleerd 🙂

Conclusie 2: het is voor iedereen anders, maar luister naar je lichaam en blijf vooral ook relaxed! Als je eenmaal bent afgekickt van de belangrijkste pijlers van het dieet, is het echt niet zo erg als je eens ‘zondigt’. Tenzij je er daarna last van krijgt natuurlijk…

Ik ben na ongeveer een halfjaar heel strikt het dieet te volgen, wat soepeler geworden. Dit kwam wel vooral doordat ik door Azië ging reizen met mijn vriend. Natuurlijk ging ik niet ineens brood eten of elke dag een zakje M&M’s wegwerken (dat deed ik vroeger wel trouwens). Maar witte rijst kon ik daar niet vermijden en sojasaus ook niet altijd. En zo erg was dat niet in mijn geval. Ik hield me altijd aan de belangrijkste hoofdlijnen en ik at alleen vers en onbewerkt voedsel, maar wat ook belangrijk was: ik was meer ontspannen dankzij mijn nieuwe levensstijl en dat heeft ook zeker geholpen! Overigens bleef ik wel mijn supplementen nemen, zoals serrapeptase, maca en chlorella.

Het hele idee achter het dieet
Een belangrijke reden dat het dieet werkt, is omdat je je lichaam en spijsvertering minder belast en daardoor heeft het meer ruimte om te gaan helen en de balans te herstellen. Lees hierover ook mijn blog Hoe ontstaat endometriose? Je lever wordt ontlast door het dieet en daardoor heeft het weer meer capaciteit om de hormoonbalans te herstellen en het teveel aan oestrogeen af te breken. Het dieet is daarom ook ontgiftend tot op zekere hoogte. Door heel ‘clean’ te eten, voel je je beter omdat je lichaam (nog) niet in balans is. Waar ik naartoe wil is, dat ontgiften echt ontzettend belangrijk is! Nadat ik een intens detox programma heb gevolgd in Thailand, had ik de eerste pijnvrije menstruatie van mijn leven en voelde ik me beter dan ik me in 10 jaar had gevoeld. Nadat ik verschillende leverreinigingen met bijbehorende darmspoelingen heb gedaan, werd ik zelfs spontaan zwanger.

Vóór mijn detox kon ik echt geen brood eten, ook geen spelt. Ik kreeg direct krampen daarna. Na mijn detox (die onder andere ook bestond uit 2 darmspoelingen per dag!) had ik daar ineens totaal geen last meer van! Dat betekent natuurlijk niet dat ik meteen weer brood ben gaan eten (want gluten onderdrukken het immuunsysteem), maar ik wist nu wel dat mijn lichaam weer wat meer kon hebben dankzij mijn inspanningen.

Het grijze gebied
Ik ben over ontgiften begonnen omdat ik denk dat dit echt heel belangrijk is bij het dieet. Misschien wel belangrijker dan je teveel druk maken over voeding dat in het ‘grijze gebied’ valt bij het dieet. Wanneer cafeïne, suiker en gluten echt uit je systeem zijn, je geen zuivel van koeien meer eet en je minder vlees bent gaan eten en geen rood vlees meer eet ben je super goed bezig. Dingen als honing of palmsuiker kun je dan heus wel eens nemen als je je daar goed bij voelt. En een risotto met witte rijst is dan echt geen ramp. Als ik uit eten ga houd ik me aan de richtlijnen en ga ik dus geen pasta bestellen, maar ik ga me ook niet al te druk maken over wat er misschien allemaal in de saus of dressing zit. Voor een keertje dan hè? En ook dit kan voor iedereen weer anders zijn. Doe waar jij je goed bij voelt. Sommigen ontdekken door het dieet dat ze heel sterk reageren op zuivel en kaas. Ik heb dat helemaal niet en ik neem heel enkel dus wel eens een gerecht met gewone kaas. Ik heb door het dieet geleerd dat ik gevoelig ben voor suiker en zal daar dus niet snel mee zondigen, al heb ik nu ik al een hele tijd ‘afgekickt’ ben geen moeite meer met natuurlijke suikers zoals zoet of gedroogd fruit en honing.

Blijf gewoon gezond eten, varieer en hou het in balans. Bedenk bij alles wat je eet of dit je lichaam echt voedt en helpt bij je heling. Ik voel me zowel fysiek als mentaal veel beter zolang ik me aan het dieet hou. Ik heb dan ook veel meer energie. Als alles meer in balans is en je goed aanvoelt wat je nodig hebt, wil je helemaal die slechte dingen niet meer!