Waarom alleen het dieet niet voldoende is…

endodieetIk merk dat echt steeds meer vrouwen met endometriose het dieet gaan volgen, wat natuurlijk super is! Maar het is denk ik ook tijd voor weer wat meer uitleg over het hoe en waarom van het dieet, waarom het kan werken en wanneer je resultaat kan verwachten. Ik maak regelmatig mee dat vrouwen vrij snel resultaat verwachten, heel begrijpelijk natuurlijk! Maar helaas ligt het niet zo simpel. Het dieet is geen medicijn wat je ‘neemt’ en waarna je bepaald een effect kan verwachten, het werkt gewoon heel anders.

Daarnaast zijn er ook steeds meer vrouwen serrapeptase gaan gebruiken, dat komt ongetwijfeld door deze site en door mijn enthousiaste berichten erover. Maar het is ook belangrijk om hier wat nuancering in aan te brengen. Het is namelijk meestal niet zo dat het dieet + serrapeptase meteen voor iedereen een succes recept is voor het aanpakken van endometriose.

We zijn allemaal verschillend
Het is ten eerste belangrijk dat je je realiseert dat wanneer je deze weg in slaat, de weg van een (deels) natuurlijke aanpak van endometriose, dat er voor iedereen een eigen weg is naar wat voor JOU werkt. Er is geen standaard recept. Het is een reis die je maakt, een proces waarin je blijft zoeken naar wat voor jou werkt en wat niet. Dat vraagt een zekere toewijding wat je gezondheid betreft (en als je dat niet wilt, is dat ook ok). Ik maak vaak mee dat vrouwen zeggen: ok, zeg maar wat ik precies moet doen. En wat ik nu moet doen. En daarna: en nu? Wat moet ik wel eten, wat niet, welke supplementen. Maar zo werkt het dus niet helaas. Het is ook niet zo dat je je dan gegarandeerd na een x aantal maanden beter zult voelen.

Het doel van deze site is altijd geweest om informatie te geven. Maar niet om jou precies te vertellen wat je precies moet doen.

Voeding is de basis
Wanneer je endometriose hebt, zijn er een aantal dingen flink uit balans in je lichaam. De stap naar heling begint altijd bij voeding. Daarom heb ik al eerder gezegd dat het dieet de basis is. Het is de basis, maar het is vrijwel nooit voldoende! Het is de basis omdat je niet kan helen als je irriterende voeding blijft eten, je darmen niet kunnen herstellen, je lever teveel belast wordt, je bloedsuikerspiegel niet in balans is en je teveel ontstekingsopwekkende voeding binnenkrijgt, enzovoorts. Dat moet allemaal eerst op orde komen, zodat je weer voedingsstoffen goed op zult nemen en alles weer meer in balans komt. Hierover geef ik veel uitleg op de site.

Maar het dieet neemt de oorzaak van endometriose niet weg, en het is ook vrijwel nooit voldoende om alleen met voeding de hormoonbalans te herstellen. Je zoektocht gaat dan dus verder. En op dit punt ben je dus meestal ook al maanden verder. En na een tijdje merk je meestal verbetering en soms gaat het ook weer even minder. Het is niet (altijd) één stijgende lijn. Je leert je lichaam steeds beter kennen en je gaat verder zoeken naar wat jou kan helpen. Misschien heb je teveel stress in je lichaam (en je leven) en ga je daarmee aan de slag, misschien heb je bepaalde tekorten en ga je naar een orthomoleculair arts om je te helpen. Bij iedereen spelen er weer andere dingen. Omdat je je lichaam steeds beter leert kennen, weet je bijvoorbeeld steeds beter hoe je menstruatiecyclus verloopt en hoe je je voelt tijdens de verschillende fasen in je cyclus. Zo merk je steeds beter hoe het met je gaat, en in hoeverre dit in balans is. Misschien ben je net als ik en lees je alles wat los en vast zit onder het onderwerp en snap je steeds beter hoe het werkt en zit allemaal en ga je steeds meer op onderzoek uit. En je gaat van alles uit proberen, sommige dingen werken en sommige dingen niet en zo kom je steeds verder.

Serrapeptase pakt niet de oorzaak aan!
Ik heb het al eerder aangegeven in mijn blogs over serrapeptase. Het is een fantastisch middel, het kan heel goed helpen bij endometriose, littekenweefsel en vooral ook bij cysten. Maar het haal de oorzaak niet weg. Het is geen ‘medicijn’. Dus wanneer je die oorzaak niet aanpakt, kunnen cysten gewoon blijven komen en kan de endometriose gewoon erger blijven worden. Ik noem dit even expliciet, omdat ik begin te merken dat er steeds meer vrouwen zijn die dit als een wondermiddel beginnen te zien. Het is een onderdeel van een groter geheel.

En wat is die oorzaak dan? 
De oorzaak is bij iedereen anders. Maar het heeft altijd met je hormoonbalans te maken. Met teveel oestrogeen in je lichaam. En daar speelt de lever een heel grote rol in. Vandaar dat voeding ook zo belangrijk is. Hoe minder je je lever belast, hoe beter. Hoe minder snelle suikers (deze voeden cysten en belasten de lever enorm!) hoe beter. Als je het dieet denkt te volgen maar nog heel veel suikers binnenkrijgt, erg veel fruit eet bijvoorbeeld en leeft op rijstwafels, dan volg je wel het dieet maar dat is dan nog steeds niet zo goed. Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel.

De lever
De lever is een complex en ingewikkeld orgaan en ik ga nu niet tot in details uitleggen hoe dit werkt met betrekking tot de hormoonbalans. Wat belangrijk is om te weten, dat er vaak sprake is van bepaalde gendefecten of genmutaties waardoor bepaalde belangrijke processen in de lever niet goed lopen. Die bij iedereen weer anders zijn. Dit heeft vrijwel altijd te maken met bepaalde vitamines en mineralen. Vooral B12, foliumzuur (B11) en B6 zijn heel belangrijk, en bijvoorbeeld magnesium ook. Ga nu niet meteen naar de drogist rennen en een goedkoop potje vitamines kopen! Want de B-vitamines komen in verschillende vormen (verbindingen) voor en het verschilt dus juist bij iedereen welke JIJ goed kan opnemen. Wanneer je de verkeerde vorm neemt, vormt dit juist een extra belasting die voor nog meer tekorten kan zorgen. Dit gebeurt vooral veel bij foliumzuur omdat dat veel genomen wordt wanneer vrouwen zwanger willen worden. Stop dus in ieder geval direct met standaard foliumzuur en neem een variant met folaat (5-MTHF) zoals in de Elke dag Mama multivitamine van Vitals (even een tip voor iedereen die zwanger probeert te worden).

Naast de lever zijn er verschillende dingen die kunnen helpen bij teveel oestrogeen, hier heb ik ook al eerder over geschreven op de site. Sowieso is het belangrijk om te vermijden dat je teveel oestrogeen binnenkrijgt! Zowel van voeding als omgeving (BPA, plastic, parabenen, pesticiden). De stof DIM staat erom bekend dat het helpt oestrogeen af te breken, dit zit in broccoli en is ook als supplement te verkrijgen. Een hoge dosering vind je in broccolikiemen. Maca helpt ook goed, hier zit ook de stof DIM van nature in. Het vermijden van stress is ook ontzettend belangrijk, en ook het kwijtraken ervan. Een beweging speelt ook een heel grote rol (ook bij hormoonbalans).

Ik noem nu een aantal dingen, en bij iedereen kunnen er weer andere dingen spelen. Hopelijk is het nu meer duidelijk dat we allemaal anders zijn en waarom niet bij iedereen hetzelfde ‘recept’ werkt. Het ‘dieet’ (aanpassen van je voeding) is altijd de basis. En daar gaat je zoektocht verder.

Ik hoop dat ik veel vrouwen mag blijven inspireren met het aanpassen van je voedingspatroon en je levensstijl. Vrijwel altijd zullen klachten verminderen, dit begint meestal al bij het minder worden van darmklachten en het krijgen van meer energie. Maar endometriose is zo iets complex, er komt zoveel bij kijken! En we hebben allemaal een andere achtergrond en een disbalansen op weer andere vlakken. 

TIP: het Endo Power Event!
Dan nog even dit: op zondagmiddag 3 juli organiseer ik samen met Diana van Natural Feedback het Endo Power Event! Dit is een kleinschalig mini-event waarbij we samenkomen met vrouwen die endometriose hebben en waarbij we beiden een interessante workshop zullen geven. Die van mij gaat natuurlijk over voeding, waarbij je alles mag vragen wat je van me weten wilt! Ik zal het ook hebben over het waaróm van voeding, en de invloed van levensstijl en ik zal bepaalde supplementen behandelen. De workshop van Diana zal meer gaan over het omgaan met ziek zijn en het hebben van endometriose. Meer info volgt snel! Hopelijk zien we je daar!