fbpx

Welke multivitamine is het beste om te gebruiken?

multivitaminenEigenlijk moet de titel zijn, moet je wel een multivitamine gebruiken? De meeste gezondheidsexperts zijn het er tegenwoordig wel over eens dat het heel erg moeilijk is om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen via onze voeding. Dit komt onder andere doordat de kwaliteit van onze voeding achteruit is gegaan in deze moderne tijd, en het maar weinig mensen lukt om dagelijks genoeg groenten en fruit eten. En dan hebben we het alleen nog maar over het halen van de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ wat eigenlijk een soort minimum is dat je binnen moet krijgen.

Wie het endometriose dieet volgt, krijgt wel veel meer voedingsstoffen binnen dan de gemiddelde Nederlander. We eten veel groenten en fruit, en we laten voeding met weinig (of geen) voedingswaarde staan. Of wij daarmee voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, weet ik eerlijk gezegd niet. Dat is moeilijk te zeggen en niet iedereen die het dieet volgt, eet ook hetzelfde. Voor ons is het wel extra belangrijk om voldoende voedingsstoffen en anti-oxidanten binnen te krijgen.

De zin en onzin van vitaminepillen
Ik ben absoluut geen voorstander van gewone vitaminepillen. Deze zijn namelijk altijd synthetisch en het is maar de vraag of je lichaam dit wel kan opnemen en gebruiken. Veel gezondheidsexperts menen van niet. Ik vind het zelf te onnatuurlijk en ik vermijd sowieso zoveel mogelijk alles wat maar synthetisch is. Er zijn er ook die beweren dat het zelfs schadelijk is om synthetische vitamines te nemen, je lichaam dénkt daardoor dan dat je voldoende van deze vitamines hebt en maakt het vervolgens niet meer zelf aan. Maar ondertussen kan je lichaam dus eigenlijk weinig met die synthetische vitamine en zo krijg je zelfs een tekort.

Een synthetische vitaminepil zou ik persoonlijk dus nooit nemen. In plaats daarvan neem ik liever natuurlijke supplementen waarvan ik weet dat ze veel voedingstoffen bevatten (van nature dus). Een favoriet van mij is altijd Moringa geweest. Dit is het blad van een de Moringaboom en het bevat ontzettend veel vitamines, mineralen en zelfs aminozuren. Het zit vooral vol met de vitamines B (behalve B12) en ijzer. Het is gewoon in capsulevorm te koop. Ook ben ik fan van chlorella, ook deze alg bevat heel veel voedingsstoffen en deze bevat zelfs vitamine B12.

Zo kom ik meteen ook bij het nut van superfoods. Je hoeft als je het endometriose dieet volgt echt niet per se superfoods te gebruiken. Maar zelf vind ik sommige superfoods wel of erg lekker of erg handig om veel voedingsstoffen mee binnen te krijgen. Bijenpollen is een echte superfood en ook goed voor de vruchtbaarheid bijvoorbeeld.

Als je toch een multivitamine wilt nemen
Toen ik zwanger was ben ik me gaan verdiepen in een goede zwangerschapsmultivitamine. Ik geef nu nog steeds borstvoeding en onlangs ben ik weer op zoek gegaan naar een goede multivitamine, omdat ik eigenlijk gewoon echt zeker wil zijn dat ik alles binnenkrijg, aangezien ik ook mijn zoontje voedt. Zo kwam ik bij de multivitamines die zijn gemaakt van natuurlijke voeding. Geen synthethische namen bij de ingrediënten dus, maar dingen als broccoli- en bosbessenextract. Dit klonk mij erg goed in de oren!

Er is niet heel veel keus in dit soort vitaminen, via de site van doktercandida.nl (die héél erg tegen synthetische vitaminen is) ontdekte ik de ‘raw vitamins’ van het merk Sunwarrior (iHerb). Ik wilde eerst deze gaan bestellen, maar omdat tijdens borstvoeding aangeraden wordt om zwangerschapsvitaminen te nemen, ben ik eens gaan kijken of deze ook als raw vitamins te verkrijgen zijn. Zo ontdekte ik de raw prenatal vitamins van Garden of life (iHerb). De ingrediëntenlijst is indrukwekkend! Alles is biologisch, rauw, natuurlijk. Op deze manier krijg je de betreffende vitamine ook niet als één geïsoleerde stof binnen, wat ook weer heel onnatuurlijk is.

Of je ook een multivitamine wilt gebruiken, is helemaal aan jou. Er zijn zóveel onderzoeken op het gebied van vitamines, dat ik die niet ben gaan uitpluizen om dit artikel mee te onderbouwen. Er is ook weer van alles dat elkaar tegenspreekt hierin, er is natuurlijk ook véél geld mee gemoeid. Voor mij is het voldoende hierin mijn gezonde verstand te gebruiken. Synthetisch, daar hou ik niet van. Een goedkope synthetische vitaminepil van de supermarkt, gaat er bij mij echt niet in. Ik heb een hele tijd maca (bevat ook veel voedingsstoffen), moringa en chlorella gebruikt terwijl ik gezond at en daarbij ook regelmatig beepollen nam. Dit is ook wat ik nam toen ik zwanger werd. Waarom ik nu overga op een natuurlijke multivitamine is omdat ik dat makkelijk vindt en het ook beter past in mijn leven nu. En dus omdat ik borstvoeding geef (ik hoef me daar trouwens eigenlijk geen zorgen om te maken, mijn zoontje is extreem groot en dik, maar dit terzijde!).

Overigens wordt het altijd aangeraden dat wanneer je zwanger probeert te worden, al vóór je zwanger bent al te beginnen met een zwangerschapsvitamine. Het schijnt dat wanneer je zwanger bent het niet alleen belangrijk is wat je op dat moment eet, maar ook wat je de maanden daarvoor at. En wanneer er een kindje in je buik groeit gaan daar heel veel voedingstoffen naartoe, ten koste van jou. En ik kan je vertellen, je kan echt wel wat extra’s gebruiken dan! Denk je dus dat het voor jouw situatie waarschijnlijk wel een goed idee is om extra vitaminen te slikken, ga dan voor een echt natuurlijk supplement op basis van voeding.

3 reacties op “Welke multivitamine is het beste om te gebruiken?

 1. Simone zegt:

  Hi Heleen , ik doe het dieet nu al bijna 1 1/2 jaar en het ging super goed, heb nu een terug val denk ik dus wil wat meer supplementen gaan gebruiken .
  Ik bestel regelmatig wat op iherb maar wat is nu een goeie serapeptase op die site ?
  Maca en clorella en spirulina en vitd3 gebruik ik al ,nog andere supplementen die ik mis ???
  Ben je nog steeds heel dankbaar voor jouw site , het heeft echt mijn leven verbeterd…..

  • Heleen zegt:

   Hi Simone, al 1,5 jaar wat goed zeg! Jammer van de terugval, hopelijk is dit tijdelijk. Serrapeptase kan inderdaad een goed idee zijn, het is ook een natuurlijke pijnstiller. Van iHerb kun je die van Doctors’ Best nemen, dit is de standaard dosering van 40.000 eenheden: https://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best-Serrapeptase-90-Veggie-Caps/4467. Er is ook een extra sterke variant die 3 keer zo sterk is, maar als je het nog niet eerder hebt genomen kun je beter met deze beginnen. Je kan altijd nog opbouwen en er meer van tegelijk nemen natuurlijk! Succes!

 2. Simone zegt:

  Super bedankt voor je snelle reactie !
  Kan ik ook tegelijk NAC slikken en bij iherb bestellen ?

Reacties zijn gesloten.