fbpx

Recept: eindelijk, een gezonde, suikervrije ‘raw cheesecake’

raw-cheesecakeWanneer je blogs volgt die gaan over gezond eten, zoals in het endometriose dieet, kom je al snel een variant van de ‘raw cheesecake’ tegen. In mijn receptenboek staat een variant erop, namelijk de chocolade taart (op basis van avocado, erg lekker!). Ik heb nu eindelijk een keukenmachine, waarmee dit werkje toch echt een stuk makkelijker wordt. Daarom hierbij mijn raw cheesecake recept!

Wat is een raw cheesecake?
Het is een gerecht dat uit de ‘raw food’ wereld komt. Het bevat alleen pure, onbewerkte ingrediënten en dus geen echte kaas. Ook is het rauw, en hoef je dus niks te koken of te bakken. De meeste raw cheesecakes worden gemaakt met een vulling van cashewnoten, omdat dit een zachte structuur heeft en van zichzelf een beetje kazig smaakt.

Er zijn allerlei varianten en recepten te vinden, maar zoals altijd ging ik voor een makkelijk recept dat niet al te ingewikkelde ingrediënten gebruikt. Daarbij wilde ik het helemaal suikervrij maken. Wanneer je zoekt naar suikervrije recepten, valt het me op dat het altijd enorme hoeveelheden honing, ahornsiroop (maple syrup) of kokosbloesemsuiker/palmsuiker gebruikt worden. Dat wilde ik niet, omdat ik momenteel helemaal geen suikers eet (ook geen gezondere varianten dus), behalve natuurlijke uit fruit.

Ik gebruik tegenwoordig cups, omdat ik wegen toch wel echt een onnodig en onhandig gedoe vindt… :-). Ik kwam er alleen achter dat mijn cups niet het officiële formaat van 237 ml hebben maar 200 ml.

Het recept

Het is handig als je een keukenmachine hebt, met een goede blender of staafmixer kan het misschien ook. Het is in ieder geval nodig om de noten fijn te kunnen malen.

Je hebt nodig voor de bodem:

 • halve cup (100 ml) amandelen (ongeroosterd, ongezouten)
 • halve cup (100 ml) dadels
 • 1 eetlepel kokosolie

Je hebt nodig voor de vulling:

 • 1,5 cup (300 ml) cashewnoten (ongeroosterd, ongezouten) van te voren geweekt
 • 2 eetlepels kokosolie
 • een halve verse mango (ongeveer 1 ruime cup, dus 200 ml)
 • 2 theelepels limoensap
 • evt een zoetmiddel, zie onderaan bij het resultaat mijn opmerking hierover

Je hebt nodig voor het sausje:

 • 1 cup rood fruit, vers of bevroren (aardbeien, bosvruchten, frambozen, gemengd, enz)
 • 1 theelepel chia zaadjes (niet noodzakelijk)
 • halve theelepel pure, groene stevia

Werkwijze:

Maal de amandelen fijn en voeg daar de dadels en eetlepel kokosolie bij tot het één geheel wordt en je er een soort deeg van kunt maken. Doe dit in een kleine taart- of bakvorm of pan (gebruik dan wel bakpapier) en druk het goed aan. Zet het in de koelkast

Ik heb mijn cashewnoten ‘s nachts geweekt, maar ze moeten in ieder geval 4 uur geweekt zijn. Doe je geweekte cashewnoten zonder het water in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan de mango, kokosolie en limoensap toe tot het één fijn geheel is. Voeg dan de vulling toe aan de vorm, bovenop de bodem.

Zet dit voor minimaal een aantal uren in de koelkast. Ik las overal minimaal 2 uur, maar het viel me op dat mijn taart pas na zo’n 5 uur echt stijver werd. Voor die tijd is het ook al lekker natuurlijk :-).

Maak dan het sausje, ik had nog een restje bevroren fruit en heb dat gebruikt. Laat het dan eerst even ontdooien en pureer of blender het tot een sausje. Chia zaadjes maken het een wat steviger geheel maar het is niet noodzakelijk. Voeg eventueel wat water toe (ik deed ongeveer 3 eetlepels water erbij). Ik had nog pure, groene stevia in huis en heb dat toegevoegd omdat ik gemengd rood fruit gebruikte, en dat is niet altijd zo heel zoet van zichzelf.

Bewaar de saus apart in de koelkast. Serveer de raw cheesecake met de saus. Lekker!

Het resultaat
De taart was érg lekker, maar het viel me op dat de mango smaak een beetje wegvalt (de saus heeft een veel sterkere smaak). Wel maakte het de vulling lekkerder en zoeter. Ik wilde geen stevia toevoegen, omdat het dan groen wordt. Ik ben van plan de volgende keer vloeibaar puur stevia extract te gebruiken, maar dit had ik niet in huis. Bij iHerb hebben ze deze met vanille extract, die lijkt me erg lekker hierbij en ga ik dus zeker bestellen en de volgende keer toevoegen! Je kan ook de vulling wat meer zoeten met enkele eetlepels honing of ahornsiroop. Ander fruit gebruiken in plaats van de mango is trouwens ook

Een reactie op “Recept: eindelijk, een gezonde, suikervrije ‘raw cheesecake’

Reacties zijn gesloten.