Koop nu het enige echte Endometriose dieet Receptenboek!
74 heerlijke recepten die helemaal in het endometriose dieet passen. Glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij en vegetarisch*
Nu verkrijgbaar als e-book!
* met dit dieet mag je óók gewoon vlees en vis eten 😉 maar alleen het receptenboek is vegetarisch, wel makkelijk zelf aan te vullen met vlees en of vis (wat binnen het dieet past). Ik ben zelf vegetariër, daarom is het e-book vegetarisch. Plus is het lastiger endo-proof vega recepten te vinden, want soja is niet volgens het dieet en veel andere vervangers ook niet.
Op deze site en in de info over het dieet, ga ik er vanuit dat je al weet dat je endometriose hebt. Wanneer je meer wilt weten over endometriose, dan raad ik je aan om op de site van de Endometriose Stichting te kijken.
Dit dieet is gebaseerd op verschillende bronnen over endometriose en voeding. Ik deel op mijn blog mijn kennis en ervaring en sinds 2012 verdiep ik me in alle ontwikkelingen over voeding, gezondheid en endometriose. Je kan hier meer lezen over verschillende bronnen die het dieet wetenschappelijk ondersteunen. Het endometriose dieet komt overeen met de orthomoleculaire voedingsleer waar ik een opleiding in heb gevolgd.
En ohja, met dit dieet mag je óók gewoon vlees en vis eten 😉
Er is niet één dieet. Er zijn een aantal duidelijke regels, maar binnen die regels kan het dieet voor iedereen weer heel anders zijn, afhankelijk van jouw behoeften en eventuele intoleranties. Het endometriose dieet is een richtlijn voor gezonde, helende voeding bij endometriose. Het is niet de bedoeling om minder te gaan eten.
Wanneer je het endometriose dieet volgt, eet je gezonder en ondersteun je je lichaam en je immuunsysteem. Wanneer je eet volgens de orthomoleculaire voedingsleer, krijg je meer voedingstoffen binnen dan met een gemiddeld Westers dieet.
Iedereen zal weer haar eigen opvatting van het dieet hebben. Het is ook vaak maatwerk wat voor jou geschikt is. In ieder geval is het belangrijk om te werken aan het herstellen van je darmen (de darmwand herstellen bij een geïrriteerde darm), het versterken van je immuunsysteem en het in balans brengen van je hormoonhuishouding.
Het endometriose dieet is gericht om het ondersteunen van je lichaam, en het minder te belasten door ongezonde en irriterende voeding.
Ga niet in één keer je hele eetpatroon veranderen, dit is voor de meeste mensen veel te zwaar. Begin bijvoorbeeld met het stoppen met koffie drinken en het eten van tarwe. Stop dan met suiker eten, terwijl je bijvoorbeeld nog wel speltbrood eet (als tijdelijke overgang). Daarna kun je overgaan op glutenvrij, enzovoorts. Een paar dingen pas je wel direct toe, zoals het vermijden van slechte vetten. Vanaf nu bak je alleen nog in kokosolie!
In het dieet zijn de volgende pijlers erg belangrijk:
- het in balans brengen van je hormoonhuishouding
- het vermijden van voeding die ontstekingen kunnen opwekken
- zo min mogelijk belasten van je lichaam, zodat je immuunsysteem weer geactiveerd wordt
- vermijden van toxines in voeding (hormonen, pesticiden)
- ontgiften (je lever is het orgaan dat overtollige hormonen moet afvoeren)
- je lichaam de juiste voeding geven zodat je lichaam zichzelf kan helen
Het endometriose dieet hoeft niet vegetarisch of veganistisch te zijn, dit zijn persoonlijke afwegingen.
Het dieet:
- vermijd tarwe ten alle tijde, er zijn meerdere onderzoeken waarin is aangetoond dat tarwe niet goed is voor endometriose patiënten, tarwe is erg irriterend voor de darmen en ontstekingsopwekkend en 80% van de endometriose patiënten is tarwe-intolerant
- het liefst eet je helemaal geen gluten, veel mensen zijn gluten intolerant zonder dat ze dit weten, gluten doen niks voor je gezondheid en werken irriterend op de darmen, daarnaast zijn producten met gluten vaak veel te koolhydraatrijk, wat niet goed is voor onze hormoonhuishouding (zie hier een onderzoek dat aantoont dat het vermijden van gluten helpt tegen pijn bij endometriose)
- je kan als je dit te zwaar vind proberen wel tarwe helemaal te vermijden, maar bijvoorbeeld gluten-arm te eten (af en toe gluten en geen tarwe)
- drink geen cafeïne, koffie is erg toxisch en oestrogeenverhogend maar ook de cafeïne is niet goed voor je, hier is onderzoek naar gedaan, vrouwen die 1,5 tot 2 kopjes koffie per dag drinken hebben 2 x zoveel kans op endometriose
- eet geen rood vlees, als je wel af en toe vlees eet, kies dan voor mager, biologisch vlees (geen rood vlees). Vlees bevat veel dierlijke vetten wat niet goed is voor endometriose (dit komt door de proglastandines die erin zitten), maar bevat daarnaast ook veel hormonen en antibiotica en andere toxines
- op zich is vette vis gezond, maar helaas bevatten vissen vaak erg veel toxines door alle vervuiling, en toxines zijn juist weer erg slecht voor ons, er zijn zelfs onderzoekers die denken dan endometriose veroorzaakt kan worden door teveel toxines in het lichaam. Zorg wel voor voldoende omega 3.
- vermijd zuivel, melk is voor kalfjes en niet voor mensen, vanaf ongeveer ons 2e levensjaar, is ons lichaam minder goed in staat om melk te verteren. Melk is erg slijmvormend, het laatste wat je wil stimuleren bij endometriose. Daarnaast is het een extra belasting voor de spijsvertering wat slecht is voor je algehele gezondheid. Ook bevatten vette melkproducten (zoals kaas) veel dierlijke vetten en hormonen.
- eet helemaal geen suiker meer, dit is misschien moeilijk, maar de meeste endometriosepatienten zijn gevoelig voor suiker (we zijn er vaak zelfs aan verslaafd!), dit komt door onze verstoorde hormoonbalans. Suiker is een extreem bewerkt product dat in je lichaam direct voor een enorme verhoging van je bloedsuiker zorgt, hierdoor kun je insulineresistentie ontwikkelen, waardoor je hormoonbalans verstoord raakt en je oestrogeendominantie kan krijgen, wat weer een van de oorzaken is van endometriose. Je moet echt afkicken hiervan, maar je zult merken hoeveel dit met je lijf doet. Van suiker wordt je moe, en je smaak verbetert wanneer je afgekickt bent.
- vermijd slechte vetten, dit zijn de transvetten (gehard vet) zoals in chips en koekjes, maar het is bijvoorbeeld ook heel slecht om in plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie) te bakken, dit veroorzaakt een chemisch proces (oxidatie) wat ontstekingen in het lichaam opwekt, olijfolie (extra virgin) is wel heel goed, maar niet om te bakken! Als je bakt, kun je dat doen in kokosolie, dit is een gezond vet dat niet beschadigd door hitte, eet nooit margarine/halvarine en niks gefrituurd!
- drink geen vruchtensappen uit pak, dit is puur suiker, zonder de vezel van de vrucht. Maak liever zelf verse en gezonde smoothies! Drink ook geen granenkoffie, hier zit vaak tarwe in en de granen zijn gebrand
- voor als het nog niet duidelijk was: eet geen kant-en-klaar producten! hier zit vaak teveel slecht zout in (er is ook goed zout!), vaak transvetten, suiker (of glucosestroop, wat nog erger is), en onnatuurlijke chemische toevoegingen zoals smaakversterkers en andere e-nummers
- eet geen soja producten meer, soja is zeer oestrogeen (het bevat de meeste fyto-oestrogenen van alle voedsel) en ongefermenteerde soja is helaas niet zo gezond als wij denken. Je kan af e toe gefermenteerde soja eten (zoals tempé en miso soep) maar echt niet te vaak want het is nog steeds erg oestrogeen
Meer uitleg hierover geef in in mijn gratis e-book ‘Beginnen met het endometriose dieet’ waarin ook allemaal tips staan hoe je het beste kunt overstappen. Je kan deze downloaden in het formulier rechtsboven deze pagina.
Dit is de basis van het dieet, hiermee ondersteun je je lichaam waardoor het sterker kan worden en jij je beter zilt voelen en meer energie zult krijgen. Daarbij is het belangrijk dat je zo gezond mogelijk eet, dus geen bewerkte fabrieksproducten, maar veel groenten en fruit, vers voedsel dat niet uit een fabriek komt. Ook is het belangrijk om gedurende de dag een gelijkmatige bloedsuikerspiegel te hebben, dit heeft en grote invloed op je hormoonbalans. Dan is het ook nog belangrijk om te zorgen dat de zuurgraad (PH) van je lichaam niet te laag is, een te zuur lichaam veroorzaakt namelijk (auto-immuun) ziekten en ontstekingen. Je houdt je lichaam basisch (= het tegenovergestelde van zuur) door onder andere veel groenten en fruit te eten.
Wat mag je wel?
- groenten en fruit, het liefst biologisch in verband met de toxines, eet niet té veel fruit tegelijk, dit verhoog je bloedsuikerspiegel
- noten en zaden (sesamzaadjes, pompoenpitten, chiazaadjes)
- havermout (bevat weinig tot geen gluten, maak het met water of plantaardige melk)
- rijstmelk, en alle notenmelken (zoals amandelmelk)
- zilverliesrijst
- oergranen waar geen gluten in zitten zoals quinoa (een soort cous cous) en boekweit (hier kun je lekkere pannenkoeken mee bakken)
- ongebrande noten (geen pinda’s)
- peulvruchten, maar niet te vaak
- alles wat van kokos wordt gemaakt (maar niet gezoet/bewerkt!)
- rauwe cacao, dit is erg gezond, bevat veel mineralen een zeer hoog gehalte aan magnesium
- gedroogde vruchten, ongezoet en liefst ongezwaveld, niet te vaak
- eieren, maar alleen biologisch! Over eieren is niet elke bron over het endometriose dieet het eens, maar ik heb besloten naar mijn lichaam te luisteren en het gaat bij mij erg goed. Biologische eieren kun je prima regelmatig eten, zo kom je aan je proteïne en vitamine b12, en het vult lekker. Het heeft geen invloed op je hormoonbalans en het is juist erg goed voor je bloedsuikerspiegel, eet wel altijd biologische eieren, gewone eieren bevatten toxines en hormonen
In het gratis e-book behandel ik uitgebreid alle voeding die je nog wel lekker kan eten bij het endometriose dieet!
Je zult met dieet anders moeten gaan leren eten. Ga niet op zoek naar broodvervangers, dit is nog altijd bewerkte en suikerrijke voeding (zoals maisbrood of glutenvrij brood), met vaak ook nog slechte vetten erin (en vaak suiker). Het is ook helemaal niet lekker. Het is veel gezonder en lekkerder om te lunchen met een lekkere salade of zelfgemaakte soep (niet uit een pakje!). Voor het ontbijt kun je havermout nemen met rijst- of notenmelk, chiazaadjes of ei. Ook lekker zijn rijstwafels. Als lunch kun je naast een salade of een soep ook een keertje kiezen voor een omelet of een (hartige) pannenkoek met boekweitmeel. Als avondeten kun je uit van alles kiezen, eet altijd veel groenten, met zilverliesrijst, quinoa en dergelijke, maar je kunt ook alleen gewokte groenten eten met bijvoorbeeld kip, vis, quorn of ei of een gerecht met peulvruchten zoals linzen. Gelukkig bestaan er lekkere gezonde pasta’s. Ook erg lekker zijn bruine rijstnoodles en boekweitnoodles (verkrijgbaar bij toko en natuurwinkel).
Bedenk bij alles wat je eet of je je lichaam ermee helpt, of juist belast. Jouw lichaam kan nu niet veel hebben, het is uit balans. Je brengt de balans weer terug door zo puur mogelijk te eten. Je lichaam zal je ervoor belonen!
Recente reacties