Het endometriose dieet

Even een opmerking vooraf: met dit dieet mag je óók gewoon vlees en vis eten 😉 maar alleen het receptenboek is vegetarisch, wél makkelijk zelf aan te vullen met vlees en of vis (wat binnen het dieet past). Ik ben zelf vegetariër, daarom is het e-book vegetarisch. Plus is het lastiger endo-proof vega recepten te vinden, want soja is niet volgens het dieet en veel andere vervangers ook niet.

Introductie over het endometriose dieet

Op deze site en in de info over het dieet, ga ik er vanuit dat je al weet dat je endometriose hebt. Wanneer je meer wilt weten over endometriose, dan raad ik je aan om op de site van de Endometriose Stichting te kijken.

Dit dieet is gebaseerd op verschillende bronnen over endometriose en voeding. Ik deel op mijn blog mijn kennis en ervaring en sinds 2012 verdiep ik me in alle ontwikkelingen over voeding, gezondheid en endometriose. Je kan hier meer lezen over verschillende bronnen die het dieet wetenschappelijk ondersteunen. Het endometriose dieet komt overeen met de orthomoleculaire voedingsleer waar ik een opleiding in heb gevolgd. 

Er is niet één dieet

Er is niet één dieet. Er zijn een aantal duidelijke regels, maar binnen die regels kan het dieet voor iedereen weer heel anders zijn, afhankelijk van jouw behoeften en eventuele intoleranties. Het endometriose dieet is een richtlijn voor gezonde, helende voeding bij endometriose. Het is niet de bedoeling om minder te gaan eten.

Wanneer je het endometriose dieet volgt, eet je gezonder en ondersteun je je lichaam en je immuunsysteem. Wanneer je eet volgens de orthomoleculaire voedingsleer, krijg je meer voedingstoffen binnen dan met een gemiddeld Westers dieet. 

Iedereen zal weer haar eigen opvatting van het dieet hebben. Het is ook vaak maatwerk wat voor jou geschikt is. In ieder geval is het belangrijk om te werken aan het herstellen van je darmen (de darmwand herstellen bij een geïrriteerde darm), het versterken van je immuunsysteem en het in balans brengen van je hormoonhuishouding.

Het endometriose dieet is gericht om het ondersteunen van je lichaam, en het minder te belasten door ongezonde en irriterende voeding.

Ga niet in één keer je hele eetpatroon veranderen, dit is voor de meeste mensen veel te zwaar. Begin bijvoorbeeld met het stoppen met koffie drinken en het eten van tarwe. Stop dan met suiker eten, terwijl je bijvoorbeeld nog wel speltbrood eet (als tijdelijke overgang). Daarna kun je overgaan op glutenvrij, enzovoorts. Een paar dingen pas je wel direct toe, zoals het vermijden van slechte vetten. Vanaf nu bak je alleen nog in kokosolie!

In het dieet zijn de volgende pijlers erg belangrijk:

  • het in balans brengen van je hormoonhuishouding
  • het vermijden van voeding die ontstekingen kunnen opwekken
  • zo min mogelijk belasten van je lichaam, zodat je immuunsysteem weer geactiveerd wordt
  • vermijden van toxines in voeding (hormonen, pesticiden)
  • ontgiften (je lever is het orgaan dat overtollige hormonen moet afvoeren)
  • je lichaam de juiste voeding geven zodat je lichaam zichzelf kan helen

Het endometriose dieet hoeft niet vegetarisch of veganistisch te zijn, dit zijn persoonlijke afwegingen. 

Het dieet:

  • vermijd tarwe ten alle tijde, er zijn meerdere onderzoeken waarin is aangetoond dat tarwe niet goed is voor endometriose patiënten, tarwe is erg irriterend voor de darmen en ontstekingsopwekkend en 80% van de endometriose patiënten is tarwe-intolerant
  • het liefst eet je helemaal geen gluten, veel mensen zijn gluten intolerant zonder dat ze dit weten, gluten doen niks voor je gezondheid en werken irriterend op de darmen, daarnaast zijn producten met gluten vaak veel te koolhydraatrijk, wat niet goed is voor onze hormoonhuishouding (zie hier een onderzoek dat aantoont dat het vermijden van gluten helpt tegen pijn bij endometriose)
  • je kan als je dit te zwaar vind proberen wel tarwe helemaal te vermijden, maar bijvoorbeeld gluten-arm te eten (af en toe gluten en geen tarwe)
  • drink geen cafeïne, koffie is erg toxisch en oestrogeenverhogend maar ook de cafeïne is niet goed voor je, hier is onderzoek naar gedaan, vrouwen die 1,5 tot 2 kopjes koffie per dag drinken hebben 2 x zoveel kans op endometriose
  • eet geen rood vlees, als je wel af en toe vlees eet, kies dan voor mager, biologisch vlees (geen rood vlees). Vlees bevat veel dierlijke vetten wat niet goed is voor endometriose (dit komt door de proglastandines die erin zitten), maar bevat daarnaast ook veel hormonen en antibiotica en andere toxines
  • op zich is vette vis gezond, maar helaas bevatten vissen vaak erg veel toxines door alle vervuiling, en toxines zijn juist weer erg slecht voor ons, er zijn zelfs onderzoekers die denken dan endometriose veroorzaakt kan worden door teveel toxines in het lichaam. Zorg wel voor voldoende omega 3.
  • vermijd zuivel, melk is voor kalfjes en niet voor mensen, vanaf ongeveer ons 2e levensjaar, is ons lichaam minder goed in staat om melk te verteren. Melk is erg slijmvormend, het laatste wat je wil stimuleren bij endometriose. Daarnaast is het een extra belasting voor de spijsvertering wat slecht is voor je algehele gezondheid. Ook bevatten vette melkproducten (zoals kaas) veel dierlijke vetten en hormonen.
  • eet helemaal geen suiker meer, dit is misschien moeilijk, maar de meeste endometriosepatienten zijn gevoelig voor suiker (we zijn er vaak zelfs aan verslaafd!), dit komt door onze verstoorde hormoonbalans. Suiker is een extreem bewerkt product dat in je lichaam direct voor een enorme verhoging van je bloedsuiker zorgt, hierdoor kun je insulineresistentie ontwikkelen, waardoor je hormoonbalans verstoord raakt en je oestrogeendominantie kan krijgen, wat weer een van de oorzaken is van endometriose. Je moet echt afkicken hiervan, maar je zult merken hoeveel dit met je lijf doet. Van suiker wordt je moe, en je smaak verbetert wanneer je afgekickt bent.
  • vermijd slechte vetten, dit zijn de transvetten (gehard vet) zoals in chips en koekjes, maar het is bijvoorbeeld ook heel slecht om in plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie) te bakken, dit veroorzaakt een chemisch proces (oxidatie) wat ontstekingen in het lichaam opwekt, olijfolie (extra virgin) is wel heel goed, maar niet om te bakken! Als je bakt, kun je dat doen in kokosolie, dit is een gezond vet dat niet beschadigd door hitte, eet nooit margarine/halvarine en niks gefrituurd!
  • drink geen vruchtensappen uit pak, dit is puur suiker, zonder de vezel van de vrucht. Maak liever zelf verse en gezonde smoothies! Drink ook geen granenkoffie, hier zit vaak tarwe in en de granen zijn gebrand
  • voor als het nog niet duidelijk was: eet geen kant-en-klaar producten! hier zit vaak teveel slecht zout in (er is ook goed zout!), vaak transvetten, suiker (of glucosestroop, wat nog erger is), en onnatuurlijke chemische toevoegingen zoals smaakversterkers en andere e-nummers
  • eet geen soja producten meer, soja is zeer oestrogeen (het bevat de meeste fyto-oestrogenen van alle voedsel) en ongefermenteerde soja is helaas niet zo gezond als wij denken. Je kan af e toe gefermenteerde soja eten (zoals tempé en miso soep) maar echt niet te vaak want het is nog steeds erg oestrogeen

Meer uitleg hierover geef in in mijn gratis e-book ‘Beginnen met het endometriose dieet’ waarin ook allemaal tips staan hoe je het beste kunt overstappen. Je kan deze downloaden in het formulier rechtsboven deze pagina. 

Dit is de basis van het dieet, hiermee ondersteun je je lichaam waardoor het sterker kan worden en jij je beter zilt voelen en meer energie zult krijgen. Daarbij is het belangrijk dat je zo gezond mogelijk eet, dus geen bewerkte fabrieksproducten, maar veel groenten en fruit, vers voedsel dat niet uit een fabriek komt. Ook is het belangrijk om gedurende de dag een gelijkmatige bloedsuikerspiegel te hebben, dit heeft en grote invloed op je hormoonbalans. Dan is het ook nog belangrijk om te zorgen dat de zuurgraad (PH) van je lichaam niet te laag is, een te zuur lichaam veroorzaakt namelijk (auto-immuun) ziekten en ontstekingen. Je houdt je lichaam basisch (= het tegenovergestelde van zuur) door onder andere veel groenten en fruit te eten.

Wat mag je wel?

  • groenten en fruit, het liefst biologisch in verband met de toxines, eet niet té veel fruit tegelijk, dit verhoog je bloedsuikerspiegel
  • noten en zaden (sesamzaadjes, pompoenpitten, chiazaadjes)
  • havermout (bevat weinig tot geen gluten, maak het met water of plantaardige melk)
  • rijstmelk, en alle notenmelken (zoals amandelmelk)
  • zilverliesrijst
  • oergranen waar geen gluten in zitten zoals quinoa (een soort cous cous) en boekweit (hier kun je lekkere pannenkoeken mee bakken)
  • ongebrande noten (geen pinda’s)
  • peulvruchten, maar niet te vaak
  • alles wat van kokos wordt gemaakt (maar niet gezoet/bewerkt!)
  • rauwe cacao, dit is erg gezond, bevat veel mineralen een zeer hoog gehalte aan magnesium
  • gedroogde vruchten, ongezoet en liefst ongezwaveld, niet te vaak
  • eieren, maar alleen biologisch! Over eieren is niet elke bron over het endometriose dieet het eens, maar ik heb besloten naar mijn lichaam te luisteren en het gaat bij mij erg goed. Biologische eieren kun je prima regelmatig eten, zo kom je aan je proteïne en vitamine b12, en het vult lekker. Het heeft geen invloed op je hormoonbalans en het is juist erg goed voor je bloedsuikerspiegel, eet wel altijd biologische eieren, gewone eieren bevatten toxines en hormonen

In het gratis e-book behandel ik uitgebreid alle voeding die je nog wel lekker kan eten bij het endometriose dieet!

Je zult met dieet anders moeten gaan leren eten. Ga niet op zoek naar broodvervangers of naar speciale glutenvrije producten, dit is nog altijd bewerkte en suikerrijke voeding (zoals maisbrood of glutenvrij brood), met vaak ook nog slechte vetten erin (en vaak suiker). Het is vaak ook helemaal niet lekker. Het is veel gezonder en lekkerder om te lunchen met een lekkere salade of zelfgemaakte soep (niet uit een pakje!). Voor het ontbijt kun je havermout nemen met rijst- of notenmelk, chiazaadjes of ei. Ook lekker zijn rijstwafels. Als lunch kun je naast een salade of een soep ook een keertje kiezen voor een omelet of een (hartige) pannenkoek met boekweitmeel. Als avondeten kun je uit van alles kiezen, eet altijd veel groenten, met zilverliesrijst, quinoa en dergelijke, maar je kunt ook alleen gewokte groenten eten met bijvoorbeeld kip, vis, quorn of ei of een gerecht met peulvruchten zoals linzen. Gelukkig bestaan er lekkere gezonde pasta’s. Ook erg lekker zijn bruine rijstnoodles en boekweitnoodles (verkrijgbaar bij toko en natuurwinkel).

Bedenk bij alles wat je eet of je je lichaam ermee helpt, of juist belast. Jouw lichaam kan nu niet veel hebben, het is uit balans. Je brengt de balans weer terug door zo puur mogelijk te eten. Je lichaam zal je ervoor belonen!

90 reacties op “Het endometriose dieet

  1. sofie zegt:

    Dit is gewoon voor iedereen het aan te raden’ dieet’ om gezond te leven, energiek te zijn, kankers in de mate van het mogelijke te beperken… Zou gewoonte moeten worden.
    Maar is heel moeilijk… Stap voor stap … en als je je er bewust van bent ben je al 10 stappen vooruit!! Succes aan iedereen!
    Als er mensen zijn met lekkere en gezonde ontbijt en meeneemlunch tips… GRAAAAAG!

    • Heleen zegt:

      Helemaal mee eens Sofie! Volg jij ook dit dieet omdat je endometriose hebt, of om andere redenen? Ik ben het met je eens dat dit dieet voor iedereen beter zou zijn. Voor je ontbijt zou je bijvoorbeeld havermout kunnen nemen (ik maak het met amandelmelk), een fruitsalade, een omelet of rijstcrackers met beleg. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel is het erg belangrijk om proteïnen als ontbijt te nemen. Voor lunch neem ik altijd een lekkere salade mee in een bakje. Als je er van houdt kun je ook iets warms meenemen als lunch en het opwarmen als dat kan.

  2. Vanessa zegt:

    Als ik dit lees denk ik, wat ga ik nog eten 😉 Hoewel ik al op mijn voeding let, is dit voor mij toch heel erg aanpassen, maar ik wil het echt proberen. Vooral het laten van brood zal moeillijk zijn. Bij de natuurwinkel ben ik wel vaste klant, maar ik ga er gewoon meer andere dingen moeten kopen.
    Wat vind jij van appels? Als ik een appel heb gegeten voel ik me namelijk echt niet lekker. Komt dat omdat ze niet biologisch zijn?
    Ik ga zeker op zoek gaan naar recepten om inspiratie op te doen.

    • Heleen zegt:

      Je kan nog zóveel heerlijke dingen eten! Zie het als een ontdekkingsreis, je gaat nu écht eten ontdekken. Het valt me elke keer weer op dat iedereen zoveel moeite denkt te gaan hebben met het opgeven van brood, terwijl het zó slecht voor ons is. En het goede nieuws is, wanneer je eenmaal afgekickt bent van brood mis je het ook niet meer (het is net als suiker verslavend). Vraag je dus af wat je belangrijker vind en sta open voor nieuwe gerechten waar je misschien wel veel meer van gaat genieten en waardoor je je veel beter gaat voelen. Ik ben zelf trouwens gek op appels en voel me altijd prima erna, dus ik weet niet waarom dat bij jou niet zo is. Biologisch is zeker wel aan te raden want appels zitten vol pesticiden, misschien dat je daar op reageert. Nog beter is om een tijdje alleen fruit te eten in een groene smoothie, omdat dat beter is voor je bloedsuikerspiegel.

  3. Martine zegt:

    Het lijkt me een hele uitdaging en wat ik me afvraag, hoe blijf ik op gewicht? Ik ben beroepssporter en zit met mijn BMI al onder de categorie normaal. Is hier een oplossing voor?

  4. Martine zegt:

    Ik heb ook nog een vraag. Er wordt gezegd dat je geen vette vis mag eten en beter geen vis vanwege de toxines. Mag je wel schaaldieren eten of geldt hier ook een toxine gevaar?

    • Heleen zegt:

      Hoi Martine, het is inderdaad een uitdaging maar wel eentje waar je je veel beter door gaat voelen! Je stelt 2 vragen waar ik helaas geen expert in ben, ik ben geen voedingsdeskundige. Als je een lage BMI hebt, raad ik je aan veel goede vetten en proteïnen te eten. Ik denk dus dat je misschien dan beter wel vette vis kunt gaan eten, probeer vis te kopen wat duurzaam gevangen is en het liefst wat uit de diepe zee komt. Ik ben geen expert op dit gebied maar sommige vissen kunnen vrij veel toxines bevatten, of dit bij schaaldieren ook zo is weet ik helaas niet. Je kan als je wilt aankomen vaker gaan eten, dus vaker dan 3 keer per dag (bijv 2 lunches). Er wordt gezegd dat met een dieet als dit je automatisch op je ideale gewicht komt, dus als je te zwaar bent val je af en als je te licht bent kom je aan. Eet ook veel noten en bijvoorbeeld avocado’s. En je kan ook niet-rood vlees eten, koop het dan wel biologisch. Ook gezond en goed vullend zijn kikkererwten, zoals falafel maar je kan van kikkererwtmeel ook lekkere pannenkoeken bakken bijvoorbeeld.

  5. ` zegt:

    Hoi Heleen,

    Wat een ontzettend positieve blog heb je! Het is fijn om te lezen dat meer mensen bezig zijn met “echt eten”. In jouw geval (helaas) omdat je een aandoening hebt. Ik heb geen endometriose maar ik ben wel erg bezig om terug te gaan naar de basis v.w.b. eten. En dan zie ik dat het endometriose dieet heel veel overeenkomsten heeft met mijn voedingspatroon.

    Ik ben ooit eens begonnen met een koolhydratenarm dieet en vanuit dat idee ben ik gaan zoeken op het internet. Nu noem ik het geen dieet meer, maar een andere manier van eten. Helaas krijg ik voor deze manier van eten weinig tot geen support. De kant en klare maaltijden, pakjes, zakjes en E-nummers hebben nog steeds veel aanhangers. Als het ergens ter sprake komt wordt er als eerste gevraagd of ik allergisch ben. Want dat is blijkbaar wel maatschappelijk geaccepteerd. Dat onze huidige voeding al die allergieën waarschijnlijk heeft veroorzaakt, begrijpen de meeste mensen niet….

    Ik ben op je website terecht gekomen via Heleen Quantrill van Eet goed, Voel je goed. Ook een website waar veel goede tips over echt eten op staan. Jouw blog ga ik onder mijn favorieten zetten. Ik kan vast weer een hoop van je leren!

    Ik wens je veel sterkte en gezondheid toe!

    • Heleen zegt:

      Hoi, bedankt voor je leuke reactie! Je hebt gelijk om het geen dieet te noemen, het is meer een andere – gezondere – levenswijze. En het is inderdaad waar dat dit ‘dieet’ eigenlijk voor iedereen beter zou zijn, ik weet van anderen dat het ook de gezondheid van mensen met andere chronische ziekten verbetert. Ik vind het zelf bizar wat tegenwoordig ‘normaal’ is, terwijl het juist onnatuurlijk is. Vrijwel al onze dagelijkse (verzorgings-) producten zitten vol xeno-oestrogenen bijvoorbeeld, maar als je iets natuurlijks koopt ben je meteen ‘alternatief’. We zijn ver verwijderd geraakt van onze natuur en wat echt goed voor ons is. Gelukkig zien steeds meer mensen dit in!

  6. Ann zegt:

    dag allemaal,
    ook ik heb endometriose en ondertussen slik ik al 4 jaar hormonen om de pijn onder controle te houden.
    nu lees ik over dit dieet en ben heel nieuwsgierig of het ook mij een positief invloed zal hebben.
    ik heb nog 1 vraagje: wat met gevogelte? ik ben nogal fan van kip en kalkoen…
    groetjes en succes

    • Heleen zegt:

      Hoi Ann! Als je dit dieet gaat volgen, weet ik 100% zeker dat je je beter gaat voelen! Ik heb ook lang hormonen geslikt (de pil) en ik kon me niet echt voorstellen dat een dieet me kon helpen en ik dacht dat ik voor altijd die pil zou moeten doorslikken. Maar ik voelde me eigenlijk alleen maar minder goed in plaats van beter daardoor en ben toen met het dieet begonnen en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld! In het begin is het misschien een wennen en een hele omschakeling (en je zult misschien moeten ‘afkicken’ van dingen als suiker, brood, cafeïne), maar het feit dat je je zoveel beter gaat voelen is het echt waard en ik begon het steeds leuker te vinden om echt gezond te eten (nu is recepten uitproberen bijna een hobby geworden). Kip en kalkoen kun je gewoon blijven eten, rood vlees is namelijk vooral slecht voor ons. Het liefst eet je wel alleen nog maar biologisch vlees, want in niet-biologisch vlees zitten toxines, hormonen en antibiotica en dat hoort juist allemaal niet in het dieet. Ik ben bezig met een gratis e-book met tips en info om met het dieet te beginnen, deze is bijna af! Probeer het gewoon, je hebt niks te verliezen. Maar áls je het gaat proberen, ga er dan ook helemaal voor! 🙂

  7. Nathalie zegt:

    Hallo
    Ik ben net geopereerd in Leuven. Althans een poging tot want de endometriose was ondanks de medicijnen vooraf niet operabel. Een grote brei nat endometrium volgens de arts. Nu decapeptyl met livial en over 3 maanden weer onder het mes. Een paar maanden geleden ben ik met het Cambridge dieet 15 kg afgevallen. Helaas slecht opgebouwd en nu weer 5 kg erbij. Is dit dieet slecht voor de endometriose? Iemand ervaring mee? Ik zou dit graag weer hervatten maar niet als dit de kans op endometriose zou verhogen…
    Liefs

    • Heleen zegt:

      Beste Nathalie, wat vervelend voor je, lijkt me een hele teleurstelling dat de operatie niet door kon gaan. Helaas is het Cambridge dieet echt heel erg slecht voor endometriose (en voor iedereens algehele gezondheid). Alles wat je binnenkrijgt heeft grote invloed op je gezondheid, je immuunsysteem en je hormoonhuishouding. Overgewicht en endometriose zijn beide tekenen van een hormonale disbalans. Voeding heeft daar extreem veel invloed op, meer dan ik ooit had verwacht. Het Cambridge dieet is echt heel erg slecht voor je gezondheid en ook je hormoonbalans om de heel simpele reden dat het een heel erg ongezond dieet is. Ons lichaam is niet gemaakt om alleen maar bewerkte fabrieksproducten binnen te krijgen, je lichaam heeft er heel veel werk van om al die troep te kunnen verwerken, en die energie dat dat kost gaat vervolgens dus niet aan het opruimen van endometriose en het vechten tegen ontstekingen in je lichaam. Daarnaast krijgt je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen wat je immuunsysteem onderdrukt en je hormoonhuishouding verstoort. Toegevoegde voedingsstoffen neemt het lichaam meestal niet goed op. Als je het endometriose dieet gaat volgen, ga je je niet alleen veel beter voelen, maar je gaat er ook van afvallen (in het geval dat je overgewicht hebt). Ik ben er zelf 10 kilo mee afgevallen zonder ooit honger te hebben. Het Cambridge dieet is gebaseerd om het binnenkrijgen van te weinig calorieën, waardoor je lichaam in een constante staat van stress raakt en gaat overleven (vandaar ook het jojo-en). Op die manier geef je je lichaam dus geen kans om de endometriose op te ruimen. Door gezond te eten waarmee je je hormoonhuishouding weer in balans brengt, krijg je niet alleen meer energie maar val je ook af. Het gaat er niet om om minder te eten, maar anders (gezonder!).

      Als je je lichaam geeft wat het nodig heeft, dus producten die niet uit een fabriek komen maar dingen als groenten, fruit, oergranen en noten en zaden dan geef je je lichaam wat het nodig heeft om weer aan te sterken, het immuunsysteem op te bouwen en de kans op ziekten en ontstekingen te verminderen. Als je graag wilt afvallen is het erg belangrijk geen gluten (brood, pasta) meer te weten, dan gaat het afvallen bijna vanzelf 🙂

      Ik raad je aan in fasen met het dieet te beginnen, en om snel te gaan beginnen met groene smoothies. Wat ik je ook aanraad is het supplement serrapeptase (je kan dit online kopen), dit is een enzym dat je lichaam ondersteunt bij het opruimen van endometriose.

      3 maanden is al best snel, maar ik denk dat je al best wat kunt bereiken in die tijd als je met het dieet gaat beginnen (naast de medicijnen die je gebruikt). Ik denk ook dat je lichaam een tekort aan voedingsstoffen kan hebben, je zou daarom bijvoorbeeld spirulina en/of moringa kunnen nemen om op een natuurlijke manier veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Gebruik geen synthetische vitamines.

      Hopelijk is je volgende operatie wel succesvol! Ik ben zelf nu helemaal hormoonvrij en heb al ben ik absoluut niet genezen van endometriose, ik heb nog maar weinig pijn en voel me een compleet ander mens. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn door anders te eten en toen ik nog aan de pil was durfde ik zelfs geen stopweek te houden omdat dat zo’n hel was. Heel veel sterkte met alles!

  8. Engeltje zegt:

    Dag Heleen. Super dat jij zo’n site hebt waar zoveel informatie op terug te vinden is. Ik heb ondertussen de Chia Seeds aangeschaft en ben er benieuwd naar. Op de verpakking staat echter dat het ook een bron van omega 6 is, weliswaar in een mindere verhouding. Maar mogen wij met endometriose dit eigenlijk wel nemen? De meningen lijken tegenstrijdig i.v.m. de aanwezigheid van oestrogeen (ik weet ook niet juist wat het verschil is tussen fyto-oestrogenen en xeno-oestrogenen). Bij mij is endometriose op een heel lokale plek vastgesteld en aangezien er geen kijkoperatie plaats gevonden heeft, ben ik er ook niet uit of ik dit ergens anders in mijn lichaam heb. Nu moet ik jammer genoeg drie maanden de boel platleggen door hormonen. Maar ik wil alvast starten met het stilletjesaan letten op mijn voeding. Bedankt en groetjes.

    • Heleen zegt:

      Hoi, omega 6 is niet oestrogeen, dus daar heeft het niet mee te maken. Het is wel zo dat de meeste mensen teveel omega 6 binnenkrijgen ten opzichte van omega 3, maar als je de slechte (verhitte) vetten gaat vermijden, dan zit je wel goed. Fyto-oestrogeen betekent dat het een plantaardig oestrogeen is, zoals dat bijvoorbeeld in soja en lijnzaad zit. Dit kun je het beste vermijden. Xeno-oestrogeen betekent dat het een lichaamsvreemde stof betreft (chemicaliën) die een oestrogene werking hebben, dit is nog slechter voor ons dan fyto-oestrogenen en dit kan je hormoonhuishouding enorm uit balans brengen. Het is erg jammer dat je voor 3 maanden die hormonen moet nemen (is dit Lucrin?), bedenk goed bij jezelf of je dit wel wilt, elke vorm van hormoonbehandeling is een belasting voor je lichaam (want helemaal syntetisch) en geeft je lichaam geen mogelijkheid om zichzelf te genezen (het is een enorme belasting voor je lever en het houdt je hormoonhuishouding uit balans). Ik heb zelf een aantal jaar geleden voor een halfjaar hormooninjecties gehad waardoor ‘de boel stil komt te liggen’, dat wil zeggen dat je lichaam kunstmatig in de overgang wordt gebracht. Dit was voor mij een vreselijke periode met afschuwelijke bijwerkingen, en het heeft toen helemaal niets gedaan voor de cysten die ik toen op beide eierstokken had. Mijn gezondheid is er in die periode behoorlijk op achteruit gegaan (en ik ben kilo’s aangekomen) en ik moet zeggen dat 3 maanden dieet meer voor mijn gezondheid en endometriose heeft gedaan dan deze hormoon ‘behandeling’ toen. Natuurlijk is elke situatie anders, maar ik raad je aan hier wel goed over na te denken en je er zo uitgebreid in te verdiepen voor je deze keuze maakt.

      Over brood: probeer eens bij jezelf na te gaan hoe belangrijk brood precies voor je is. Eet je liever elke dag brood als lunch, of vind je het belangrijker dat je je weer gezond en fit voelt? Je kan als overstap eerst speltbrood nemen, dat is brood zonder tarwe maar wel met gluten. Let erop dat het 100% spelt is en niet vermengd met tarwe (te koop bij biowinkels en de betere bakker). Je kan ook zelf speltbrood bakken en als je een gezond recept vindt voor glutenvrij brood zonder rare toevoegingen erin en zonder suiker (liefst ook zonder mais), dan kun je dat zeker ook proberen. Bedenk je wel dat brood echt helemaal niets doet voor je gezondheid en dat het moeilijker wordt om voldoende groenten binnen te krijgen als je belangrijkste maaltijd van de dag uit brood bestaat. Om die reden heb ik me zelf nooit verdiept in alternatieven voor brood.

      Heel veel succes met alles, je bent goed bezig dat je je in dit stadium al met voeding bezig houdt! Ik wist toen nog van niks en had nooit gedacht dat voeding in zo’n mate invloed heeft dat het je lichaam echt kan helpen zelf de endometriose op te ruimen.

  9. Engeltje zegt:

    Ook hier nog een vraagje. Om te starten lijkt het me heel moeilijk om mijn brood als lunch te laten. Is een glutenvrij brood geen goed alternatief (misschien is dit wel zelf te bakken of is dit misschien niet verkrijgbaar?). Groetjes

  10. Engeltje zegt:

    Hoi Heleen! Dankjewel voor de zeer verhelderende uitleg. Zonder jouw site zou het echt puzzelen zijn, want je vindt heel veel tegenstrijdige informatie… Ik heb het wel moeilijk met die hormonen (meer bepaald Lutenyl waar je trouwens heel weinig informatie over vindt), maar het is omwille van zwangerschapswens dat ik niet langer tijd wil verliezen. De endometriose (als die nog aanwezig is natuurlijk) is ook niet het enige probleem, waardoor de kans heel groot is dat ik ook nog andere medicatie zal moeten nemen :(. Vandaar dat ik tenminste al gezonder wil leven en stilletjesaan mijn eetpatroon wil leren aanpassen. Het is gewoon raar om te lezen dat zoveel kloppen bij mij… Maar ik besef wel dat die niet van de ene dag op de andere dag kan. Het is een nieuwe wereld die opengaat met nieuwe voedingsmiddelen :).

  11. Cateau zegt:

    Beste Heleen,
    Wat een supersite! Bij mij heeft de endometriose mijn darmen aangetast, waardoor ik pittige eczeem heb gekregen. Ik ben nu samen met een alternatief arts langzaamaan de puzzel aan het leggen wat voor mij gezonde voeding is. Deze site is daar zeker een grote hulp bij. Wat ik nog wilde vragen, bij de zaden en noten geef je ook aan dat lijnzaad mag. Op wikipedia wordt dit echter als fyto oestrogeen genoemd. Weet jij zo hoe dat zit? Dankjewel voor je mooie site!

    • Heleen zegt:

      Hoi Jolanda, mijn antwoord is eigenlijk hetzelfde als bij het Cambridgedieet. Je lichaam is niet van nature gemaakt om te leven op poedertjes uit een pot gemaakt in een fabriek. Met het endometriosedieet breng je je lichaam weer in balans zodat je vanzelf het gewicht krijgt dat gezond voor je is. Het lichaam gedijd het beste op puren natuurlijke voeding zoals groenten, fruit, enz. Fabrieksproducten belasten het lichaam onnodig en synthetische vitaminen en toevoegingen nemen we niet alleen slecht op, het belast ook onze lever wat onze hormoonhuishouding nog meer uit balans brengt.

  12. Nicole zegt:

    Hoi,
    Vandaag is mijn tweede dag van het dieet. Het gaat me verbazend goed af. Vanmorgen was de havermoutpap lekker. Ik had het met kokosmelk gemaakt. Morgen ga ik rijstemelk proberen. Ik heb daar een vraag over. Ik zie overal staan dat rijstemelk mag, maar ik zie op de etiketten dat in alle rijstemelk suiker zit?
    Dank je wel voor je site! Het helpt me heel goed met leren wat ik wel en niet mag eten.

    • Heleen zegt:

      Hoi Nicole, goed bezig! Havermout met kokosmelk vind ik ook lekker, alleen omdat kokosmelk vrij vet is verdun ik het meestal met water. Bij de supermarkten bij mij in de buurt hebben ze altijd ook rijstmelk zonder suiker (en bij de grotere, zoals AH sowieso). Kijk je naar de ingrediënten of naar de tabel met voedingswaarde? Want er zitten natuurlijk wel natuurlijke ‘suikers’ in, wat iets anders is dan toegevoegde suiker.

  13. mariska zegt:

    Hallo, Ik geef momenteel mijn zoon (4) en dochter(2) sojamelk om hun havermout mee klaar te maken. nu lees ik dus dat die veel fyto-oestrogenen bevat en voor jongetjes veel nadelen kan hebben. Wat is dan het beste alternatief die geen nadelen heeft voor mijn schatjes.
    Bedankt

    • Heleen zegt:

      Hoi Mariska, je zou rijstmelk kunnen nemen (zonder suiker), havermelk, amandelmelk of andere notenmelken. Rijstmelk en soms ook havermelk kun je bij de meeste supermarkten wel kopen. Amandelmelk kun je bij de natuurwinkel kopen maar is niet goedkoop. Daarom maak ik het zelf, lees hier hoe ik dat doe (heel makkelijk!).

  14. Rianne zegt:

    Hoi Heleen,

    Na een MRI onderzoek afgelopen week, krijg ik vandaag de uitslag over of ik endometriose heb en wat een eventueel behandelplan gaat worden. Ik heb de afgelopen weken/ maanden veel gelezen over behandelmethoden. Ook heb ik gemerkt dat artsen snel overgaan tot hormoonbehandelingen. Nu heb ik een grote kinderwens dus zit er niet echt op te wachten. Zeker gezien de bijwerkingen. Ik vroeg mij af of het verstandig is om vooraf aan een eventuele hormoon behandeling eerst alternatieve behandelingen/ dieet te proberen. Wellicht ook als ondersteuning.

    Het zal even schrikken zijn als ik de diagnose krijg maar wel een start van een gezonder en bewuster leven.
    Ik zal regelmatig uw site raadplegen om mijn eetpatronen langzaam te gaan aanpassen.

    Gr. Rianne

    • Heleen zegt:

      Hoi Rianne, dat is niet niks allemaal! Artsen gaan inderdaad snel over tot hormoonbehandelingen, omdat ze niet veel meer dan dat kunnen doen (er is geen medicijn). Omdat je al aangeeft dat je interesse hierin hebt, zou ik zeker in ieder geval met het dieet beginnen. Je kan het dieet inderdaad ook als ondersteuning gebruiken bij reguliere behandelingen. Het dieet zorgt er simpelweg voor dat je lichaam beter gaat functioneren, dat je immuunsysteem weer beter wordt en dat je lichaam weer in balans komt. Ook als je geen endometriose blijkt te hebben is het misschien toch beter voor je, dit dieet is niet alleen goed bij endometriose en je hebt misschien (andere) klachten. Ook is het hoe dan ook goed voor je vruchtbaarheid!

      Wat je uiteindelijk gaat doen, is helemaal je eigen beslissing. Denk goed over de verschillende mogelijkheden na, en ook hoe acuut je situatie is. Ikzelf bijvoorbeeld had op beide eierstokken flinke cysten (8 en 5 cm), dus ik denk dat als ik toen zoveel wist als nu, ik misschien nog steeds wel tot een operatie had had besloten, omdat ik er extreem veel pijn van had (waardoor ik amper nog kon lopen). Vergeet alleen niet dat hormoonbehandelingen je lichaam een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn, en het helpt ook niet altijd bij iedereen even goed (of soms helemaal niet). En vergeet vooral niet dat de bijwerkingen flink kunnen zijn. Vóór mijn operatie hebben ze destijds verschillende hormonen geprobeerd, waaronder heftige injecties, maar niks heeft geholpen tegen de cysten (en pijn) terwijl ik een hele zware en nare tijd daardoor heb gehad door de bijwerkingen. Laat je goed informeren maar ga zelf ook op onderzoek uit, en maak de keuze die voor jou goed voelt. Heel veel succes!

  15. Rianne zegt:

    Hoi Heleen,

    Dank voor je reactie. Inderdaad was de uitslag zoals ik het verwacht. In heb endometriose. De uitslag van de MRI was nog wat heftiger dan verwacht. In beide eierstokken een ( chocolade ) cyste van 5 cm en een van 7 cm. Op mijn rechter eierstok nog een kleine cyste van 2 cm. In mijn buikholte wat plekjes die ze gaan bekijken tijdens een kijkoperatie. Een hevige ontsteking in het begin van het jaar, waarschijnlijk als gevolg van een lekkende cyste, heeft wellicht ook nog verklevingen veroorzaakt. Dus nog veel vragen over behandelmethoden die worden besproken na
    een eerste kijkoperatie. Een heftige tijd gaat het wel worden maar er is nog niks verloren. Met een kijkoperatie of wellicht een buikoperatie kunnen ze de cysten waarschijnlijk verwijderen en zoveel mogelijk eierstokweefsel laten zitten. Een zwangerschap is dus nog niet van de baan. Positief de komende weken in gegaan!

    Ik heb nu het advies gekregen om de pil door te slikken totdat ik terecht kan in het ziekenhuis in Maastricht voor een gesprek en een kijkoperatie. Deze moet ervoor zorgen dat de endometriose wat tot rust komt. Vervolgens kijken ze of eerst een hormoonbehandeling nodig is of dat ze meteen kunnen opereren.

    Ik ga stap voor stap starten met het dieet. Beginnende met zoveel mgelijk suikers en tarwen uit mijn dieet bannen en de groene smoothies als lunch. Ook rood vlees en de manier van eten bereiden wordt een aandachtspunt.

    Daarnaast wil ik wat meer gaan sporten om als voorbereiding op de operaties wat fitter te zijn.

    Ik zal mijn bevindingen betreft het dieet hier zeker plaatsen.

    Gr. Rianne

    • Heleen zegt:

      Hoi Rianne, jeetje! Konden ze die cysten niet zien op een inwendige echo dan? Ik heb ook chocoladecysten gehad en die waren duidelijk op de echo te zien (heb later wel ook nog een MRI gehad om evt schade aan de darmen te constateren). Het is nog zeker niet verloren voor je, ik heb mijn beide eierstokken nog in helemaal volledige staat. Ik kan me voorstellen dat je doorgaat met een reguliere behandeling nu, maar ook hierbij kan het dieet je zeker helpen, in je energie en je immuunsysteem bijvoorbeeld. Heel veel sterkte met alles!

  16. Eva zegt:

    @vanessa Wat betreft je opmerking over appels: in haar kookboek heeft Amber Albarda het over verschillende types die een meer of mindere gevoelige bloedsuikerspiegel hebben. Zo krijg ik na het eten van een appel alleen maar meer honger. Ik kan alleen niet de exacte blz vinden waar ze dat uitlegt.

  17. Emine zegt:

    Hoi Heleen,

    Bedankt voor je top blog. Hier heb ik als endometriose patiënte heel veel eraan denk ik persoonlijk.

    Ik heb al 3 operaties achter de rug waar van 0 succes is beëindigd. Vu heeft mij verteld dat ze eigenlijk niets meer voor mij kunnen betekenen. Dit is mij wel zwaar tegen gevallen aangezien mijn leeftijd (28) en vooral nog kinderwensen heb. Omdat de cyste ook enorm uit de hand gelopen zijn is een 2e ivf poging (1ste is mislukt helaas) eigenlijk niet mogelijk ivm kans op ontstekingen (bij ontstekingen ben ik mijn eierstokken kwijt). Ik ben nu aan de Lucrin dit is al mijn 2e ronden en 4e prik na de 5e gaan ze kijken of ik uitbehandeld ben of misschien nog een 2e ivf. Ik hoop dat de cysten op zijn minst kleiner worden binnen 1 maand zodat ik weer hoop heb. (dmv deze dieet hoop ik)

    Ik ben sinds gisteren begonnen met het endometriose dieet. Ik moet zeggen dat ik het best zwaar vind vooral bij het afblijven van chocolade :)) maar het is voor een goed doel.

    Ik heb een vraag mag je bijvoorbeeld volkoren? In zilverliesrijst zit dat er wel in namelijk. Cashew noten en azijn bijvoorbeeld? Tarwe gras, groene thee?

    Ik wil eigenlijk ook het Maca poeder gebruiken maar dat mag ik dan niet ivm Lucrin.

    Ik wil ook magnesium tabletten slikken, maar is het handig om gewoon multivitaminen door te gebruiken en daarnaast magnesium bij innemen? of heb je genoeg aan alleen multivitaminen? (dit geld ook voor ijzer, omega 3 en B12 enz.)

    Ik heb beetje rond zitten googlen naar recepten voor lunch op werk maar kom er niet zo makkelijk uit. Heb jij tips?

    Heb je misschien een email ofzo waarin ik mijn vragen kan stellen of vind je het goed als ik het via reacties mijn vraag stel?

    Ik heb zoveel vragen en dingen in mijn hoofd weet eigenlijk niet echt wat ik mee moet.

    Ik heb ook naar een natuurarts gezocht in Amsterdam maar daar kom ik er ook niet echt uit. Heb jij tips?

    Ik hoor het graag van je.. en nogmaals mijn complimenten voor je super blog. Dankzij je blog heb ik weer hoop.

    Alvast bedankt,

    Groet,
    Emine

    • Heleen zegt:

      Hoi Emine, ten eerste sorry voor mijn late reactie! Echt super goed van je dat je met het dieet begonnen bent. Het is natuurlijk anders als je ook aan Lucrin bent, maar het kan je zeker ook helpen met je energie en om ontstekingen in je lichaam tegen te gaan. Ik ken meerdere gevallen van vrouwen die uiteindelijk helemaal natuurlijk zwanger zijn geworden, dus zonder hormonen maar dankzij het dieet. Als je behoefte hebt aan chocola, er zijn gezondere alternatieven die je wel mag, zoals Lovechock repen of je kunt ze zelf maken. Dit kan trouwens betekenen dat je behoefte hebt aam magnesium! Je mag zeker zilvervliesrijst, dat is heel gezond! En cashewnoten, tarwe gras en groene thee ook. Groene thee alleen wel het liefst zonder cafeïne. Volkoren betekent dat het om de hele graan gaat, dus bijvoorbeeld geen witmeel. Niet alles wat volkoren is is goed, want je mag met het dieet geen tarwe en eigenlijk helemaal geen gluten. Over vitaminen, ik ben zelf geen voorstander van multivitaminen, omdat dit allemaal synthetisch is. Lees daarover ook mijn artikel over supplementen. Voor lunch kun je een salade nemen, of een omelet bijvoorbeeld. Warme maaltijden met aardappels of rijst kunnen ook, of een soep. Je kan me mailen als je wilt, maar ik ben ook gewoon iemand als jij, en geen arts. Ik heb ook alles ontdekt door veel erover te lezen en dingen te proberen. Mijn e-mail vind je bij de contactpagina. Doe alles gewoon stap voor stap, je bent echt al heel goed bezig! En als je natuurarts je niet bevalt, gewoon weer verder zoeken. Nooit de hoop opgeven! Je kan ook lid worden van de Endodieet Facebook groep, daar vind je anderen die net zoals jij bezig zijn.

  18. Janneke zegt:

    Hoi Heleen,

    Twee geleden is bij mij endometriose ontdekt terwijl er alleen een cyste verwijderd zou gaan worden.
    De cyste was ontstaan door hormoonbehandelingen tbv IUI. En nu blijk ik dus ook endometriose te hebben. Helaas konden ze het maar deels verwijderen.
    Ik word nu doorgestuurd voor IVF maar wil eigenlijk geen hormoonbehandelingen meer omdat ik het gevoel heb dat mijn lijf het zelf kan (zwanger worden). Het moet daarvoor alleen eerst in balans komen natuurlijk.
    Nog voor de diagnose endometriose heb ik ook aangeklopt bij een orthomoleculair arts omdat ik al een slecht gevoel had over de hormonen spuiten (het bracht mij verder van huis voor mijn gevoel). Sinds enkele weken slik ik nu suplimenten ter ondersteuning van mijn lever en om hormoondisbalans (oestrogeendominantie) te bestrijden (livercare, curmac, Linidol en levertraan).

    Ik heb tot 2,5 jaar geleden mijn pil jarenlang constant doorgeslikt om PMS klachten te onderdrukken (was wellicht ook endo) en dit hielp mij goed maar ja, alles is dus totaal uit balans mede daardoor.
    Nou ja, heel verhaal. Ik let al wel langer op mijn voeding maar niet zo “streng” als ik misschien zou moeten.
    Havermout komt morgen weer op het menu.
    Ik vroeg me alleen wel af of biologische yoghurt wel mag, en wat vind je van ingevroren rode vruchten??
    Ik hou niet van rijstmelk, amandelmelk enz dus vandaar mijn vraag of ik dan bio yoghurt/biogarde/kwark als alternatief kan gebruiken.

    Groetjes Janneke

    • Heleen zegt:

      Hoi Janneke, goh wat heftig allemaal! Ik wist niet dat je ook door die behandelingen endometriose kan krijgen, maar het verbaasd me ook niet echt. Je geeft al aan dat je heel sterk het gevoel hebt dat al die hormoonbehandelingen niet goed voor je zijn, en ik denk dat je daar dan zeker naar moet luisteren! De pil kan inderdaad heel slecht zijn voor je hormoonbalans. Als je echt ervoor wilt gaan, zou ik wel een tijdje (minimaal paar maanden) het dieet vrij strikt gaan volgen. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt. Biologische yoghurt mag, in die ingevroren vruchten van de AH neem ik zelf ook! Zolang er geen suiker is toegevoegd, is het prima. Je kan trouwens ook havermout maken met alleen water of met kokosmelk. Ik zou wel ook een tijdje proberen geen zuivel te eten (dus geen yoghurt, kwark, enz) omdat het toch erg slijmvormend kan zijn. Maar zolang het bio is en met bioculturen (probiotica) erin is het ok. En vergeet niet, je kán ook echt nog op de natuurlijke manier zwanger worden met het dieet, er zijn er meer je voorgegaan. Succes!

  19. Rachel zegt:

    Hi Heleen,

    Ik heb een vraagje over melkproducten, want je lichaam verteerd dit, dus de melk komt niet in aanraking met de endometriose dus in hoe verre is het slijmvormend?? En mijn diëtiste vertelde mij dat melk opzich niet slijmvormend is. Waar heb je dit precies van?

    Groetjes Rachel

    • Heleen zegt:

      Hoi Roxanne, dit geldt vooral voor je darmen, dat maakt het ook zo moeilijk verteerbaar onder andere. Het zijn vooral de hormonen en prostaglandines die slecht zijn voor de endometriose.

  20. Caroline zegt:

    Beste Heleen,
    Dank je voor deze website! Bij mij is endometriose geconstateerd door uitblijvende zwangerschap. Ik probeer nu het endometriose dieet zo goed mogelijk te volgen, omdat ik overtuigd ben van effect van voeding op gezondheid. Ik heb een vraagje over glutenvrij. Ik heb zo’n zelftest gedaan en daaruit komt geen gluten-intolerantie. Heeft het dan zin om een strikt glutenvrij dieet te volgen? Of is 90% glutenvrij door maaltijdsalades ipv brood en glutenvrije pasta enzo al voldoende? Dat is goed te doen namelijk, maar juist dat laatste beetje is moeilijk, vooral buiten huis. Kun je met bijna glutenvrij eten ook een gunstig effect hebben of heeft het dan geen zin? en weet je misschien een klassiek homeopaat of een dietiste liefst in omgeving Rotterdam die kan helpen weer in balans te komen ivm endometriose?

    groetjes Caroline

    • Heleen zegt:

      Hoi Caroline, graag gedaan 🙂 Helaas heeft zo’n test niet zoveel zin, die test alleen op de ziekte coeliakie. Je kan het beste de echte gluten ‘test’ doen. Eet het een maand helemaal niet, en ga dan weer iets met gluten eten, je zult dan echt merken wat het met je doet. Ik heb de test ook ooit eens gedaan (nog voor ik met het dieet begon) en de test was negatief (omdat ik geen coeliakie heb). Maar na maanden glutenvrij probeerde ik weer eens speltbrood en dat heb ik geweten… Daarnaast is gluten voor niemand goed, of je dit nu direct merkt of niet. Het irriteert (en beschadigt soms zelfs) de darmen (en je neemt daardoor minder goed voedingsstoffen op) en er zijn onderzoeken gedaan dat gluten het immuunsysteem aanvallen. En juist dat immuunsysteem hebben we zo hard nodig om endometriose aan te pakken. Dus zolang je nog symptomen hebt, zou ik persoonlijk geen gluten eten. Wanneer je symptoomvrij bent kun je natuurlijk experimenteren wat wel en niet goed gaat. Wat betreft je andere vraag, helaas ben ik helemaal niet bekend in Rotterdam. Overigens worden over het algemeen niet heel vaak bijzondere resultaten behaald met homeopathie en endometriose, veel vrouwen hebben meer aan acupunctuur en/of iemand die verstand heeft van voeding, tekorten en supplementen. Mijn natuurgeneesarts was naast al deze dingen ook homeopaat maar ze vond ik mijn geval vooral acupunctuur en supplementen effectiever dan homeopathie. Ik zou iemand zoeken die van meerdere disciplines verstand heeft…

  21. Lieselot zegt:

    Hoi Heleen,

    Ik wil je via deze weg heel erg bedanken voor je blog. Je hebt me enorm geïnspireerd. Ik ben begonnen aan het dieet omdat ik geen progesteron wilde slikken. Niet wetende dat het dieet me zoveel meer zou bieden. En dat terwijl ik het dieet nog maar 3 maanden volg. Ik voel me zo goed en afgelopen menstruatie heb ik geen pijn gehad…. Ik was zo verbaasd…na 2 jaar! Heerlijk! Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe dankbaar ik ben dat jij deze blog bent begonnen. Er is een wereld voor me open gegaan. In het begin stond ik te huilen in de supermarkt omdat ik alleen nog maar op de groenteafdeling mocht rondhobbelen. Maar gaandeweg gingen er groenten in mijn mandje en kwamen er gerechten op tafel waar ik het bestaan niet van wist. Nu ben ik zelfs kokoskoekjes aan het bakken (uit oergondisch genieten) omdat ik vanavond ook iets lekkers bij de thee wil.
    Heleen, je bent echt een inspiratiebron.
    Dank je wel.

  22. Jolanda zegt:

    Beste Heleen,

    Vorig jaar maart is er bij mij dmv een kijkoperatie enrstige endometriose geconstateerd. Er is toen ook een cyste in mijn eierstok verwijderd. Na de operatie bleef ik me maar moe voelen, had geen energie en had veel last van buikpijn. Op 11 februari 2013 heb ik nav een scan telefonisch te horen gekregen dat mijn lever ietwat vergroot was. Ik moest hiervoor 3 weken later weer naar het ziekenhuis. Ik had al eerder gelezen over het endometriose dieet en voor mij was het duidelijk dat mijn lever overbelast was. Ik heb toen dezelfde dag besloten om met het endometriose dieet te beginnen. Ik heb je e-book goed doorgenomen en ben gelijk naar de gezondheidswinkel gegaan en heb vanalles gekocht en ongezonde dingen weggedaan.
    Op het moment dat ik met het dieet begon zat ik op een flink dieptepunt, had geen energie, veel buikpijn. Ik slikte veel pijnstillers (vaak ook diclofenac) om mijn buikpijn dragelijk te houden. Naar mijn werk gaan lukte nog net, maar als ik thuis was had ik helaas geen energie meer voor mijn man en kinderen. Ik voelde me hierdoor echt waardeloos! Ik ben eigenlijk gelijk de belangrijkste punten gaan volgen en ben ook direct gestopt met pijnstillers in te nemen. De eerste dagen waren op zijn zachtst gezegd niet prettig, veel buikpijn en hoofdpijn. Maar toen ik door deze dagen heen was, merkte ik eigenlijk al vrij snel dat ik toch wel iets meer energie kreeg! Ik ben nu ruim nu 2 maanden verder en kan niet anders zeggen dat dit dieet mijn leven heeft veranderd! Ik heb zoveel meer energie gekregen dat is echt zo heerlijk! Ik voelde me eigenlijk altijd ziek. Ik heb nog wel dagen dat ik moe ben, maar dat kan ik dan veel beter hebben, omdat de dagen dat ik me wel goed voel er steeds meer worden. Op de dagen dat ik me goed voel doe ik ook echt heel veel. Ik het begin was ik bang dat ik een terugval zou krijgen de volgende dag, maar dat is ook niet zo.
    Na onderzoeken van mijn lever heb ik eind maart te horen gekregen dat mijn lever weer een normale grootte had. Dit was voor mij helemaal het bewijs dat het endometriose dieet echt helpt en dat we zoveel uit ons voedsel kunnen halen om weer gezond(er) te worden! Misschien hou ik me af en toe niet helemaal 100% aan het dieet (af en toe heb ik zo’n trek in een stukje kaas), maar van chips, koekjes, gebak en dergelijke kan ik echt zonder moeite vanaf blijven. En als ik wat lekkers bij de thee wil dan bak ik zelf iets. Ik word steeds vindingrijker wat dat betreft.

    Het is wel een heel verhaal geworden, maar wilde het even kwijt.

    Heleen, bedankt voor je geweldige, informatieve blog en dat je ons van alles zo goed op de hoogte houdt van nieuwe dingen die goed voor ons zijn!

    Groeten,

    Jolanda

  23. Jenneke zegt:

    Hoi Heleen,

    Ik ben al goed op weg met het endodieet, maar ik raakte even in de war over bovenstaande info over lijnzaad, wat volgens het lijstje wel mag, maar in een antwoord op Engeltje haar vragen over omega 6 zeg je dat lijnzaad veel fyto-oestrogeen bevat, dus is het nou wel of geen goede keuze? Verder zit ik ook op de facebookpagina, en zag daar mensen op zoek zijn naar gistvrije producten, maar ik kan nergens vinden dat dit niet mag in het dieet. Dat zou ik dus ook graag willen weten, en zo niet, waarom dan niet?
    Dank je wel!

    • Heleen zegt:

      Lijnzaad bevat inderdaad veel fyto-oestrogeen, en de ene bron zegt dat het ‘mag’ en de ander niet. Het dieet staat niet zwart op wit Jenneke. De een zegt dat het juist goed is om wel de goede oestrogenen te nemen, die de slechte dan kunnen vervangen. Maar teveel oestrogeen is niet goed is mijn mening. Zoals ik in de FB groep heb gereageerd, is teveel ergens van nooit goed, dus elke dag lijnzaad zou ik niet aanraden. Maar af en toe kan geen kwaad. Eet gewoon gezond en varieer, dat is het belangrijkste. In héél veel voeding zitten namelijk fyto-oestrogenen. Dat sommigen geen gist eten is een keuze, omdat diegenen zo gezond mogelijk willen eten. Of misschien hebben ze gemerkt dat ze er niet goed tegen kunnen of heeft hun natuurgeneesarts ze verteld het te vermijden. Het is niet iets wat ‘mag’ of niet ‘mag’, maar bij fabrieksproducten staat gistextract voor MSG en dat wil je inderdaad wel vermijden en in mijn info over het dieet vertel ik ook e-nummers en dergelijke te vermijden. Volg je eigen weg, doe je eigen onderzoek. Als je je aan het dieet houdt, krijg je eigenlijk al geen gist binnen want dit zit in brood en voorbewerkte producten. Ik ben niet degene die zegt wat ‘mag’ en niet ‘mag’ met dit dieet, ik ben niet eens de bedenker van dit dieet. Volg je eigen weg en luister vooral goed naar je lichaam. Je kunt vast zelf wel veel info op internet vinden over gistextract, bijvoorbeeld door middel van Google.

  24. Sandra zegt:

    Hoi Heleen, wat schrijf je een inspirerend blog, super.
    Ik ben 37jr en kamp al zo’n 14 jr. met endometriose. De laatste 2 jr. Heb ik mij verdiept in het endo-dieet en inderdaad, zoals je zelf zegt, probeer het niet allemaal tegelijk. Ik ben stapje voor stapje begonnen, en nu 2jr later eet ik bijna geheel volgens het dieet. Echter heb ik mijn brood wel vervangen door Spelt, hoewel ik lees dat een salade wellicht beter zou zijn, echter voor mij werkt dit wel goed. Het boek ‘Hormoonbalansdieet’ kan voor veel van je lezers ook interessant zijn, daarin staat meer uitgelegd hoe hormonene op de voeding reageren. Heel herkenbaar voor iemand met endo.
    Eén vraagje heb ik nog wel aan je: je spreekt over zuivel en dan veelal over melk. Is yoghurt net zo slecht voor ons?
    Dit is mijn eerste week dat ik met yoghurt gestopt ben (maar laatste groep die ik nog van mijn lijstje wil elimineren) echter vind ik dat erg lastig. Ik vind mijn yoghurt ontbijt met havermout en fruit en noten zooooo lekker en het vult goed. Nu heb ik de yoghurt vervangen door water, ik merk echter dat dit voor mijn sportmorgen minder vult dan de yoghurt. Ik heb nu wel havermelk gekocht….maar die vinkd ik wel vrij prijzig. Misschien heb jij nog een tip?

    Verder hoop ik dat je nog veel blogs blijft schrijven, het is heel educatief, zelfs coor iemand die zelf de laatstejaren ook al heel wat boeken heeft verslonden over gezonde voeding. Dank je wel!!!

    • Heleen zegt:

      Hoi Sandra, veel vrouwen hebben erg veel baat als ze zuivel laten staan. De een kan wel yoghurt goed verdragen en de ander niet, er zijn voor veel dingen geen vaste regels met het dieet. Yoghurt is zeker beter verteerbaar dan melk en als je biologische yoghurt koopt met probiotica erin is het helemaal beter. Het is dus helemaal aan jou, als je klachtenvrij bent zolang je yoghurt eet, is er niks aan de hand toch? Havermout maak ik trouwens met amandelmelk of kokosmelk. Zelf eet ik af en toe yoghurt, maar ik vind het (voor mezelf) niet iets om dagelijks te eten.

  25. astrid zegt:

    hallo allemaal,ik ben zelf glutenvrij. eter en heb hier een heerlijk recept voor mensen die toch het idee willen hebben van een stukje cake of brood…..maardat is het niet het is een gezonde snack boordevol eiwitten en proteiinen. hier gaat die ,en reageer maar of he aansluit bij jullie edometrie dieet/wensen.
    1blik bruine bonen
    50gr rauwe cacao
    5eieren
    zoetmiddel ipv 100 gr suiker.
    ikzelf doe 2 bananen wat cocosrasp of creme erin en 10 gr stevia maar de stevia kan je ook weg laten zeker als je geen tot weinig. suiker eet is de 1 of 2 bananen genoeg.
    er kan 100 gr boter in maar dat kan vervangen worden door de cocos olie of wat exstra cocoscreme
    merg van 1 vanillestokje
    eelepel water of cocosmelk of amadelmelk
    halve theelepel baking soda
    theelepel bakpoeder

    pureer de bonen met1 ei
    klop de banaan,stevia met de cocosolie en voeg de
    4 eieren toe
    meng dit alles nu met de rest van de ingredienten en doe in een bakblik
    oven op 175 graden en varieerend van 45 min tot 1.1 in de oven.
    hij is klaar als je er met een breinaald inprikt en er blijft niks meer aanplakken.
    tip,in de koelkast zeker 4 a5 dagen goed,maa. om te eten op kamertemperatuur het lekkerst!
    eet smakelijk allemaal.

  26. Frija zegt:

    Hoi Heleen,

    Weet jij of gefermenteerd voedsel in het endo dieet past? Ik vind het namelijk lastig om lekkere sausen te vinden zonder suiker, melk, kaas of room en natuurlijk zonder E-nummers. Ik heb nu wel wat sausen gevonden, maar daar zitten gefermenteerde pepers in en bij een ander druivenmost. Weet jij van deze twee ingrediënten wat af?

  27. Besalú zegt:

    Heb vandaag deze website ontdekt. Ik ben aan het herstellen van een tweede buikoperatie aan mijn dikke darm, door een obstructie veroorzaakt door endometriose. Ik heb ook nog insuline-resistentie. Ik heb me aangemeld bij het forum op facebook en ben benieuwd of ik meer mensen ontmoet die zowel insuline-resistentie en endometriose hebben. Ik volg al een streng dieet voor de insuline-resistentie en ik voel me al beter. Ben ook vegetariër. De endometriose dieet zal me ook lukken om het te volgen.

  28. martine zegt:

    Ik sta op het punt om fe beginnen met het dieet, maar klopt het dat er heel veel overeenkomsten zijn met paleo? Snap dat niet alles kan, omdat dat niet altijd vegetarisch is, maar volgens mij kunnen de recepten daarvan een mooie aanvulling zijn.
    Laatste vraag; mag je ook gewone gedroogde kruiden uit een potje gebruiken? En peper, zout etc.
    Alvast bedankt!

  29. Kim zegt:

    Hoi Heleen,

    Sinds 2008 weet ik dat ik endometriose heb en na enkele operaties en met het slikken van Orgametril is de endo al geruime tijd ‘stabiel’. 2 jaar geleden m.b.v. IVF zelfs zwanger geworden en inmiddels moeder van een prachtige dochter!
    Toch voel ik me nog stees niet fit, heb nog steeds vage pijnklachten en voel me gewoon niet helemaal mezelf. Volgens mij is dit voor een deel ook te wijten aan de Orgametril.
    Ik ben het echt zat en heb dan ook besloten een begin met het dieet te gaan maken, in eerste instantie door tarwe en zuivel te mijden.
    Wel zit ik met een grote vraag: door het slikken van de Orgametril is mijn Oestrogeengehalte juist laag. Hier kwam ik achter toen ik me een half jaartje geleden bij mijn gyn meldde met een soort ‘overgangsklachten’. Ik ben bang dat door het volgen van het dieet mijn Oestrogeengehalte nog verder daalt, met alle gevolgen van dien. Ik durf nu ook nog niet te stoppen met de Orgametril. Heb jij een dergelijke vraag vaker gehad en/of heb je advies voor me?
    Alvast heel erg bedankt!

    • Heleen zegt:

      Hoi Kim, ik ben geen arts of deskundige, maar het dieet is niet oestrogeenverlagend. Het dieet zorgt ervoor dat je lichaam en hormoonhuishouding weer in balans kunnen komen, van binnenuit. Ontgiften is daarbij erg belangrijk. Het mijden van suiker trouwens ook. Grote kans dus dat je je beter zult gaan voelen met het dieet!

  30. Lientje zegt:

    Hoi Heleen en anderen,

    Sinds half september volg ik het dieet en sinds oktober ben ik ook met Microgynon 30 begonnen. De pijn is aan het afnemen. Nooit geweten dat ik endometriose had, maar de pijnen rond ovulatie en menstruatie werden steeds erger, en heel erg vaak pijn in mijn darmen en leverstreek aan de rechterkant van mijn buik. Dit begint duidelijk af te nemen! Gelukkig! Het dieet is ook goed voor me, omdat sinds kort ook is gebleken dat ik coeliakie heb. De start van al mijn ellende was een vit. B12 tekort (en vit D tekort en ijzertekort). Wordt nu ruim een jaar behandeld en het gaat inmiddels heel goed!

    Ik heb een vraag. Sinds een paar weken krijg ik heel droge huid, nog doffer en brekerig haar, en droge ogen. Ook mondslijmvlies voelt kwetsbaar aan. Ik zat net wat te lezen over vit. A en ik lijk hier wel tekort aan te hebben, want heb ook last van nachtblindheid sinds deze herfst.

    Vit A zit in lever, vis en boter. Ik eet geen lever en geen boter. Wel vis, 2x per week. Zijn jullie bekend met een tekort aan vit A door het dieet? En zou ik bij het dieet wel wat leverpastei kunnen gaan nemen? Of zou dat grote gevolgen hebben? Meer vis eten zou ik sowieso ook kunnen gaan doen natuurlijk.

    Groetjes!
    Lang verhaal in het kort is dit.

  31. desiree zegt:

    Hoi Heleen,
    via de endometriosestichting kwam ik op je site. Dit dieet lijkt verdacht veel op het sc-diet. Daar mag je alleen wel weer vlees en speciaal gemaakte yoghurt. Heb je weleens over dit dieet gehoord? Het is een dieet voor mensen met Crohn en werkt vaak ook goed bij een vorm van reuma; de ziekte van Bechterew.

  32. Miranda van Dam zegt:

    Hoi,
    Ik moet binnenkort gaan beslissen of ik weer aan de hormooninjecties ga. Zie het absoluut niet zitten omdat ik dit eerder heb gehad en ik onwijs veel last had van bijwerkingen.
    Dit dieet lijkt me een uitdaging. Ik ben nu al een aantal weken bezig met de levensstijl van Asja. Dit lijkt op elkaar alleen gaat het endometriosedieet nog een stapje verder.

    Mag je nu wel alternatieven voor suiker (palmsuiker bijvoorbeeld). Mijn zus maakt momenteel veel lekkere koekjes, taarten e.d. op een gezonde manier d.m.v. Het bakboek van Asja. Ik weet alleen niet of daar ook tarwe/gluten bij gebruikt worden.

    Ik denk er sterk over na om geen hormonen te gaan nemen maar met dit dieet te starten. Ik heb op het moment een aantal cysten, maar absoluut geen pijnklachten (al had ik dat 10 jaar geleden ook niet en toen zat de endometriose in mijn darmen).

    Ik ga i.i.g. je blog zeer uitgebreid lezen.

    Groetjes,
    Miranda

  33. Mariska zegt:

    Hoi Heleen,
    Ik ben al een tijd bezig met vanallesennogwat proberen. Ik eet ‘s ochtends havermout met rijstmelk of yoghurt met zelfgemaakte granola. Tussen de middag salade en ‘s avonds maispasta, stamppot etc. Ik dacht dat ik echt goed bezig was, maar het gaat helemaal niet goed 🙁
    Ik kom steeds meer aan, ben moe, slaap slecht en heb sterke behoefte aan brood, zoet en chips. Ik doe dus wat fout. Ik moet strenger zijn met het dieet, dat heb ik nu wel door. Ik ben bij een internist geweest, maar die geven poeder om de ontlasting zachter te maken. De endometriose hoor je ze niet over, alsof dat alleen bekend is bij gynacologen. Ik ben nu ook kefir aan het proberen. 2 glazen per dag, maar dat maak ik met melk, dus dat is eigenlijk ook niet goed.
    Als ik erover nadenk en ik het dieet weer eens lees, weet ik heel goed wat ik fout doe. Voor mij geen pasta, vlees, melkprodukten, koffie(ivm de suiker), rode wijn, chips en mayonaise meer!!! Logisch als je dit leest, maar het is er allemaal weer ingeslopen na verloop van tijd. ook de klachten zijn er weer ingeslopen en op één of andere manier herhaald zich dit altijd in het begin van het jaar.
    Hup, aan de bak dus!!! Ik moet niet meer nadenken over wat het nou toch zou zijn, het is de endometriose!!

    • Janneke zegt:

      Havermout, rijstmelk, yoghurt, granola en mais zijn allemaal snelle suikers. Poedertjes voor je darmen bevatten vaak kunstmatige vezels en kunstmatige zoetstof. Gaat niet om strenger zijn maar om beter voor je lichaam te zorgen. Voldoende oplosbare vezels (groente), eiwit en gezonde vetten kan schelen.
      Kan zelf op het moment erg weinig verdragen en eet vooral boekweit. Gekookte en chapati’s van boekweitmeel en tijgernotenmeel. Eet ook groente bij het ontbijt. Gewoon rauwe andijvie. Zoetigheid zorgt voor minder kalium in de cellen. In groente vaak ruime hoeveelheid kalium. Behoefte aan zoet komt ook ergens vandaan en als je veel zoet eet, blijf je die trek houden. Heb zelf hulp van een natuurgenezer. Voel me door aanpassing voeding en wat natuurlijke middelen een stuk beter.

  34. Tanja zegt:

    Hallo, toffe en interessante website! Inderdaad, zo natuurlijk mogelijk eten is het beste voor je hormonen, je humeur, je bloedsuikerspiegel,… kortom je lichaam in het algemeen.
    Zelf merk ik dat, behalve koemelk, gluten en suiker, zout niet goed is voor me en mijn klachten doen verergeren dus altijd heel goed naar je lichaam luisteren!
    Naast maca is ook monnikspeper een natuurlijk middel dat kan helpen.

  35. Merle zegt:

    Wat fijn om te horen (lezen) dat ik zelf ook nog iets kan doen. Al jaren last van endometriose en nu herstellende van een operatie om de endo plekken weg te halen. Het dieet klinkt ingrijpend, maar eenmaal gewend zal het wel mee vallen. Heb ja jaren een dieet vanwege voedsel allergieën. Heb net het receptenboek aangeschaft, hoop dat ik veel van de recepten gewoon kan volgen. Ben erg benieuwd wat het me gaat brengen. En of kinderen er dan toch inzitten.

  36. Iris zegt:

    Wauw, ik ben heel erg verbaasd! Mijn moeder zat een tijdschrift te lezen en vertelde over het endometriose dieet en dat de basis was geen gluten, geen zuivel, geen soja en geen suiker. Waarom ben ik verbaasd? Ik eet sinds kort geen gluten meer, aangezien ik er overgevoelig voor blijk te zijn (levert me heel veel buikpijnklachten). En hoewel dit met name geld voor darmklachten, heb ik ook altijd al veel menstruatiepijn gehad. Maar endometriose heb ik niet echt, denk ik. Ik heb nu een tijdje een spiraal, maar daar ben ik niet per se blij mee. Het is meer, bij gebrek aan beter. Als ik de spiraal niet heb ben ik twee dagen per maand nergens toe in staat. Mijn twee buikpijnen versterken elkaar daarbij ook. Ik vind het dus erg opmerkelijk om te lezen dat het dieet dat ik nu volg (ik eet al erg lang geen zuivel meer, vanwege de lactose waar ik last van heb en ook voor soja ben ik te gevoelig, suiker probeer ik in steeds mindere mate te eten aangezien je daarna altijd zo’n dal krijgt) ook een verbetering voor mijn menstruatieklachten zou kunnen betekenen! Ik eet nu 2 a 3 maanden glutenvrij en heb enorm veel veranderingen gemerkt. Zo heb ik eindelijk een normale stoelgang, hoef ik niet meer constant te klagen over buikpijn of bang te zijn dat ik dat plots zal krijgen als ik ergens heen ga, heb ik veel meer energie en slaap daardoor ook minder lang en voel ik me dit en veel minder down (waar ik eerst nog echt dipjes had, vooral ‘s avonds, is dat nu geheel weg.) Als er iemand gek was op brood dan was ik het wel. Ik hield niet van warm eten, at het liefst drie maal daags brood, het is echt een verslaving. En hoewel ik de eerste twee ewken echt cravings had naar brood en muesli was dat daarna over en ik heb er nooit meer last van gehad. Ik ben echt afgekickt en heb er ook totaal geen moeite meer mee. Boekweitpannenkoeken zijn minstens net zo lekker!! Ik dacht dat de verbeteringen die ik heb gemerkt volledig te wijten waren aan het feit dat ik gluten intollerant was, maar ik denk dat het toch nog veel verder doorwerkt dan ik eerst dacht. Wie weet zou ik zonder spiraaltje nu nog veel beter af zijn dan met!

  37. sem zegt:

    Zeven jaar geleden haden ze bij mij ook cyste in mijn eierstokken ontdekt, maar die waren geen endimetriose zeiden ze destijds, terwijl ik vanpijn eerste twee dagen van mijn mens verging. Ik heb destijds kruiden gebruikt het was: karwijzaad en anijszaad 2xp.d. En jaar later ben ik weer voor de controlle bij de gyn geweest, en is gebleken dat die kyste hellemaal verdwenen waren.
    Ik heb destijds beide kruiden met elkaar gemengd half theeleppeltje van beide kruiden. Eerst had ik ze goed gewassen, en vervolgens in een kom van 200ml ingdaan en in kokend water 15 min laten intrekken en drinken.
    Nu probeer ik al 9 maanden zwanger te worden, en uit ondrzoek is gebleken dat ik ook een milde vorm van endo heb niet in de eierstokken in ider geval, terwijl ze destijds in het ziekenhuis niks over endo haden gezegd. Achteraf denk ik dat het niet eens goed onderzocht was, want nu is wel naar boven gekomen via bloedonderzoek. Nu ben ik sinds paar maanden weer met deze kruiden begonne, maar dan 1x per dag deze bovengenoemde kruiden en daarnaast ook vrouwenmantel de bij op het zelfde wijze voorbereid. Dus ik hoop dat het zal helpen, want IVF behandelingen is me verteld dat het heel zwaar is.

  38. sem zegt:

    7 jaar geleden hadden ze ook cyste in mijn eierstokken ontdekt. Toen ben ik kruiden gaan drinken, karwijzaad en anijs zaad. Het was 2x p.d. half theeleppel van beiden kruiden, eerst goed wassen en dan in een kom van 200ml, kokend water indoen en 15 minuten laten intrekken. Een jaar later was ik weer voor de controle, de cysten waren verdwenen. Nu probeer ik sinds 9 maanden zwanger te worden, maar het lukt niet. Paar maanden geleden heb ik een onderzoek gedaan, en uit onderzoek bleek dat ik ook een lichte vorm van endimetriose heb. Blijkbaar destijds haden ze niet goed onderzocht, want toen is me niets over gezegd. Nu sinds paar maanden gebruik ik weer hetzelvde boven genoemde kruiden, maar 1x p.d. en ook vrouwenmantel kruid 1xp.d. op hetzelvde wijze als bovengenoemde kruiden. En ook endo dieet de bij, zo hoop ik om mijzelf IFV behandellingen en al die hormonen te kunnen voorkomen. Kruiden kunnen ook op internet besteld woorden.

  39. Annemieke zegt:

    Op deze site zie en lees ik veel goede dingen. Maar ik vraag mij af of het wel zo gezond is om elke ochtend een rijste wafel of een ei te eten, en ieder lichaam is anders dus is het skippen van brood voor iedereen een goed idee? In de ayurveda is veel te lezen en te vinden over voeding en herstel van het lichaam. Ik heb vorig jaar een operatie gehad na het knappen van een cyste in de eierstok,,,helse pijn. Nu is het terug en staat en in verbinding met mijn darmen de boel zit aan elkaar verkleefd. Er staan een operatie gepland en daarna waarschijnlijk de verkleving loslaten maken in amsterdam blehh zo geen zin in. Maar alles doet zeer fietsen lopen, soms zitten. Als ik dan de baarmoeder weg wil kan je toch geen endo meer krijgen? Lijkt mij ook een prima oplossing maar ik weet niet wat wijsheid is in mijn situatie. 🙁

    • Heleen zegt:

      Hoi Annemieke, ik geloof niet dat hier wordt aangeraden om te ontbijten met een rijstwafel en een ei. En inderdaad vult iedereen het weer anders in, want we hebben allemaal andere behoeften. Ik geloof wel dat het heel goed is om een tijdje helemaal geen brood te eten. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat 80% van de vrouwen met endometriose daardoor minder pijnklachten hebben (door het laten staan van gluten). Dit betekent niet dat je het voor altijd moet laten staan, maar het kan wel goed zijn om de darmen even rust te geven zodat ze kunnen herstellen.

      Helaas is het verwijderen van de baarmoeder geen oplossing tegen endometriose, dit kan je arts je ook vertellen. Zolang je nog eierstokken hebt worden er nog hormonen aangemaakt en blijf je gewoon endometriose houden. Voor sommigen helpt het tegen de pijn maar niet altijd en de endo is dan dus niet weg. Je kan beter aan het herstel van je lichaam werken door een periode je voeding aan te passen en te kijken wat dat voor je doet. Succes!

  40. Lila zegt:

    Beste Heleen
    Wat een interessante site!
    Ik heb last van oestrogeen dominantie en extreme stemmingswisselingen. Een psychiater heeft me aangeraden om ipv antidepressiva eerst te kijken of er verbetering optreedt als ik de pil gebruik, omdat hij denkt dat mijn stemmingswisselingen met hormonen samenhangen. Een alternatief arts heeft me al NPC gegeven, maar het lukt me nog niet om mijn hele voedingspatroon om te gooien.
    Ik heb een vraag: hoe zit het met alcohol? Is af en biologische wijn “toegestaan” met dit dieet?
    Groetjes Lila

    • Heleen zegt:

      Hoi Lila, als je stemmingen met hormonen samenhangen, zou ik persoonlijk liever die hormonen in balans proberen te brengen. De pil zorgt op lange termijn juist alleen maar voor een slechtere hormonale balans, omdat je dan elke dag synthetische hormonen slikt. Dit is heel belastend voor je lichaam en je lever. Maar is ook slecht voor je darmen. En je darmen hebben weer veel te maken met stemmingen (serotonine wordt daar aangemaakt). De pil is juist een oorzaak van oestrogeendominantie, geen medicijn ertegen. Maar dat terzijde. Alcohol past helaas absoluut niet in dit dieet, omdat alcohol heel belastend voor de lever is en eigenlijk net als suiker is. En de lever is nou juist zo belangrijk bij een goede hormoonbalans en essentieel om oestrogeendominantie aan te pakken. Stemmingswisselingen en oestrogeendominantie hangen sterk samen met voeding, vooral wanneer de lever overbelast is en wanneer de darmflora uit balans is. Er zijn veel gevallen bekend van vrouwen die daar wat aan doen die zich weer veel beter voelen en geen antidepressiva meer nodig hebben, zie ook de reactie op deze blog.

    • Janneke zegt:

      Zowel antidepressiva als anticonceptiepil werken ontregelend op je schildklierhormonen. Wat voeding betreft een beetje creatief zijn. Was zo’n beetje verslaafd aan m’n roggeknäckebröd maar eet nu boekweitchapati’s. Vaak met tijgernotenmeel erdoor.

    • Heleen zegt:

      Beste Lely, dat kan alleen als je het al volgde op het moment dat je zwanger werd, en ook dan moet je goed naar je lichaam luisteren. Maar als je al zwanger bent kun je niet zomaar met het dieet beginnen, omdat je dan gaat ontgiften en dat mag niet als je zwanger bent. Als je zwanger bent raad ik vooral aan suiker te laten staan en verder te zorgen voor genoeg proteïnen en om goed naar je lichaam te luisteren. Voor mijzelf was het in het eerste trimester onmogelijk me aan het dieet te houden ivm zwangerschapsmisselijkheid.

  41. lisanne zegt:

    Beste Heleen
    Ik wil beginnen met het dieet, nou ben ik erg gek op koffie… is er een bepaalde soort koffie die je wel mag drinken? Ik heb ook cysten op beide eierstokken… kunnen deze ook minder worden of weggaan Door dit dieet?

    Groetjes lisanne

    • Heleen zegt:

      Hoi Lisanne, geen enkele koffie is toegestaan met het dieet. Je kan wel cichorei koffie proberen. Ik kan niet zeggen of cysten kunnen verdwijnen met het dieet, mijn persoonlijke mening is dat je daar wel wat meer voor moet doen dan alleen het aanpassen van je voeding. Zoals supplementen (ik raad je serrapeptase aan) en eventueel ook andere natuurlijke behandelmethoden, bijvoorbeeld bij een deskundige.

  42. Iris zegt:

    Lieve allemaal,
    Eerder vond ik deze website en uitte ik mijn verbazing over de invloed van gluten op menstruatieklachten en buikpijn. Inmiddels heb ik sinds ik geen gluten meer eet op alle vlakken verbetering gemerkt en is mijn menstruatie niet meer pijnlijk! Gewoon helemaal niet meer, hoewel ik sinds mijn 13e onwijs pijnlijke menstruaties heb gehad. Ik heb mijn spiraal laten verwijderen een paar maanden geleden en direct vanaf de eerste menstruatie waren de klachten verdwenen. Dit had ik nooit durven dromen. Ikzelf sta hier echt van te kijken en hoop dat steeds meer mensen op de hoogte raken van wat voeding doet met je lichaam! En sowieso raad ik iedereen aan zoveel mogelijk groente en fruit te eten, je zult je geweldig voelen, positief en gelukkig!

    Ik wens jullie allemaal het beste toe!

    Groeten Iris

  43. paul zegt:

    hoi heleen,
    mijn vriendin wil het endometriose dieet gaan proberen, aangezien ik nog wel eens voor haar kook en ik gek ben op buitenlands eten wil ik graag weten of er soms vervangende ingrediënten zijn voor bijvoorbeeld Mexicaans. kan ik bijvoorbeeld mais meel gebruiken in plaats van tarwe meel en zijn pepers aan te raden. ik probeer het eten sowieso minder scherp te maken als ik voor haar kook. we zijn allebei vegetariërs, zijn vleesvervangers op basis van lupine wel goed voor het dieet aangezien soja niet goed is.
    mvg paul

  44. Pingback: Endo Warrior Part 2 – Blog 2 Inspire

  45. Pingback: Endometriose: Hoe gaat het nu 6 maanden later? - ItsJanetsWorld

  46. Patricia zegt:

    Ik heb zojuist je vernieuwde boek gelezen. Een aantal jaar geleden heb ik op basis van je “oude” boek het endo dieet gevolgd met veel succes. Nu wil ik starten met je vernieuwde versie en ben ik benieuwd naar de viswijzer waarover je schrijft (de link werkt bij mij niet). Zou je kunnen aangeven welke viswijzer, ik zou deze graag doornemen. Alvast dank je wel. Groet, Patricia

  47. Laura zegt:

    Hoi Heleen,

    Wat een fijne website. Ik Googelde iets over voeding en endometriose (ivm eigen klachten), en zat voor ik het weet uren dit dieet te bestuderen! Is decaf koffie een goed alternatief voor koffie met caffeine? Dit wordt nergens genoemd en kan er online niet veel over vinden. Als het probleem de caffeine is, zou decaf gewoon moeten kunnen lijkt me?

    Alvast bedankt!

    Laura

  48. Jeanet zegt:

    Beste Heleen,

    2 weken terug ben ik in het ziekenhuis beland met heftige pijn bij blinde darm.
    Nu heb ik al jaren last van mijn buik maar nog nooit zo heftig als nu.
    Ook heb ik last vd maag. Verteren lijkt niet goed te willen.
    Afgelopen vrijdag naar de huisarts geweest, en hij vermoed endometriose.
    Nu heb ik alle symptomen van endometriose gelezen, en ik heb dan ook echt bijna alle verschijnselen…
    Ik heb een verwijzing gekregen voor de gyneacoloog , maar kan pas in december terecht…
    Nu was ik al heel goed bezig met mijn voeding, ik eet al 10 jaar geen gluten meer, en ik eet nu lactose en suikervrij (zoveel mogelijk). Dus ik had nooit verwacht dat ik in het ziekenhuis zou belanden.. ook heb ik mijn vitamine tekorten aangepakt.
    Omdat ik pas in december terecht kan en ik mijn pijn wat wil beperken wil ik wat aanpassingen met voeding doen. Ik heb erg veel last van de darm rechterzijde, deze drukt tegen mijn middenrif aan. erg vervelend gevoel.
    Ik lees tegenstrijdige berichten over lijnzaad. maar ik merk dat als ik lijnzaadcrackers eet, ik wel beter naar de wc kan? met glutenvrij brood heb ik meer last. dus dat moet ik dan maar weglaten. jammer want ik houd erg van brood.
    Ook eet ik lactosevrije kaas, van minusl, maar je geeft aan dat melk funest is. Wat zou een beter broodbeleg zijn?

    Alvast bedankt voor je advies.

    Jeanet
    Ik vermoed een verkleving daar..

    • endodieet zegt:

      Hoi Jeanet,

      De berichten zijn inderdaad heel wisselend over lijnzaad, als je er baat bij hebt zou ik het gewoon eten. Glutenvrijbrood is helaas niet zo gezond, daar zit heel weinig in en bevat vooral veel suikers. We raden het ook niet aan in het endometriose dieet. Het endometriose dieet draait meer om het eten van meer natuurlijke voeding, zoals veel groenten en fruit. En juist geen glutenvrije ‘producten’. Kaas is inderdaad ook beter van niet. In het endometriose dieet raden we eigenlijk geen dieet aan dus ik ben ook niet enorm veel bezig met beleg. Het is echt een andere manier van eten, je kan er hier op de site veel over lezen en ook in het gratis e-book. Maar als je toch brood wilt eten, zou je avocado erop kunnen doen, hummus, of geitenkaas, of iets met ei. Er is van alles te verzinnen maar het is vooral belangrijk dat het echte voeding is en geen fabrieksproduct.

      Veel sterkte en succes met alles!

      • Jeanet zegt:

        Inmiddels een tijdje verder en ik weet nu dat ik cystes in mijn kleine bekken heb. En dat mijn baarmoeder verkleefd zit met mijn blinde darm. Ik sta op de wachtlijst voor een kijkoperatie.

        Ik zit nu ook op de prik pil wat beter gaat dan de combinatie pil. Toch nog steeds pijnlijke dagen er tussen. En vooral sommige nachten zo hyper zijn dat je niet in slaap kan komen.
        Hoe ga jij hier mee om?

        Wat betreft het dieet , dit volg ik momenteel 50% en het verlicht wel wat de pijn.
        Dus daar ben ik erg blij mee.

        Mag je ook kokos yoghurt eten? Of is dat slecht voor endo metriose

    • Janneke zegt:

      Eet zelf chapati’s ipv brood. Die kan je maken van allerlei soorten meel. Maak ze zelf van boekweitmeel en tijgernotenmeel maar laat je fantasie de vrije loop. Bak zelf een stapel voor in het vriesvak dus ook geen problemen met oud worden. Eet zelf edelgistvlokken. Kan niet tegen kaas en lust het ook niet en die gistvlokken zijn een prima alternatief.

  49. Jina zegt:

    Goedemorgen allemaal. Ik heb een vraagje. 1 onderdeel van dit dieet is om geen soya te eten. Echter geldt dit ook voor (uiteraard ongezoete, naturel) soya yoghurt van bijv. Alpro? Ik eet dit altijd graag met Quinoa als ontbijt… Zomaar benieuwd.

    Hartelijke groeten,
    Jina

  50. Sterre zegt:

    Hoi hoi!
    Echt een super informatieve pagina! Ik had echter nog een vraag: wat is goed zout en wat is slecht zout?
    Ik hoor het graag!

    Groetjes,

    Sterre

  51. Charèl Nolet zegt:

    Beste,
    Ik heb net de drie e books besteld. Het receptenboek, detox boek en supplementen boek. Alleen begrijp ik niet waarom ik het receptenboek maar tot 20 maart kan lezen. Dan moet ik het boek in een maand tijd uit hebben gelezen. Kan dit verlengt worden?
    Vriendelijke groeten.

    • endodieet zegt:

      Hoi! Voor dit soort vragen kun je beter even mailen. Maar het antwoord is op zich eenvoudig. Als je een digitaal product aanschaft, is het handig dit op te slaan op je eigen apparaat. Dan is het voor altijd in je bezit. Het is voor mij niet handig een eeuwige download service te zijn. Daarom staat in de verzendmail ook aangegeven dat het handig is je aanschafte digitale product op te slaan, zodat het voor altijd van jou is! Mocht er iets gebeuren, dan mag je natuurlijk altijd even een mailtje sturen, dan krijg je weer toegang tot de download. Maar in principe heb je dus ruim de tijd om je bestanden op te slaan, zodat je het niet telkens van de server hoeft te downloaden! Heel veel succes met alles!

  52. Lieke zegt:

    Goedendag,

    Ten eerste hartelijk bedankt voor alle tips en het e-book! Het is alleen al gerustdtellend te weten dat mensen zich hiermee bezig houden en de informatie op een plek gebundeld te kunnen vinden over het dieet!

    Het enige dat ik mij afvroeg is of het klopt met dat soja een ongunstige invloed heeft op het oestrogeen-gehalte. Ik las daar laatst deze literature review over (uit 2019) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6780031/
    waarin staat: « Isoflavones, a subgroup of the phytoestrogens found in soybeans, exert estrogen-like activity. They have similarities in structure with E2, but exert anti-estrogenic effects in reproductive-age women with high estrogen levels. » waaruit je zou kunnen concluderen dat soja juist goed zou zijn om het oestrogeen niveau naar beneden te halen. Het lijkt alsof het juist een balancerend effect heeft. Ook op deze site staat dat soja juist aangeraden wordt:
    https://thedietologist.com.au/is-soy-safe-for-endometriosis/

    En ik vond dit ook terug in het boek « Natural Medicine » van Dr. Murray.

    Dat scheelt dus weer! 🙂 Blijft er weer wat meer keuze over!

  53. Lieke zegt:

    Ik zou graag mezelf willen verbeteren op mijn vorige reactie door te zeggen dat het wel beter is soja te vermijden wegens de irriterende werking ervan (voornamelijk de schil als ik het goed heb). Gelezen in o.a. « Endometriosis » van Carolyn Levett

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *