fbpx

Recept: super gezonde budget soep

spicy-lentil-soup-17929_lSoep is het hele jaar door lekker, maar nu het weer zo koud is eet ik extra graag en vaak soep. Ik maak altijd meteen lekker veel, en eet het dan voor een paar dagen bij de lunch of tijdens het avondeten. Ik heb een super simpel standaard recept, wat echt makkelijk te maken is, heel gezond en nog lekker ook.

Wat voor mij extra leuk is aan deze soep, is dat mijn zoontje van 3 het heel erg lekker vindt. Hij zit in een fase dat hij vooral tijdens het avondeten niet zo enthousiast wordt van groenten eten, maar zodra we deze soep eten wordt hij helemaal blij en roept hij hoe lekker hij soep vindt. En vervolgens eet hij zijn hele bakje leeg, terwijl ik in verbazing toekijk. Het is me nog steeds een raadsel dat hij dit wél lust!

Zoals ik wel vaker vertel, hou ik van simpel en makkelijk. Ik gebruik daarom vaak gewoon een zakje soepgroenten voor deze soep. Sommige supermarkten verkopen ook biologische diepvries soepgroenten, handig om altijd in huis te hebben. Maar je kan ook restjes groenten toevoegen, zoals wortel, of wat je maar in huis hebt.

Ingrediënten (goed voor 4 porties soep)

  • halve cup rode linzen (115 ml)
  • 250 gram soepgroenten of andere groenten
  • 1 blik biologische tomaten
  • 1 bouillon blokje (ik gebruik biologische zonder gistextract van Zonnatura of Healthy People)
  • 2 -3 tenen knoflook
  • schijfje verse gember (als je geen verse hebt, theelepel gemberpoeder)
  • peper en zout naar smaak (niet per se nodig)

Was de linzen goed en laat ze een paar uur weken. Ze hoeven niet super lang te weken, en als je eens wat minder tijd hebt is een kortere weektijd ook prima. Na het weken weer goed wassen. Zet een grote pan op het vuur en doe er wat kokosolie in, bak de groenten samen met de knoflook en gember. Als de groenten een beetje doorbakken zijn voeg je de linzen toe en bak je het nog even. Doe dan het blik tomaten erbij. Daarna doe je het bouillon blokje erbij en voeg je een liter gekookt water toe. Laat de soep nu nog een tijdje pruttelen, de linzen hebben totaal ongeveer 25 minuten nodig om gaar te worden (of volg aanwijzingen op de verpakking).

Dan alles blenderen in een blender of met een goede staafmixer. Ik bewaar de soep in een glazen bewaarbak (Ikea) in de koelkast.

Dat was het! Simpel, lekker en voedzaam. Eet smakelijk!