10 tips tegen een opgeblazen buik bij endometriose

10 tips tegen een opgeblazen buik bij endometrioseIk denk dat vrijwel elke vrouw met endometriose hier wel eens last van heeft: de opgeblazen buik, ook wel de ‘endo belly’ genoemd.

Gelukkig kun je er vaak wel wat tegen doen. Voeding helpt heel veel, maar ook wanneer ik ‘goed’ eet heb ik er soms toch nog last van. Het heeft veel met je spijsvertering te maken, maar ook met de endometriose zelf. Ook kun je een opgeblazen buik hebben doordat je de pil slikt. Je kunt er dus niet altijd wat aan doen, maar er zijn wel manieren om toch verlichting te vinden.

  1. Eet geen granen

Misschien lijkt dit een voor de hand liggende tip, met het endo dieet eet je in principe al geen gluten. Mij helpt dat al enorm. Maar ik merk dat ik ook een veel minder opgeblazen buik heb wanneer ik helemaal geen granen eet, dus ook geen havermout en andere soorten graan (dat van nature geen gluten bevat).

Wanneer ik ontbijt met alleen een flinke smoothie en fruit, heb ik een veel plattere buik dan wanneer ik de dag begin met havermout.

  1. Eet geen zuivel

Het endo dieet is al zonder zuivel van koeien, maar velen nemen nog wel zuivel van geiten en schapen. Heb je erg veel last van je darmen? Laat dan eens een tijdje alle zuivel staan. Dit helpt je darmwand herstellen, waardoor je veel minder last kunt krijgen van een opgeblazen buik.

  1. Drink veel water

Veel water drinken helpt! Begin de dag sowieso met 1 of twee glazen water. Luister wel goed naar je lichaam, teveel drinken is ook niet goed. Het beste is om regelmatig wat slokjes water te nemen, in plaats van maar af en toe heel veel. Drink juist niet tijdens de maaltijden, maar zorg dat je voldoende drink daarvoor en daarna.

  1. Eet niet te vaak

Wanneer je een maaltijd hebt gegeten, heeft je hele spijsverteringsysteem het hartstikke druk ermee, het is een hele klus. Als je snel daarna weer iets eet, gaat je lichaam beginnen het nieuwe eten te verteren, waardoor de vorige maaltijd niet goed verteerd kan worden.

Het is ontzettend belangrijk je spijsvertering even rust te geven tussen de maaltijden door. Eet dus niet te vaak. Zorg ervoor dat je wanneer je eet, je voldoende vol zit voor een tijdje, zodat je niet snel daarna weer hoeft te eten.

Je kan proberen helemaal geen tussendoortjes meer te eten, voor sommige mensen werkt dit. Ik neem zelf vaak wel wat tussendoor nog, maar mijn spijsvertering werkt ook altijd nogal snel.

  1. Kauw goed

Een hele belangrijke is dit! Wanneer je niet goed kauwt is je eten moeilijker te verteren en is de kans groot dat je sneller een opgeblazen buik krijgt. Goed kauwen is een heel belangrijk onderdeel van de hele spijsvertering en ook ontzettend belangrijk voor het opnemen van voedingstoffen.

  1. Drink thee

Verschillende soorten kruiden kunnen helpen bij een opgeblazen buik, vaak verschilt dit per persoon. De volgende kruiden/theeen kunnen helpen:
– venkelthee
– verse gemberthee (helpt ook bij misselijkheid)
– pepermuntthee (vers of gedroogd)

  1. Neem extra enzymen

Enzymen helpen bij het spijsverteringsproces en zijn ontzettend belangrijk. Wanneer je veel voeding hebt gegeten dat niet bestaat uit groenten en fruit, maar wel veel granen, zuivels en suiker bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat je minder van deze enzymen aanmaakt.

Wanneer je dan gezonder gaat eten, en meer groenten en fruit gaat eten, dan moet je lichaam daar aan wennen en maakt deze niet altijd meteen genoeg enzymen aan. Het kan dan helpen deze als supplement te slikken. Serrapeptase is overigens ook een enzym wat hierbij kan helpen. Andere enzymen zijn: bromeline, amylase en lipase. Vaak worden enzymen gecombineerd verkocht als spijsverteringsenzymen.

  1. Drink bleekselderij sap

Bleekselderij is extreem heilzaam voor zowel je maag als je darmen. Het helpt namelijk het zoutzuur in de maag herstellen, een tekort daarvan zorgt voor een slechtere spijsvertering. Als je maag niet voldoende de voeding voorbereidt voor het naar de darmen gaat, zullen de darmen daarop reageren.

Deze tip heb ik van het boek Medical Medium en ik ben dit toen een tijd gaan proberen, het werkt enorm goed voor mijn darmen en ik heb echt een veel plattere buik gedurende de hele dag. Wat een ander voordeel ervan is, is dat je vaak minder ‘cravings’ hebt gedurende de rest van de dag.

Het is belangrijk om puur bleekselderij sap te drinken, zonder andere dingen erbij. Zelf hou ik helemaal niet zo van bleekselderij, maar het sap drinken vond ik toch prima te doen.

Wanneer je echt je lichaam wilt helpen helen en herstellen, kan dit echt een hele goede tip zijn! Naar mijn mening is dit effectiever dan probiotica.

  1. Eet veel vezels

Wanneer je het endo dieet goed volgt, dan zou je zeker voldoende vezels moeten binnenkrijgen. Vooral vezels uit groenten zijn belangrijk. Dit draagt ook bij aan een goede hormoonbalans trouwens. Zorg ervoor dat je dagelijks 1 of 2 porties groenen bladgroenten binnenkrijgt, bijvoorbeeld door middel van een groene smoothie of salade.

  1. Gebruik glutamine poeder

Glutamine poeder is een aminozuur dat kan helpen de darmwand te herstellen, het versterkt ook het immuunsysteem. Wanneer je je darmslijmvlies wil herstellen, is het natuurlijk wel belangrijk om eerst irriterende voeding te laten staan, zie daarvoor ook de voorgaande tips! Meer over glutamine lees je in de Endometriose supplementengids.

Heb jij nog meer tips die jou helpen tegen een opgeblazen buik? Laat het me weten in de reacties!

Bonus tip: accepteer je endo belly

Het is fijn als je wat aan je opgeblazen buik kan doen, omdat het niet comfortabel voelt natuurlijk. Maar bij veel vrouwen zal die opgeblazen er toch wel eens zijn. Accepteer het dan ook gewoon, draag comfortabele kleding en laat het er gewoon zijn voor wat het is! 🙂

Een reactie op “10 tips tegen een opgeblazen buik bij endometriose

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *