fbpx

Recept: twee heerlijke ‘latte’ alternatieven voor koffie (en thee!)

Vanaf dat ik gezonder begon te leven, vond ik het moeilijk om koffie op te geven. Ik vind het gewoon echt heel erg lekker, helaas. Gelukkig ben ik gek op thee en ik drink liters per dag. Maar het is wel heel fijn om eens wat anders warms te kunnen drinken dan thee.

Ik heb geëxperimenteerd met twee alternatieven daarvoor, het is niet de bedoeling het op koffie of de smaak van koffie te laten lijken, maar het zijn wel heerlijk warme drankjes waar je op elk moment van kunt genieten zonder schuldgevoel. En daarnaast is het ook nog eens juist heel goed voor je!

Van deze beide drankjes zijn allerlei soorten recepten te vinden online. Dit zijn de varianten die ikzelf niet alleen het lekkerste vindt, maar óók het makkelijkst en snelst om te maken.

Zelf gebruik ik een melkopschuimer hiervoor, en dat kan ik je echt aanraden. Ik maak zeker twee keer per dag een lekkere ‘latte’ en met een melkopschuimer is dat zo gepiept. Anders zul je in de weer moeten met een pannetje op het vuur, dan kan natuurlijk ook prima.

Latte-alternatief 1: goldenmilk of kurkuma latte 

 • halve eetlepel kurkuma mix
 • een glas havermelk (bio van Oatly)
 • klein beetje honing

Voor de golden milk of kurkuma latte (dit is hetzelfde) heb ik mijn eigen kruidenmix gemaakt:

 • 1 eetlepel kurkuma poeder (bij voorkeur biologisch)
 • halve eetlepel gemberpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
 • snuf zwarte peper

Bereiden: meng ongeveer een halve eetlepel van de kurkuma latte mix met een glas verwarmde havermelk, of doe alles samen in een melkopschuimer. Daarna een klein scheutje honing erin, en klaar! Kurkuma is ontzettend goed bij endo, en ik raad je aan dit iedere dag te nemen (kan ook als supplement).

Latte-alternatief 2: cichorei koffie

Dit is een ‘nep-koffie’ die het meest op koffie lijkt, al smaakt het wel echt anders. Je hebt ook andere nep-koffie’s, maar daar zitten vaak granen in en vaak zelfs tarwe. Maar bij de natuurwinkel kun je ook pure cichorei-koffie kopen. Dit is poeder van de geroosterde cichorei-wortel en is wonder boven wonder ook gewoon echt goed voor je! Die ik heb is van het merk Pacha.

Het is vrij bitter, maar ik heb een heerlijke combi gevonden!

 • halve eetlepel cichorei koffie
 • een glas havermelk (bio van Oatly)
 • 2 druppels stevia met vanille smaak
 • OF: 2 druppels stevia en een 1/4 theelepel vanille

Voeg alles toe aan verwarmde havermelk of doe de cichorei met de havermelk in een melkschuimer. Voeg in dat geval daarna de stevia/vanille toe.

Geniet ervan!

3 reacties op “Recept: twee heerlijke ‘latte’ alternatieven voor koffie (en thee!)

 1. Mic zegt:

  Hoi Heleen!

  Wat leuk, golden milk en pacha zijn ook twee van mijn favoriete “koffievervangers”!

  – De kurkuma in Golden Milk is nog beter op te nemen als je er nog een drupje (olijf)olie in doet.

  – Pacha smaakt ook ontzettend lekker samen met hazelnoten(rijst)melk. Die melk is nog wat romiger en ook zoeter, waardoor je er waarschijnlijk geen zoetmiddel meer in wil.

  Twee andere favoriete gebrouwde drankjes van mij zijn’

  – Matcha latte

  (Het groene poedertje dat je volgens Japanse thee ceremonies eerst met een beetje water en een kwastje moet kloppen voordat je de rest van het water erbij doet. Ik vind dit zelf erg lekker met rijst melk.

  – Chai tea

  Ik gebruik hiervoor zelf het recept van Bagels & Beans maar dan zonder de zwarte thee in de kruidenmix.

  Trouwens ontzettend blij met je dieet! En met het gegeven dat het dieet steeds meer erkend wordt als oplossing bij Endometriose!

  Het duurde bij mij 1 operatie en het terug groeien van een cyste voordat een gynaecoloog me hierop wees, maar DAT ik er op gewezen werd, voelde als een geschenk uit de hemel en was meteen Life changing!

  Dankjewel!

  • endodieet zegt:

   Leuk, bedankt voor je aanvullingen en tips! Die hazelnotenrijstmelk ken ik wel, nog niet geprobeerd met Pacha maar lijkt me zeker lekker!

 2. Nina zegt:

  Lekker, ik heb mijn koffieritueel vervangen voor een lepel rauwe cacao, een snuf kurkuma en halve lepel maca poeder, ik maak het aan met gekookt water en dan met de melk schuimer ook de havermelk erop. Heerlijk. en nog meer opties hierboven. Leuk

Reacties zijn gesloten.