3 maanden na mijn zwangerschap, tijd voor een update!

nieuwjaar-updateIk ben alweer bijna 4 maanden geleden bevallen, dus het leek me wel tijd voor een update over hoe het nu met me gaat. Hopelijk vinden jullie dat leuk om te lezen :-). Mijn herstel van de keizersnee ging eigenlijk best goed, ik was al redelijk snel weer op de been, maar nog wel zwak. De eerste weken vond ik behoorlijk zwaar! Maar nu is het zo ontzettend leuk met ons lieve zoontje, we genieten enorm.

Ik heb gelukkig nog geen last van endometriose, ik ben ook gelukkig nog niet ongesteld geworden! Dit is een van de (vele!) voordelen van borstvoeding geven. Je maakt dan namelijk heel weinig oestrogeen aan, wat natuurlijk heel goed is tegen endometriose. En het uitblijven van de menstruatie uiteraard ook. Ik heb begrepen dat het per vrouw erg verschilt wanneer je weer begint te menstrueren, soms begint het alweer terwijl je nog borstvoeding geeft. Ik ben van plan lang borstvoeding te blijven geven en hoop dus heel erg dat mijn menstruatie nog héél lang wegblijft!

Ik voel soms nog wel mijn wond, en dan vooral bij m’n baarmoeder en niet zozeer bij m’n huid. Ik moet eerlijk toegeven dat ik behoorlijk bang ben dat het litteken slecht is voor mijn endometriose. Het is zelfs mogelijk dat endometriose ontstaat door een keizersnee, dus er is wel een soort link (bij vrouwen die het daarvoor niet hadden). Maar het hoeft natuurlijk niet. Maar soms voel ik mijn baardmoeder dus wel, dus het zou ook zelfs endometriose kunnen zijn, ik weet het eigenlijk niet. Ik hoop echt heel erg dat het goed gaat allemaal. Soms zou ik wel willen dat wij vrouwen met endometriose gewoon even makkelijk een kijkje in onze buik konden nemen om te zien hoe het gaat!

Dieet
Tegen het einde van mijn zwangerschap en ook erna hield ik me niet aan het dieet, het lukte me gewoon niet en ik had constant een ontzettende honger. Het bijzondere was ook dat ik tijdens mijn zwangerschap ineens alles kon eten zonder dat ik dat bijvoorbeeld voelde aan m’n darmen. Dit was eerst na de bevalling ook nog zo. De eerste weken na mijn bevalling stond ik toch wel echt een beetje op ‘overlevingsstand’ en had ik een enorme behoefte aan calorieën. Ik had natuurlijk wel heel gezond, maar het dieet volgde ik niet.

Maar dit bleef niet voor altijd goed gaan. Helaas! Na zo’n 2,5 maand begon ik ineens weer behoorlijk last van m’n darmen te krijgen als ik brood had gegeten. Ook merkte ik dat ik nog altijd gevoelig op suiker reageer. Ik heb toen meteen de knop weer omgezet en besloten me weer echt aan het dieet te houden. Dus geen brood en suiker meer in ieder geval (suiker at ik al zo weinig mogelijk). Ik eet weinig zuivel maar wel yoghurt, dit gaat bij mij altijd erg goed en ik heb gewoon ook gezonde snacks nodig nu ik borstvoeding geef. Het lukt me nog niet helemaal om me voor 100% aan het dieet te houden, maar ik kom aardig in de buurt.

Lichaam
Ik merk dat mijn lichaam nog helemaal niet de oude is. Zo ruim halverwege mijn zwangerschap kreeg ik erg last van mijn onderrug en bekken, en op het einde kon ik bijna niet lopen, zo’n pijn deed het. Mijn conditie is hierdoor erg achteruit gegaan, want ik kon echt weinig. Toen een vrij heftige bevalling wat uiteindelijk een keizersnee werd, ook nog eens 10 dagen na mijn uitgerekende datum terwijl ik het al zwaar had. Kortom, ik was na mijn bevalling echt niet fit. Na zo’n 2 maanden voelde ik wel dat ik me weer wat sterker voelde in mijn lichaam, en ben ik begonnen met zwemmen. Maar ik merk nog steeds dat ik echt nog niet fit ben. Het is best moeilijk om weer echt aan te sterken, helemaal als je ook nog voor een baby moet zorgen! Maar 3 maanden is natuurlijk ook nog niet zo heel lang dus ik hoop dat ik nog fitter ga worden.

Al is zwanger uiteindelijk goed voor endometriose, in mijn geval vond ik zwanger zijn toch ook best een aanslag op je lichaam. En dan heb ik het nog niet eens over het emotionele aspect! Je hormonen vliegen alle kanten op. Ik denk dat het goed is te beseffen dat wanneer je zwanger wordt terwijl je endometriose hebt, het niet altijd zo is dat je meteen van al je endometriose klachten en pijn af bent (wat artsen wel vaak lijken te denken). Zo had ik in het begin ontzettend veel pijn door littekenweefsel. Natuurlijk neem je dit allemaal voor lief en is het dat allemaal zéker waard, maar het is wel fijn om te weten dat veel vrouwen met endometriose nog pijn kunnen hebben tijdens de zwangerschap, ik heb dit namelijk ook van veel anderen gehoord. Niet elke arts zal dit erkennen of hier ervaring mee hebben!

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit allemaal mag meemaken en ik geniet enorm van mijn lieve zoontje. Ik ben wel ook heel blij dat mijn gezondheid er door het dieet al zo op vooruit was gegaan, want zorgen voor een baby is gewoon zwaar dus je kan dan echt wel wat extra energie gebruiken. Natuurlijk geeft zo’n prachtig schatje ook wel veel energie :-).

Een gezond kindje
Ik wil nog even kwijt dat ik wel echt trots heb dat ik een supergezond kindje ter wereld heb gebracht. Mijn hele leven heb ik eigenlijk al gezondheidsproblemen, en daardoor hield ik echt weinig vertrouwen in mijn lichaam over. Maar mijn lichaam heeft mooi wel een supergezonde baby gemaakt en mijn lichaam voed nu nog steeds deze baby. Hij is bovengemiddeld zwaar en lang, en echt al heel sterk. Dat zeg ik niet alleen als trotse mama, maar het is echt zo! 🙂

Ik wens jullie allemaal een heel mooi en gezond 2014 toe!

2 reacties op “3 maanden na mijn zwangerschap, tijd voor een update!

  1. Miranda zegt:

    Goed om te horen dat het ritme een beetje begint te komen bij je. En dat je nog niet teveel last hebt van de endometriose. Ik ben momenteel 34 weken zwanger van mijn 2e kindje en ook ik heb endo, ik voel het nu ook nog wel. Bij mij kwam alles na de 1e bevalling snel op gang en had gelijk weer last dus geniet. Ik heb veel baat gehad bij een ostheopaat, door zijn behandeling kan ik weer pijnvrij leven op sommige dagen. Hij heeft ervoor gezorgd dat een van mijn eierstokken ook niet meer verkleefd is. Ik volg niet echt je dieet maar haal mijn eigen dingen eruit. Minder in de suiker, minder i het vlees en eet vooral de goede groentes. Kijk goed waarop mijn lichaam reageert. Ik wens je veel geluk met je zoo tje

  2. Sanne zegt:

    Wat een schatje is jouw kindje toch! En je hebt gelijk, dat heeft jouw lichaam helemaal op eigen kracht groot & sterk gekregen. Denk daaraan en blijf op je lichaam vertrouwen. Ik geloof er sterk in dat ons lichaam ook op dat soort dingen (vertrouwen etc) reageert, en hoe banger ik ben dat mijn endo weer terugkomt, hoe onzekerder ik mijn lichaam maak. Ik probeer dus elke ochtend even een bedankje aan mijn lichaam te maken, zodat het zich ook gewaardeerd voelt. Geniet lekker van je zoontje!

Reacties zijn gesloten.