Ik krijg vaak vragen over wat wel mag en wat niet mag in het endometriose dieet, en ook in de Endodieet Facebookgroep worden dit soort vragen vaak gesteld. Logisch, want je eetpatroon verandert behoorlijk wanneer je het dieet gaat volgen! De richtlijnen van het endometriose dieet zijn vrij duidelijk, dus als het daarbinnen past, dan ‘mag’ het. Kwestie dus van ingrediënten controleren. Maar nog belangrijker is vind ik, dat je voor puur, eerlijk en onbewerkt voedsel kiest. Voedsel dat meer voor je doet dan alleen je maag vullen, omdat het echt heel gezond is. Met puur en onbewerkt voedsel hoef je dus meestal helemaal geen ingrediënten te controleren, want de meeste echt gezonde voeding zit niet in een verpakking en komt niet uit een fabriek :-).
Glutenvrij of van nature zonder gluten?
Daarom ben ik ook geen voorstander van de meeste glutenvrije producten. Er zijn zeker wel wat producten die redelijk puur en onbewerkt zijn en het is ook echt geen ramp om dat zo af en toe eens te nemen. Maar de bekendere glutenvrije producten kunnen echt vol troep zitten, en dan schiet je je doel wat mij betreft echt voorbij. Dan kun je nog beter iets van spelt (geen tarwe, wel gluten) nemen of zelfs gewoon tarwe! Ja zo erg is het! Wat dacht je namelijk van de volgende ingrediënten van een glutenvrij brood van het merk Schar:
- water, maïszetmeel, rijstemeel 8%, rijstzetmeel, sojavlokken, aardappelzetmeel, rijstsiroop, boekweitmeel 3%, verdikkingsmiddel: hydroxypropylmethylcellulose en guarpitmeel, sojazemelen, soja eiwit, ongehard plantaardig vet, gierstvlokken 1%, gist, suikerbietstroop, volkoren-rijstmeel 1%, vruchtensuiker, dextrose, appel extract, zout, zuurteregelaar: wijnsteenzuur en citroenzuur.
Dit is zo ontzettend chemisch en bewerkt, en heeft daarnaast een enorm hoge glycemische index. Héél slecht voor je bloedsuikerspiegel dus! Ook zie je op websites of in boeken wel eens recepten met ‘glutenvrije bloem’. Dat is dus bloem waar op de één of andere manier de gluten uit zijn verwijderd. Niet erg natuurlijk en ook wel een erg makkelijke manier om met een glutenvrij recept te komen! Zie hier een voorbeeld van de ingrediënten van glutenvrije bloem:
- Glutenvrije tarwezetmeel (max. 0,3% proteine), melkpoeder, suiker, verdikkingsmiddel e-412, aroma.
Glutenvrije producten zijn alleen gezond wanneer deze van nature glutenvrij zijn. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je endometriose natuurlijk wilt genezen dat je puur voedsel eet dat écht voedzaam is. Dat wat voor je lichaam doet in plaats van dat het je lichaam belast omdat het zijn best moet doen de ingrediënten te verwerken. Dat is het belangrijkste om in gedachten te houden wanneer je je afvraagt of iets mag of niet.
Grijs gebied
Ook is er van alles dat in een beetje een grijs gebied valt, hierbij geldt altijd: neem het met mate en bekijk en voel wat het met je lichaam doet. Een aantal richtlijnen van het endometriose dieet zijn heel duidelijk, maar het dieet is echt niet voor iedereen precies hetzelfde en er is ook geen endometriose dieet god (of godin) die zegt: “dit mag wel en dit mag niet”. Het is een ontdekkingsreis die iedereen voor zichzelf maakt en waar iedereen weer andere keuzes in maakt. Sommigen blijven gluten eten (maar natuurlijk geen tarwe), anderen kunnen prima tegen yoghurt (natuurlijk wel biologisch) en de één voelt zich beter bij vegetarisch eten terwijl de ander nog wel vlees eet (geen rood vlees en altijd alleen biologisch).