De link tussen candida of lekkende darm en endometriose

darmen-candidaVoor ik met het endometriose dieet en het natuurlijk genezen van mijn endometriose begon, had ik naast de endometriose klachten en extreme moeheid ook erg veel last van mijn darmen. En dit werd steeds erger. Ik liep vaak rond met een opgeblazen buik die eruit zag alsof ik 6 maanden zwanger was, had steeds nare krampen en het begon allemaal net zo vervelend te worden als de endometriosepijnen die ik ook nog had. Ik ben toen voor al mijn klachten naar een natuurgeneesarts gegaan die mij was aangeraden. Het eerste wat we gingen aanpakken, was de gezondheid van mijn darmen. Later ben ik zelf pas echt met het dieet begonnen (ik moest van haar wel meteen stoppen met het eten van tarwe) en ik denk dat doordat ik daarvoor al bezig was geweest met het herstellen van mijn spijsvertering en mijn darmen, het dieet bij mij uiteindelijk ook goed aansloeg. Je gezondheid begint in je darmen, zeggen ze niet voor niets!

Lekkende darm en/of candida
Ik had zelf een lekkende darm, maar of ik ook candida had weet ik niet zeker (candida is wel een veroorzaker van een lekkende darm). Ik had wel veel symptomen. Bij een lekkende darm is je darmwand beschadigd waardoor er afvalstoffen worden doorgelaten die in je bloed terechtkomen en zo je lever en je immuunsysteem extra belasten (2 dingen die een rol spelen bij endometriose). Candida is een gist die in je darmen en op andere plekken in je lichaam leeft, maar die kan omslaan in een schimmelinfectie wanneer er geen natuurlijke balans is van de bacteriën in je darmen. Z0’n schimmelinfectie in je darmen kan erg hardnekkig zijn en verstrekkende gevolgen hebben voor je gezondheid. Het tast je immuunsysteem aan en er is een directe link tussen het hebben van candida en vele auto-immuunziekten, zoals coeliakie (glutenallergie), de ziekte van Crohn, reuma en endometriose. Ik durf wel te zeggen dat ik denk dat vrijwel elke vrouw die endometriose heeft in meer of mindere mate ook darmproblemen heeft.

Symptomen van candida/lekkende darm
Mijn uitleg over candida of een lekkende darm is nu erg beknopt, als je denkt dat je dit hebt raad ik je aan om je hier goed zelf verder in te verdiepen en/of om een natuurgeneesarts te raadplegen. Je kunt candida onder andere herkennen aan de volgende symptomen:

 • sterke behoefte aan suikers (suiker voedt candida)
 • onstabiele bloedsuikerspiegel
 • schimmelinfecties
 • vermoeidheid
 • concentratieproblemen, gevoel dat je ‘watten’ in je hoofd hebt
 • darmklachten, opgeblazen buik, krampen en dergelijke
 • vermoeide spieren
 • hormonale disbalans
 • snel ziek zijn, chronische infecties, eczeem

Wat veroorzaakt candida?

 • een grote veroorzaker is natuurlijk de antibiotica kuur, hiermee worden alle bacteriën in je darmen gedood en heeft candida vrij spel
 • de pil, zeker langdurig pilgebruik (bevordert schimmelgroei)
 • medicijngebruik
 • ongezond voedingspatroon (veel witmeel, suikers, alcohol)

Hoe kan ik testen of ik candida heb?
Veel huisartsen erkennen het bestaan van candida niet. Gynaecologen zullen al helemaal niet de link tussen candida en endometriose erkennen. Je kan op je symptomen afgaan en je eigen conclusie trekken, naar een natuurgeneesarts gaan of naar een darmspecialist die een zogenaamde levend-bloedanalyse kan doen.

Het hebben van candida, zeker als het in ernstige mate is, kan ervoor zorgen dat het volgen van het endometriose dieet bij jou minder goed aanslaat dan je hoopte. Is dit het geval dan is het beter om eerst de candida aan te pakken. Met een beschadigde darm en een niet goed werkende spijsvertering, zul je minder van het dieet profiteren en niet goed voedingsstoffen (en supplementen!) opnemen. Ook zal je dan erg veel moeite hebben met het stoppen met suiker.

Wat kan ik tegen candida doen?
Wanneer je candida hebt moet je ten eerste je voedingspatroon aanpassen, het endometriose dieet vertoont grote overlappingen met de aanbevelingen voor een candida dieet. Het candida dieet is eigenlijk nog strenger, omdat je álle suikers voor een tijdje moet vermijden, dus zelfs fruit en gedroogd fruit. Om candida aan te pakken kun je het volgende doen:

 • vermijd alle suikers in je voeding, dus geen fruit en ook zeker geen brood maar ook geen aardappels
 • vermijd gist in welke vorm dan ook, dus geen champignons, quorn en ook bepaalde noten zijn beter van niet (zoals pinda’s)
 • vermijd zuivel
 • eet veel vezels en groenten
 • neem een goede probiotica (kies een met verschillende bacteriën, niet maar één type)
 • gebruik supplementen

Hou dit candida dieet minimaal een maand vol, je kan dan overstappen op het endometriose dieet maar blijf fruit nog even beperken, bijvoorbeeld niet meer dan 2 stuks en alleen in groene smoothies. Dit is een heel verkort advies, er is op internet veel uitgebreide informatie te vinden over candidadiëten en dergelijke of je kunt een deskundige raadplegen.

Het kan erg moeilijk zijn om te stoppen met suiker als je candida hebt! Blijf volhouden en je zult merken dat de behoefte verdwijnt, uiteindelijk zul je je veel beter gaan voelen en meer energie hebben. Je hoeft niet helemaal te stoppen met koolhydraten, je kan dezelfde gezonde (oer)granen eten die ook in het endometriose dieet passen.

Supplementen bij candida
Bepaalde supplementen kunnen erg effectief zijn bij candida en het is zeker aan te raden om iets te gebruiken als ondersteuning. Zelf heb ik alleen glutamine en probiotica voorgeschreven gekregen. Glutamine is een aminozuur en helpt bij het herstellen van de darmwand (dus bij een lekkende darm, wat weer veroorzaakt kan zijn door de candida), ook is het (daardoor) erg goed voor je immuunsysteem. Pau d’arco thee wordt ook veel gebruikt en caprylzuur is ook populair. Caprylzuur zit in koudgeperste kokosolie. Koudgeperste kokosolie (die je dus onverhit consumeert) staat erom bekend dat het erg goed is voor de darmen en schimmel- en bacteriedodend is. Mijn favoriete manier om koudgeperste kokosolie binnen te krijgen is door het maken van gezonde chocolaatjes 🙂

Heb jij ook ervaring met candida en endometriose, laat dan een reactie achter!

3 reacties op “De link tussen candida of lekkende darm en endometriose

 1. LiesVoedingsadvies zegt:

  Ik denk zeker dat je gelijk hebt, Heleen. Dat velen van ons met endometriose ook candida hebben of hebben gehad en voor de één misschien in lichte mate en de ander een chronische vorm. Ik adviseer mijn cliënten ook altijd ruim knoflook te gebruiken, dat werkt antiseptisch. En inderdaad, kokosolie is schimmeldodend. Wat betreft de pinda’s, die bevatten schimmels, maar vallen niet onder de noten. Pinda’s zijn peulvruchten.

 2. Plazina Timmers zegt:

  Heel goed artikel. Ik weet nu wel zeker dat er een verband bestaat. Ik heb al jaren last van candida en darmproblomen. Dit artikel gaf me weer een push om beter op mijn dieet te letten. Je noemt supplementen. Welke kun je aanbevelen?

 3. marijke zegt:

  Inderdaad ik herken jou verhaal helemaal. Bij mij is dit ook een probleem ik ben in behandeling bij Acupunctuur en die behandeld mij hier voor in combinatie met dieet. Zeker in deze tijd van het jaar zijn wij daar extra gevoelig voor, kijk in de natuur wordt vochtig paddenstoelen komen uit de grond dit heeft groot effect op onze darmen die zijn nu extra gevoelig voor schimmels. Ben super blij met de Acupunctuur en het dieet want ben er zo van opgeknapt!! Voor iedereen een aanrader 1 advies ga naar een erkende acupunctuur.

Reacties zijn gesloten.