Er is met het endometriose dieet vaak onduidelijkheid hoe het nu zit met fyto-oestrogenen, en ik krijg hier regelmatig vragen over, tijd voor wat meer uitleg! Fyto-oestrogenen zijn stoffen in voeding die oestrogene eigenschappen hebben. Niet te verwarren met xeno-oestrogenen, want dat zijn onnatuurlijke (giftige) stoffen en die zijn altijd slecht. Fyto-oestrogenen komen van nature voor in voeding. De bekendste voeding met fyto-oestrogenen is soja, en dat is daarom ook één van de redenen waarom soja niet in het dieet past. Maar naast dat soja heel hoog is in fyto-oestrogenen is het ook om andere redenen niet zo gezond (alleen daar hebben we het nu even niet over!).
Zijn fyto-oestrogenen dan niet goed bij endometriose?
Sommige natuurgeneesartsen zullen zeggen dat fyto-oestrogenen juist goed zijn bij endometriose en dat we daar juist veel van moeten nemen. De theorie daarachter is dat de goede fyto-oestrogenen de slechte xeno-oestrogenen (chemicalien en gifstoffen met een oestrogene werking) helpen afbreken. Maar geen enkele bron die gaat over specifiek endometriose en voeding is het daar mee eens. Het is een feit dat oestrogeen endometriose voedt, dus je kan maar beter oppassen met onnatuurlijk veel oestrogenen innemen. Naar mijn mening is het beter je te richten op een gezonde spijsvertering en goede ontgifting door de lever, dan herstelt je hormoonbalans van binnenuit. Ik kan me niet goed voorstellen dat je lichaam overladen met fyto-oestrogenen – al zijn deze dan natuurlijker – goed is wanneer je endometriose hebt en dat dit in ons geval bijdraagt aan een verbeterde hormoonbalans.
Moet je alle voedsel met fyto-oestrogenen dan vermijden?
Wanneer je je wat meer verdiept in endometriose kom je er al snel achter dat we (onder andere) oestrogeendominantie moeten aanpakken en dat we eigenlijk altijd te weinig progresteron hebben ten opzichte van oestrogeen. Oestrogenen willen we dus vermijden! Maar dan kom je erachter dat er in héél véél gezonde en natuurlijke voeding fyto-oestrogenen zitten. Help, wat nu!
Het zit inderdaad in ontzettend veel voeding, ook veel voeding die we veel eten met het endometriose dieet. Het is ook absoluut niet de bedoeling dat je alles waar fyto-oestrogengen inzit moet vermijden, gelukkig! Als je gewoon gezond en gevarieerd eet, is er niks aan de hand. Waarom dan toch soja vermijden? Dat is heel simpel, de hoeveelheid fyto-oestrogenen in soja is echt véél hoger dan welk ander voedingsmiddel dan ook. En dit geldt ook voor lijnzaad (dit bevalt zelfs nog veel meer fyto-oestrogenen!). Daarom kiezen veel vrouwen die het endometriose dieet volgen ervoor om lijnzaad ook te vermijden. Er zijn mensen die dit dagelijks nemen, voor de stoelgang en het hoge gehalte aan omega 3. Maar wanneer je endometriose hebt raad ik dit niet aan. Je kan het wel eens nemen, maar niet dagelijks, dat is onnatuurlijk. Ook met het eten van zaden is het belangrijk om te variëren en niet dagelijks veel van één soort te nemen.
Hoeveelheid fyto-oestrogenen in soja en lijnzaad (ten opzichte van andere voeding):
- Lijnzaad heeft van alle voedingsstoffen het hoogste gehalte aan fyto-oestrogenen, namelijk: 379.380 mcg per 100 g
- Dan komt de sojaboon, dit bevat 103.920 mcg per 100 g (lijnzaad bevat dus ruim 3 keer zoveel!)
- Dan volgen andere producten van de sojaboon, zo bevat tofu 27.000 mcg en sojayoghurt 10.275 mcg, alweer veel minder dus!
- Daarna – als eerste niet-soja product op de lijst – komt sesamzaad, dit bevat 8008 mcg, gevolgd door hummus (gemaakt van kikkererwten) wat 993 mcg bevat
- Kortom, lijnzaad bevat bijna 50 keer meer fyto-oestrogenen dan sesamzaad, het product met de hoogste fyto-oestrogenen na soja en lijnzaad…
Hier wordt dus duidelijk hoe groot het verschil is wat betreft het gehalte aan fyto-oestrogenen in soja en lijnzaad vergeleken met andere voedingsmiddelen. Daarnaast zul je waarschijnlijk sesamzaadjes en hummus ook niet elke dag in grote hoeveelheden eten (want je eet immers gevarieerd!). Zie hier trouwens de bron voor deze informatie: https://www.dietaryfiberfood.com/phytoestrogen-hormones/phytoestrogen-food-sources.php
Mijn advies wat betreft fyto-oestrogenen is dus, vermijd soja en lijnzaad, al kan het heus geen kwaad dit heel af en toe eens met mate te nemen. Neem geen supplementen in met fyto-oestrogenen, je krijgt daarmee onnatuurlijk veel fyto-oestrogenen binnen. Focus je liever op gezonde voeding met veel voedingswaarde en eet gevarieerd. En maak je verder niet druk om in welke voeding allemaal fyto-oestrogenen zit! En ohja, eet veel broccoli, dit helpt je lichaam (lever) om de slechte oestrogenen af te breken.
Bedankt voor de info. Ik ben zelf ook erg met het eten bezig, maar wel op mijn eigen manier. Ik kan zeggen het helpt mij enorm. Ik eet ook regelmatig lijnzaad en wist inderdaad niet dat hier oestrogeen in zat, de soja laat ik al staan.Dus bedankt voor de info. Maar hoe zit het dan met de pil, hierdoor krijg je toch ook oestrogeen binnen?
Dat klopt, de pil is zelfs een sterke xeno-oestrogeen en ik ben er zelf ook geen voorstander van!
Dank je wel voor je verhelderende artikel want soms weten mensen echt niet meer wat nu wel en niet kan/mag.
Sinds kort werk in de praktijk met Progesteron crème omdat het me gelukt is een honderd procent natuurlijk progesteroncrème uit Amerika over te laten komen.
Ik hou je op de hoogte over de resulaten.
Nou jeetje, dit is behoorlijk lastig. Ik heb nl ic en endometriose. Er zitten wat haarden mn baarmoeder is er al uit. Waar kan ik terecht voor goede begeleiding? Want door alle pijn regels medicijnen spoelingen etc zie ik de bomen Door het bos niet meer