fbpx

Tampons, geen goed idee bij endometriose!

menstruatie-cupJa, dit is dus echt zo’n vrouwen onderwerp! Maar het heeft ook alles te maken met endometriose. Zeker wanneer je bijvoorbeeld besloten hebt met de pil te stoppen, zul je weer ongesteld worden. En is het dan eigenlijk wel goed om tampons te gebruiken?

Het antwoord is, nee! Als je endometriose hebt, kun je echt beter geen tampons gebruiken. Hier zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste is dat gewone tampons gebleekt zijn en gifstoffen bevatten. Zo zit er de gifstof dioxine in, en in onderzoeken is er weer een link aangetoond tussen dioxine en endometriose. En een tampon zit op een plek waar je extreem makkelijk stoffen opneemt, door het slijmvlies. Een echte no go bij endo dus!!

Daarnaast zuigt de tampon zich vol met bloed, en dat bloed verlaat je lichaam niet meteen. Eventuele afvalstoffen van menstruatie bloed of oud bloed kunnen dus weer door je lichaam opgenomen worden.

tampons-what-do-they-contain

Voor mij is het ook een gevoelsmatig iets, zeker bij endometriose is het zo belangrijk dat het bloed je lichaam verlaat, met een tampon wordt dit toch tijdelijk tegengehouden.

Alternatieven
Je kan natuurlijk gewoon maandverband gebruiken, niks mis mee. Ik zou dan wel biologisch maandverband nemen of wasbaar maandverband. Want ook gewoon maandverband is gebleekt en zitten er ook chemische stoffen in voor het opnemen van bloed. Als je echt graag tampons wilt gebruiken, kun je daar trouwens ook een bio variant van nemen. Maar beter helemaal van niet. Een bekend biologisch merk is trouwens Natracare, dit kun je bij de meeste biologische winkels kopen. Persoonlijk heb ik echt een ontzettende hekel aan maandverband, ik vind het echt heel onprettig. Ik ben dus verder gaan zoeken…

Het beste alternatief (vind ik)
De menstruatiecup. Echt ideaal! Deze cup koop je éénmaal en vervolgens doe je er jaren mee, zo niet de rest van je leven. Het is even wennen, je moet even uitproberen wat voor jou een fijne manier van inbrengen is. Maar er zitten vele voordelen aan:

 • de cup zit veel lager in je lichaam dan een tampon (beter voor de ‘flow’)
 • het vangt het bloed op in de cup, het bloed komt dus niet zo erg in aanraking met je slijmvlies
 • het scheelt uiteindelijk enorm in de kosten
 • je hoeft de cup minder vaak te verschonen dan een tampon, je kan er 12 uur mee doen. Op de niet al te zware dagen, doe je er zo de hele dag mee!
 • je kan goed zien hoe je bloed eruit ziet, en dat kan soms best nuttig zijn. Menstruatiebloed hoort helder rood te zijn, bruin bloed is oud bloed. Als je endometriose hebt kan dit best zinvol zijn om een beetje in de gaten te houden.
 • handig op vakantie en op reis
 • je hoeft de cup tijdens je menstruatie niet steeds uitgebreid schoon te maken, even goed omspoelen met water is voldoende. Tussen je menstruaties door kun je de cup even goed reinigen.
 • het scheelt bergen afval (voor het milieu)

Bij sommigen lekt de cup wel eens een beetje, het kan dan zo zijn dat de maat niet goed voor je is. Bij mij gebeurt dit soms op de zwaardere dagen, dan komt het doordat de cup vol is. Op de eerste 2 dagen gebruik ik daarom een biologisch inlegkruisje erbij. Maar eigenlijk hoort de cup helemaal niet te lekken. Als ie vol zit, dan voel je dan meestal wel.

Ik heb zelf trouwens de Femmecup, maar ik vond het best lastig kiezen. Als je ook een cup wilt, er zijn vele sites met informatie over te vinden: over de verschillende merken, formaten en soorten. En ook over het inbrengen. Je kan een cup kopen bij allerlei (Nederlandse) webwinkels. Ik weet helaas niet meer waar ik de mijne heb gekocht.

Gebruik jij ook een cup? Hoe bevalt het?

7 reacties op “Tampons, geen goed idee bij endometriose!

 1. Caroline zegt:

  Hoi Heleen,
  Ik was juist gestopt met de cup omdat ik het idee had dat het bloed ‘s nachts terug omhoog liep, iets wat ik juist niet wilde natuurlijk! Hoe zie jij dat?
  Grts, C

 2. Anouk zegt:

  Hoi Heleen
  Heb er ook een en vind hem superhandig. Het is de lunette cup. In het begin even klooien met inbrengen,maar als je eenmaal weet hoe hij moet merk je er niks meer van. Ook ‘s nachts werkt hij prima. Heb er uitwasbare stoffen maandverbandjes bij voor in het begin, dat is nog een ander ecofriendly alternatief voor papieren maandverband. Gooi ze gewoon in de wasmachine in waszakje, no problem.

 3. Kim zegt:

  Ik heb m alleen overdag in, inderdaad ideaal. Heb de gewoonte in nacht met washandje tussen benen te slapen, s’nachts verlies je meestal niet zo veel, gooi je gewoon weer op 60 gr in de was.

 4. Sanne zegt:

  Hoi Heleen,

  Ik heb ook een cup, maar ben er nog niet zo aan gewend. Bij het eruit halen heb ik steeds het idee dat hij mijn baarmoeder probeert mee te zuigen en dat vind ik echt een naar gevoel. Wil nu misschien om naar wasbare maandverbandjes, heb je nog een tip voor een merk hiervoor?

  • Heleen zegt:

   Hoi Sanne, er is inderdaad een vacuüm effect, misschien dat je daar last van hebt. Wasbaar maandverband is een heel goed idee! Ik zou gewoon even Googelen, volgens mij is er van alles te vinden en verkopen verschillende webshops het. Ik geloof dat je het ook kan kopen op Etsy.

 5. Isa zegt:

  Hi,
  Je geeft aan dat er via onderzoek is aangetoond dat er verband is tussen dioxines en endometriose… Zou je willen laten weten welk onderzoek dat is?

  Heb al 12 jaar endometriose en dit is volledig nieuw voor me!
  Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten.