fbpx

Doorbraak bij behandeling van endometriose en PCOS met N-acetylcysteine (NAC)

n-acetylcysteineVorig jaar april (2013) is er in Italië een onderzoek gedaan met opmerkelijke resultaten, er is namelijk de veelbelovende conclusie uitgekomen dat er een natuurlijk middel bestaat zonder bijwerkingen, dat endometriose cysten kan helpen verkleinen. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Alle 47 vrouwen die tijdens dit onderzoek dit middel namen, stonden op een wachtlijst voor een laparoscopie. Maar liefst 24 van hen konden na deze periode de operatie afzeggen!

In andere onderzoeken is daarnaast aangetoond dat dit middel de vruchtbaarheid van vrouwen met PCOS kan vergroten én dat het de kans op een miskraam kan verkleinen.

Dit is fantastisch, maar ik vind het eerlijk gezegd schokkend dat je hier in de media niks over hoort! Ik ontdekte dit onderzoek bij toeval, omdat ik altijd veel onderzoek doe naar endometriose en er veel over lees. Ik ben benieuwd of er een gynaecoloog of endometriose-specialist in Nederland is, die van dit onderzoek gehoord heeft. Want dit heeft niks met ‘alternatieve geneeswijzen’ te maken. Het is wetenschappelijk onderzocht. Door artsen en endometriose-specialisten. Dit allemaal even terzijde, maar ik wilde het toch noemen. Waarom krijgt dit soort belangrijk nieuws geen aandacht?

Wat is N-acetylcysteine?
Het middel waar het om gaat is N-acetylcysteine (ook wel NAC), dit is een vorm van het aminozuur cysteine. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten in ons lichaam en erg belangrijk. N-acetylcysteine is vooral belangrijk omdat het in deze vorm de aanmaak van de sterke anti-oxidant glutathione vergroot. Glutathione wordt onder andere in de lever aangemaakt en speelt een grote rol in de detoxificatie van zware metalen, pesticiden, xeno-oestrogenen en dergelijke. Glutathione is ook erg belangrijk voor het immuunsysteem en het beschermt tegen beschadiging van cellen (en herstelt deze). Er is al heel erg veel onderzoek naar N-acetylcysteine gedaan en het wordt voor allerlei verschillende klachten en ziekten ingezet, bijvoorbeeld tegen een overdosering van paracetamol. Ook wordt het gebruikt tegen overmatige slijmvorming in de longen.

Wat doet N-acetylcysteine?
In onderzoeken is gebleken dat oxidatieve stress een rol speelt bij endometriose. Wanneer er sprake is van oxidatieve stress raken cellen beschadigd, dit komt door de aanwezigheid van vrije radicalen. Zo zorgt de oxidatieve stress in cellen voor de abnormale groei van endometriose weefsel en daarnaast speelt dit sowieso een grote rol bij veel (auto-immuun) ziekten en ontstekingen in het lichaam. Zoals net genoemd is het aminozuur glutathione een heel krachtige anti-oxidant met een sterk ondersteunende werking op de lever. Het is niet mogelijk om glutathione zelf te slikken als supplement, omdat dit niet wordt opgenomen door het lichaam. Maar de voorloper van glutathione N-acetylcysteine kunnen we wel goed opnemen en dit zorgt direct voor de aanmaak van glutathione.

De link tussen glutathione en endometriose
Er wordt door onderzoekers vermoedt dat vrouwen met endometriose minder glutathione aanmaken, dit zou kunnen komen door blootstelling aan dioxines. Dit heeft zelfs al plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap, dus toen jij nog in de baarmoeder zat! Daarnaast zorgt blootstelling aan giftige hormoonverstorende stoffen voor een tekort aan glutathione in de lever. Dit is een begin van een hormonale disbalans, omdat hierdoor oestrogeendominatie ontstaat. Glutathione is belangrijk voor het immuunsysteem maar zou dus ook heel goed een directere rol kunnen spelen bij endometriose.

endometrioma-nac

NAC zorgt voor verkleining van cysten
Uit het onderzoek van vorig jaar is gebleken dat NAC ook helpt bij het verkleinen van cysten. Tijdens het onderzoek zijn bij alle vrouwen die NAC namen de cysten geslonken, terwijl bij de controlegroep die dit middel niet kregen, de cysten waren gegroeid. De onderzoekers geven aan dat deze resultaten beter zijn dan die met hormoonbehandelingen. 24 patiënten die NAC kregen tijdens het onderzoek hebben hun geplande laparoscopie kunnen afzeggen doordat de cysten waren geslonken, verdwenen en één vrouw werd natuurlijk zwanger. Uiteindelijk werden 8 van de vrouwen die NAC kregen zwanger.

NAC helpt bij vergroten zwangerschap en verkleint kans op miskraam
In een ander onderzoek uit 2007 is gebleken dat NAC de kans op zwangerschap bij vrouwen met PCOS kan vergroten. Deze vrouwen in dit onderzoek kregen daarnaast wel ook een hormoonbehandeling met clomid (clomifeen). Dankzij de werking die glutathione heeft op oxidatieve stress zorgt NAC daarnaast ook voor een kleinere kans op miskramen bij vrouwen. Dit is gebleken uit een onderzoek bij vrouwen die last hadden van onverklaarbare terugkerende miskramen.

Hoe N-acetylcysteine gebruiken?
Nu je dit allemaal leest denk je natuurlijk, hier met dat middel! En dat kan, want het is een heel veilig middel om te nemen. Het is zelfs veilig tijdens zwangerschap. N-acetylcysteine neem je alleen wel op een bijzondere manier, het is het beste om het voor een periode van 3 maanden te nemen en daarna een pauze van 1 of 2 maanden te nemen. Je neemt het op 3 dagen in de week (niet na elkaar). OF je neemt het 3 dagen achtereen en dan 4 dagen niet (zie update hieronder!). En op die dagen neem je 3 keer 600 mg per dag. Inderdaad, 3 is hier het magische getal!

UPDATE: in het laatste onderzoek dat is gedaan, wordt NAC niet om de dag genomen, maar 3 dagen achtereen en dan 4 dagen niet (wel nog altijd 3 dagen per week dus). Ik had de dosering overgenomen van de blog Cure Endometriosis (wordt hieronder genoemd) omdat zij zich al lang in NAC voor endometriose heeft verdiept. Volgens haar werd er in eerdere onderzoeken NAC juist om de dag gebruikt. Omdat NAC nog zo nieuw is bij gebruik tegen endometriose, wordt hier door de onderzoekers waarschijnlijk nog mee geëxperimenteerd. Wil je je aan het laatste onderzoek houden, neem het dan 3 dagen achtereen en 4 dagen niet. Maar om de dag kan dus ook, bijvoorbeeld als je merkt dat je daar beter op reageert. Waar het om gaat is dat je lichaam af en toe even rust heeft.

NAC-600-mg-n-acetyl-cysteine-Een goed merk is dat van Solgar, je kan het in Nederlandse webwinkels vinden (Google) maar zoals altijd is het een stuk goedkoper bij iHerb (in Nederland: €35 voor 60 capsules, bij iHerb ook van Solgar: $30 voor 120 capsules, dus minder geld voor 2 keer zoveel!). De dosering is 600 mg. Je kan ook een ander merk nemen.

Uiteraard is NAC geen ‘wondermiddel’ en zeker ook gezien de werking die het heeft op de lever en het immuunsysteem is het belangrijk om je ook aan het dieet te houden. Maar ik denk dat dit een heel goede ondersteuning daarbij is, en misschien nog wel wat meer dan dat. Ik denk dat je hiermee het hele proces van natuurlijk helen enorm kan versnellen.

Goed om te weten:  NAC is heel geschikt om samen te nemen met serrapeptase.

Kan het samen met de pil worden genomen?
Ik ben nergens informatie tegengekomen hoe de werking is samen met de pil. Het is een veilig middel zonder hormonale werking of bijwerkingen dus ik denk dat het wel gewoon kan. Maar dit kun je het beste even overleggen met je arts. Het is natuurlijk wel zo dat het een sterk ontgiftende werking heeft op de lever, en die lever heeft het ook druk met het verwerken van de synthetische hormonen uit de pil. Persoonlijk denk ik dus dat je er zonder pil meer aan hebt, en de vrouwen in de onderzoeken waren ook niet aan de pil.

Ik ga zelf dit middel nemen voor 3 maanden wanneer ik geen borstvoeding meer geef. Het is waarschijnlijk wel gewoon veilig, maar ik vind het zelf geen fijn idee dat er misschien toch gifstoffen in de melk terechtkomen door het ontgiftende effect. En omdat borstvoeding goed is voor endometriose is het nu ook minder nodig. Maar ik vind het een prettig idee dat ik dit middel kan nemen wanneer ik stop met de borstvoeding om de endometriose hopelijk tegen te houden of misschien zelfs voorgoed weg te laten blijven!

Ik ben heel benieuwd of er in Nederland al ervaringen met N-acetylcysteine zijn, als dat zo is hoor ik dat graag! Op deze blog kun je in het Engels de ervaring van een endometriose (en fibromyalgie) patiënte lezen. Zij behaalt er erg goede resultaten mee.

De onderzoeken:

 • A Promise in the Treatment of Endometriosis: An Observational Cohort Study on Ovarian Endometrioma Reduction by N-Acetylcysteine: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/240702/
 • N-Acetyl cysteine and clomiphene citrate for induction of ovulation in polycystic ovary syndrome: a cross-over trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17364286
 • Reactive oxygen species controls endometriosis progression: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19498006
 • Oxidative Cell Injury as a Predictor of Endometriosis Progression: https://rsx.sagepub.com/content/early/2013/01/02/1933719112466301.abstract
 • N-acetyl Cysteine for Treatment of Recurrent Unexplained Pregnancy Loss: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18983759
 • More than antioxidant: N-acetyl-L-cysteine in a murine model of endometriosis: https://www.researchgate.net/publication/45286464_More_than_antioxidant_N-acetyl-L-cysteine_in_a_murine_model_of_endometriosis

25 reacties op “Doorbraak bij behandeling van endometriose en PCOS met N-acetylcysteine (NAC)

 1. Marit zegt:

  Hoi Heleen,

  Interessant artikel! De moeite waard om verder te onderzoeken, het zegt mij niks. Ik heb je info even doorgestuurd naar mijn gyn in Leeuwarden. Volgende week heb ik een afspraak bij de IVF/Endopoli in Utrecht, hier zal ik ook informeren of ze er mee bekend zijn en of er al ervaringen mee zijn. Als ik wat hoor, laat ik het weten!

  Groet,
  Marit

 2. Monique zegt:

  Dat zijn weer positieve geluiden! Jammer dat hier in de pers geen aandacht aan wordt besteed. Ook benieuwd naar wat jouw arts hierover gaat zeggen Marit!

 3. chantal zegt:

  hallo marit,

  ook ik ben heel benieuwd naar de reactie van je Gyn.
  Ik loop zelf bij het UMCG in Groningen dus ben heel benieuwd.

 4. Renske zegt:

  Ik ben al een tijdje onder behandeling bij een orthomoleculair arts voor endometriose. Zij heeft me in het begin ook NAC voorgeschreven. Ik heb hier goede ervaringen mee!

 5. Pauline zegt:

  Ik ben me er even flink in aan het verdiepen want het klinkt wel erg goed!
  Er staat echter een foutje over de dosering in je artikel. In het eerste onderzoek waar je naar linkt hebben ze het over “600 mg three times a day, three consecutive days a week” wat betekent dat je het juist 3 opeenvolgende dagen achter elkaar moet nemen. In je artikel staat juist dat het niet achter elkaar moet, foutje of bewust?

  • Heleen zegt:

   Hoi Pauline, je hebt gelijk! Dit is ook in de Facebook groep ter sprake gekomen. Ik had de instructies van de blog van Angelica op de site van Cure Endometriosis overgenomen. Ik weet dat zij zich uitgebreid heeft verdiept in NAC en het al lang gebruikt bij endometriose. Maar ik had over het hoofd gezien dat in het laatste onderzoek, het niet om de dag maar 3 dagen achtereen werd gebruikt. Ik heb het Angelica gevraagd en zij denkt dat de onderzoekers hiermee ook nog aan het uitproberen (onderzoeken) zijn, omdat het allemaal nog zo nieuw is. In een eerder onderzoek werd namelijk juist om de dag gedaan, vandaag dat zij het op die manier neemt. Waarschijnlijk maakt het niet heel veel uit, het gaat erom dat je je lichaam ook steeds even rust geeft. Maar in het meest recente onderzoek namen ze het dus inderdaad 3 dagen achtereen en 4 dagen niet, dus als je je daar aan wilt houden is dat de manier. Ik pas het nu meteen ook in het artikel aan!

 6. Pauline zegt:

  Dank je wel voor de opheldering Heleen! Ik heb gelijk ook nog een vraag aan je: denk je dat het teveel is voor het lichaam om het allemaal te doen? Dus EN dit in te nemen, plus de chlorella? Of wordt dat teveel voor de lever? Ik wil het graag gaan nemen ter voorbereiding ook weer voor een volgende ICSI poging, maar ben dus wat huiverig of het niet teveel wordt. Ik hoor graag jouw mening!

 7. Natasja zegt:

  Interessante ontwikkeling! Hoe zit het met dit middel en verklevingen? Zou het daarvoor ook wat doen?

 8. Mariette zegt:

  Zo te zien sta ik nog in de kinderschoenen met zowel het dieet als Nac maar ik ga het volgende week zeker vragen aan mn gyn in Arnhem. Ik krijg namelijk helemaal de zenuwen over de komende kijkoperatie of ik endometriose heb of niet. Ik laat wat horen als zij er wat over kan zeggen!

 9. Esther zegt:

  Ondanks dat ik me fitter voel sinds ik het endometriosdieet volg (2 maanden nu), heb ik (naast helaas nog pijn maar ook daar lijkt iets in te veranderen) nog wel last van klachten die lijken op een trage schildklier (moe hoeveel ik ook slaap, veel vochtophoping in mijn gezicht, het vaak extreem koud hebben, haar zo stug en droog als prikkeldraad, concentratieproblemen etc). Maar waar eindigt endometriose en waar begint schildklier? In het boek van Dian Shepperson Mills (op de literatuurlijst van Heleen) wordt beschreven hoe oestrogeen-dominantie een negatief effect heeft op de werking van de schildklier. Ik ben er veel over aan het lezen, van zeer veel verschillende bronnen, en kwam er zo achter dat NAC ook wordt ingezet bij een trage schildklier en dat daar hele goede resultaten mee worden behaald. Nou, meer stimulans had ik dus niet nodig en sinds 2 dagen gebruik ik NAC. Niet volgens het regime zoveel dagen wel/ zoveel dagen niet maar ik ga het gewoon elke dag nemen. In traditioniole chinese geneeskunde wordt endometriose gezien als een verstoring van de leverwerking en ik heb al heel lang het idee dat er bij mij iets niet helemaal lekker gaat met het verwerken van afvalstoffen. Over een hele lange periode probeer ik al vele vormen van detox maar mijn reacties zijn zo extreem heftig (er is een verschil tussen je behoorlijk ziek voelen van detox of echt dooziek) dat ik dat nu in een heel traag tempo doe (bijv chlorella 1/6 van de aanbevolen dagelijkse dosis maakte me al doodziek, een ayurvedsiche massage van een vriendin maakte dat ik een week ziek en van de wereld was). Ik las dat een detox niet goed gaat als je lever overbelast is – de afvalstoffen die je bijv met dieet of supplementen ‘vrij maakt’ kunnen niet verwerkt worden door de lever zodat die vrijgekomen afvalstoffen in je lichaam ‘recycelen’ waardoor je nog eens extra belast wordt. Het klonk mij in mijn situatie wel logisch in de oren en ik heb eerst aandacht besteed aan mijn spijsvertering (probiotica, zeer vezelrijk, kefir-water, rauwe appelciderazijn, ongepasteuriseerde zuurkool). En nu las ik ook nog dat NAC een heel goede leverondersteuner is!

  • Heleen zegt:

   Hoi Esther, bedankt voor je aanvulling! Er is inderdaad een link tussen hormonale disbalans en endometriose. Ik wist niet dat NAC ook wordt gebruikt bij een te trage schildklier! Het klopt inderdaad ook dat er een link is tussen endometriose en de lever, en heel slim om eerst aan je darmen te werken, als die niet gezond zijn belast dit de lever weer extra.

   Ik hoop voor je dat NAC gaat helpen! Bij mij duurde het trouwens ook wel langer dan 2 maanden voor veel klachten minder werden. De grootste verbetering merkte ik nadat ik een intense detox heb gedaan! Heel veel succes en hou je me op de hoogte hoe het gaat met de NAC?

 10. Amilou zegt:

  Kan ik nac en serrapeptase samen met chlorella gebruiken?? Is het niet te veel voor mijn lever??

 11. Marit zegt:

  Hallo allen,

  Helaas helaas helaas was dr. Fauser van het UMC niet bekend met NAC. Ik heb het artikel van Heleen uiteraard wel bij hem achtergelaten met het verzoek het te lezen. Maar ik kan helaas geen ervaringen delen. Van mijn eigen arts in Leeuwarden, dr. Spinder, heb ik nog geen reactie. Wellicht dat hier nog wat uitkomt, dan laat ik het natuurlijk weten!

  Groet,
  Marit

 12. Lieke zegt:

  Ik heb gelezen dat er onderzoek is gedaan naar NAC en Clomid en dat het samen een positief effect heeft. Weet iemand hoe je het beste samen kunt gebruiken? Cyclusdag 4 t/m 8 neem ik clomid. Ik zal de artikelen ook meenemen naar mijn gyn.

 13. Lieke zegt:

  Oh, en ik heb ook chlorella gekocht. Ik wil uiteraard niet dat het ene supplement het andere negatief beïnvloed. Heeft iemand daar een idee over?

 14. Kim zegt:

  Ik ben ook aan de Lucrin volgens endoprotocol als voorbereiding op dit keer een ICSI en ben echt totaal niet bang dat het allemaal teveel is, I’m using it al!!! Chlorella, Spiruluna, NAC nu dus, Serrapeptase ga ik beginnen, D3 hoge dosering, omega 3, Acai, B complex, Maca, Colostrum, Probiotica, Cal/Mag/Zink.
  Ik vind persoonlijke die gehele Lucrin voorbereiding al niet echt gezond voor het lijf. Hormonen van chemische oorsprong, een overgangstoestand die niet bij je leeftijd past, ook al begrijp ik waarom het moet, maar Lucrin alleen die de cyclus plat legt en de haarden in ruste brengt, gaat echt de haarden niet doen verdwijnen, daarom slik ik alle ondersteuning erbij die er is en voel me er erg goed bij, veel energieker dan zonder en heb voor mijn gevoel daardoor ook misschien wel minder bijwerkingen van de Lucrin dan voor mijn operatie in Leuven 2 jr terug.

 15. Esther zegt:

  Helaas, mijn experiment met NAC is van erg korte duur geweest! Binnen drie dagen had ik zeer ernstige maagklachten (maagzuur) en ben ik ermee gestopt. Ik heb in het recente verleden veel maagklachten gehad door de inname van heel veel ibuprofen (vanwege de endometriose-pijn zo’n 15 jaar lang op zeer regelmatige basis en dan in de maximale hoeevlheden per dag…!) en het is me gelukt om de medicijnen voor mijn maag af te bouwen met mijn dieet. Nu kwamen de klachten in alle hevigheid terug en daarom ben ik gestopt met NAC. Er zijn dus medicijnen die je maagklachten onderdrukken maar dat pad wil ik niet meer volgen. NAC is trouwens ook het werkzame bestanddeel in het hoestmiddel Bisolvon, het is een slijmoplosser en ik kan me daardoor dus goed voorstellen hoe het ook zou kunnen werken op het maagslijmvlies. Maar zoals gezegd, ik heb een historie van maagklachten en ben daar wellicht extra gevoelig voor. Dan nog het goede nieuws! Ik neem al vanaf het begin van het starten van het dieet serrapeptase omdat ik de meeste klachten heb van verklevingen in mijn buikholte (zo heb ik 15 jaar geworsteld met ‘heupklachten’ waardoor ik moeilijk liep en veel pijn had bij het lopen, waarvoor ik fysiotherapie etc heb gehad -wat nooit iets oploste. Bovendien ging het ‘soms opeens’ een weekje wel goed – inderdaad, de pijn volgt precies mijn cyclus en hoewel het nieuws van de verklevingen niet echt goed nieuws was, is de opluchting zo groot om erkenning te krijgen dat het niet ‘tussen mijn oren’ zit. En dat is natuurlijk wel wat ik jarenlang te horen kreeg omdat orthopeden en fysiotherapeuten ‘niets’ vonden). Met serrapeptase heb ik in ruim 2 maanden veel resultaat geboekt. Door de verklevingen kon ik op een gegeven moment niet meer goed bukken en schoenen aan doen (‘meer bewegen’ werd er gezegd terwijl ik al jaren bijv yoga doe en met gemak mijn tenen aanraakte en merkte hoe dat steeds moeilijker werd omdat iets in mijn buikholte dat steeds meer verhinderde, een soort bult). En in die twee maanden serrapeptase-gebruik kon ik langzamerhand steeds beter bewegen en zelfs weer gewoon mijn schoenen aandoen. De blijdschap en verwondering daarover waren wat op de achtergrond geraakt doordat ik me richtte op weer een stapje verder in het beter worden. Ik stopte tijdelijk met de serrapeptase -ivm mijn maagklachten door de NAC- met het idee mijn maag wat rust te geven (van serrapeptase ben ik in het begin erg misselijk geweest met hoofdpijn, ik heb de doses langzaam op moeten voeren). Daarna vergat ik echter de serrapeptase weer in te nemen (bijna 2 weken). En nu heb ik dus weer de zeurende pijn in mijn buikholte, de pijn bij het lopen en ik kan niet goed meer bukken! Dat is voor mij voldoende bewijs dat de serrapeptase erg veel doet voor die verklevingen en ik ben onmiddellijk weer begonnen het in te nemen! Geen NAC dus maar serrapeptase voor mij!

  • Heleen zegt:

   Hoi Esther, bedankt voor je uitgebreide aanvulling! Jammer dat je niet goed reageert op NAC. Je kan eventueel nog wel andere dingen doen die goed zijn voor het verhogen van glutathione. Oa knoflook en groenten als broccoli zijn goed, en bijv ook glutamine poeder (helpt ook darmwand te herstellen). Op internet kun je er meer over vinden.
   Fijn dat de serrapeptase goed voor je werkt!

  • Heleen zegt:

   Hoi Deborah, dat kan want je heb er geen recept voor nodig. Het is een supplement. Als je echt nog actief in behandeling bent bij een arts zou ik het wel eerst even voorleggen!

 16. Anne zegt:

  Hoi Heleen,
  Ik ben al een tijdje bezig bij een “homeopaat natuurgeneeskundige”, gebruik nu Agnes Castus en dit werk aardig maar nog niet voldoende. Heb nu voorgesteld om te testen of dit pilletje zou kunnen helpen. Dit gaat hij eerst via een testapparaat voor ik het in zou mogen nemen. Vindt het beetje zonde om gelijk een hele pot te kopen.. is er iemand die mij aan 1 pilletje kan helpen? Ik zou er ontzettend mee geholpen zijn en uiteraard hoop ik dat het positief effect heb. Ik ben bereid om er iets voor te betalen. Gr. Anne

Reacties zijn gesloten.