Alles wat je wilt weten over serrapeptase en endometriose

serrapeptase-endometrioseIk noem het supplement serrapeptase hier en daar op mijn blog, en ik vind eigenlijk dat het een eigen blogartikel verdient! Ik heb het idee dat serrapeptase nog niet zo heel bekend is in Nederland, en het is ook niet heel makkelijk te verkrijgen. Maar ik zal eerst proberen uit te leggen wat serrapeptase doet en waarom het zo goed is bij endometriose.

Gemaakt door de rups
Serrapeptase is een enzym en het komt van nature voor bij zijderupsen. Zij gebruiken dit enzym om de cocon op te lossen wanneer de rups transformeert naar een vlinder. Nu kunnen ze gelukkig dit enzym namaken (op een natuurlijke manier dmv fermentatie), dus je hoeft niet bang te zijn dat er rupsen of vlinders mishandeld voor worden :-). Het enzym serrapeptase heeft verschillende belangrijke eigenschappen, die het heel interessant maken in de behandeling bij endometriose. Zo heeft het ten eerste heel sterke ontstekingsremmende eigenschappen, en werkt het dus niet alleen goed bij endometriose maar ook bij andere (chronische) ontstekingsziekten, zoals bijvoorbeeld fibromyalgie. Ook is het een natuurlijke pijnstiller, die werkt op een vergelijkbare manier als met aspirine.

Een enzym dat endometriose opeet?
Het ontstekingsremmende effect is al een heel belangrijke eigenschap voor ons, maar wat serrapeptase nóg interessanter maakt, is dat het de eigenschap heeft om bloedophopingen op te ruimen, en dat geldt dus ook voor endometriose haarden! Het enzym is in staat om – eigenlijk net als de harde cocon van de rups – niet-levend weefsel veilig op te ruimen, het zogezegd weg te eten. En dat zonder enige bijwerkingen. Dat klinkt wel erg goed toch? Het is onderzocht dat serrapeptase daardoor goed kan helpen bij cysten (ook in de borst), bloedproppen, vleesbomen en zelfs littekenweefsel.

Het wonderenzym
Serrapeptase zorgt eigenlijk voor een goede inwendige reiniging, zo helpt het ook bepaalde eiwitten te verteren die het lichaam niet goed kan afbreken en helpt het teveel aan slijm opruimen. Naast dat het erg goed is voor endometriose en andere ontstekingsziekten, wordt het ook gebruikt voor schonere aderen, het verlagen van cholesterol, luchtwegenproblemen en reuma (hier zijn allemaal vele onderzoeken naar gedaan). Serrapeptase heeft geen enkele bijwerkingen. Ook wordt het soms gebruikt na bepaalde operaties om zwellingen en littekenweefsel te verminderen. De werking wordt vergeleken met die van ibuprofen (dat ook ontstekingsremmend is), alleen dan zonder bijwerkingen.

Hoe serrapeptase gebruiken?
Je hebt dagelijks (minimaal) 20 mg of 40.000 iu (internationale eenheid) nodig, maar een dubbele (of driedubbele) dosis daarvan kan ook. Het is essentieel om het op een lege maag te nemen, anders kan het enzym zijn werk niet doen. Het liefst eet je ook niet direct daarna, en soms lees je dat je zelfs 90 minuten moet wachten met eten. Dit kan nogal lastig zijn. Wat ik doe, is dat ik het naast m’n bed heb staan en het neem zodra ik wakker word, ik ‘s nachts naar de wc moet of wanneer mijn vriend’s wekker afgaat :-).

Waar kun je serrapeptase kopen?
Je kan via Google verschillende webwinkels vinden, maar mijn ervaring is dat het nogal prijzig kan worden als je het in Nederland besteld. Ik koop het zelf altijd via iHerb, waar het heel goedkoop is.

 • Nederland: bijvoorbeeld bij de website De Weegschaal. Dit is de standaard dosis van 20mg/40.000iu en je kunt er dus één of 2 van nemen. Sommigen reageren sterk op serrapeptase en dan is wel prettiger als je met een lagere dosis kunt beginnen. Een potje van 60 stuks kost €24,95.doctors-best_serrapeptase
 • iHerb.com: dit is mijn nieuwste favoriete webwinkel, Amerikaans, maar verzenden is niet duur. De meeste merken zul je niet kennen, maar ze verkopen er echt van alles. Ook natuurlijke cosmetica en zelfs lekkernijen die bijvoorbeeld helemaal ‘raw’ zijn en dus in ons dieet passen (chocola!!). Ik koop hier nu ook Maca trouwens. Een goed merk serrapeptase is die van Doctor’s Best. Ze hebben een normale variant van 40.000 eenheden (voor $14,99) en een extra sterke van 120.000 eenheden (voor maar $29,99). Goed nieuws: als je deze code gebruikt bij je eerste bestelling bij iHerb krijg je 10 dollar korting: ZQF976.

Voor wie graag wil weten of dit allemaal echt waar is en of dit allemaal echt wetenschappelijk onderzocht is, op deze pagina vind je een overzicht met onderzoeken dit dit alles onderbouwen.

Voor zover ik weet kun je serrapeptase veilig gebruiken. Een enkeling reageert er wel gevoelig op en krijgt last van de maag. Als dat zo is moet je met de laagste dosis beginnen, of het bijvoorbeeld eerst om de dag nemen. En dan langzaam opbouwen. Het kan zijn dat je een reactie in je lichaam bemerkt of dat je een ontgiftingsreactie krijgt. Ook kan je menstruatie veranderen. Wat ik vaak hoor is dat het menstruatiebloed verandert en er ineens veel troep uitkomt. Soms heb je eerst zelfs ook meer pijn. Ik hoor via deze blog en in de Facebook groep vooral heel goede ervaringen met serrapeptase bij endometriose! Zelf heb ik er ook ontzettend goede ervaringen mee.

Kan het samen met de pil of andere hormoonbehandelingen?
Als je nog de pil doorslikt krijgt je lichaam naar mijn persoonlijke mening wel veel minder kans om endometriose en cysten op te ruimen, dus ik denk dat serrapeptase vooral goed kan zijn als je met de pil stopt en je het opschonen van je lichaam wilt ondersteunen. Mijn natuurgeneeskundig arts heeft het ook aangeraden toen ik met de pil wilde stoppen. Ik heb geen informatie kunnen vinden of je serrapeptase wel of niet in combinatie met hormonen kunt gebruiken, maar het heeft geen enkele hormonale werking. Het kan dus waarschijnlijk wel met andere behandelingen, maar overleg dit wel altijd even met je arts.

14 reacties op “Alles wat je wilt weten over serrapeptase en endometriose

 1. Janneke zegt:

  Hoi Heleen,

  Mag je dit ook gebruiken als je zwanger wilt worden of al zwanger bent?

  • Heleen zegt:

   Hoi Janneke, gezien alle goede eigenschappen ervan, is het erg goed om te gebruiken als je zwanger wilt worden. Zelf heb ik het genomen tot ik zwanger werd, en ik denk zeker dat het geholpen heeft. Omdat ik erg weinig informatie over gebruik tijdens de zwangerschap kon vinden, ben ik er nu voor de zekerheid mee gestopt. Zodra ik bevallen ben ga ik er meteen weer mee beginnen, want dan kan het juist wel weer erg goed zijn (ook voor het herstel) en ook helpen bij borstvoeding!

 2. debi zegt:

  hallo Heleen,

  Ik ben op de webwinkel, iHerb wezen kijken. Maar kan niet goed zien welke potjes 40 mg bevat, en hoe kom ik erachter wat er bij de ingedrienten staat.

  • Heleen zegt:

   Als je naar beneden scrollt, kun je daar alle informatie lezen. Zoals je hierboven kunt lezen gebruikte ik zelf Zymactive, dus die kun je ook nemen.

 3. Marjorie zegt:

  Hoi Heleen,

  Allereerst nog van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik ben 2 dagen geleden gestart met serrapeptase. Ik heb geen endometriose maar vleesbomen en die reageren hetzelfde op voeding. Dus ook voor mij geen tarwe, suiker, zuivel etc. Ik vroeg me eigenlijk af hoe lang je serrapeptase hebt gebruikt en of je het de hele cyclus door gebruikt. Ook ben ik benieuwd of je bijwerkingen had. Ik merk namelijk sinds ik het gebruik dat er heel veel gebeurd rondom mn baarmoeder en vleesbomen. Mn lichaam reageert heel heftig, heb nl heel veel last van krampen. De eerste dag zelfs zo erg dat ik alleen maar stil kon liggen op de bank. Nu gaat het al weer iets beter, maar voel me nog niet echt heel erg top.

  • Heleen zegt:

   Hoi Marjorie, dankjewel 🙂 Ik heb zelf serrapeptase gebruikt zodra ik met de pil stopte, en ik gebruikte het continu. Ik had er zelf geen bijwerkingen van, zover ik weet tenminste. Maar ik was dus ook net met de pil gestopt, dus er gebeurde toen van alles met mijn lichaam. Als je er veel last van hebt, zou ik de dosis verlagen of het niet meer elke dag nemen, tot je je weer beter voelt. Waarschijnlijk is het goed wat er gebeurt, maar je moet er niet teveel last van hebben. Eerst minderen dus, en dan weer langzaam opbouwen. Succes!

 4. Marjorie zegt:

  Hoi Heleen, dank je, maar het gaat nu stukken beter vanaf dag 3 werd de pijn steeds minder en nu voel ik me weer helemaal okay en heb nergens meer last van!

 5. Marije zegt:

  Hoi Heleen,
  Ik was even op de site Iherb aan het kijken, en toevallig las ik dit ‘Do not take if you are pregnant, may become pregnant, breastfeeding’ aangezien jij aangeeft dat het goed is tijdens de borstvoeding straks. Hier staat dus dat het niet mag.. Misschien dan verstandiger voor je kindje om het niet te doen… Groetjes Marije

  • Heleen zegt:

   Dankjewel voor je bezorgdheid Marije, maar gezien wat serrapeptase is (een enzym) en wat het doet doet, denk ik persoonlijk niet dat het een kind zal kunnen schaden (het heeft alleen maar goede eigenschappen). Dat het op de site van iHerb vermeld staat verbaasd me niets, het is een Amerikaanse site en daar zijn ze extreem voorzichtig met dit soort dingen. Over serrapeptase en zwangerschap is nog te weinig bekend, daarom wordt dit soort informatie op de verpakking vermeld. Ik heb gelezen dat het tijdens borstvoeding juist heel goed kan zijn, en daarnaast wil daarmee het terugkomen van endometriose na de bevalling zoveel mogelijk voorkomen en denk ik dat het ook goed kan helpen bij het herstel na de bevalling.

 6. debi zegt:

  Hallo,
  Wie van jullie heeft een andere idee om de serrapeptase te bestellen via de website van I Herh, aangezien ik geen visa-card heb.

Reacties zijn gesloten.