fbpx

Handige budget tips voor gezonde eters

gezond-eten-budgetWanneer je het endometriose dieet gaat volgen, kun je dit best gaan merken in je portemonnee. Vooral wanneer je meer dingen biologisch gaat kopen, en sommige producten waar je eigenlijk niet zonder kan in het dieet zijn nu eenmaal niet goedkoop, zoals kokosolie. Voor sommigen vergroot dit misschien de drempel om met het dieet te gaan beginnen, en dat zou toch wel erg zonde zijn. Want misschien valt het eigenlijk best mee met de kosten…

Laat ik voorop stellen dat het belangrijk is je te realiseren dat dit een héle belangrijke investering in je gezondheid is! We leven in een tijd waarin het normaal is om wel veel geld uit te geven aan dingen als kleding en gadgets, en waar ‘shoppen’ zelfs een hobby is, maar als het om onze gezondheid gaat kiezen we alleen voor datgene wat vergoed worden door onze verzekering en mag het allemaal niet teveel kosten. Maar je gezondheid is natuurlijk wel wat waard, maak dit een prioriteit!

Als je weinig inkomsten hebt, en je gaat al bijna nooit shoppen (dus daar kun je ook niet op besparen), dan kan het best lastig zijn. Ik heb daarom wat budget tips verzameld:

  • Minder vlees eten: vegetariër worden hoeft niet met het endometriose dieet, maar omdat het erg belangrijk is om vlees alleen biologisch te eten en vis alleen ongekweekt, kan dit een hoge kostenpost worden. Wat vaker vegetarisch eten kan dus enorm schelen!
  • Eet met het seizoen mee: dit is sowieso belangrijk met het dieet, want het is veel natuurlijker. Groenten van het seizoen bevatten altijd meer voedingsstoffen en komen vaak ook uit de buurt en dat scheelt.
  • Vind een boer of boerenmarkt in de buurt: informeer of kijk rond in je buurt, misschien zit er wel een goede (biologische) boer waar je heerlijke groeten en fruit goedkoop kunt krijgen. Zoek op internet naar boerenmarkten en neem daar eens een kijkje.
  • Koop groter in en ga eens naar een toko of Turkse supermarkt: bij gewone supermarkten zijn veel porties vaak klein, bijvoorbeeld van noten en kruiden. Bij veel toko’s en buitenlandse supermarkten, kun je veel meer krijgen voor veel minder. Erg de moeite waard!
  • Maak het zelf: ik eet mijn havermout graag met amandelmelk, maar dit is echt behoorlijk prijzig! Bij een buitenlandse supermarkt koop ik een grote zak amandelen en daarmee maak ik zelf amandelmelk, dit scheelt me heel veel euro’s.
  • Winkel anders: wen de gewoonte af om ‘s avonds na je werk nog snel even langs de supermarkt te gaan. Maar bereid je voor, maak een lijstje en ga langs verschillende winkels. Je weet al snel steeds beter waar je wat goed en goedkoop kunt halen.
  • Aanbiedingen: houdt aanbiedingen bij je favoriete winkels in de gaten, erg handig is de website biologischeaanbiedingen.nl, hier zie je van zowel bio als gewone supermarkten alle huidige aanbiedingen in één overzicht!
  • Begin een moestuin: erg leuk om te doen, verbouw je eigen kruiden en groenten! Ook prima te doen als je weinig ruimte hebt, je kan altijd wel wat kruiden kwijt op een balkon.

Je zult merken dat het misschien zelfs wel meevalt met de kosten, omdat je geen troep zoals snoep en koekjes uit verpakkingen zult kopen, en ook dat soort dingen tikken behoorlijk aan.

Heb jij nog handige budget tips?