fbpx

Tips om je natuurlijke vruchtbaarheid te verhogen (ook bij IVF!)

natuurlijke-vruchtbaarheidWanneer je endometriose hebt, is het voor de meeste vrouwen moeilijker om zwanger te worden en helaas komt het regelmatig voor dat het niet lukt. Vaak vermoeilijken de ontstekingen en verklevingen dit, zeker als er ook vergroeiingen zijn en cysten. Maar ook de hormoonhuishouding die uit balans is speelt een heel grote rol. Zo is het bekend dat vrouwen met endometriose teveel oestrogeen en daardoor vaak te weinig progesteron aanmaken, en progesteron is juist erg belangrijk bij het ontstaan van een zwangerschap. Een tekort aan progesteron kan bijvoorbeeld ook de kans op een miskraam verhogen. Veel vrouwen kiezen voor IVF, en in sommige gevallen is dit ook echt de enige optie en zal natuurlijk zwanger worden geen mogelijkheid zijn (bijvoorbeeld door verstopte/beschadigde eileiders). Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Er zijn vrouwen die eerst jarenlang zonder succes reguliere behandelingen hebben gevolgd, maar die uiteindelijk door een natuurlijke aanpak (uiteraard onder andere het dieet) zwanger zijn geworden.

In de Endodieet Facebook groep, valt het me wel eens op hoe negatief en vaak ook bangmakend gynaecologen soms met ons patiënten omgaan. Ze vertellen dat als vrouwen niet heel snel zwanger worden, dat het nóóit meer gaat lukken. En ik verbaas me er soms ook wel eens over dat zelfs vrouwen met redelijk matige klachten (en geen beschadigingen), hup meteen aan de Lucrin en vervolgens IVF worden gezet. En helaas werken deze behandelingen niet altijd (gelukkig vaak ook wel!). Lucrin heeft vaak verschrikkelijke bijwerkingen en de hormonen die tijdens IVF worden gebruikt, kunnen de endometriose verergeren. De stress die dit soort reacties en soms ook de behandelingen oplevert, is funest voor je gezondheid, je ziekte en (dus) ook je vruchtbaarheid. Ik kwam onlangs wat informatie tegen over hoe je je natuurlijke vruchtbaarheid kunt verhogen, en ook hoe je de kans op IVF kan verhogen. Neem de tips ter harte maar doe ook altijd goed je eigen research, aangezien we allemaal anders zijn en je soms ook gewoon afhankelijk bent van je arts.

Natuurlijk vruchtbaarder
Ik luisterde toevallig onlangs naar een podcast van voedings- en raw food goeroe David Wolfe over voeding, gezondheid en zwangerschap. De beste voorbereiding op een zwangerschap volgens hem is ‘cleanse, cleanse, cleanse’ en natuurlijk extra veel goede voedingsstoffen binnen krijgen. Ik vond het grappig om dit allemaal horen want dat was precies waar ik mee bezig was geweest voor ik zwanger werd: reinigen en heel goed eten! Volgens David Wolfe is er nog nooit zoveel onvruchtbaarheid in de wereld geweest als nu en komt dat onder andere door alle verontreinigde stoffen (zoals xeno-oestrogenen) waarmee we dagelijks in aanraking komen en ook door de slechte kwaliteit van ons voedsel en wat we eten. Om dit terug te draaien kun je volgens hem niet genoeg reinigingen doen (bij wijze van spreken dan), moet je veel groenten, fruit en superfoods eten en hij raad chlorella en maca aan waar ik het helemaal mee eens ben. Hij zegt zelfs dat het het beste is om al een jaar voor je zwanger wilt gaan worden hiermee te beginnen.

IVF, hormoonbehandelingen en bijwerkingen
Ik weet niet heel veel van IVF af omdat ik dit zelf nooit heb meegemaakt. Ik weet wel dat bij endometriose er meestal voor wordt gekozen om eerst een tijdje aan de Lucrin te gaan. Dat dit de IVF effectiever zou maken, hoeft niet per se maar soms ontkom je er niet aan omdat de artsen anders niet met IVF willen beginnen. Een goed alternatief voor Lucrin zou natuurlijke progesteroncrème zijn, het doel is hetzelfde, maar het is gezonder en heeft geen bijwerkingen. Lucrin is een heel heftig middel waar niet te licht over gedacht moet worden. Het goede nieuws is dat het endometriose dieet ook uitstekend helpt bij bijwerkingen van Lucrin. Had ik dit zelf destijds maar geweten! Ik heb nu al van diverse vrouwen gehoord dat ze dankzij het dieet zich eigenlijk redelijk goed  voelen tijdens de Lucrin. En dit geldt ook voor de hormonen dit tijdens IVF worden gebruikt. Helaas heb ik al meerdere malen van vrouwen gehoord (reacties hier op de blog en via mails) dat de hormonen van de IVF-behandeling hun endo heeft verergert en een zwangerschap uiteindelijk niet is gelukt. Maar ik heb ook al van verschillende vrouwen vernomen dat het dieet en andere natuurlijke methoden (zoals acupunctuur) de IVF juist heeft ondersteund en het succes ervan heeft verhoogd. In de Facebook groep is nu net iemand zwanger dankzij IVF (natuurlijk zwanger worden was geen mogelijkheid meer), die er bewust voor heeft gekozen om géén Lucrin eerst te gaan nemen. Dankzij een operatie en haar huidige levensstijl was de endo rustig genoeg.

Manieren om je vruchtbaarheid te verhogen
Bij het zwanger worden, of dit nu via de natuurlijke weg of via IVF is, is het belangrijk dat je eitjes in goede conditie zijn. Er werd altijd gedacht dat alleen leeftijd hierbij een grote rol speelde, maar dit is niet het enige en het hoeft ook niet altijd zo te zijn. De enige echte rol die leeftijd eigenlijk speelt, is dat met de jaren de kwaliteit van de eitjes achteruit gaat, maar dit is te beïnvloeden door onder andere je levensstijl.

Voordat een eitje klaar is voor de ovulatie, zijn daar 90 dagen aan vooraf gegaan. Je gezondheid, voeding, hormonale balans en stressniveau spelen allemaal een grote rol bij de kwaliteit van dit eitje. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij het aanpakken van endometriose:

 • vermijden van chemicaliën, gifstoffen en dus xeno-oestrogenen
 • gezond en puur eten, vermijden van bewerkte onnatuurlijke voeding en slechte vetten
 • ondersteunen van de hormoonbalans
 • ontgiften

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede bloedcirculatie en genoeg zuurstof in je bloed. Het eerste is vaak een probleem bij vrouwen met endometriose, onze buik zit vaak vol met oud bloed, bloedophopingen en soms cysten. Velen van ons hebben daarom ook bruin bloedverlies tijdens de menstruatie of daarbuiten. Langdurig pilgebruik helpt daar natuurlijk ook niet bij. Om dit aan te pakken is het, naast het herstellen van de hormoonbalans die hierbij een heel grote rol speelt, belangrijk om de circulatie te verbeteren. Drink genoeg water, zorg voor beweging, doe aan yoga, neem acupunctuur behandelingen of massage. Serrapeptase is ook erg goed om het afvoeren van oud bloed en cysten te ondersteunen trouwens.

Supplementen die  de vruchtbaarheid verhogen
Er zijn verschillende supplementen die de vruchtbaarheid en de kwaliteit van je eitjes kunnen verhogen:

 • Maca is het meest beroemd voor het verbeteren van de vruchtbaarheid én het werkt ook uitstekend bij endometriose. Je kan maca niet nemen wanneer je onder behandeling bent van reguliere hormonale behandelingen (dus ook niet de pil en Lucrin). Maca werkt trouwens ook uitstekend voor mannen! Het verhoogt namelijk ook de mannelijke vruchtbaarheid.
 • Bee pollen zijn rijk aan vele voedingsstoffen, vitamines en de belangrijke aminozuren. Daarnaast is het ook ontstekingsremmend, belangrijk wanneer je endometriose hebt. Bee pollen verbeteren de vruchtbaarheid en verhogen de kwaliteit van je eitjes, en gaat de effecten van ouderdom daarop tegen. Ik nam zelf dagelijks bee pollen in de periode voor ik zwanger werd.
 • Chlorella is een geweldig goede ontgifter maar heeft ook een heel grote voedingswaarde. Chlorella staat er vooral om bekend dat het helpt bij het ontgiften van xeno-oestrogenen. Ook tijdens de zwangerschap is Chlorella goed om te nemen. Chlorella is daarnaast een goede natuurlijke bron van vitamine B12.
 • Co-enzym Q10 onderzoeken hebben uitgewezen dat Q10 de kwaliteit van eitjes verhoogd en dat het de vruchtbaarheid van vrouwen die niet meer zo heel jong zijn.

Wil je je kans op een zwangerschap vergroten en endometriose aanpakken, dan is het sowieso een goed idee je te verdiepen in manieren om je lichaam te ontgiften. Het dieet is al enorm ontgiftend, maar het is vaak een goed idee om nog wat extra te doen om je lichaam te reinigen. Je kan bijvoorbeeld een detox-programma volgen of net als ik een lever-reiniging doen. Wil je proberen natuurlijk zwanger te worden, dan wordt het tijd om je lichaam beter te leren kennen. Pas je dieet aan, vermijd altijd xeno-oestrogenen en leer je cyclus kennen zodat je weet wanneer je ovuleert. Ga je voor IVF, ondersteun je lichaam dan bij deze heftige tijd door een gezonde levensstijl (waaronder het dieet) en je kan ook hulp zoeken bij een natuurgeneesarts ter ondersteuning. Zorg altijd dat je je lichaam zo min mogelijk belast en extra veel voedingsstoffen geeft, die heb je namelijk zeker nodig wanneer je zwanger raakt!

Nog een extra opmerking: ben je momenteel fysiek niet fit en volg je het dieet nog niet? Begin dan niet meteen met heftig te gaan ontgiften. Zorg eerst dat je aansterkt, gezond eet en zorgt dat je spijsvertering weer goed werkt. Anders is ontgiften te heftig voor je kan je lichaam de vrijkomende afvalstoffen ook niet goed afvoeren.

2 reacties op “Tips om je natuurlijke vruchtbaarheid te verhogen (ook bij IVF!)

  • Heleen zegt:

   Jahoor, alleen maca kun je dus niet tegelijk met andere hormoonbehandelingen gebruiken.

Reacties zijn gesloten.