Het endometriose dieet is NIET een glutenvrij dieet! Maar wat wel?

glutenfreeHet is iets wat me de laatste tijd opvalt: mensen beginnen vol enthousiasme aan het endometriose dieet, dénken ze. Maar op de een of andere manier denken ze dat het endometriose dieet hetzelfde is als een glutenvrij dieet.  En dit is absoluut niet het geval! Hoe zit dat dan?

Misschien is het eerst handig om te bedenken waar het om gaat bij het endometriose dieet. Het gaat erom dat je echte voeding eet. Eten met een hoofdletter E. En vooral: geen ‘producten’. Het gaat niet om etiketten lezen, het gaat om etiketten vermijden (bij wijze van). Ik las laatst ergens dat een handige regel is om te bedenken hoe lang het duurt voordat iets eten wordt. Een appel kun je meteen eten. Brood heeft een lange weg te gaan, het graan moet worden verwerkt tot meel, daarmee wordt een brood gebakken, enz. Het duurt veel langer voordat het eten is.

Waarom is dat belangrijk? Hoe minder iets echte, natuurlijke voeding is, hoe moeilijker het voor ons lichaam is om te verteren. En vaak is het dan ook minder voedzaam. Bij het endometriose dieet gaat het erom je lichaam zo min mogelijk te belasten, en zoveel mogelijk te voeden. Het is belangrijk om véél voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarnaast is het ook belangrijk om het eten van granen te verminderen. Vooral granen met gluten erin. Dit heeft verschillende redenen. Ze irriteren de darmen, en we willen dat onze darmen weer herstellen zodat ze ons geen last meer geven maar ook zodat ze voedingsstoffen weer beter opnemen. Daarnaast zorgen granen ervoor dat je bepaalde vitaminen en mineralen minder goed opneemt. Tarwe is het graan dat het meest slecht is voor ons. Dit graan is zo bewerkt dat het extra veel gluten bevat en het bevat maar heel weinig voedingsstoffen. Maar het beste is om alle granen met gluten te laten staan, zeker voor een bepaalde periode.

Maar waarom is het dan niet hetzelfde als een glutenvrij dieet? 
Mensen met die ziekte coeliakie worden heel erg ziek als ze ook maar een korreltje graan eten waarin gluten zitten. Voor deze mensen zijn glutenvrije producten gemaakt. Een glutenvrij product is een product dat normaal wel gluten zou bevatten, maar wat glutenvrij is gemaakt. Er bestaan geen glutenvrije aardappels, omdat daar sowieso al geen gluten in zitten. Het is fijn voor deze mensen dat er bijvoorbeeld glutenvrije crackers of koekjes bestaan. Of glutenvrij meel. Maar dit heeft niks met het endometriose dieet te maken. Het is een bewerkt fabrieksproduct. Het is vaak weinig voedzaam en het zit meestal vol suiker en andere troep. Laatst was er iemand heel enthousiast over glutenvrije snacks bij de snackbar. Dat is ook heel fijn voor mensen met coeliakie, maar slechte kwaliteit vlees gebakken in heel ontstekingsopwekkende vetten heeft niks met het endometriose dieet te maken (of je dit eet of niet is natuurlijk weer helemaal je eigen keuze, voor alle duidelijkheid, ik geef hierbij alleen info over het dieet).

Als je iets koopt wat glutenvrij is, kijk dan even bij de ingrediënten. De kans is groot dat het vol suiker zit. Ook producten op hoofdzakelijk basis van maiszetmeel kun je beter links laten liggen, ook dit is eigenlijk pure suiker. Lees ook mijn blog van een tijdje terug: Zijn glutenvrije producten gezond? 

Wanneer je het endometriose dieet wilt volgen, gaat het erom om anders te gaan eten. Daarom waarschuw ik er ook voor om niet teveel op zoek te gaan naar vervangende producten. Er zijn ook wel wat goede ‘vervangers’ zoals boekweit, zilvervliesrijst, haver en quinoa. Dit zijn gezonde granen die van nature geen gluten bevatten. Als er staat ‘kan sporen van gluten bevatten’ bij iets wat van nature glutenvrij is, dan is dat meestal geen probleem (tenzij je coeliakie hebt). Bij de natuurwinkel kun je boekweitcrackers kopen met als enige ingrediënt boekweit. Dat is prima en soms handig en ook lekker. Maar het is toch wel het allerbelangrijkste om meer groenten en fruit te gaan eten (niet teveel fruit trouwens). En noten en zaden. En bepaalde dierlijke producten zoals biologische eieren, duurzaam gevangen vis en biologische kip of wild. En laat die glutenvrije trend maar lekker voor wat het is!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *