Praktische budget tips

bigstock-Shopping-Basket-Fruit-And-Vege-13789097Ik heb er al eens eerder over geschreven, het kan best lastig zijn om echt gezond te eten met een budget! Mijn situatie is op het moment nogal veranderd, en ik moet nu echt even op mijn uitgaven letten. Dat is best lastig, want de dingen die ik graag wil eten zijn soms best duur. Daarom hier nog een blog met budget tips. Let op, niet al deze tips zijn 100% bio!

 • gebruik geen dure plantaardige melk uit pak, ik maak tegenwoordig havermout gewoon met water (en fruit) en in veel bakrecepten kun je plantaardige melk (rijst, amandel, enz) prima vervangen door water
 • bij de Aldi kun je goedkope biologische kokosolie kopen (€3 voor 500ml), deze is ideaal om te bakken, dit is dus niet de ongeraffineerde koudgeperste kokosolie die allerlei gezondheidsvoordelen heeft, maar het is ook zonde om daarin te bakken (omdat je het verhit)
 • je kan ook bakken in olijfolie, als je niet te heet bakt en je snel na het toevoegen van de olie de groenten al toevoegt, zo wordt de olie niet te heet
 • noten haal ik bij de Lidl, niet biologisch maar ze zijn daar niet duur. Ik haal daar altijd een zak met ongeroosterde cashewnoten en walnoten, ook hebben ze gemengde noten
 • sowieso is boodschappen doen bij de Lidl een goed idee! Ze hebben ook biologische producten en vaak goedkope kruidenplantjes zoals peterselie. Ook hebben ze er gezonde dingen zoals zoete aardappel en pastinaak (zoete aardappelen hebben ze ook goedkoop bij de Aldi).
 • bij de Lidl haal ik ook altijd een grote zak bevroren gemengde rode vruchten, lekker in smoothies en bij pannenkoeken
 • ik bak minder met dure ingrediënten zoals amandelmeel, ik ontdek steeds meer de mogelijkheid van havermout en bijvoorbeeld boekweit om lekkere dingen mee te bakken
 • koop sla als krop en niet in een zakje, zo blijft het ook veel langer vers. Ik heb zo’n sla centrifuge zodat je het makkelijk kan wassen (dit doe ik meestal van te voren)
 • koop verse kruiden als plant of koop ze bij de buitenlandse supermarkt, super goedkoop
 • sla wat zakjes zaden in en maak zelf kiemgroenten, leuk om te doen en super voedzaam. Broccoli kiemen zijn nog gezonder dan broccoli zelf en bevatten verschillende stoffen die goed zijn bij endo, omdat ze ontgiftend zijn en helpen xeno-oestrogenen af te breken, dit is pas een superfood!
 • ook dadels koop je bij de buitenlandse supermarkt, bij ons haal ik een doosje met heerlijke verse dadels voor €2,50
 • koop geen dure ‘gezonde’ suikervervangers, ik ben hier zelf echt helemaal van teruggekomen, dus geen agave (is sowieso echt niet gezond en niet endoproof!) geen palmsuiker, enz. Het blijven suikers en ze zijn duur. Ik zoet tegenwoordig alleen nog met (gedroogd) fruit en soms nog wel met groene stevia
 • een open deur, maar houd aanbiedingen in de gaten! De Tuinen bijvoorbeeld heeft regelmatig heel goede acties en daarom ben ik geabonneerd op hun nieuwsbrief, ideaal
 • kijk ook eens op de site www.biologischeaanbiedingen.nl
 • installeer zo’n handige folder app op je telefoon of tablet en houd daar aanbiedingen in de gaten of abonneer je op nieuwsbrieven van winkels bij je in de buurt
 • ik heb tegenwoordig een juicer en dan hou je pulp over, dit gaat in muffins (zoals wortel) maar kan ook goed in een soep of smoothie en je kan er burgers van bakken
 • in diezelfde juicer gaat ook de stronk van de broccoli die ik anders weg zou gooien
 • koop niet teveel superfoods! de meeste heb je niet echt nodig, ik koop zelf alleen nog gezonde zaden (hennep, chia) omdat die wel belangrijk en voedzaam zijn en unieke eigenschappen hebben
 • over superfoods gesproken, ik ben de laatste tijd nogal fan van cacao nibs door de havermout, deze koop ik bij de Action, deze zijn lekkerder dan de biologische die ik eerder had (die waren te bitter)
 • ga ook eens naar de markt en dan het liefst aan het einde van de middag, ik moet je eerlijk zeggen dat het er bij mij niet van komt omdat ik daar meestal geen tijd voor heb
 • koop geen onnodige dingen bij biologische winkels zoals koekjes enzo, het is verleidelijk maar het is nog steeds echt niet gezond en vrijwel altijd gezoet met ongezonde suikers (maisstroop is net zo slecht als suiker)
 • peulvruchten zoals kikkererwten, linzen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, niet duur en wel voedzaam
 • wat ik altijd biologisch koop zijn dierlijke producten zoals eieren en roomboter
 • wat ik meestal niet biologisch koop zijn granen zoals havermout en boekweit
 • wat groenten en fruit betreft probeer ik een beetje aan de ‘dirty dozen’ te denken, dus de meest vervuilde groenten en fruit haal ik wel bio
 • ga zelf groenten kweken, ik ben hier net weer mee begonnen maar ik heb niet echt groene vingers geloof ik, maar dankzij de AH ben ik nu weer met een nieuwe poging bezig 🙂
 • en de tip die je vast al vaker hebt gehoord, eet met het seizoen mee… In de winter eet je geen aardbeien, maar stamppot!
 • maak alles op, soms bestaat mijn avondeten gewoon uit een omelet met allemaal restjes
 • en als laatste, plan je maaltijden van te voren, maak een boodschappenlijstje en haal alleen dat wat je echt nodig hebt

Er zijn vast nog meer handige bespaartips te bedenken! Wat is jouw favoriete budget tip? 

3 reacties op “Praktische budget tips

 1. Desiree zegt:

  Wat betreft de sla; bij de Aldi kan je trio sla kopen (3 soorten) met daaraan nog de worteltjes. Ze raden aan deze in de koelkast te bewaren. Mijn tip stop het in een klein potje metgrond. De grond vochtig houden en als je sla nodig hebt, de buitenste blaadjes afsnijden. Zo doe je echt weken met dezelfde sla, want het groeit gewoon door. Als je veel sla per week gebruikt, kan je ook twee kroppen kopen. Je wisselt ze dan af met het sla oogsten. Als je te weinig gebruikt, schiet de sla uiteindelijk door.
  Al met al wordt het hele goedkope sla 🙂

  • Heleen zegt:

   Wat een geweldige tip! Dat soort sla met een kluitje kun je trouwens ook bij veel andere supermarkten kopen. Ik ga het zeker proberen!

Reacties zijn gesloten.