fbpx

Is oestrogeendominantie een oorzaak van endometriose?

Tijdens mijn zoektocht naar informatie over de invloed van voeding op je hormoonhuishouding, kwam ik voor het eerst in aanraking met de term oestrogeendominantie. Je hebt oestrogeendominantie wanneer je teveel oestrogenen in je lichaam hebt, en daardoor te weinig progesteron. Oestrogeen is een hormoon dat samen met progesteron je cyclus regelt, maar het wakkert ook endometriose aan. Daarom bestaan bijna alle reguliere behandelingen tegen endometriose uit medicijnen met veel progesteron, de tegenhanger van oestrogeen. Dit kan een pil zijn met veel progesteron, of een medicijn met alleen progesteron (zoals Provera).

Het is dus duidelijk dat het hormoon oestrogeen veel met endometriose te maken heeft, ook in de reguliere medische wereld.

Het is niet bekend of oestrogeendominantie de oorzaak is van endometriose, maar het is wel zo dat vrijwel iedereen met endometriose oestrogeendominantie heeft. Hoe komt dit, en wat kun je hier op een natuurlijk manier aan doen?

Hoe kom je aan al dit teveel aan oestrogenen?

Er zijn 2 factoren die hier een grote invloed op hebben, en die meteen ook alles met elkaar te maken hebben:

  1. xeno-oestrogenen: dit zijn toxische stoffen in (dagelijkse) voeding en producten, die een oestrogene werking hebben, maar niet natuurlijk zijn (xeno staat voor lichaamsvreemd).
  2. een niet optimaal werkende lever: tijdens je cyclus veranderen de hormonen in je lichaam, maar wanneer je lever niet goed werkt, kan deze het teveel aan hormonen (afvalstoffen) niet goed afvoeren. Daarnaast kan een niet goed werkende lever niet goed gifstoffen afvoeren, zoals de xeno-oestrogenen.

Ook de pil kan je hormoonbalans enorm verstoren.

Nu begrijp je misschien beter waarom voeding zo enorm veel invloed kan hebben op onze hormoonhuishouding. Aan de ene kant kun je de inname van xeno-oestrogenen verminderen (liever nog vermijden) en aan de andere kant kun je je lever ontgiften zodat deze weer optimaal kan werken en verstorende stoffen kan uitstoten. Oestrogeendominantie komt vooral in de Westerse landen voor, geen slecht idee dus om eens naar ons voedingspatroon te kijken!

Door het dieet te volgen, zorg je ervoor dat je lever minder wordt belast en vermijd je voeding dat erg oestrogeen is, zoals soja. Veel vezels eten is erg belangrijk bij oestrogeendominantie, de vezels stabiliseren niet alleen je bloedsuikerspiegel (wat óók erg belangrijk is voor je hormoonbalans) maar ze nemen ook teveel aan oestrogenen op.

Het vermijden van xeno-oestrogenen

Daarnaast is het erg belangrijk om xeno-oestrogenen helemaal te vermijden. Voor sommigen kan dit behoorlijke klus worden, want ze zitten in vele dagelijkse producten en voeding. Wij zijn in onze moderne wereld heel veel dingen normaal en vanzelfsprekend gaan vinden, maar feit is dat wij dagelijks met vele toxische stoffen in aanraking komen die nadelig voor onze gezondheid zijn, vaak op lange termijn.

Je vindt xeno-oestrogenen in onder andere: niet-biologisch vlees, pesticiden gebruikt voor groente en fruit (niet-biologisch), plastic wegwerpwaterflesjes die BPA’s bevatten, niet-natuurlijke cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Belangrijk hierbij is dat je niet in één keer al dit soort producten in je leven hoeft te vervangen, doe het stap voor stap. Wanneer je een nieuw schoonmaakmiddel nodig hebt, schaf dan een natuurlijk product van de biologische winkel aan. Is het tijd voor een nieuwe gezichtscrème? Er zijn allerlei goede en betaalbare merken die natuurlijke creme’s verkopen. Dit soort producten vind je niet in de supermarkt en ook niet bij de meeste drogisterijen. Je kan heel veel vinden op internet, maar ook bij de reformdrogist en de Tuinen. Let bij deze laatste wel goed op, zeker niet alles is hier verantwoord! In ieder geval het eigen merk van de Tuinen niet. Keurmerken waar je op kunt letten zijn BDIH en EcoCert. Mijn lievelingsmerken zijn Weleda en Lavera. eze laatste heeft ook leuke ecologische make-up en ik vind de shampoo erg fijn. Een bekend ecologisch merk voor schoonmaakmiddelen is Ecover. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig wel een ecologisch wasmiddel in het assortiment.

De weg naar een gifvrij leven is soms misschien even wennen, maar kan ook erg leuk zijn. Je kiest daarmee namelijk meteen ook voor producten die niet op dieren getest zijn, en veel minder belastend voor het milieu. Ook zul je merken dat je huid er veel beter door kan worden.

Niet lang geleden stond er een artikel in de krant Trouw over een waarschuwing voor chemische stoffen in onze dagelijks stoffen: https://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3254754/2012/05/12/Europa-waarschuwt-voor-chemische-stoffen-in-dagelijkse-producten.dhtml

Daarnaast is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de link tussen de zeer chemische stoffen in zonnebrandcrème en endometriose: https://www.redorbit.com/news/health/1112532373/study-evaluates-link-between-sunscreen-ingredients-and-endometriosis/