fbpx

Recept: cupcakes zonder zuivel, gluten en suiker!

Ziet er best lekker uit, toch?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: echte cupcakes die wij gewoon mogen hebben! Het is misschien ook wel een beetje zo, want het is een enorme calorieënbom en erg goed voor je bloedsuikerspiegel is het ook niet. Maar af en toe mag je jezelf (en anderen!) best eens trakteren op iets speciaals en deze cupcakes passen wel helemaal in het dieet!

Glutenvrij bakken?

Ik hield altijd al wel van bakken, en heb al vaker suikervrij gebakken en gebruikte dan vaak speltmeel. Maar sinds ik helemaal geen gluten meer at, durfde ik het niet echt aan om nog te gaan bakken, want met wat? Toen ontdekte ik dat je heerlijke dingen kunt maken met amandelmeel, nog erg gezond ook! Er zit wel een nadeel aan, het is namelijk nogal prijzig. Dat helpt dan wel weer dat je het niet te vaak doet natuurlijk 🙂

Mijn eerste poging vond ik erg goed gelukt, glutenvrij bakken bleek erg mee te vallen! En de cupcakes waren de volgende dag ook nog lekker, want ze drogen niet zo snel uit.

Het recept

Ingrediënten:

 • 200 gram amandelmeel (dit zijn eigenlijk gewoon fijn gemalen amandelen)
 • 1 tl wijnsteen bakpoeder
 • 1 banaan
 • Snufje zeezout
 • 2 eieren
 • 60 ml gesmolten kokosolie
 • 60 ml agavesiroop

Verwarm de oven voor op 175 graden. Voeg dan eerst alle vloeibare ingrediënten samen, dus de olie, eieren en de agave, en kluts dit even goed door. Zorg ondertussen dat de banaan goed geprakt is. Voeg de vloeibare ingrediënten toe aan het amandeldeel en voeg de bakpoeder toe. Voeg dan ook de banaan toe en meng het goed.

Verdeel dan het beslag over je muffinvormpjes. Het zijn er ongeveer 10. Ik gebruik een siliconenvorm waar ik papiertjes in doe, maar invetten kan ook en een gewone vorm kan ook. Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven (iets meer kan ook, met mijn oven moet ik de baktijd altijd verkorten).

Cupcakes of muffins?

De cupcakes zullen niet heel erg rijzen zoals normale muffins, daarom noem ik ze ook cupcakes 🙂 (die zijn plat aan de bovenkant). Ik wil zelf de volgende keer een topping maken met opgeklopt kokosvet. Wanneer je een blikje kokosmelk koelt, zal het vet zich scheiden van het water en dat vet kun je dan mixen. Lijkt mij erg lekker! Maar het is ook heel vet dus gebruik niet teveel.

Als je andere leuke ideeën hebt over een topping of garnering dan is je reactie welkom! Ik denk dat de cupcakes ook lekker kunnen zijn met stukjes noot erdoor, geraspte koksnoot of rauwe cacaonibs. Dit ga ik de volgende keer uitproberen 🙂

Eet smakelijk! Ik ben nu aan het experimenteren met muffins van boekweitmeel (met chia zaadjes) dus er komt binnenkort weer een nieuw lekker recept op de site!

4 reacties op “Recept: cupcakes zonder zuivel, gluten en suiker!

 1. Dara zegt:

  is het niet zo dat agavesiroop veel erger is dan suiker? had ik ergens gelezen. en endodieet betekent toch ook geen eieren? tenzij het biologisch is geloof ik? ik twijfel ook over kokosolie, sommigen zeggen dat het niet goede vet is en andere artikelen wel.. ik raak heel erg in de war van conflicterende artikelen online. zo moeilijk als je endodieet doet!

  • Heleen zegt:

   Hoi Dara, ik heb ook wel eens gehoord dat agave niet zo gezond is dan wordt gedacht. Helaas ben ik geen expert en weet ik het ook niet precies. Je kan dan misschien beter honing nemen, dat is een minder bewerkt en meer natuurlijk product. Palmsuiker kan ook, dit heeft van alle suikers de laagste GI. Neem dan 50 ml. Kokosolie is wel zeker echt een heel goed vet, de verhalen over dat dit niet zo zou zijn, stammen nog uit de tijd toen iedereen dacht dat alle vetten slecht waren. Maar kokosolie is een heel gezond vet! Inderdaad verwarrend al dit soort verhalen…

Reacties zijn gesloten.