fbpx

Persoonlijk nieuwtje: opnieuw natuurlijk zwanger

Lieve volgers, voor mijn gevoel ben ik jullie al heel lang deze update ‘verschuldigd’! Want ik heb enorm nieuws, ik ben opnieuw zwanger! Sommigen van jullie volgen mij al langer, dus zoals je misschien weet heb ik al een zoontje. Hij is 5 en wordt alweer bijna 6. Ook van hem ben ik toen natuurlijk zwanger geraakt.

Ik zou nu graag een heel verhaal willen schrijven over hoe dit mij ‘gelukt’ is en wat ik er allemaal voor heb gedaan. Maar ik zeg er ook eerlijk bij, ik denk dat ik voor een deel ook gewoon geluk heb. Het is niet voor iedereen weggelegd, en al helemaal niet voor iedereen met endometriose. De kansen zijn gewoon een stuk kleiner voor ons. En bij sommigen kan zwanger worden op een natuurlijke manier sowieso niet meer door teveel verklevingen, verstopte eileiders of andere beschadigingen.

Maar ik kan er wel wat over vertellen. Ik ben de afgelopen tijd nog altijd best veel met mijn gezondheid bezig geweest, ook al heb ik niet meer altijd alles gedeeld op deze blog. Zo heb ik me een tijdje verdiept in het boek Medical Medium van Anthony William. Ik heb toen een variant gevolgd van zijn cleanse protocol om je lichaam helpen het Epstein Barr virus uit te roeien. Dit is het virus wat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Dit heb ik in vrij erge mate gehad vroeger en volgens hem ligt dit virus ten grondslag aan endometriose (en vele andere aandoeningen).

Ik ben daar dus mee bezig geweest, om dit te reinigen door een vrij streng dieet en supplementen. Iedereen die dit interessant vindt kan ik aanraden het boek te lezen. Wel wil ik er bij zeggen dat niet altijd alles voor iedereen werkt. Zelf vind ik zijn voedingsadvies vrij strikt, en ik denk dat het tijdelijk wel even goed kan zijn, maar dat het niet iets voor altijd is.

Wat me onder andere wel enorm hielp, was het drinken van vers geperst bleekselderijsap in de ochtend. Misschien heb je al gehoord van deze ‘trend’, het is namelijk vrij bekend geworden maar het komt dus bij Medical Medium vandaan. Ik merkte dat ik er meer energie door kreeg, minder cravings en minder last van mijn boek.

Maar ik wil absoluut niet de indruk wekken dat Medical Medium ervoor heeft gezorgd dat ik nu weer zwanger ben. Ik probeer wel uit te leggen dat ik wel nog veel met mijn gezondheid bezig ben geweest.

Hormoonhuishouding niet in balans
In de tijd voor ik zwanger raakte volgde ik gewoon weer het endometriose dieet (dat voor alle duidelijkheid, overeenkomt met de orthomoleculaire voedingsleer) al deed ik het niet super strikt. Wel merkte ik dat mijn hormonen en cyclus niet in balans waren. Mijn cyclus was erg kort en mijn huid was erg onrustig.

Ik ben toen het supplement DIM gaan nemen, hier heb ik al eerder over geschreven. Dit is een stofje dat van nature onder andere in broccoli voorkomt (en in hoge mate in broccoli kiemen) en het helpt je lever zich te ontgiften van teveel oestrogeen. Dit supplement hielp mij enorm, mijn cyclus werd minder kort (ik ging van zo’n 23 weer dagen weer langzaam richting de 28) en mijn huid knapte enorm op. Voor mij duidelijke tekenen dat het een gunstige invloed had op mijn hormoonhuishouding.

Ondertussen was mijn leven aan het veranderen. Want misschien weten sommigen van jullie nog dat ik al een hele tijd geen relatie meer had met de vader van mijn zoontje. Ik ben ruim 3 jaar alleenstaande mama geweest en ik had eigenlijk nooit verwacht dat ik nog een kindje zou gaan krijgen of dat zou willen met iemand.
Tot ik die iemand ineens toch ontmoette 🙂

Mijn huidige vriend heeft geen eigen kinderen en stond er erg open voor om een kindje te krijgen. Voor mij was dat een hele omslag omdat ik het echt afgesloten had voor mezelf, ook omdat ik niet wist of dat nog wel zou lukken. Maar al snel werd het serieus tussen ons en ging het geweldig tussen hem en mijn zoontje, en werden we steeds meer een gezin.

En toen kwam het enorme geschenk, namelijk dat ik nu zwanger ben van ons dochtertje. Ik ben er enorm dankbaar voor en vind het weer een wonder. Dat dit nog kan, met mijn lijf en mijn gezondheid issues, en ook gezien mijn leeftijd (ik ben nu 37).

En alles is ook nog goed gegaan deze zwangerschap tot nu toe, ik zit namelijk al in de allerlaatste fase ten tijde van deze blog. We verwachten ons meisje ergens in augustus.

Het is niet de meest makkelijke zwangerschap, ik heb soms veel buikpijn en ook (weer) last van mijn bekken. Maar gelukkig niks ernstigs.

Ik hoop dat mijn verhaal inspirerend is voor anderen. Dat het dus wel kan. En dat je endometriose kan hebben, en klachten kan hebben, maar ook tegelijkertijd zonder pil door het leven kan gaan (dat is niet voor iedereen weggelegd). En dat je ook op andere manieren aan je gezondheid kan werken. En dat er dus soms meer mogelijk is dan je misschien denkt.

Ik wil ook nog benadrukken dat ik niet geloof dat alleen voeding en supplementen altijd genoeg is. In mijn gevoel heb ik voor een deel ook gewoon geluk maar ik doe ook andere dingen voor mijn welzijn, zoals yoga, mindfulness, mediteren en persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof namelijk dat je mentale en emotionele welzijn ook heel veel invloed heeft, en de mate van stress en onvrede die je in leven ervaart. Dat heeft allemaal ook enorme invloed op je gezondheid!

10 reacties op “Persoonlijk nieuwtje: opnieuw natuurlijk zwanger

 1. Loes zegt:

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Mag ik vragen welke cleanse je hebt gevolgd? Ik zit nu middenin de 369 cleanse uit het boek Liver Rescue.

 2. Joke Vermanen zegt:

  Wat bijzonder! Van harte gefeliciteerd!
  Ik wordt dit jaat ook 37 en ben nu zwanger van ons 4e kindje.
  Onze oudste is 7, haar broertje 3,5 en zusje 2.
  We hebben een rollercoaster gehad voor de 2e kwam en toen eerst juist alles afgesloten!
  Maar hij kwam en vlak erna zijn zusje ook!
  Toen wilden we eigenlijk wel heel graag ons gezin compleet maken met een 4e kindje.
  Maar het was goed zo, we waren meer dan genadig gezegend door God.
  En toch was het voor Hem niet genoeg en wij verwachten nu ons 4e kindje in dec.
  Ook mijn lijf vind het niet zo leuk meer… dit is dus ook echt de laatste!
  Maar wat zijn we gezegend en blij!

  • endodieet zegt:

   Weet ik niet meer zeker, dacht van Now Foods. Maar denk niet dat het veel uitmaakt.

 3. Vosje zegt:

  Fantastisch!! Gefeliciteerd. Ik hoop dat je bevalling goed gaat en dat je straks een prachtig dochtertje in je armen kan houden. ❤️ Ik ben vorige maand geopereerd aan endometriose en we gaan er nu volledig voor. Het is moeilijk, maar ik blijf vertrouwen hebben.

 4. R zegt:

  Gefeliciteerd! Hier ook positieve ervaring met endometriose en adenomyose en gezonde voeding! De vrouwenpoli in boxmeer is ook echt aan te raden voor vrouwen met bijv endometriose!

 5. Suzan zegt:

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!
  Weet jij of je de celery juice ook mag drinken als je zwanger bent?

  • endodieet zegt:

   Dankjewel! Ik denk dat dat gewoon kan? Er zijn veel sites en er is ook een app over wat je allemaal wel en niet mag eten tijdens zwangerschap, je kan ook daar altijd even kijken.

Reacties zijn gesloten.