Recept: Dahl (linzensoep) voor Pi

dahl-receptDit is een gastblog van tekstschrijfster Kim Bergshoeff. Kim heeft de ziekte van Crohn, een andere auto-immuunziekte in de buik. Ze heeft veel baat bij het endometriose dieet. Kim heeft een eigen blog waarop zij over haar leven schrijft.

Lang voordat ik zelf een no-sugar-babe werd had ik al twee vriendinnen die een aangepast eetpatroon volgden: geen suiker, geen wit meel (gluten) en geen melk. En dan was één van hen ook nog vegetariër.

Omdat ik het altijd gezelliger vind om weinig tot niets meer te hoeven doen in de keuken als mijn gasten eenmaal gearriveerd zijn maakte ik ‘vroeger’ vaak een hartige taart. Maar dat gaat dus niet meer. Gelukkig kreeg ik van Sinterklaas het kookboek ‘Chez Adriaan’ met daarin een recept gebaseerd op mijn lievelingsboek: Dahl, speciaal voor Pi van het boek Life of Pi. En wat blijkt? Niet alleen Pi, ook vriendin Heleen droomt soms van een gele rivier van dahl. Door mij gemaakte dahl :-).

Nodig:

250 g rode linzen
1 groentebouillonblokje
3 eetlepels kokos- of palmolie
1 theelepel kurkuma (héél gezond)
2 theelepels mosterdzaad
1 ½ eetlepel korianderzaadjes
3 tomaten, grof gesneden
2 uien, fijngehakt
1 bosje verse koriander

Om er bij te serveren:

1 bolletje geitenkaas uit de olie (Turkse winkel)

Was de linzen en zeef eventuele steentjes er uit. Kook ze daarna in ruim een halve liter water met het verkruimelde bouillonblokje en de kurkuma op een laag vuur tot ze zacht zijn (dat duurt ongeveer 20 minuten). Bak in een koekenpan de uien en tomaten tot ze zacht zijn en doe dat bij de linzen. Veeg de pan schoon met keukenpapier. Doe het mosterdzaad en korianderzaad in de pan, zet ‘m op hoog vuur en bedek de pan met een goed sluitend deksel. Binnen een paar seconden beginnen de zaadjes tegen de pan te springen. Rooster ze ongeveer 1 minuut (bij mij verbranden ze de eerste keer altijd en zijn ze de 2e keer perfect. Het is maar dat je ’t weet…). Wrijf ze dan fijn in een vijzel en voeg ze toe aan het linzenmengsel. Kook het nog even door.

Hierna kun je de soep pureren of met een garde doorroeren. Strooi er voor het serveren wat handjes verse koriander over. Zelf vind ik het lekker om het te eten met wat geitenkaas, dat geeft een friszuur tintje aan het geheel, maar je kunt er ook rijst en/of komkommer bij serveren, Het is vrij machtig. Aan een klein kommetje heb je waarschijnlijk al genoeg. Dus je houdt ook nog over voor de lunch van de volgende dag.

Eet smakelijk! En vergeet niet om het boek gelijk even te bestellen als je dat nog niet gelezen hebt!

Een reactie op “Recept: Dahl (linzensoep) voor Pi

  1. Pingback: Gastblogje « Over Crohn en andere ongemakken

Reacties zijn gesloten.