fbpx

Mijn ervaring met de leverreiniging (liver flush) van Andreas Moritz

liverflush-leverreinigingIk heb het al vaker gehad over de rol van de functie van de lever bij endometriose. De lever is een ontzettend belangrijk orgaan, en speelt een grote rol in onze hormoonhuishouding. Dit komt doordat de lever onze hormonen afbreekt, vooral oestrogeen. Wanneer dit niet optimaal verloopt, ontstaat er oestrogeendominantie en dat levert een heel grote bijdrage aan endometriose. Dit is ook een van de redenen waarom het aanpassen van voeding ons zo goed kan helpen, want daardoor ontzie je je lever en verbetert de werking.

Ik had al een tijdje terug gehoord over de lever- en galblaasreiniging van Andreas Moritz, in het Engels wordt dit ook wel de ‘liver flush’ genoemd. Het is een bekend fenomeen in de wereld van gezonde voeding en natuurlijke heling. Eerst dacht ik dat het niet echt iets voor mij was, ik dacht niet dat ik lever- of galstenen had. Maar omdat voor mij mijn lever erg belangrijk is, ben ik toch het boek gaan lezen. Het bleek een van de interessantste boeken te zijn die ik ooit over gezondheid gelezen heb!

Waar gaat het over?

Volgens Andreas Moritz heeft vrijwel iedereen leverstenen en ook galstenen. Deze leverstenen ontstaan door de gemiddelde moderne levensstijl: stress, verkeerde voeding, medicijngebruik. Alles wat de lever belast. Deze leverstenen blokkeren de toevoer van gal. Gal heb je nodig bij de vertering van voedsel, vooral bij vet voedsel. Wanneer je niet genoeg gal aanmaakt, verloopt je vertering niet goed, neem je voedingsstoffen minder goed op en kan voedsel gaan rotten in je darmen waardoor er nog meer gifstoffen vrijkomen die je lever vervolgens weer moet verwerken. Zo kom je in een vicieuze cirkel. Deze uitleg is even de zeer korte versie, in zijn boek legt hij uit hoe bij vrijwel alle soorten (chronische) ziekten er een belangrijke link is (direct of indirect) met de lever.

Andreas Moritz heeft zelf veel gezondheidsproblemen gehad waardoor hij op zoek is gegaan naar een oplossing en uiteindelijk heeft hij een speciale reiniging ontdekt en ontwikkeld waarmee je deze stenen op aan natuurlijke, pijnloze manier kunt verwijderen. Dit werkt zelfs bij mensen met serieuze galstenen die eigenlijk operatief verwijderd moeten worden!

Ik raad iedereen aan die interesse heeft om een leverreiniging te doen het boek goed te lezen zodat je goed begrijpt waar je mee bezig bent, maar ik zal hier in het kort uitleggen wat er gebeurt tijdens de reiniging.

De reiniging

Je begint met een voorbereiding waarbij je 5 dagen lang elke dag een liter appelsap drinkt, verdeeld over de dag. Het appelzuur in het sap maakt de leverstenen zachter. Ik vond het zelf totaal niet prettig om zoveel suikers naar binnen te krijgen (en dit is ook beter van niet met het dieet), en ben op zoek gegaan naar een alternatief. Appelciderazijn mag ook, maar dit vond ik echt te smerig. Ik heb uiteindelijk appelzuur (malic acid) tabletten aangeschaft. Daarnaast is het belangrijk dat je deze dagen vegetarisch eet, het liefst veganistisch en dat je gebakken of gefrituurd voedsel vermijd, zo min mogelijk vet dus.

Daarna, op dag 6, begint de reiniging. Deze dag kan het beste een zaterdag zijn, zodat je zondag hebt om bij te komen van de reiniging. Zondag avond voel je je alweer helemaal goed! Voor de reiniging heb je nodig: 4 eetlepels bitterzout (epsom salts), pure olijfolie en verse grapefruit.

Het werkt als volgt:

 • Op dag 6 drink je ’s ochtends de hele liter appelsap (of je alternatief daarvoor),
 • Ontbijt met havermoutpap gemaakt met water zonder enige zoetstoffen, je mag vers fruit toevoegen.
 • Als lunch neem je het liefst groenten maar zonder enig vet, dit is heel belangrijk! Ook mag je deze dag van de reiniging geen enkele zoetstof of dierlijk product. Alleen de havermout, groenten en fruit dus. Gestoomde groenten is het beste maar een salade (zonder olijfolie!) mag ook.
 • Na 13.30 mag je helemaal niks meer eten! Drink wel genoeg water de hele dag.
 • Maak je bitterzout klaar, je hebt 4 porties nodig van elk één eetlepel bitterzout in een klein kopje water of ¾ glas. Je kan alles tegelijk klaarmaken in een fles en dan steeds een kwart daarvan nemen.
 • Om 18.00 drink je je eerste bitterzout. Dit is vies. Mijn geheime trucje is om daarna een héél klein druppeltje honing op mijn tong te doen.
 • Je eet niks, en om 20.00 neem je je tweede portie bitterzout.
 • Dan zorg je dat je rond 21.45 de olijfolie en grapefruit klaar hebt. Je hebt een half glas olijfolie nodig (100 – 120 ml) en ¾ glas vers grapefruitsap (150 ml). Het is belangrijk dat je verse grapefruit sap gebruikt! Als je dit niet kunt krijgen, dan kun je gelijke delen vers sinaasappelsap en citroensap nemen.
 • Meng de olijfolie en vers sap in een pot en schud het goed.
 • Zorg dat je helemaal klaar bent om naar bed te gaan en je niks meer hoeft te doen!
 • Neem het drankje het liefst precies om 22.00, het is vies om te drinken maar wel te doen, probeer het in één keer te drinken.
 • Drink het drankje staand op naast je bed, en ga direct daarna in bed liggen op je rug met je hoofd iets omhoog en beweeg NIET. Dit is het moment waarop je lever heel veel gal gaat aanmaken om het vet te verwerken, en door al je voorbereiding (appelsap en bitterzout) zijn de stenen zo zacht dat ze meekomen.
 • Ik voelde zelf een behoorlijke druk in mijn lever de eerste keer, en ik vind het erg prettig om hierbij een warme kruik op mijn lever te leggen.
 • De eerste 20 minuten niet bewegen of praten, richt je aandacht op je lever. Probeer daarna te slapen.
 • Het kan zijn dat je ’s nachts naar de wc moet, dan ga je. Ook kun je misselijk worden, dit kan er helaas bij horen en het gaat vanzelf weer over.

De volgende ochtend:

 • Zet je wekker om 6.30 en neem om dat tijdstip de 3e portie bitterzout. Als je nog niet naar de wc bent geweest, zul je nu snel moeten. Probeer te ontspannen.
 • Om 8.30 (of 2 uur later) neem je je 4e en laatste portie bitterzout.
 • Om 10.30 (weer 2 uur later) mag je een vers fruitsap drinken en een halfuur later wat vers fruit eten.
 • Rond lunchtijd kun je een lichte lunch nemen. Drink veel water.
 • Aan het einde van de middag zul je je weer goed voelen. Eet licht en vooral niet te vet!

Vooral tijdens de ochtend na de reiniging zul je heel veel naar de wc moeten, dit is ook de bedoeling, het bitterzout heeft een heel laxerend effect. Je zult waarschijnlijk al snel groene stenen in de wc zien drijven, ze kunnen allerlei formaten hebben. Dit zijn leverstenen. Bij mij was het de eerste keer vooral heel veel gruis, terwijl mijn vriend die ook meedeed hele grote stenen had (waar ik jaloers op was!). Het kán gebeuren dat je de eerste keer geen stenen kwijtraakt, de lever kan dan te verstopt zitten. Een tweede reiniging kan dan wel resultaat geven.

Heel belangrijk: neem wanneer je de eerste keer deze reiniging gaat doen ALTIJD een darmspoeling vooraf. Dit kun je laten doen bij een natuurgeneeskundige praktijk en het is helemaal niet vervelend. Niemands darmen zijn helemaal schoon en het is essentieel dat er geen stenen in je darmen achterblijven, ze zitten namelijk vol gifstoffen! Ook zal de reiniging soepeler verlopen en effectiever zijn. Andreas Moritz raad ook aan om ná de reiniging weer een darmspoeling te nemen om zeker te weten dat alle stenen eruit zijn. Ik deed mijn darmspoeling op de dag van de reiniging en 2 dagen erna, er kwamen toen nog stenen uit.

Doe nooit maar één reiniging! Wanneer je hiermee begint moet je doorgaan met reinigingen tot je geen stenen meer hebt. Door het doen van een reiniging verschuiven de stenen in je lever en komen achterliggende stenen naar voren. Door niet door te gaan met reinigingen kun je zelfs meer klachten krijgen dan daarvoor.

Mijn ervaring

Het is niet een geheel prettige ervaring, het kan best intens zijn. Maar het duurt maar heel kort en je voelt je al snel weer beter! In deze korte tijd heb je een grondige reiniging gedaan waar je veel profijt van kan hebben. Bij mij bleek de reiniging hard nodig, ik heb altijd al problemen gehad met een gevoelige lever (ik heb bijvoorbeeld ook de ziekte van Pfeiffer gehad). Na een reiniging voelde ik me goed en knapte mijn huid enorm op, maar na een week kwamen de klachten weer terug. Volgens Andreas Moritz is dit normaal, eerst kun je een gevoel van opluchting ervaren, maar als je veel stenen hebt komen deze naar voren en krijg je weer klachten. Toch is het altijd een verbetering maar je moet dus wel doorgaan met reinigen als je eenmaal begonnen bent.

De nacht van de reiniging kan onprettig zijn, je moet (lees: rent) naar de WC, je kan slecht slapen en vanaf de tweede reiniging werd ik ontzettend misselijk een paar uur lang. Dit is normaal en heel veel kun je er niet aan doen. Bedenk dat het maar één nachtje is en dat je je lever en darmen wel heel goed opschoont hierdoor en je daar veel profijt van zult hebben!

Ik ben benieuwd of er anderen zijn die ook een leverreiniging gedaan hebben en wat je ervaring is. Voor iedereen die hier meer over wilt weten zou ik echt eerst het boek gaan lezen, er staat ontzettend veel interessante informatie in over gezondheid en hoe ziekten ontstaan. Maar ook vind ik dat dit niet iets is wat je zomaar even doet en je kan daarom het beste eerst je er goed in verdiepen.

4 reacties op “Mijn ervaring met de leverreiniging (liver flush) van Andreas Moritz

 1. Susanne zegt:

  Super dat je je ervaring hiermee beschrijft, dank je! Ik had er al eerder over gehoord en gelezen maar een persoonlijke ervaring heeft weer toegevoegde waarde vind ik. Heb je ook een effect gemerkt op de endo klachten?

  • Heleen zegt:

   Hoi Susanne, toen ik de leverreinigingen ging doen, waren mijn endoklachten al echt enorm verminderd (vooral sinds de detox die ik enkele maanden daarvoor deed). En vlak erna werd ik zwanger, dus het is zeker goed voor me geweest lijkt mij maar door de zwangerschap kan ik dus niet goed beoordelen hoe het m’n endo, cyclus en menstruatie heeft beïnvloed! Maar een spontane natuurlijk zwangerschap zegt voor mij al genoeg eigenlijk 🙂

 2. Ivone zegt:

  Heleen,
  Hoe zit het als je geen galblaas meer hebt? Kan je dan ook de leverreiniging doen?

  Ivone

  • Heleen zegt:

   Beste Ivone, volgens mij kan dat wel,. Daarvoor zou ik echt even het boek lezen, daarin legt de auteur uit hoe dat allemaal zit. Ik ben geen arts.

Reacties zijn gesloten.