fbpx

Recept: gezonde ‘no-bake’ koekjes!

nobake-koekjesHet werd hoog tijd voor een nieuw recept op deze blog! Ik had steeds teveel andere interessante info te delen, en ik ben natuurlijk ook erg druk geweest met het receptenboek. Maar ik heb nu zo’n lekker en simpel recept ontdekt, dat wil ik graag met jullie delen!

Zoals je misschien al hebt ontdekt, zijn eigenlijk alle ‘raw food’ recepten geschikt voor het endometriose dieet. En daar zitten vaak ook hele lekkere dingen voor de zoete trek tussen! En wat soms wel eens handig is, ze hoeven niet in de oven. Dit recept is endo-dieet proof, maar het is natuurlijk ook weer niet héél gezond. Maar wel gewoon prima als speciale lekkernij, naast al die gezonde dingen die je natuurlijk allemaal eet :-).

Voor dit recept heb je niet veel nodig, maar je moet wel iets hebben waarmee je noten kunt fijnmalen. Mijn blender kan dit, maar niet elke blender kan het. Een kwestie van even uitproberen dus. Je kan ook een koffiemaler voor dit soort dingen gebruiken. En degenen met een echte keukenmachine hebben het helemaal makkelijk!

Ik maak bij dit recept trouwens gebruik van cups, dit is een Amerikaanse maateenheid en wordt heel veel voor recepten gebruikt. Het is érg makkelijk, want je werkt daardoor met hoeveelheden en je hoeft dus niet te gaan wegen. Cups kun je bij veel winkels kopen, ik geloof ook bij de Hema, Ikea, enz. Heb je geen cups, één cup is 236 ml.

Het recept:

 • 1 cup cashewnoten (ongebrand, ongezouten)
 • 1 cup havermout
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 2-3 eetlepels honing (koop biologische, liefst koudgeslingerde honing)

Maal de cashewnoten en havermout helemaal fijn. Vervolgens voeg je de andere ingrediënten toe en is het mengen maar. Dit kan een keukenmachine voor je doen, maar ik doe het gewoon met de hand. Ik begin met een vork, je merk dan vanzelf dat het steeds meer één geheel wordt. Uiteindelijk kun je het kneden met je hand. Dan is het klaar en kun je er koekjes van maken door bolletjes te maken en deze plat te drukken. Doe ze dan in de koelkast of vriezer, ze zullen iets harder worden maar het blijven zachte koekjes.

Maar wacht! Dit worden hele saaie koekjes, er moet nog wat doorheen! De eerste keer deed ik er rozijnen doorheen (halve cup). Dit is makkelijk en lekker. Maar met chocola erdoor is het nog véél lekkerder natuurlijk. Ik ben dus zelf ‘chocolate chips’ gaan maken en ik zal eerlijk toegeven, de ideale manier heb ik nog niet gevonden :-). Ik deed het als volgt:

Zelf ‘chocolate chips’ maken
Meng 2 eetlepels (gesmolten) kokosolie met 2 eetlepels (rauwe) cacao en ongeveer een halve theelepel groen, onbewerkt stevia poeder (druppels kan ook). Dit heb ik zo gegoten dat ik een heel dunne plak chocola kreeg (ik gebruikte een deksel van een bakje). Doe dit in de vriezer (niet koelkast) en wanneer het bevroren is, hakken maar! Ja, ik ben ze handmatig fijn gaan hakken. Best een gedoe :-).

Om de chocolade chips aan de koekjes toe te voegen, kun je het beste de chocola goed bevroren hebben en het ‘deeg’ gekoeld in de koelkast. Vervolgens ga je mengen, maar dit moet je vrij snel doen, want de chocola smelt door de warmte van je handen. Ik moet zeggen, het resultaat was uiteindelijk wel echt super lekker.

Je kan ook nog (rauwe) cacao toevoegen aan het ‘deeg’ voor een ware chocolade explosie, dit heeft als voordeel dat je geen chocolade ‘vlekken’ op je koekjes krijg van het mengen (als het een beetje smelt). Ik heb geloof ik 2 eetlepels cacao toegevoegd.

Her nog even wat mogelijke variaties op een rij:

 • rozijnen toevoegen (halve cup ongeveer)
 • zelf chocolade chips maken en toevoegen
 • gekochte gezonde chocola uit de winkel fijnhakken en toevoegen
 • (rauwe) cacao toevoegen
 • natuurlijk vanille extract kan ook erg lekker zijn denk ik
 • kaneel toevoegen kun je ook nog proberen, of speculaaskruiden! (nog niet geprobeerd)
 • je kan ook de helft van de cashews vervangen door amandelen
 • kokosrasp kan denk ik ook erg lekker zijn

Bewaar de koekjes in de koelkast, het leuke is dat ze elke dag lekkerder worden. Je kan ze ook invriezen om ze langer te bewaren. Maar hier waren ze vrij snel op :-).

Ik sta open voor suggesties om op een makkelijkere manier chocolade chips te maken :-).

Heb je candida, dan zijn cashewnoten trouwens niet zo’n goed idee helaas… (ivm schimmels)

Eet smakelijk!

2 reacties op “Recept: gezonde ‘no-bake’ koekjes!

 1. marieke zegt:

  Ik zie dat het dieet is aangepast? want je raadde eerst cashewnoten af.. (heb nog een oude kopie). Ik zie dit ook niet meer in het dieet staan, zou je me kunnen uitleggen hoe dit zit?

  • Heleen zegt:

   Hoi Marieke, ik denk dat je misschien in de war bent met de info van Stephanie van der Hulst. Zoals ik hier uitleg, als je last hebt van candida kun je cashews beter laten staan ivm mogelijke schimmels. Maar anders kan het niet zoveel kwaad. Je kan de cashews evt ook vervangen door amandelen!

Reacties zijn gesloten.