fbpx

Review: Gezond Bakken van Amber Albarda

IMG_2430Gezond bakken, ik denk dat ik dat wel mijn hobby kan noemen. Ik vind bakken leuker dan koken en ik vind niks leukers dan dingen bakken die lekker zijn, maar ook nog gezond. Dit is altijd weer een uitdaging! Toen ik dus hoorde dat er een boek genaamd Gezond Bakken zou komen van Amber Albarda, werd ik héél enthousiast! Ik ben dan ook erg blij dat ik van Amber haar nieuwe boek mocht ontvangen om een review te schrijven.

Is het volgens het endometriose dieet?

De recepten van Gezond Bakken passen vrijwel allemaal in het endometriose dieet, dit maakt het boek dus héél interessant! Niet alle recepten zijn glutenvrij, maar wel allemaal tarwevrij. Ook viel het me op dat er veel verschillende recepten tussen zitten qua speciale wensen. Dus dan weer eens een helemaal vegan recept, maar ook weer recepten met ei erin. En er zitten ook raw food recepten tussen. Dus dat is erg fijn, voor iedereen zit er wat bij!

Ik heb dus de afgelopen tijd echt ontzettend veel gebakken! Niet normaal meer gewoon. Ik houdt me grotendeels aan het dieet (zeker wat suiker betreft, want dat is gewoon echt heel slecht), dus wanneer ik wat lekkers voor mezelf wil, moet ik dat zelf bakken. Niks van wat in de supermarkt te krijgen is, voldoet aan mijn eisen qua of ik het gezond genoeg vindt. Ik heb nu al een aantal recepten geprobeerd uit Gezond Bakken, maar ik ben er nog lang niet! Ik moet wel eerlijk zeggen dat sommige recepten me wel geïnspireerd hebben en op ideeën hebben gebracht, maar dat ik vervolgens mijn eigen recept ben gaan maken. En dat is óók erg leuk.

Het boek

Het boek zelf is een lust voor het oog, mooi vormgegeven en mooie foto’s. Ook is het erg leuk dat Amber goede informatie geeft over de ingrediënten en over wat gezonde vervangers zijn. Bij elk recept staan ook duidelijke iconen zodat je weet of het bijvoorbeeld tarwe- of glutenvrij is, of volledig suikervrij bijvoorbeeld.

Raad ik dit boek aan?

Ik ben heel enthousiast over dit boek, maar ik wil ook een kleine kanttekening maken. Ik vind namelijk wel dat er toch vrij veel gezonde suikervervangers worden gebruikt, zoals ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Zeker ahornsiroop is gewoon echt heel duur. En beiden zie ik als een suiker en ik probeer dat toch zoveel mogelijk te mijden. Ik vind daarnaast dat wanneer je nog niet lang het dieet volgt, je eigenlijk ook dat soort ‘gezondere’  suikers even moet vermijden. Het moet gewoon echt even uit je systeem. Natuurlijk kun je het wel af en toe nemen, maar niet te veel. Gelukkig staan er dus ook wel recepten in die helemaal geen suikervervangers gebruiken (ook daarvoor is een icoon!). En sommige recepten heb ik gewoon zelf aangepast. Wanneer je helemaal geen gluten eet, zoals ik zelf heel lang heb gedaan, dan staan er denk ik wel wat teveel verleidingen in dit boek. Wel allemaal met volkoren speltmeel, maar toch. Zelf eet ik dit nu wel, al probeer ik wel veel af te wisselen in de granen die ik eet.

Het boek is wel heel veelzijdig, zo staan er ook lekkere broodjes in bijvoorbeeld, en hartige gerechten. En deze winter ga ik zéker aan de slag met de kruidnoten! Ook gebruiken sommige recepten erg veel ingrediënten vind ik, wat dan wel behoorlijk prijzig kan worden. Ik laat dan wel eens wat weg.

Mijn favoriete recepten (tot nu toe) zijn de aardbeienscones met volkoren speltmeel en de brownies met zoete aardappel (ja! je leest het goed! deze heb ik trouwens wel nogal aangepast). Wij wonen nu vlakbij een moestuin en hadden echt heerlijke gifvrije aardbeien cadeau gekregen, dus dat was echt smullen.

IMG_2471Recept: aardbeienscones met volkoren speltmeel

In mijn tijd van vóór het dieet was ik altijd echt gek op scones, zo lekker! Ze zijn best lastig gezond te maken, maar het is Amber gelukt. Scones eet je eigenlijk met jam en met ‘clotted cream’, in Nederland is dat niet te krijgen en het is ook niet erg dieet proof. In deze scones zitten verse aardbeien, dus de jam mis je niet. Je kan ze eventueel nemen met een beetje biologische roomboter.

Ingrediënten:

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • een snufje Keltisch zeezout of Himalayazout
  • 75 gram kokosolie, gesmolten (au bain marie)
  • 80 ml ahornsiroop *
  • 1/3 theelepel vanille-extract
  • 200 gram aardbeien in stukjes gesneden
  • evt bloem om te bestuiven

* ik heb geen ahornsiroop gebruikt omdat ik dat niet in huis had, daarom gebruikte ik honing (als uitzondering). Eigenlijk is honing niet zo geschikt om mee te bakken, omdat het minder gezond wordt door het verhitten. Je kan ook (bruine) rijststroop gebruiken, dit is wat goedkoper.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de droge ingrediënten met elkaar en doe daar de natte ingrediënten bij. Voeg dan nog 40 ml heet water toe. Wanneer het deeg goed gemengd is, schep je de stukjes aardbeien erdoor. Bestuif een werkblad met bloem en leg het deeg erop met ongeveer 3 cm dikte. Gebruik een koeljessteker van ongeveer 6-7 centimeter om er rondjes uit te steken. Breng daarna de rondjes met een metalen spatel over op de bakplaat. bak de scones nu 10 minuten in de oven en draai dan de bakplaat om. Bak ze daarna nog eens 8-10 minuten.

Ze zijn het lekkerst als ze net warm uit de oven komen! En bak ze niet te lang, dan kunnen ze een beetje droog worden. Eet smakelijk!

Het boek Gezond Bakken van Amber Albarda is te koop voor € 19,99 onder andere bij bol.com.