fbpx

Waarom een dieet kan helpen bij endometriose

De laatste tijd ben ik dagelijks informatie aan het lezen over het natuurlijk helen van endometriose en dus ook over het dieet. Ik heb al die jaren dat ik nu endometriose heb, nooit beseft dat voeding zó belangrijk is! Van sommige dingen ben ik ook echt geschrokken. Ik zal al mijn bevindingen met jullie delen en wil nu graag beginnen met waarom voeding, en dus het volgen van een dieet, zo belangrijk is.

Hoe endometriose precies ontstaan is niet bekend, maar het is wel bekend dat oestrogeendominantie een grote rol speelt bij het hebben van endometriose. Ik zal hier binnenkort zeker meer over schrijven! Het komt er op neer dat je oestrogeen/progesteron hormonen uit balans zijn (de hormonen die je cyclus regelen). Met voeding kun je deze balans enorm beïnvloeden, maar er is nog meer:

 1. Ontgiften. Veel endometriosepatienten hebben een lever die niet optimaal functioneert, vandaar dat wij ook vaak heel erg moe zijn. Wanneer je lever niet goed functioneert, kan hij niet goed de hormonen verwerken die tijdens je cyclus veranderen, waardoor er een disbalans ontstaat. Dat is de eerste reden dat een dieet zo belangrijk is, want zolang jij met voeding je lever meer belast dan helpt, zul je niet beter kunnen worden. Je zult dus moeten ontgiften, en je lichaam alleen met datgene voeden dat geen enorme belasting op je lever legt, zo help je je lichaam in het eigen helende vermogen! Klink logisch toch?
 2. Ontstekingremmend. Endometriose is een ontsteking in je lichaam, en voeding kan een enorme invloed hebben op vatbaarheid voor ontstekingen. Daarom is het zo slecht om geraffineerde suikers en bewerkte voeding te eten, en belangrijk om veel groente en fruit en gezonde plantaardige oliën te eten. In een onderzoeksgroep van meer dan 1000 vrouwen in Noord-Italië hadden diegenen die weinig verse groente en fruit aten een significant hoger risico van endometriose. Dat gold ook voor wie veel rundvlees en rood vlees at.
 3. Hormoonbalans. Naast je lichaam zo min mogelijk te belasten en zoveel mogelijk te helpen, is het belangrijk om met je voeding te letten op wat het doet met je hormonen. Daarom is het belangrijk geen dierlijke vetten te eten, daar zitten namelijk ook veel toxines in, die oestrogeendominantie kunnen veroorzaken (dit noemen ze xeno-oestrogenen). Ook zuivel is hierdoor uit den boze. Melk en aanverwante producten is erg slecht voor je spijsvertering en bevat geen goede vetten. Je kan wel (met mate) geiten- en schapenkaas eten. Ook kun je best af en toe mager vlees eten, maar het liefst dan wel biologisch, omdat dieren in de bio-industrie enorm veel hormonen gevoerd krijgen. Zelf eet ik helemaal geen vlees. Vette vis is wel heel gezond, omdat dit goede vetten bevat. Alleen helaas door de extreme vervuiling, bevatten vissen vaak veel toxines, ook weer opgeslagen in het vet.

Ik noemde ook al de xeno-oestrogenen, wanneer je endometriose hebt, is het erg belangrijk deze te vermijden. Xeno-oestrogenen zijn niet-natuurlijke, toxische stoffen die invloed hebben op je hormonen, en oestrogeendominantie veroorzaken. Je vind deze stoffen onder andere in plastic dat BPA bevat, in dierlijke vetten, maar ook in chemische schoonmaakmiddelen en cosmetica. Daarom is het belangrijk om je voedsel zoveel mogelijk biologisch te kopen. En het liefst stap je ook over op natuurlijke/ecologische schoonmaakmiddelen. Dit hoeft allemaal niet in één keer, je kan het geleidelijk doen. Zelf gebruik alleen nog maar natuurlijke cosmetica, en bijvoorbeeld ook ecologisch wasmiddel. Maar het belangrijkste wat je kunt doen, is misschien wel heb gebruiken van biologische tampons in plaats van gewone, slijmvlies neemt extreem makkelijk stoffen op (denk aan de nuva-ring) en je wilt juist die plek toch niet voeden met gifstoffen! Binnenkort zal ik meer info over dit onderwerp geven.

18 reacties op “Waarom een dieet kan helpen bij endometriose

 1. Mirjam zegt:

  Ik heb behoorlijk ernstige endometriose en slik de anticonceptiepil door. Mijn hormoonhuishouding wordt dus kunstmatig beïnvloedt. Afgezien van het feit dat het endo-dieet goed is voor je lijf, heeft het nu nog wel invloed op je hormoonspiegel of de aanwezige endo?

  • Heleen zegt:

   Hoi Mirjam! Mijn persoonlijke ervaring is dat het dieet ook heel gunstige invloed op de endo heeft wanneer je nog aan de pil bent. Doordat je beter eet, krijgt je lichaam meer gelegenheid om de endo op te gaan ruimen en heeft je lichaam ook meer energie om de synthetische stoffen uit de pil te verwerken. En het vermijden van ontsteking opwekkend voedsel scheelt ook heel erg veel, dit kan de endo rustiger maken. Ook kreeg ik er veel meer energie door. Ik heb zelf ook vrij ernstige endo en heb eerst een tijdje het dieet gedaan terwijl ik ook nog aan de pil was, en ik merkte meteen al heel veel verschil.

   Maar vergeet niet dat de pil en van de ergste veroorzakers is van een hormonale disbalans, en dat het de lever enorm belast door de chemische stoffen die erin zitten. Daarom heb ik uiteindelijk besloten met de pil te stoppen, hoe spannend ik dit ook vond. Sindsdien gaat het alleen maar beter! Ik denk wel dat het het beste is om eerst al een tijdje het dieet te volgen, en te zorgen dat je eerst helemaal aan het dieet gewend bent. Ook zou ik je aanraden een alternatief arts te bezoeken, bijvoorbeeld een acupuncturist of iemand doe verstand heeft van orthomoleculaire suppletie. Het liefst iemand die thuis is in meerdere disciplines.

   Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om met het dieet te gaan beginnen! Je kan het altijd gewoon een tijdje proberen en bekijken hoe het bevalt. Als je nog vragen hebt, hoor ik het wel!

 2. Mirjam zegt:

  Bedankt voor je snelle reactie! Ik mag op dit moment echt niet ongesteld worden ivm de mate en plek van de endo. Ongesteld worden was ook echt ontzettend pijnlijk. Ik was continue aan de pijnstillers. Kiezen tussen 2 kwaden dus…Maar ik denk wel dat ik nu weet waar mijn vermoeidheid vandaan komt. Mijn lever moet veel te hard werken. Ik ontkom er misschien wel niet aan om me te laten operen

  • Heleen zegt:

   Volg een tijdje het dieet (zeker een paar maanden, en hou je er dan zo strikt mogelijk aan) en je zult zien dat je je beter voelt en dat het beter met de endo gaat! Ik vond het eerst ook moeilijk te geloven dat het aanpassen van mijn voeding zoveel verschil kan maken, maar het kan echt. Ik weet van anderen waarbij het ook gelukt is. Probeer erin in te geloven dat je lichaam kan helen, en verdiep je in voeding en andere methoden om het zelfhelend vermogen van je lichaam aan te spreken. Zorg bijvoorbeeld ook voor ontspanning door yoga of meditatie of door iets heel anders wat ij leuk vindt waarvan je echt ontspant. Stress is net zo slecht voor ons lichaam als verkeerde voeding, en ik weet uit ervaring dat het hebben van ernstige endo met alle bijbehorende pijn en ziekenhuisbezoeken mega stressvol kan zijn!

   Probeer het in ieder geval een tijdje om deze andere weg in te slaan, en dat je voorlopig de pil blijft doorslikken is daarbij geen enkel probleem. Opereren kan altijd nog! Opereren bij endometriose richt ook altijd weer schade aan, door al het littekenweefsel en verklevingen. Ik heb na mijn operatie altijd pijn gehouden door het littekenweefsel, naast alle endo pijn die ik al had… Pas sinds ik met het dieet bezig ben, ben ik me eindelijk sinds mijn diagnose wat beter gaan voelen en nu heb ik voor het eerst dagen dat ik me gewoon ‘normaal’ voel en niet een ziek iemand. Een hele opluchting! Heel veel succes met alles!

 3. Mirjam zegt:

  Om daarna met de pil te stoppen. Ik krijg nu chinese kruiden die de endo zouden moeten verkleinen op den duur en die de pijn verminderen. Dat lukt wel te helpen. Maar goed, het dieet zal dan denk ik wel een goede ontgifter zijn.

  • Heleen zegt:

   Wat goed dat je Chinese kruiden gebruikt! Heb je wel gevraagd of deze samen met de pil kunnen? Bij mij wilden ze niet dat ik Chinese kruiden ging gebruiken toen ik nog aan de pil was, maar het ligt er natuurlijk aan wat voor soort kruiden het zijn. Ik denk dat als je deze kruiden gebruikt, je er nog meer aan zult hebben wanneer je het dieet volgt. Zolang je de verkeerde voeding binnenkrijgt, is je lichaam daar namelijk te druk mee en werken bijvoorbeeld je darmen niet optimaal, waardoor je supplementen en kruiden vaak minder goed opneemt (soms zelfs helemaal niet). Ik ben in al die jaren bij heel veel alternatieve artsen geweest, maar gek genoeg heeft nooit iemand me erop gewezen hoe belangrijk voeding is (en bijvoorbeeld de link tussen endo en tarwe). Dus denk niet dat zolang je behandelaar er niets over zegt, dat het dieet niet belangrijk is. Er is een Ayruvedisch gezegde dat zegt dat medicatie geen zin heeft zolang je voeding niet goed is, en dat zolang je voeding goed is, je geen medicatie nodig hebt 🙂

   Vergeet ook niet dat kruiden anders werken dan een medicijn. Je kan niet voor een bepaald symptoom dat en dat kruid nemen en dat het dan in 3 dagen weg is (bij wijze van spreken). Het werkt anders, omdat het het zelfhelend vermogen van je lichaam aanspreekt door de balans weer te herstellen. Het duurt daardoor dus altijd langer dan een synthetisch medicijn, al kan de juiste voeding het wel versnellen.

 4. Mirjam zegt:

  De vrouw die me de Chinese kruiden voorschrijft weet dat ik aan de pil ben. Ze behandelt ook vrouwen die aan nog zwaardere hormoonpreparaten zijn onder andere om de bijwerkingen tegen te gaan. Zij heeft me zelfs op het dieet gewezen. Dus ik heb daar alle vertrouwen ik. Maar bedankt voor je advies! Ik merk dat ik het erg lastig vind om het dieet volledig te volgen. Een lekker wijntje oP een zomeravond, een patatje eten vind ik heerlijk. En ik vind het lastig eten te maken dat goed voor mij is maar dat ook mijn vriend en zijn zoontje lekker vinden. Ik was dus al wel deels begonnen maar vroeg me af of het wel de moeite is als je aan de pil bent. Ja dus. Ik merk nu ik me er minder goed aan houd, ik meer last krijg. Ik zal toch wat meer mijn Est moeten gaan doen om het vol te houden dus. Het is denk ik een kwestie van wennen..

 5. Ingrid zegt:

  Hallo,
  Ben erg blij dat ik deze site ontdekt heb. Ik ben 39 jaar, en weet sinds 4 jaar dat ik endo heb. Dit werd ontdekt met kijkoperatie, omdat ik maar niet zwanger werd. Ik schijn best erge endo te hebben. De hormonen die ik kreeg ( Clomid) hebben het nog erger gemaakt. Uiteindelijk ben ik, wonder boven wonder,met de 2e IUi behandeling zwanger geraakt. Wonder boven wondere omdat mijn man ook nog eens erg slecht zaad bleek te hebben. Mijn dochtertje is nu 3. Vorig jaar ben ik spontaan zwanger geraakt, helaas net zo spontaan een miskraam. Dit wat tussen Iui behandelingen door. Wil ik nu verder gaan met behandelingen, wordt het IVF. Dit zie ik absoluut niet zitten. Eerst hormonen om de endo rustig te krijgen, dan hormonen die het weer doen toenemen. En dan mijn humeur, was met de Clomid al niet te genieten, wil ik mijn dochter niet aandoen. Eind vorig jaar besloten te stoppen met Proberen zwanger te worden. Maar nu gaat het toch weer kriebelen. En kan niet lang meer wachten, mijn leeftijd werkt ook niet mee. Was al bezig met gezond eten, geen troep aan verzorgingsproducten e.d. Ben afgekickt van suiker, cola. Ben aardig afgekickt van melk, kost wel moeite want dat vind ik zo lekker.Eet al paar dagen geen brood meer. Wel Volkoren crackers ( van Wasa, zit geen suiker in) maar vrees dat ik die ook gedag moet zeggen ivm gluten.
  Ik heb een paar vragen
  Mogen aardappels wel?
  Krijg je met groene smoothies niet teveel nitraat binnen? Volgens voedingscentrum wel, hoewel ik die met heel veel dingen niet geloof. Maar toch vraag ik het me af
  Moet ik idd afscheid nemen van mijn crackers?
  Ben al aardig eind op weg dus. Nu nog stoppen met de pil, goed multivitaminen bij man erin en gaan met die banaan.
  Ben benieuwd
  Groetjes ingrid

  • Heleen zegt:

   Hoi Ingrid, bedankt voor je reactie en voor het delen van je verhaal! En wat fantastisch dat het ondanks alles gelukt is om een dochtertje te krijgen! Zo te horen ben je al heel erg goed bezig. Aardappels mogen inderdaad wel, al zijn ze niet zo supergezond als we allemaal denken, er zitten erg veel koolhydraten in dus eet het altijd met iets wat je bloedsuiker weer stabiliseert, zoals vetten en vezels. Je krijgt met groene smoothies niet teveel nitraat binnen, omdat je ze rauw eet! Over je crackers: het is eerlijk gezegd niet zo heel veel beter dan brood, omdat er dezelfde ingrediënten in zitten. Je kan zelfs nog beter speltbrood eten dan gewone crackers, omdat daar tarwe in zit en dat is juist het ergste bij endometriose! Let er bij het kopen van speltbrood op dat het 100% spelt is, en niet vermengd met tarwe. Het is inderdaad nog beter helemaal geen gluten te eten (in spelt zitten ook veel gluten) maar het is geen probleem om je tijd te nemen bij het overstappen (maar begin wel meteen met het vermijden van tarwe!). Wel raad ik aan om het in ieder geval te proberen, voor een maand. Dus een periode achter elkaar helemaal niks met gluten te eten, en dan zul je het effect merken, ook als je daarna toch weer eens gluten eet. Heel veel succes met alles!

 6. Ingrid zegt:

  Hallo,
  In de crackers zit Volkoren roggemeel en roggemaal, gist en zout. Het schijnt dat de meningen erover verdeelt zijn of Rogge wel of niet mag. Zonder crackers kan ik nog even niet, vind het al heel wat dat ik zonder vlees en melk ben. Geen suiker was ik al aan gewend. Over een paar weken ga ik wel afkicken van de crackers. Ik heb nog wel een vraag. Zag in de supermarkt glutenvrije pasta, gemaakt van maïsmeel. Ik dit toegestaan in het endodieet?

  Groetjes Ingrid

  • Heleen zegt:

   Hoi Ingrid, volgens alle bronnen die specifiek over het endometriose dieet gaan, wordt zowel tarwe als rogge afgeraden (zoals het Endo Resolved dieet van Carolyn Levett) en in de meeste bronnen worden gluten helemaal afgeraden. Natuurlijk kun je de crackers prima gebruiken als overgangsfase! Maar wat ik ook probeer uit te leggen op de pagina over het dieet, is dat je anders moet gaan leren eten. Wij zijn – helemaal in Nederland – zo gewend aan brood dat het misschien moeilijk is om om te schakelen, maar als je een lekkere salade met verse ingrediënten eet in plaats van bewerkt voedsel wat in een fabriek gemaakt wordt, is dat echt veel beter voor je lichaam en verdwijnt je behoefte aan meel en suiker vanzelf). Glutenvrije producten raadt ik niet aan, ten eerste is maïsmeel helemaal niet gezond omdat het heel koolhydraatrijk is (slecht voor bloedsuikerspiegel), ten tweede zitten in bijna alle glutenvrije producten suiker en ten derde is het geen puur voedsel maar een fabrieksproduct (en dus een extra belasting voor je lichaam). Natuurlijk kun je het heel af en toe nemen, maar zeker niet regelmatig! Wat ik je wel aanraadt is quinoa, dit is een oergraan waar van nature geen gluten inzitten, en erg gezond en proteïnerijk. Je kan dit gebruiken net als rijst of couscous. Ook zijn er boekweitnoedels en bruinerijstnoedels te koop (bij natuurwinkel).

   Probeer je af te vragen wat echt goed voor je is, in plaats van te denken wat je wel en niet ‘mag’, want alles wat niet mag willen we juist extra graag. Probeer te denken dat je het niet wíl, omdat het simpelweg niet goed voor je is! En wat ook zo is, en dat weet ik uit eigen ervaring, je moet ervan afkicken. Zodra je helemaal van gluten af bent, verdwijnt ook de behoefte eraan en verdwijnt meteen ook je behoefte aan suiker, omdat het in feite ook een soort suikers zijn. Vergeet niet dat je dit dieet van niemand MOET volgen, je doet het voor jezelf uit eigen wil omdat je je er beter door gaat voelen! Maar het is geen enkel probleem om hier de tijd voor te nemen en ik raad ook echt niemand aan om in één keer helemaal over te schakelen, want dat is inderdaad teveel!

 7. Engeltje zegt:

  Hallo, ik was net nog eens aan het rondneuzen op het internet. Denk je dat Molkosan van A. Vogel aan te raden is? Ik twijfel i.v.m. de melk. Groetjes en alvast bedankt.

 8. diana zegt:

  Hallo ik zit ook te kampen met endo hoor ben al zelf ervoor geopereerd waardoor mijn blinde darm verwijderdt moest worden.ook non had ik bloed verklevingen en heel veel kiesten.tot nu toe heb ik er last van.op 14 dec 2012 heb ik n een inwendi echo bij de gyn gemaak waardoor hij eentje zag van 32mm zo dik.heb vaker last van buik pijn.ben al 35jr en heb ng steeds geen kinderen.jammer zeg.ik woon in suriname.wie kan me helpen met wat meer advies.ben al moe om de dokter te bezoeken jo.groetje

  • Heleen zegt:

   Beste Diana, het is heel vervelend wat je allemaal doormaakt door de endo, en ook heel herkenbaar. Zelf had ik 2 cysten, van 5 en 8 cm doorsnede. Deze website gaat over het natuurlijk helen van endometriose, waarbij het aanpassing van voeding (en lifestyle) de basis is. Als je daarin geïnteresseerd bent, kun je op deze site veel info vinden en ook in de linkerkolom er een gratis e-book over downloaden. Iedere vrouw die met het dieet begint, merkt verbetering. Ik wens je heel veel sterkte!

 9. charissa zegt:

  Hoi, ik weet sinds kort dat ik ook endo heb en krijg nog te horen hoe en wat van de gynaecoloog. Ben alvast wel erg geinspireerd door dit dieet en probeer het al zoveel mogelijk toe te passen. Ik wil binnenkort nog wel een deskundige mee laten kijken, maar op dit moment eet ik alleen speltbrood ipv gewoon brood, drink veel smoothies, eet alleen af en toe wat kip en probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden.

  Ik merk alleen dat ik op meerdere momenten per dag me ineens heel flauw, futloos, trillerig voel. Hoort dit erbij of mis ik nu bepaalde voedingssupplementen? Ik heb het idee dat op die momenten mijn suikerspiegel veel te laag staat.

  • Heleen zegt:

   Beste Charissa, ik heb je vraag volgens mij ook al in de Facebook groep beantwoord. Wat je ervaart komt vaker voor, het kan onder andere komen doordat je lichaam aan het ontgiften is en de balans opnieuw aan het vinden is. Vaak gaat dit met zo’n 2 weken over. Het is belangrijk om goed te blijven eten, en niet minder dan dat je deed. Drink je groene smoothies of smoothies met alleen fruit? En waaruit bestaat je ontbijt? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel door alleen langzame koolhydraten te eten en genoeg vezels en proteinen te nuttigen. En eet elke 1,5 uur iets. Wat me wel verbaasd dat je dit hebt terwijl je nog gewoon brood eet. Ik vraag me dus af, wat is het dat je eerst wel at maar nu laat staan doordat je je nu slap voelt?

 10. Claudia zegt:

  Hoi ik weet sinds van de week dat endo heb, mijn baarmoeder is verwijderd en aan de hand daarvan werd mij dat medegedeeld. Nou wil ik gaan beginnen aan het dieet maar mijn man zou mee willen doen, kan dat? Of moeten wij eerst gaan detoxen. Ook ben ik diabetes dus daar is het ook heel goed voor denk ik. Ik hoor graag jullie advies.

  • Heleen zegt:

   Hoi Claudia, natuurlijk kunnen jullie samen het dieet gaan volgen, ook voor mannen is het heel gezond. Eerst detoxen hoeft niet, want door met het dieet te beginnen gaat je lichaam vanzelf al voor een deel ontgiften. En voor diabetes is het ook zeker heel goed, omdat het je bloedsuikerspiegel meer in balans brengt. Ik weet alleen niet of je nu ook insuline moet gebruiken? Het zou namelijk kunnen dat je door het dieet daar minder van nodig gaat hebben. Maar daar heb ik verder geen verstand van en dat zou je dan moeten overleggen met je arts. Veel succes ermee!

Reacties zijn gesloten.