fbpx

Starten met het dieet: de eerste dagen

Ik ben niet direct begonnen alles uit het dieet toe te passen, daar heb je denk ik ook wel wat voorbereiding voor nodig. Tarwe at ik al niet, maar de eerste dagen at ik nog wel gluten (zoals speltbrood). Wel ben ik ook direct gestopt met koffie drinken. Ik drink meestal maar één kopje koffie per dag, heerlijk vind ik het. Liefst met veel melk, ook iets wat je absoluut niet mag met het endometriose dieet. Maar nu las ik dat volgens onderzoekers aan de Harvard School of Public Health, vrouwen die meer dan twee kopjes koffie (of vier blikjes cola) per dag namen, twee keer zo veel kans om endometriose te ontwikkelen dan andere vrouwen. Waarom dit zo is, is niet bekend.

Direct gestopt met koffie dus! Ik schrok erg van dit bericht. Ik heb al vaker geprobeerd te stoppen met koffie drinken, omdat ik weet dat het niet gezond is. Dit keer is het me meteen zonder vrij veel moeite gelukt, ik heb gewoon een knop om gezet in mijn hoofd. Maar wat kreeg in een hoofdpijn! Ondanks dat ik maar één bakje per dag dronk, had ik enorm vast van het stoppen met koffie drinken. Ik voelde dus vrij beroerd, maar het duurde gelukkig niet lang.

Maar, een paar dagen daarna, ging ik nog een stap verder met het dieet, ik stopte met het eten van gluten en bijbehorende koolhydraten, wéér kreeg ik enorme hoofdpijn en voelde ik me super beroerd. Dit duurde ongeveer anderhalve dag.

Daarná begon ik me ineens veel beter te voelen! Ik heb sindsdien veel meer energie, en ik hoop ook dat het een goed effect heeft op de endometriose. De endometriose is bij mij vrij heftig, dus ik kan me voorspellen dat dit na één week nog niet helemaal tot rust is…

10 reacties op “Starten met het dieet: de eerste dagen

 1. LOuk zegt:

  Ben ook begonnen met een paar zaken uit het endomrtiose dieet. Inderdaad eerst de koffie en de cola.Dronk 2 a 3 kopjes pd en een groot glas cola pd. Nu 1 koffie per dag, sinds 1 week. Ik heb ook ernstige vorm dus wil er proberen wat aan te doen. Wens jou succes en houd me op de hoogte.

 2. Heleen zegt:

  Hoi Louk, wat leuk nu al een reactie op mijn blog! Goed om te horen dat je ook bezig bent met het dieet en dat je geminderd bent met koffiedrinken. Ik heb zelf heel lang maar één kopje koffie per dag gedronken, en dacht daarbij altijd, hoeveel kan dat nu kwaad? Maar nu toch helemaal gestopt dus, hoop dat het helpt!

 3. Joke zegt:

  goede middag dames, ik heb ook erge endometriose al 5 jaar, elk jaar een operatie, waar kan ik het endometriose dieet vinden?

  • Heleen zegt:

   Beste Joke, wat ontzettend vervelend voor je! Ik heb de pagina met info over het dieet afgerond, je kunt het hier lezen: https://endometriosedieet.nl/het-dieet/ ik hoop dat je er wat aan hebt. Ben je wel eens bij een alternatief arts in behandeling geweest, die verstand heeft van voeding en natuurlijke middelen die je kunnen helpen? Geef het dieet in ieder geval de tijd, het liefst zelfs een paar maanden (het is een verandering van binnenuit, dan kan even duren!). Ik ben erg benieuwd hoe het je zal vergaan, houd me op de hoogte!

   Heleen

 4. Eline zegt:

  Wat veel informatie en heldere uitleg! Ik hoop dat dit vrouwen met edometriose verder helpt. Het lijkt me een dieet wat misschien voor andere aandoeningen ook kan helpen? Succes!!

 5. Patricia zegt:

  Hallo dames, ik begin vanaf maandag met het dieet… Spannend ik was al een tijd bezig met gezonder eten….. Maar er is mij nooit verteld dat zuivel en koffie niet goed voor je is als je endo hebt. Nu dus 4 dagen zonder koffie en vanaf maandag geen zuivel en suikers meer ook tarwe is nu verleden tijd. Al zal ik wel moeite hebben met gluten dit zit echt overal in. Ik heb ook endo in erge vorm ook al geopereerd en nu nog een cyste in eierstok. Ondanks verminderd vruchtbaar gelukkig d.m.v. IVF een prachtige dochter gekregen na aantal jaar medische molen. Nu wil ik voornamelijk me goed en fit voelen ik heb gelukkig geen pijn op het moment ik slik de pil door. Hoop dat ik hierdoor me echt beter en minder moe ga voelen, ben benieuwd want ik ben toch aardig verslaafd aan suiker en chocola maar dat merk ik duidelijk aan me darmen. Succes iedereen die het dieet volgt Gr. Patrica

  • Heleen zegt:

   Hoi Patricia! Welkom bij de club en leuk om te horen dat je ook met het dieet gaat beginnen! Wat geweldig dat je ondanks alles toch een dochter hebt gekregen. Ik kan me goed voorstellen dat je je beter wilt voelen, en ik denk dat het dieet je daar zeker bij kan helpen!

   Wist je dat heel veel die endometriose hebben, verslaafd zijn aan suiker, chocola, brood en dat soort dingen? Het feit dat je daar zo’n behoefte aan hebt, komt juist doordat je hormonen uit balans zijn. Wanneer je het dieet volgt, komt het weer in balans en verdwijnt de verslaving!

   Je zegt dat je moeite gaat hebben met gluten, en ik begrijp goed dat dat een hele omschakeling betekent. Je zegt omdat ze bijna overal inzitten, maar al die producten waar dat in zit, mag je eigenlijk toch niet! Ik kan zelf niet één product bedenken waar gluten inzitten, die goed voor ons zijn of gezond zijn. Maar je kunt natuurlijk met alleen het vermijden van tarwe beginnen, dat scheelt al een boel.

   Ik wil je niet ontmoedigen maar houd wel rekening met bijverschijnselen van het ‘afkicken’ in het begin! We weten allemaal dat mensen verslaafd kunnen zijn aan koffie/cafeïne, maar dat je ook verslaafd kan zijn aan suiker en brood (brood is eigenlijk suiker) is minder bekend. Wanneer je hiermee stopt zul je hoogstwaarschijnlijk een paar dagen hoofdpijn hebben. Zelf at ik in het begin vrij veel gedroogd fruit als vervangen voor de suikers (zoals dadels), eigenlijk is dat ook niet goed om elke dag veel te eten, maar dit soort dingen gaan in fases. Zoek dus naar gezonde alternatieven en maak bijvoorbeeld heerlijke smoothies voor jezelf! Heel veel succes met het dieet en laat me weten hoe het met je gaat!

 6. patricia zegt:

  Hoi Heleen,

  Wat leuk dat je zo snel reageert!

  Je hebt idd gelijk gluten zit overal in wat je niet mag. Het is gewoon even omschakelen maar dat komt helemaal goed.

  Ik vroeg me alleen af wat mag ik naast appelstroop (van zonnatura) en tomaat komkommer gerookte zalm en tonijn uit water nog meer op bv glutenvrije crackers ik had gister ook speltbrood gekocht daar zit geen tarwe maar wel gluten in klopt dt dat kan ik dus ook beter niet eten. Vind het best lastig om mijn eten samen te stellen. Zal gaan proberen salades te eten als lunch of zo mag je trouwens pijnboompitten? Wat een vragen allemaal. Ik heb alle boodschappen in huis voor het eerst biologisch gekocht. Ik slik mijn pil door maar ondanks dat heb ik toch in de week dat ik eigenlijk mijn menstruatie zou krijgen dat ik vreselijk moe ben prikkelbaar duidelijk erg hormonaal kan dat eigenlijk als je de pil doorslikt?

  Bedankt voor al je informatie

  Groetjes
  Patricia

  • Heleen zegt:

   Hoi Patricia! Je mag jezelf best wat tijd geven om helemaal over te schakelen hoor! Ik heb eerst ook een hele tijd nog speltbrood gegeten (let op dat het 100% spelt is en niet vermengd met tarwe). Wel merkte ik dat ik ontwennen van suiker makkelijker vond toen ik ook helemaal geen gluten meer at. Let je er wel op de glutenvrije crackers geen suiker bevatten? Ook erg lekker en gezond zijn rijstwafels! Wat je nog meer als beleg kunt doen is humus (kikkererwtenpasta), erg lekker! Of een avocado (met beetje zout en peper). Wat ook erg lekker en voedzaam is, is tahin, dat is een soort pindakaas maar dan van sesam. Te koop bij de natuurwinkel!

   Ik eet nu vrijwel altijd een salade als lunch inderdaad, heerlijk! Ik voel me daarna ook veel prettiger en heb niet zo’n energie-dip meer na de lunch. Pijnpoompitten mag je zeker!

   Over de pil: ik heb zelf ook jarenlang doorgeslikt en had vaak het idee dat ik toch een soort van cyclus had, dus ik denk dat er op hormonaal gebied toch wel het een en ander gebeurt met je ondanks de pil. Zelf ben ik nu sinds een paar maanden helemaal van de pil af (nadat ik een paar maanden strikt het dieet volgde) en het bevalt me ontzettend goed. Mijn humeur en algemene stemming is erop vooruit gegaan en ook mijn energie. En mijn menstruaties gaan met elke maand beter (steeds minder pijn).

 7. Patricia zegt:

  oh wat goed zeg dat je helemaal geen pil meer slikt, dat zou ik ook wel wat vinden maar ben zo bang dat het allemaal weer veel erger wordt in me buik.

  Ik zal eens langs de natuurwinkel gaan en ga straks gelijk kijken of er suiker in de glutenvrije crackers zit.

  Ik at normaal als ontbijt melk met cornflakes en suiker heel fout dus haha, dat is wel afkicken!

  nog even een laatste vraag welk vlees mag ik allemaal en mag ik nog wel kipfilet? (biologisch) kan ik ergens recepten vandaan halen die geschikt zijn voor ons?

  alvast bedankt!

  vanavond pasta glutenvrij maken met vis en groente maar waar mag ik dit in bakken alleen in kokosolie??

  super site dit en heel handig dat je gelijk antwoord geeft dat werkt bij mij wel heel goed. bedankt hiervoor

Reacties zijn gesloten.