Waarom het endometriose dieet, geen alternatieve behandeling is

Wanneer je weet dat je endometriose hebt, en in behandeling bent bij een arts, zal je nooit van deze arts te horen krijgen dat voeding invloed heeft op deze ziekte (of wel? laat het me dan weten!). Ik heb allerlei behandeling gehad, in het VU bij het Endometriosecentrum. Maar toen het niet beter werd, werd ik elke keer dat ik daar weer kwam met mijn klachten, eigenlijk met wanhopige ogen aangestaard. In het ziekenhuis kijken ze namelijk maar heel beperkt naar deze ziekte, welke medicijnen helpen, of kunnen we opereren? Helpt dit allemaal niet dan krijg je te horen dat je er maar mee moet leren leven.

Ik vind het echt jammer, het zijn artsen en ze weten zóveel van het menselijk lichaam. Waarom vertellen ze ons dan niet hoeveel voeding heeft op het lichaam en ziekten? Het lijkt wel of ze zich niet écht in deze aandoening verdiepen, maar alleen maar naar symptoombestrijding kijken. Of zouden ze er niet aan denken omdat het verbeteren van een aandoening onder ‘alternatief’ valt? Dat zou wel heel onlogisch zijn, als arts zouden ze toch moeten weten hoe groot de invloed van onze voeding is op ons? Er komen elke dag wel weer nieuwe onderzoeken uit.

Je bent wat je eet
Deze bekende uitspraak heeft voor mij echt meer betekenis gekregen, dit is namelijk echt zo. Alles wat je in je lichaam stopt, heeft een uitwerking. Natuurlijk kan het lichaam veel hebben, dus wanneer je gezond bent kun je prima ongezonde dingen eten, veel snoepen en alcohol drinken. Je lichaam kan dit allemaal verwerken. Maar wanneer je een ziekte heb, is er duidelijk iets uit balans. Je lichaam vecht elke dag tegen deze ziekte. Dus zul je je lichaam absoluut niet helpen wanneer je al deze ongezonde dingen zou eten, dit is allemaal een extra belasting. Maar als jij elke dag heel gezond eet, en veel voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam helpen in plaats van belasten, dan help je je lichaam in de strijd, en is de kans erg groot dat je ook meer energie krijgt.

Het volgen van een dieet is geen alternatieve behandeling zoals het gebruiken van kruiden, homeopathie of acupunctuur. Maar eten doe je elke dag en heeft wel degelijk veel invloed op je lichaam! Ik zeg niet dat endometriose ontstaat door slechte voeding, de oorzaak weet niemand. Maar je kunt je lichaam wel helpen met gedoe voeding, en dan heb ik het nog niet eens over de invloed die voeding daarnaast ook nog eens heeft op je hormoonhuishouding en vatbaarheid voor ontstekingen in het lichaam.

4 reacties op “Waarom het endometriose dieet, geen alternatieve behandeling is

 1. Taís Moreira zegt:

  Hello, Heleen! I totally agree with you! But doctors seem to be changing their minds, my doctor was really interested when I told him about my diet changes and that I was using a herb called Agnus Castus and this really helped with my symptoms. Hope you get better! Love from Brasil!

  • Heleen zegt:

   Hi Tais, so nice to get a reply from Brasil! It’s definitely a good sign that you’re doctor is interested about your diet and the herb. Personally I haven’t experienced that yet. Are you also still on regular hormonal treatment?

 2. nino zegt:

  Hallo Heleen,
  Wat goed van je dat je een website over deze dingen hebt. Kwam er bij toeval op. Heb zelf endometriose en ben inmiddels een keer geopereerd. Heb heel veel artsen gezien die reageerden van: “klinkt niet als endo tot het “kwijt zijn” van eierstokken…..
  Ben inmiddels in Belgie geweest voor hormonaal onderzoek en ga binnenkort naar Duitsland voor nog een operatie. Had dezelfde ervaring in het VU als jij.
  Ik ga je dieet proberen. Heb bijvoorbeeld nooit aan gluten gedacht. Voor de rest van mijn behandeling zoek ik mijn heil toch maar in het buitenland…..

  • Heleen zegt:

   Hoi! In Nederland lijken ze inderdaad niet zo ver te zijn helaas, en het is jammer dat artsen helemaal niet openstaan voor zoiets als het aanpassen van voeding, terwijl het zo’n groot effect kan hebben. Veel succes met het dieet! Zelf ben ik nu helemaal hormoon-vrij en voel ik me beter dan ooit. Hopelijk voor mij helemaal nooit geen ziekenhuizen meer!

Reacties zijn gesloten.