Waarom is suiker zo ongezond?

suiker-ongezondBen jij suikerverslaafd? Ken je dat gevoel dat je soms iets zoets móét hebben? Dat je je voorgenomen hebt om gezond te eten, maar op een gegeven moment (vaak zo rond 4u ’s middags, of ’s avonds op de bank) wordt de drang naar iets met koolhydraten zo groot dat je je niet meer in kan houden, en dat het je eigenlijk ook niets meer kan schelen? Dit heb ik zelf heel lang gehad. Ik wilde graag gezond eten, en nam me altijd voor dit weer te doen. En ik at ook vrij gezond, ik was alleen wel suikerverslaafd en kon me vaak gewoon echt niet bedwingen. Herken je dit niet? Dan heb je dit misschien met brood, en noem je jezelf ‘een echte brood-eter’.

Suiker = geen voedsel
Wij zijn als Westerse samenleving met z’n allen de laatste tijd alleen maar meer en meer simpele koolhydraten en suiker gaan eten, en tegenwoordig zit bijna overal suiker in. In brood (ja, echt), in pastasaus, in bouillon, en nog in veel meer. Suiker is een heel goedkoop ingrediënt, en het geeft smaak en structuur. Lekker makkelijk! Maar voedzaam is het absoluut niet. Geraffineerde suiker is een product dat zo bewerkt is, dat het voor het lichaam moeilijk te herkennen is als voedsel, wat het moeilijk maakt voor het lichaam om het te verwerken.

Suiker is ontdaan van alle vitaminen, mineralen en vezels, terwijl het lichaam die juist wel nodig heeft om de suiker goed te kunnen afbreken.

Daarom is het eten van een appel geen enkel probleem, maar kan het eten van geraffineerde suiker gezondheidsproblemen geven. Er zijn onderzoekers die beweren dat om suiker te kunnen verwerken, het lichaam zelfs vitaminen en mineralen onttrekt om dit te kunnen doen.

Insulineresistentie en oestrogeendominantie
Doordat het zo’n bewerkt product is en daardoor een extreem hoge glycemische index (GI) heeft, krijgt je bloedsuikerspiegel een enorme piek wanneer je iets met suiker eet. Hierdoor gaat je lichaam veel insuline aanmaken, maar als dit steeds weer gebeurt kun je insulineresistentie ontwikkelen, wat een drama is voor je hormoonhuishouding. Insuline is zelfs een hormoon en heeft dus direct invloed op je hele hormoonbalans. Insulineresistentie is ook een van de veroorzakers van oestrogeendominantie, het hormoon dat endometriose voedt.

Verzuring en ontstekingsvatbaarheid
Daarnaast gebeurt er nog veel meer in je lichaam wat een beetje een technisch verhaal wordt. Suiker verhoogd de zuurgraad in je lichaam, het verstoort dus je PH balans. Terwijl het belangrijk is niet te verzuurd te zijn, een zuur lichaam wordt namelijk sneller ziek (en wordt ook als een medeveroorzaker van kanker gezien). Om dit tegen te gaan kun je een alkalisch (= het tegenovergestelde van zuur) dieet volgen, dat voornamelijk uit groenten en fruit bestaat. Ook verhoogt het de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam, iets wat je met endometriose zeker wilt vermijden. Doordat het metabolisme van je lichaam door de suikerpieken uit balans wordt gebracht, gaat je lichaam sneller vet opslaan en kun je dus flink aankomen als je teveel suiker eet en/of insulineresistentie hebt.

Verslavender dan drugs?
Het is trouwens aangetoond dat suiker verslavend is! In een onderzoek met ratten, bleek dat suiker net zo verslavend is als cocaïne. Suiker past in geen enkel opzicht in het endometriose dieet en is een van de eerste en belangrijkste dingen die je zult moeten gaan vermijden, voor altijd! Dit geldt voor alle toegevoegde suikers, en zeker ook voor vruchtensappen uit pak. Door het ontbreken van de vezels daarin zorgt dit voor hetzelfde effect. Van suiker moet je afkicken, en dat kan een paar dagen onprettig zijn.

Mijn ervaring is dat het helpt door ook meteen te stoppen met gluten (brood!), want het eten van gluten maakt de behoefte aan suiker weer groter.

Ohja: suiker is ook dé voeder van candida (schimmel in je darmen) en sowieso niet goed voor je darmflora en je immuunsysteem.

De voordelen van ‘afgekickt’ zijn
Als je eenmaal van suiker afgekickt bent, zal je meer energie krijgen, maar je zult ook merken dat je smaak verandert. Je gaat dingen beter proeven. Ik vind iets nu heel snel te zoet, en als ik eens iets lekkers maak want voor mij dan al vrij zoet is, dan vinden suikereters het niet lekker of niet zoet genoeg. Ik volg straks bijna een jaar het dieet en heel soms zondig ik wel eens met iets, maar met suiker zal ik dat niet snel doen, ik voel me heel onprettig daarna, het voelt gewoon echt niet goed.

Als je helemaal geen suiker en gluten meer eet en je eet dan toch iets met veel suiker, merk je pas goed wat het met je lichaam doet, en dan vóél je gewoon dat het niet goed is!

Tijd voor een detox!
Als je van jezelf vermoedt dat je suikerverslaafd bent, kun je het beste een tijdje heel weinig producten met een hoge GI nemen, bijvoorbeeld voor 2 weken. Je kan dan even goed afkicken. Laat aardappels en rijst even staan, zorg voor veel vezels, voldoende proteïnen en gezonde vetten. Beperk het eten van fruit tot 2 stuks per dag en vermijd het meest zoete fruit. En heel belangrijk: eet je fruit alleen in een groene smoothie, dit haalt de GI omlaag.

4 reacties op “Waarom is suiker zo ongezond?

  1. Lieselot zegt:

    Hoi Heleen,

    Wat klinkt het herkenbaar. Vooral het graai-moment van 4 uur en dat het je op dat moment echt niks kan schelen wat erin gaat als het maar vooral ‘iets’ is.
    Ik ben nu zo’n 4 weken suikervrij en ik merk dat ik rustiger ben. Het klinkt gek maar zo voelt het wel. Ik eet ook geen brood, vlees en zuiver meer. Ik merk wel dat mijn lichaam moet wennen want soms zijn er nog wel momenten…..Dan neem ik een handje noten, een smoothie of een stukje van een lovechock. Heb je nog meer tips voor een tussendoortje, bijvoorbeeld om 16.00 uur?? Dan zit ik nog op mijn werk en dit is nog een cruciaal moment. Alvast bedankt.
    Ik hoop op tips

    • Heleen zegt:

      Hoi Lieselot, goed bezig! Eigenlijk noem je zelf al de meeste tips die ik kan bedenken voor zo’n moment. Ik neem zelf meestal mijn laatste deel groene smoothie om die tijd (kun je ook meenemen naar je werk). Wat ook lekker kan zijn is gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels of abrikozen. Bij bio winkels en sommige toko’s kun je fruitrepen kopen die helemaal puur zijn, die vind ik altijd handig om bij me te hebben voor moeilijke momenten. Bij de AH hebben ze dit nu ook (wel veel minder lekker), en ook gedroogd fruit in doosjes. Een Zonnatura heeft een notenmixreep, maar daar zit wel aardig wat honing in.

  2. Amarins zegt:

    Ik mis in dit artikel nog een deel. Er staat vóóral wat je niet moet eten. Maar wat eet je dan wél? Ik eet nu bijvoorbeeld vier stuks speltbrood op een dag, twee crackers met lijnzaad en zonnebloempitten,biogarde met notenmuesli, een appel en een mandarijn en ’s avonds een warme maaltijd (bijv.pasta met kip en spinazie). Mijn dag begint 6.00 uur ’s ochtends. Wat zou ik anders moeten doen? En door welke producten zou ik het moeten vervangen?

    • Heleen zegt:

      Hoi Amarins, dit artikel gaat inderdaad over waarom je beter geen suiker kunt eten. Als je het endometriose dieet wilt volgen, kun je daarover alles lezen op deze website. Ook kun je mijn gratis e-book ‘beginnen het het endometriosedieet’ downloaden.

Reacties zijn gesloten.