fbpx

Ik ben mama geworden!

jip-is-geborenHet is een tijdje nogal rustig hier geweest op de blog, en dat komt doordat op 7 september onze zoon is geboren! De laatste weken van mijn zwangerschap waren soms best een beetje zwaar doordat ik veel pijn had, dus ik was al niet zoveel met de site bezig. En nu is ons kindje er en is het helemaal moeilijk om ergens aan toe te komen. Maar ik wilde wel even het nieuws met jullie delen, want zonder het endometriose dieet, was dit allemaal nooit gebeurd!

De bevalling
Onze zoon Jip is 10 dagen na zijn uitgerekende datum geboren, door middel van een keizersnede. Ik wilde natuurlijk alles zo natuurlijk mogelijk doen, en had me verdiept in mindful bevallen en zelfs hypnobirthing. Maar zoals dat kan gaan bij bevallingen, liep alles anders. Na bijna 30 uur zeer pijnlijke weeën, gebeurde er nog steeds niks, de baby kwam er niet aan. Toen is uiteindelijk besloten een keizersnede te doen, iets wat ik eerst heel erg vond. Maar ik was ook uitgeput van al die weeën, mijn bloeddruk ging omhoog en de baby moest er nu wel uit. Dus ik ben akkoord gegaan. Tijdens de operatie bleek dat de navelstreng 2 keer om de nek van ons kindje zat, waardoor hij er niet zelf uit had kunnen komen. Dit kan zelfs vrij gevaarlijk zijn dus we hebben eigenlijk zelfs geluk gehad!

Ik vind het jammer dat ik niet natuurlijk ben bevallen, en ook dat ik nu weer littekens erbij heb bij mijn buik en baarmoeder. Maar het is niet anders en het is het natuurlijk helemaal waard en we zijn superblij met onze zoon! Helaas werd ik na de operatie ook nog ontzettend ziek van de ruggenprik, dus het begin was al met al allemaal erg heftig. Niks mindful bevallen! Gelukkig gaat het met Jip ontzettend goed, hij was 3,7 kilo bij de geboorte en kerngezond. Hij drinkt erg goed en komt nu ontzettend snel aan :-).

Moe!!
Dus nu ben ik mama, en niet meer zwanger. Ik moet nu herstellen van alles en van de operatie, maar dit gaat eigenlijk vrij voorspoedig. De wond doet soms wel veel pijn. De zorg voor een pasgeboren baby is erg heftig! Terwijl je zelf nog niet fit bent bent heb je een permanent slaapgebrek en moet je steeds weer voeden, wat best een vermoeiende activiteit kan zijn en wat niemand anders voor je kan doen. Het ene moment ben ik in extase (Jip is echt een schatje!) en het andere moment denk ik, kan ik dit allemaal wel aan?!? En dan gieren de hormonen ook nog door je lijf, eerlijk gezegd nog erger dan tijdens de zwangerschap…

Ik ben benieuwd hoe het met mijn gezondheid en de endometriose zal gaan straks. Door de hormonen die bij borstvoeding vrijkomen, wordt de endometriose tegengehouden, net als tijdens de zwangerschap. Me aan het dieet houden lukt me nu (om allerlei redenen) niet, maar heel gezond eet ik natuurlijk wel, met veel superfoods. Ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen hoe het ging met de endometriose na een zwangerschap!

Allemaal dankzij het dieet
Toen ik anderhalf jaar geleden met het endometriose dieet begon, had ik het nooit voor mogelijk gehouden dat ik natuurlijk zwanger zou kunnen worden. Als ik niet met het dieet begonnen was, was dit nooit gebeurd en had ik nog altijd de pil doorgeslikt, terwijl dat me niet eens hielp tegen de (dagelijkse) endometriose pijn. Natuurlijk heb ik nog veel meer aan mijn gezondheid gedaan dan alleen het dieet, maar daar is het allemaal wel echt mee begonnen. Ik weet dat dit niet voor iedereen op deze manier mogelijk is, maar het kan dus wel, en je kan je in ieder geval (veel) beter voelen. Ook als je met IVF bezig bent, of een reguliere hormoonbehandeling volgt zoals de pil of Lucrin. Ik hoop voor iedereen die bezig is met zwanger worden – op wat voor manier dan ook – dat het gewoon gaat lukken!

22 reacties op “Ik ben mama geworden!

 1. Marjorie zegt:

  Wauw! Wat een fijn nieuws! Van harte gefeliciteerd! Veel succes met je herstel en geniet maar lekker van je zoontje!

 2. Vanessa zegt:

  Hallo Heleen,
  Van harte proficiat met de geboorte van je zoon Jip!
  Ik wens je een vlug herstel en héél véél mooie momenten samen met je zoontje!

 3. Elske zegt:

  Gefeliciteerd met jullie zoontje!! Lief fotootje van Jip 🙂
  Geniet van de deze tijd met z’n drietjes!

 4. Sonja zegt:

  Waauuuw, Heleen, gefeliciteerd met de geboorte van Jip!!!

  Over je vraag, ik ben benieuwd naar ervaringen van Endometriose na zwangerschap:

  Voor mijn eerste zwangerschap zijn er bij mijn twee maal cystes aan mijn eierstokken verwijderd. Wonder boven wonder ben ik natuurlijk zwanger geworden waarbij er wel weer sprake was van een cyste. Ik heb veel pijn gehad tijdens de zwangerschap, die, achteraf, van de endometriose kwam. Gek genoeg werd dat pas na de bevalling erkend.
  Na de bevalling, heb ik 9 maanden borstvoeding gegeven.
  ik heb daarna geen last gehad van de endometriose en werd 2 jaar later weer zwanger. Deze keer zonder pijn.
  Na de bevalling heb ik weer ongeveer 9 maanden borstvoeding gegeven en ben lang daarna pijnvrij gebleven. De pijn is pas teruggekomen ongeveer 3 jaar na de geboorte van de jongste. Ik wist toen nog niets van een dieet. Binnen een half jaar nadat de pijn weer begon is het heel snel erger geworden. er zijn nu geen cystes gevonden.
  mijn arts adviseerde weer hormonen te gaan gebruiken. En tot op heden lukt het mij zonder. Dank zij tips van het dieet. Ik houd me er niet heel strak aan. Merk dat koffie, frituur en chocola bij mij de grootste boosdoeners zijn. Ik eet al vegetarisch, dat scheelt ook. Ik heb regelmatig menstruaties die redelijk klachtenvrij zijn. Soms word ik weer wat makkelijker, drink ik af en toe koffie, eet een chippie, maar dan word ik direct afgerekend en is de pijn tijdens mijn menstruatie zo overweldigend en niet te negeren dat ik het niet zonder pijnstillers red….

  Ik wens jou, veel genieten van Jip! En ik hoop dat je ook minstens 3 jaar klachtenvrij mag leven!
  Sonja

 5. Anettte zegt:

  Hoi Heleen,

  Van Harte gefeliciteerd!!! Heel veel sterkte bij het herstel.Geniet van het mooie wonder

 6. Debi zegt:

  Van harte gefeliciteerd, zowel jij als je partner!!
  Wat een zegen, Jip was het wachten waard. En erg bemoedigend om te weten dat er ondanks dit ellendige vrouwenziekte toch mogelijk is om kinderen te ktijgen.

 7. liane zegt:

  Gefeliciteerd met de geboortje van jullie zoontje! Elk kind is een wondertje, en met endo besef je dat ten volle! Veel liefde en geluk voor jullie alledrie…..!

 8. Louk zegt:

  Wat een mooi ventje! Ben echt blij voor je dat ondanks de endometriose en dankzij jouw inzet het gelukt is om moeder te worden. Dubbel en dwars gefeliciteerd!

 9. Sanne zegt:

  Gefeliciteerd Heleen! En wat een superlief babietje heb je!! Je hebt al bergen verzet, dus een kleine baby verzorgen lukt je ook.

 10. Debby ter Voert zegt:

  Wow Heleen, wat een prachtig ventje!
  nogmaals gefeliciteerd en geniet van dit mooie wonder 🙂

 11. Marrit zegt:

  Gefeliciteerd mama Heleen en papa! Welkom Jip! Veel plezier en mooie avonturen samen. Het klinkt inderdaad een beetje vreemd in het begin, vond ik ook, als iedereen je wenst te genieten van deze periode, want t is inderdaad heel dubbel (de fysieke ‘aanslag’, al het nieuwe, en ritme en balans vinden). Maar je merkt vanzelf dat het steeds leuker wordt! Ik denk ook dat ik endometriose heb. Eerst kon men niks vinden (echo’s, radio’s, MRI scan), maar na 2 jr werd uiteindelijk met een externe echo door een radioloog een cyste van 16mm gevonden op de plek die ik al jaren aan kon wijzen, maar die een jaar of 4 na de geboorte van mn zoon (nu 7) steeds langer en heftiger pijn bleef doen na de periode. Een chirurg hier in Frankrijk wilde gelijk gaan snijden, maar toen hij onmachtig bleek om eea nader uit te leggen (in eerste instantie kon hij de cyste zelfs niet op het meegebrachte beeldmateriaal detecteren…) heb ik daarvoor bedankt. Mede dankzij jouw informatie. Ik ben wat fanatieker gaan bewegen – Zumba, lekkere muziek en flink met je heupen draaien 😉 en probeer nog gezonder te eten dan ik al deed. Ik voelde me erg goed bij een smoothie voor t ontbijt, maar moet bekennen dat ik t tegenwoordig toch gewoon weer bij mn eigen gebakken brood en zelfgemaakte yoghurt houd. Mn zoontje van 7 is een vrolijk en gezond mannetje (na een jaar borstvoeding). Afgelopen winter heeft ie volgens mij nog amper een loopneus gehad. Op de creche daarentegen in de eerste jaren heeft ie zo nu en dan wel eens iets opgelopen. Maar heel weinig in vergelijking tot de andere kids, had ik het gevoel. En toch: geniet ervan!! Dat doe ik nog dagelijks :-). Net nog samen Donald Duck gelezen…

 12. Angela zegt:

  Hoi Heleen, Wat een mooie zoon heb je ter wereld gebracht. Super dat je borstvoeding kan geven. Ik duim voor je dat je de endometriose onder controle kan houden!!!

 13. Miranda zegt:

  Hoi van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon geniet ervan. Ik heb ook last van endometriose, bij de eerste keer is er via laparoscopie haardjes weggebrand een half jaar later werd ik zwanger. Na ongeveer twee jaar kwamen bij mij de klachten terug. Ik heb hulp gezocht via osteopaat en ben gaan kijken wat het dieet kon helpen. Eet minder suiker en eet vooral goede groentes. Nu zwanger van de tweede en heb sinds osteopaat geen klachten meer.

  Hoop dat het bij jou ook lang mag wegblijven.

Reacties zijn gesloten.