fbpx

De hele dag energie dankzij groene smoothies!

Er is iets dat me enorm helpt bij het endometriose dieet. Iets waardoor ik geen honger heb, héél veel gezonds binnenkrijg, waardoor ik geen energie-dipjes krijg en waarmee mijn bloedsuikerspiegel de hele dag stabiel blijft. Het is de groene smoothie! Een groene smoothie ziet er niet alleen heel gezond uit, maar het is ook heel gezond. En schrik er niet van, het smaak heerlijk! Niet veel anders dan een smoothie zonder ‘groen’.

Wat is een groene smoothie?

Het is heel simpel, een groene smoothie is een fruitsmoothie waar groene bladgroente aan is toegevoegd. Hierdoor krijg je de groente rauw binnen, waardoor alle voedingsstoffen en enzymen bewaard blijven. Bijna niemand krijgt dagelijks voldoende groenten binnen, en dit is de ideale manier om in één keer een goede portie binnen te krijgen, zonder dat je er wat van proeft! Je combineert dus altijd een deel groene bladgroente (dus geen andere soorten groenten!) met 2 of 3 stukken fruit. De smaak van het fruit overheerst en je smoothie zal heerlijk smaken. Doordat de bladgroente veel vezels bevat, is de smoothie nog beter voor je bloedsuikerspiegel dan wanneer je alleen fruit zou nemen, dit kan namelijk nog erg zoet zijn. Ik neem daarom zelf eigenlijk al mijn fruit wat ik op een dag eet, in door middel van mijn groene smoothie.

Hoe maak je een lekkere groene smoothie?

Je kiest een soort bladgroente, je kan het beste beginnen met spinazie omdat dit erg makkelijk en erg lekker is. Vul je blender met ongeveer 40% bladgroente en voeg water toe, ongeveer net iets minder dan tot waar de groente komt. Vul de rest van de blender met fruit. Ik doe er standaard altijd een banaan doorheen, omdat dit elke smoothie heel lekker en romig maakt. Je kan er allerlei soorten fruit aan toevoegen en het is belangrijk om met zowel het fruit als de bladgroente te variëren. Voor fruit kun je denken aan appel, kiwi, peer, nectarine, perzik, ananas (aanrader!), mango, ander exotisch fruit en bosvruchten (alleen dan wordt ie minder groen, maar een beetje bruinig). Voor bladgroente kun je denken aan spinazie, boerenkool (klinkt gek maar is erg lekker!), andijvie, bleekselderij en alle slasoorten.

Vervolgens even goed blenderen! Je kan er nog andere dingen aan toevoegen, zoals chia zaadjes (geven vezels, proteïnen en omega’s aan je smoothie) of andere superfoods (zoals goji bessen waar héél veel vitamine C in zit).

Mijn favoriete combinatie is: boerenkool (nu niet verkrijgbaar) met banaan, mango en kiwi

Wanneer nemen?

Ik vind de groene smoothie zelf ideaal om te nemen als tussendoortje, dus tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondeten. Je moet namelijk tussendoor wat eten, anders krijg je onvermijdelijk een energiedip. Met ons dieet hebben we natuurlijk niet heel erg veel keuze voor tussendoortjes, dus de groene smoothie is ideaal. Het geeft je energie op de juiste momenten.

Ik maak zelf elke ochtend een smoothie klaar voor de hele dag. Een deel bewaar ik in de koelkast en een deel neem ik mee naar mijn werk of voor onderweg. Het blijft ongekoeld zeker wel een halve dag goed.

Andere voordelen

De groene smoothie heeft mij enorm geholpen om van suiker (en ook brood) af te kicken. Het heeft ook een ontgiftende werking. Bladgroente bevat gezonde stoffen die niet in andere groenten te vinden zijn, maar die alleen rauw bewaard blijven. Daarnaast helpt het verzuring van je lichaam tegen te gaan, hier volgt binnenkort nog een blog over. Ook is het erg goed voor je lichaam dat je al dit gezonds vloeibaar inneemt. In je spijsvertering wordt namelijk alles wat je inneemt eerst vloeibaar gemaakt voor het verteerd kan worden. Door iets vloeibaar in te nemen, help je je lichaam dus een extra handje en ben je minder energie kwijt aan de vertering ervan.

Neem wel altijd groente en fruit van het seizoen, dit is beter voor je portemonnee en ook voor het milieu, en de groenten en fruit bevatten dan ook altijd de meeste voedingsstoffen. En het liefst natuurlijk biologisch!

Ik kan niet meer zonder! Maak jij wel eens een groene smoothie en heb je een favoriet recept?

Voor iedereen die op zoek is naar lekkere groene smoothie recepten, kan ik de 21 dagen Groene Smoothie Challenge van Miss Natural aanraden! Hiermee krijg je een boodschappenlijst en recepten zodat je voor 21 dagen elke dag een lekkere groene smoothie drinkt! Ook krijg je super veel info over groene smoothies én zitten er ook nog 15 bonus recepten bij!

Naar de Groene Smoothie Challenge > 

18 reacties op “De hele dag energie dankzij groene smoothies!

 1. Kim zegt:

  Hi Heleen,

  Zelf start ik de dag altijd met een (groene) smoothie, ik maak ze alleen ietsje anders (ok, mijn vriend maakt ze meestal) want ik vind water in de shake niet zo lekker.
  Vriend perst 2 sinaasappels en 1 citroen uit en doet daar een klein scheutje water bij. Dat mengt hij in de blender met 1 banaan, 1 groene appel en wat flinke handen spinazie. Lekker fris-zuur en je begint de dag met een kick-start!

 2. Frouckje zegt:

  Hoi ,
  ik volg je al een tijdje via deze site. Erg leuk om te lezen, want vorig jaar heb ik ook een jaar lang een endometriosedieet gevolgd. Ik ben dan ook overtuigd van de positieve werking van een dergelijk dieet op je darmen en endo-klachten!
  Maar voor dit bericht: heb je een iets duidelijker recept? Ik ben totaal geen goede kok. Want wat is een ´deel´ bladgroenten? En op hoeveel water kom je dan? Gebruik je trouwens verse spinazie of boerenkool? Gewoon zo rauw erin?
  Alvast bedankt voor het antwoorden, ben namelijk erg benieuwd naar dit tussendoortje!

  • Heleen zegt:

   Hoi Frouckje, wat leuk te horen dat ik volgers heb! Je zegt dat je een jaar lang het dieet hebt gevolgd, volg je het nu niet meer? En wat heeft het je gebracht na een jaar? Ik maak de groene smoothie altijd in mijn blender van 800 ml, dus ik zal je mijn ‘recept’ geven zoals ik het altijd doe: ik vul ongeveer de helft van mijn blender met bladgroenten, waarbij ik ze een klein beetje aan druk maar niet helemaal (dit zijn ongeveer 2 handen vol). Tot ongeveer 2/3 daarvan doe ik water (dus het water komt tot 2/3 van de groenten). Daar voeg ik dan meestal 3 stuks fruit aan toe: meestal een banaan, een kiwi en nog ander fruit zoals een appel, ananas (geen hele, ik doe ongeveer 4 dagen met een ananas) of een halve mango. De bladgroenten gebruik je altijd rauw en vers, dat is één van de redenen waarom het zo gezond is. Het smaakt echt lekker, helemaal niet naar groenten! Als je net ermee begint kun je misschien eerst wat minder groenten erin doen, ik ben er na verloop van tijd steeds een groter deel groenten in gaan doen. Sla kan trouwens ook, maar de pittigere varianten zijn meestal niet zo lekker. Het is een kwestie van experimenteren! Heel veel succes ermee en ik ben benieuwd naar jouw favoriete groene smoothie combinatie 🙂 Je kan ook eerst het fruit blenderen met wat water (tot ongeveer de helft) en dan de groenten erbij doen en steeds even proeven.

 3. Lesley zegt:

  Hoi!

  Ik ben me behoorlijk aan het verdiepen in het endometriosedieet, dankzij jouw blogs! Ik lijdt al jaren aan ernstige endometriose, ben daardoor al een nier, eileider etc kwijt en kon geen kinderen meer krijgen. Via adoptie zijn wij dan toch mamma en pappa geworden, super!

  Ik ben min of meer uitbehandeld in het VU. Als ik op controle kom (elk half jaar) en ik uit mijn klachten krijg ik te horen; het hoort bij je lichaam, leer er mee leven. Oke, dat kan, maar ik zou graag nog wat klachten kwijt willen en denk en ervaar idd dat ik dit via voeding zou kunnen doen. En ik wil graag wat afvallen, ook niet onbelangrijk ;-).

  Nou, ik blijf je volgen en houd jou ook op de hoogte van mijn vorderingen. Heb je trouwens nog een tip voor een goede blender?

  Gr.
  Lesley

  • Heleen zegt:

   Hoi Lesley, wat een heftig verhaal zeg! Helaas zijn er veel van dit soort verhalen van endometriose patiënten, blijft heftig om te horen hoeveel invloed het op iemands leven kan hebben. Wel te gek dat jullie een kindje hebben geadopteerd, gefeliciteerd!

   Ik ben zelf ook soort van uitbehandeld in het VU, ze konden niks meer met me, behalve weer aan de Lucrin wat ik niet wilde. Ik vind het erg leuk dat je mede dankzij mijn blogs je in het dieet aan het verdiepen bent! Dus als je vragen hebt, aarzel dan niet!

   Je zegt dat je graag wilt afvallen, wist je dat je gewicht ook een behoorlijke invloed op je hormoonhuishouding heeft? Hormonen slaan zich namelijk op in vet, en bij de meeste mensen met wat teveel gewicht is er een teveel aan oestrogeen in hun lichaam daardoor. Ik ben zelf behoorlijk afgevallen door dit dieet, waar ik erg blij mee ben! Het is belangrijk niet mínder te eten wanneer je af wilt vallen, maar ánders (gezonder!). Ik merkte zelf vooral veel verschil toen ik stopte met brood en pasta (gluten) eten, afvallen wordt daar een stuk makkelijker van (ging bij mij echt vanzelf!) en het is erg goed voor endometriose om gluten te vermijden. Het is even wennen om dat niet meer te eten en daar moet je misschien even doorheen (ik wel) maar je zult je er veel en veel beter door gaan voelen! En het fijne is, je hoeft geen honger te hebben met dit dieet! Heel veel succes met alles en hou me op de hoogte!

  • Heleen zegt:

   Vergeet ik helemaal je vraag te beantwoorden 🙂 Ik heb zelf een goedkope blender van Princess, maar deze raad ik je niet aan. Ik weet het dus eerlijk gezegd niet, ik zou gewoon eens bij de Blokker of Mediamarkt gaan kijken, maar dan niet voor de állergoedkoopste gaan. Ook kun je het beste kiezen voor een glazen kan (ivm schadelijke stoffen in plastic) en zou ik voor minimaal een/anderhalve liter gaan, zodat je ook eens wat meer kan maken voor bijvoorbeeld je gezin!

 4. Frouckje zegt:

  Hoi,

  Ik volg het endometriose-dieet nog steeds, maar in mindere mate. De reden hiervan is omdat ik ondertussen zwanger ben geworden. In overleg met gyn vond hij het wijs om enkele voedingsstoffen terug in voeding te brengen. Maar in de basis probeer ik me nog steeds te houden aan de principes van het endo-dieet. Daarom was ik ook erg nieuwsgierig naar de groene smoothie!

  Zelf schrijf ik sinds kort een weblog, daarin was/ben ik ook bezig met een stukje te schrijven over endo&voeding en enkele recepten. Ik zal hierin ook verwijzen (als je dit goed vind) naar jou website, als mensen geïnteresseerd zijn en meer willen lezen over endodieet.

  De smoothies bevallen me goed! Ik merk dat vooral de suikerdips meer wegblijven.
  Vandaag gemaakt (en erg lekker!):
  – Twee handen vol spinazie
  – sap van 1 uitgeperste perssinaasappel (en vruchtvlees)
  – sap van een halve citroen
  – 100 ml water
  – 1 (kleine) appel
  – 1 nectarine
  – eetlepel chiazaadjes

  En gisteren:
  – 1 avocado
  – 1 (bevroren) banaan
  – 300 ml sojamelk
  – een flinke handvol verkruimelde walnoten
  – een flinke schep gebroken lijnzaad

 5. Heleen zegt:

  Wat goed dat je zwanger bent geworden Frouckje! Gefeliciteerd. Ik ben wel benieuwd welke voedingsstoffen je nu wel weer eet?

  Wist je trouwens wel dat soja echt heel erg slecht is als je endo hebt? En volgens mij ook niet zo goed als je zwanger bent. Soja is extreem oestrogeen, en past daarom niet in het voedingspatroon van iemand met endometriose. Als je zwanger bent, is het hormoon progesteron erg belangrijk, en wanneer je daar te weinig van hebt (meestal door teveel oestrogeen) is de kans op een miskraam groter. Helaas is lijnzaad ook erg oestrogeen (niet zo extreem als soja) dus die combinatie zou ik niet meer doen (en sowieso geen sojamelk meer). Als je toch graag ‘melk’ in een smoothie wil doen, raad ik je amandelmelk, rijstmelk of kokosmelk aan. Amandelmelk is het meest gezond!

  Wil je nog het adres van je blog doorgeven? Daar ben ik natuurlijk erg benieuwd naar!

 6. Frouckje zegt:

  Van Soja wist ik niet dat er zoveel oestrogenen in zit! Ik drink zelden sojamelk, ik lust al van jong af aan geen (soja)melk. Echter leek mij sojamelk een betere optie dan gewone melk. Vandaar dat ik dit door de smoothie had gedaan!
  Van lijnzaad wist ik het ook niet, maar gebroken lijnzaad ondersteunt me wel enorm in verstopping van darmen. Met staaltableten die ik krijg tegen bloedarmoede & zwangerschap (waardoor darmen traag gaan) is alles wat de darmen helpt welkom! Voelt soms een beetje als kiezen tussen wat goed is voor eht een en slecht voor het ander? Maar goeie tip, om na de zwangerschap niet meer te gaan gebruiken.

  • Heleen zegt:

   Ik denk dat je lijnzaad wel kunt gebruiken hoor, zolang je er geen sojamelk bij gebruikt! Vezels zijn sowieso erg belangrijk en vezels kunnen ook weer teveel aan oestrogeen opnemen. En inderdaad goed om een alternatief te nemen voor gewone melk, maar dan kun je dus beter amandelmelk of rijstmelk nemen, beide te koop bij de meeste supermarkten (amandelmelk maak ik zelf, scheelt erg veel geld). Van ijzertabletten kunnen je darmen inderdaad verstoppen. Ken je Psyllium vezels? Dit vind ik zelf echt een wondermiddel voor de darmen. Je kan het kopen bij de Tuinen maar Kruidvat heeft het ook, Darmreiniger heet het geloof ik.

   Erg leuk je blog! Zal een linkje op mijn site plaatsen. Je laatste blog vind ik erg herkenbaar!

 7. Nanda zegt:

  Voor mij ook een heel duidelijk verhaal. Tijd voor verandering door ook endometriose en andere klachten.

  Kan je wellicht een voorbeeld dachten van een dagmenu? Verder probeer ik het 50 groene smoorhie boek aan te schaffen maar dat lukt helaas niet omdat de ideale module defect is ofzo….dank voor de tips!

  • Heleen zegt:

   Hoi Nanda, dat klinkt goed, tijd voor verandering! Ik breng binnenkort een gratis e-book uit waarin meer informatie staat over wat je kunt eten met wat meer voorbeelden, als je je abonneert op mijn site krijg je daar vanzelf een mailtje over. Ik denk dat iedereens dagmenu weer heel verschillend is, maar mijne ziet er bijvoorbeeld zo uit: ontbijt: havermoutpap, tussendoor: eerste helft groene smoothie, lunch: salade, tussendoor: rest van groene smoothie, avondeten: curry van quinoa met kokosmelk, broccoli en quorn, snack ‘s avonds: handje noten.

 8. De jong zegt:

  Heerlijk die groene smooties.. Ben er echt gek op geworden.
  Je voelt het verschil al na 5 dagen.. Zo veel meer energie

 9. Charissa zegt:

  Hoi Heleen, ik heb een paar dagen geleden te horen gekregen dat ik endometriose heb en krijg nog te horen welke behandeling de gyn wil starten.

  Ondertussen kwam ik op jouw site terecht en ben erg nieuwsgierig naar dit dieet.

  Ik ben gek op brood en dat zal ook het grootste probleem worden. Is het een idee om eerst te beginnen met speltbrood (of wat anders) en bijvoorbeeld bijna geen vlees meer te eten? Ook die suikers vermijden lijkt me erg moeilijk. Mag kwark ook niet? Dat is mijn favo hapje samen met cornflakes en fruit.

  Als ik wel speltbrood eet, welk beleg zal dat goed zijn?

  • Heleen zegt:

   Hoi Charissa, het spijt me voor je dat je de diagnose endometriose hebt gekregen. Je meeste vragen worden beantwoordt op deze site en het gratis e-book dat ik speciaal daarvoor geschreven heb. Iedereen heeft moeite om brood en suiker op te geven, maar het kan enorm veel voor je gezondheid doen. Het dieet heeft bij mij beter geholpen tegen de endometriose dan welke reguliere behandeling dan ook. Lekker beleg voor speltbrood vind ik humus en avocado. Veel succes met alles!

 10. Helga zegt:

  Dag Heleen,
  Vanochtend heb ik voor het eerst een groene smoothie gemaakt van bevroren zomerfruit, banaan, peer, spinazie, munt en baobab. Maar sindsdien heb ik een naar opgeblazen gevoel en last van winderigheid, tsja… Kan het zijn dat het een verkeerde combinatie is die dat veroorzaakt?
  Groet en dank!!

  • Heleen zegt:

   Hoi Helga! Ik denk niet dat het aan de combi ligt, al weet ik niet wat baobab is. Het kan door allerlei andere dingen komen, zoals je verdere voedingspatroon en het moment waarop je de smoothie nam. Als je spijsvertering nog niet helemaal op orde is, kan het even wennen voor je lichaam zijn. Het kan ook door het detox effect van groene smoothies komen. Waarschijnlijk gaat het vanzelf over naarmate je langer het dieet volgt en dagelijks groene smoothies neemt. Neem de smoothie niet tijdens of vlak voor/na maaltijden en drink veel water!

Reacties zijn gesloten.