Hoe vermijd je xeno-oestrogenen?

In mijn artikel over oestrogeendominatie heb je kunnen lezen over de relatie tussen oestrogenen en endometriose. Een van de oorzaken van oestrogeendominatie zijn de zogenaamde xeno-oestrogenen. Wat zijn dat precies en hoe kun je ze vermijden?

Het woord xeno komt uit het Grieks en betekent in dit geval lichaamsvreemd. Wij zijn in onze moderne tijd heel veel dingen normaal gaan vinden, die dat eigenlijk niet zijn. Ze zijn chemisch en onnatuurlijk en ze zijn zelfs hormoonverstorend. Er zijn verschillende onderzoeken die dit hebben aangetoond, en waarom deze stoffen toch nog mogen voorkomen in onze dagelijkse producen is mij een raadsel.

Wat moet je vermijden?

Er zijn heel veel chemische stoffen in producten die xeno-oestrogeen zijn, en het wordt een lang verhaal om deze hier allemaal te bespreken. Ze zitten veel in verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, maar ook in plastic. Misschien heb je wel eens gehoord van parabenen, SLS (sodium laureth sulfate) of BPA’s. Dit zijn allemaal stoffen met een xeno-oestrogene werking, die ook nog eens heel erg slecht voor het milieu zijn.

Ik beperk me hier tot het bespreken van welke producten je het beste kunt vermijden:

 • alle cosmetica/verzorgingsproducten – de stoffen die in al onze producten zitten zijn verre van normaal. Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom er dierproeven moeten worden gedaan? Niet omdat die producten zo puur natuur zijn. Dit is misschien een shock en vraagt waarschijnlijk een behoorlijke omschakeling, maar vrijwel ALLE bekende verzorgingsproducten zijn slecht voor mens, dier en milieu. Ik weet dat al die bekende merken van TV die je in de drogist vindt betrouwbaar overkomen, en ook vaak sympathiek door de leuke reclames (wist je ook dat ze allemaal op dieren testen?). Maar achter deze merken zitten grote miljoenenbedrijven die niets geven om onze gezondheid en hun producten volstoppen met schadelijke chemicaliën, waaronder xeno-oestrogenen in alle soorten producten. Dus shampoo, douchegel, crèmes, make-up, tandpasta, alles. En dan heb ik het nog niet eens over hoe slecht deze producten eigenlijk voor je huid zijn.
 • schoonmaakmiddelen – hiervoor geldt hetzelfde als voor verzorgingsproducten, al zijn deze producten meestal nog agressiever en nog slechter voor het milieu. Denk ook aan je wasmiddel!
 • niet-biologische groente- en fruit – de pesticiden die in landbouw worden gebruikt barsten van de xeno-oestrogenen.
 • plastic – ik zal binnenkort een artikel aan plastic wijden, niet alle soorten zijn namelijk even slecht. Maar veel (vooral wegwerp) plastic zit vol BPA’s (bisphenol A) wat een van de ergste xeno-oestrogenen is, en dit wordt afgegeven aan het water. Vooral wanneer het plastic verwarmd wordt. Ken je dat vreemde smaakje wanneer een waterfles in de zon gelegen heeft? In dat geval zitten de BPA’s in je water. Vermijd plastic zoveel mogelijk vooral bij je voeding en verwarm NOOIT voedsel of drinken in plastic!

Help! Dit gaat wel erg ver! Wat mag ik dan wel gebruiken?

Eigenlijk voor alles geldt: go organic. Bij de natuurwinkel en reformdrogist kun je al je verzorgingsproducten kopen die helemaal xeno-oestrogeenvrij zijn. Waarschijnlijk ken je het merk Weleda wel, dit is een geweldig merk waarvan alles veilig is en niet schadelijk voor het milieu. Een bekend keurmerk voor eco cosmeticsa is BDIH. Bij de winkels van de Tuinen kun je ook veel ecologische producten kopen maar let op: niet alles is daar veilig! Het hele eigen merk van de Tuinen is niet ecologisch, terwijl ze dit wel zo doen overkomen.

Een van mijn favoriete merken is Lavera, zij hebben betaalbare producten die fijn in het gebruik zijn. Het moeilijkst vond ik om een fijne shampoo te vinden, maar die van Lavera zijn echt heel goed. Het assortiment is erg uitgebreid met gezichts- en lichaamsverzorging (ook make-up). Lavera is niet in iedere winkel te verkrijgen, dus waarschijnlijk kun je het beste op internet kijken.

Ook schoonmaakmiddelen kun je ecologisch kopen, maar wist je dat er ook veel simpelere methoden zijn? Zoals schoonmaakzijn, een fles kost maar 40 cent en het is een geweldige, natuurlijke ontkalker. Een bekend veilig schoonmaakmiddelen merk is Ecover.

Puur natuur! = goedkoper?

Ook wat betreft je persoonlijke verzorging zijn er natuurlijke (en goedkopere!) alternatieven. Heb je een droge huid? Een beetje kokosolie of olijfolie doet wonderen! Mijn make-up (van Lavera overigens) verwijder ik met pure amandelolie (2 of 3 euro bij de Etos). Mijn douchegel is zo mild (omdat er geen chemische reinigingsstoffen inzitten) dat ik geen bodylotion nodig heb. Ik zal binnenkort nog meer van dit soort tips geven.

Zonnebrandcrème, de ergste boosdoener?

Ik heb het al in het artikel over oestrogeendominantie genoemd, zonnebrandcrème. Het is al langer bekend dat de stoffen die hierin zitten zeer hormoonverstorend zijn, en nu is zelfs officieel aangetoond dat deze stoffen gelinkt zijn aan endometriose! Wetenschappelijk bewezen dus, en toch hoor je er weinig over. Ook hiervoor zijn goede alternatieven, de zogenaamde minerale zonnebrandcrèmes. Ik heb verschillende merken getest en daaruit kwam één grote favoriet: het nieuwe merk Lovea Bio. Wat helemaal wonderbaarlijk is, is dat dit merk gewoon verkrijgbaar is bij de Etos! We zijn op de goede weg!

Ik hoop dat je inziet hoe belangrijk het is om hierom te denken, naast je aan het dieet te houden. Als je vragen hebt dan hoor ik het graag!

6 reacties op “Hoe vermijd je xeno-oestrogenen?

 1. Marijke zegt:

  Wat fijn om te lezen dat steeds meer mensen dit inzicht krijgen. Na verschillende malen op de operatietafel te hebben gelegen, besloot ik dat het genoeg was en heb ook het roer omgegooid. Voeding: back to the basics. Cosmetica: overboord gegooid, alleen nog maar zo puur mogelijk en als het echt nodig is. Het is resultaat is dat ik -tegen alle diagnoses in- op een natuurlijke manier zwanger ben geworden en alle energie teruggevonden heb. Mijn lichaam is weer in topconditie. Beste Kim, ga door met je blog!

  • Heleen zegt:

   Beste Marijke, wat goed om te horen dat dit alles zoveel succes heeft gehad voor je, je bent een levend bewijs dat het werkt! Ik heet trouwens geen Kim maar Heleen, Kim heeft wel een paar keer een gastblog geschreven voor mijn site 🙂
   Heb je als ervaringsdeskundige nog tips voor ons?

  • Heleen zegt:

   Hoi Anne, bedankt voor je bericht op mijn blog. Dit bericht is niet gesponsord door Weleda. Hoe kom je daarbij? Ik vind het vreemd dat je dit denkt omdat ik ook allemaal andere merken noem in dit artikel. Alles wat ik schrijf op mijn blog is vanuit mijn persoonlijke ervaring, en ik deel graag mijn ervaringen en mijn tips met andere vrouwen die ook endometriose hebben. Heb jij ook endometriose? Volg jij daarom ook het endometriose dieet? Als je er nog vragen erover hebt, beantwoord ik die graag! Als je meer over mij wilt weten en waarom ik dit blog bijhoud, kun je hier meer lezen.

 2. Jolanda zegt:

  Het endo dieet werkt echt. Ik ben een jaar pijnvrij en dat allemaal door alles aan te passen, voeding, parabeenvrije producten, diverse supplementen.
  Helaas geen zwangerschap.

Reacties zijn gesloten.