De oorzaak van endometriose is nog niet bekend. Maar er is wel het een en ander bekend over hoe het ontstaat. Ik ben het boek ‘Je hormonen kennen’ van Linda Crockett gaan lezen om me hier meer in te verdiepen. In het Engels heet dit boek ‘Healing our hormones, Healing our lives’ wat eigenlijk een veel betere titel is. Het boek beschrijft heel uitgebreid de werking van hormonen bij vrouwen en het heeft een apart hoofdstuk over endometriose.
Sommige stukken in het boek zijn misschien ietwat zweverig, maar de kennis van de schrijfster van dit boek is werkelijk ongelooflijk. Ze beschrijft de werking van onze hormonen op zowel fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Ook beschrijft ze voor verschillende aandoeningen wat je ertegen kunt doen. Haar uitleg over hoe endometriose in het lichaam ontstaat is omvangrijk maar zeer treffend, dus maak ik er graag een korte samenvatting van.
Zoals je waarschijnlijk al weet, is bij endometriose het weefsel dat de baarmoeder bekleed zich buiten de baarmoeder gaan begeven waar het zich hecht aan ander weefsel. Het wordt daar een soort levend ‘iets’ wat mee reageert op onze cyclus en dus menstruatie. De ontwikkeling van dit weefsel wordt aangewakkerd door het hormoon oestrogeen. Dit oestrogeen is uit balans door oestrogeendominantie in ons lichaam waardoor het zijn werk op een agressievere en schadelijkere manier begint te doen dan normaal.
Overactief oestrogeen
Bij oestrogeendominantie is het oestrogeen in het bloed te hoog, zonder de gebruikelijke dragers en receptoren die erbij horen die het oestrogeen vertellen hoe het zijn werk moet doen en waar. Door deze overactieve staat van het oestrogeen kan het slijmvlies via het bloed naar plekken buiten de baarmoeder worden getransporteerd.
Hoe ontstaat deze oestrogeendominantie? De lever speelt hierbij een belangrijke rol want dit orgaan zorgt voor de afbraak van oestrogeen. Wanneer de leverfunctie is verminderd wordt oestrogeen minder afgebroken en gaat het hercirculeren in het lichaam in de actievere vorm (want zonder de dragers en receptoren die erbij horen). Hier begint het al duidelijker te worden hoe het kan dat voeding een grote rol kan spelen bij het verminderen van endometriose, want hier begint de link met onze spijsvertering. Dat de lever minder goed werkt, kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt hierbij denken aan eerdere ziekten (zoals de ziekte van Pfeiffer), langdurig pilgebruik (de pil is erg belastend voor de lever), veelvuldig gebruik van antibiotica, stress, blootstaan aan toxines en slechte voeding.
Verminderd immuunsysteem
Maar ook ons immuunsysteem speelt een grote rol. Want in een lichaam met een optimaal functionerend immuunsysteem, groeit geen ongewoon weefsel op een ongewone plek. Het immuunsysteem kan verzwakt raken door stress en toxines. Wanneer je langdurig stress hebt in je leven, gaat je lichaam ook teveel cortisol produceren. Dit hormoon wordt geproduceerd door de bijnieren, en deze kunnen daardoor uitgeput raken. Hierdoor gaan ze (onder andere) minder progesteron aanmaken, wat ook weer zijn bijdrage levert aan oestrogeendominantie.
Da’s nog lang niet alles
Er spelen nog veel meer factoren mee. Zo kan het gebeuren dat het oestrogeen dat wel is afgebroken wordt door de lever, via de darmen toch weer gaat hercirculeren door de aanwezige toxines in de darm veroorzaakt door candida. Er is een grote link tussen candida en endometriose. Wanneer je dit hebt, overheersen in je darmen schadelijke schimmels die erg veel schade aanrichten in je lichaam. Ook insulineresistentie speelt een grote rol, dit heeft weer veel invloed op oestrogeendominantie, en suiker is weer dé voeder van candida. Je gewicht speelt ook mee, vetcellen geven namelijk oestrogeen af. Dus wanneer je wat te zwaar bent of teveel buikvet hebt levert dit ook weer zijn bijdrage aan het geheel (en dit kan weer komen door insulineresistentie).
Ons lichaam is uit balans
Het is wel duidelijk dat een lichaam met endometriose uit balans is. En volgens Linda Crockett is het vaak zo dat wij ook in ons leven (lange of heftige) perioden gekend hebben wanneer er geen balans was. Hierbij kun je echt aan alles denken, van gebeurtenissen in je vroege jeugd tot nu. Zelf herken ik hier wel wat in. In het gedeelte over spiritualiteit legt ze uit dat we wanneer we opgroeien, we in verschillende fasen in onze jeugd verschillende de chakra’s ontwikkelen. Bij endometriose hoort het tweede chakra, wat zich ontwikkelt in de leeftijd van 5 tot 8 jaar. Wanneer je als meisje in die periode volgens Linda Crockett bijvoorbeeld een onveilige situatie meemaakt, kan deze ontwikkeling verstoord raken. In mijn geval zijn in die periode mijn ouders gescheiden wat natuurlijk een heel heftige ervaring was, dus toen ik dit las raakte mij dit enorm. Misschien heb je hier helemaal niks mee en haak je nu helemaal af, maar het kan toch interessant zijn om over een dergelijk verband na te denken.
Volgens Linda zegt hoe wij ons voeden veel over onze fysieke en emotionele balans. Goed voor jezelf zorgen en je lichaam de juiste voeding geven, is eigenlijk een daad van zelfliefde. Je kan het als een ‘straf’ zien dat je nu een dieet moet volgen omdat je ziek bent. Wat een opoffering! Maar wanneer je het om gaat draaien en je je lichaam alleen dát geeft wat het werkelijk goed voedt, dan zul je zien dat bijvoorbeeld ook je mentale en emotionele balans verbetert. Omdat je simpelweg beter voor jezelf zorgt zal je lichaam je daarvoor belonen.
In het boek staat naast heel veel informatie over de werking van onze hormonen, verschillende tips en oefeningen om je hormonen weer in balans te brengen. In het stuk over endometriose noemt ze ook voeding, maar het voedingsadvies is nogal algemeen, als je meer over het dieet wilt weten is dit boek minder geschikt. Het boek is in het Nederlands en Engels te koop bij bol.com.