Welke supplementen gebruik je naast het dieet?

Wanneer je je voeding aanpast omdat je je beter wilt voelen, kom je al gauw terecht in de wereld van voedingssupplementen. Ik heb geaarzeld hier een blog over te schrijven, omdat ik geen dokter of zelfs een deskundige ben op dit gebied. Toch wil ik er graag aandacht aan besteden, omdat het wel belangrijk is voor ons.

Ik wil graag eerst even iets zeggen over multivitamines, doe dit alsjeblieft niet! Multivitamines zijn ontworpen voor mensen met een ongezonde levensstijl. Terwijl wanneer je het dieet volgt, je juist genoeg groente en fruit binnenkrijgt! De kwaliteit van multivitamines is vaak slecht en ze zitten vol synthetische stoffen. Je kan beter zorgen dat de basis van je voeding goed is, je hebt dan geen multivitamine nodig.

Persoonlijk denk ik dat beginnen met het dieet, het begin is van een nieuwe weg die je in slaat. Een nieuw proces met als doel de controle over je lichaam weer terug te krijgen en je beter te voelen. Al je cellen in je lichaam vernieuwen zich in bepaalde perioden, sommigen elke dag en sommigen doen er wat langer over. Je lichaam kán zich dus herstellen en je lichaam kan zichzelf genezen. Zelfs met ziekten als kanker zijn er gevallen bekend van spontane remissies. Maar ook met endometriose is het heel goed mogelijk dat cysten ‘vanzelf’ weer verdwijnen, je lichaam heeft ze zelf opgeruimd.

Wanneer je endometriose hebt – of een andere chronische/auto-immuunziekte – dan is je lichaam uit balans. Het eerste wat je kan doen om de balans terug te brengen, is het aanpassen van je voeding. Door heel puur te eten en bewerkt (= lichaamsvreemd) voedsel te laten staan. En dan zijn er supplementen die je lichaam een handje kunnen helpen. Naast specifiekere middelen, zoals Chinese- of Ayurvedische kruiden waarvoor je beter naar een arts kunt gaan, zijn er een aantal veilige supplementen die voor iedereen een goede aanvulling kunnen zijn:

Visolie: Omega 3 is erg belangrijk voor ons, omdat dit een enorme ontstekingsremmer voor het lichaam is. En endometriose bestaat uit een reeks ontstekingshaarden. Ook neutraliseert Omega 3 het ontstekingsopwekkende effect van vlees en zuivel, mocht je dat nog eten. Zorg voor een visolie supplement van goede kwaliteit, het liefst van vissen uit de diepe zee en niet van gekweekte vis. Neem 2 tot 3 gram per dag (op dagen waarop je veel vette vis hebt gegeten hoeft dit niet).

Serrapeptase: ik denk dat de meeste mensen hier nog nooit van gehoord hebben, maar dit is een enzym en het is erg goed voor endometriose. Het helpt je lichaam de endometriose cellen op te ruimen. In Nederland is het nog niet zo bekend, maar het wordt in de VS veel gebruikt bij auto-immuunziekten. Je kan serrapeptase het beste op internet bestellen, maar Nederland is het vrij prijzig, daarom koop ik het op Amazon (UK). Neem 40.000 tot 80.000 iu (internationale eenheid) per dag op een lege maag, dus het liefst zodra je wakker bent en het is het beste om er wat tijd tussen te laten voor je gaat ontbijten.

Probiotica: het beste is om deze goede bacteriën binnen te krijgen via voedsel, dus niet als supplement. Dan kom je al snel op yoghurt, maar ik raad het niet aan dat dagelijks te eten (omdat het zuivel is). De echte fanatiekelingen gaan zelf aan de slag en maken kombucha thee of kefir, dit is gefermenteerd en bevat alle goede bacteriën. Maar niet iedereen zal hier zin in hebben, en dus raad ik aan een goed probiotica supplement te nemen, liefst eentje met veel verschillende soorten bacteriën. Er is een grote link tussen de werking van onze darmen en endometriose, en suiker en gluten zorgen ervoor dat de balans in je darmen zoek raakt. Ook wanneer je in het verleden antibiotica behandelingen hebt gehad is dit erg belangrijk. Ik heb het natuurlijk niet over de yoghurtdrankjes in de supermarkten, hier zit allemaal troep in en zelfs suiker. Neem een probioticum altijd op een lege maag.

Magnesium: dit mineraal is erg goed voor een regelmatige menstruatie en kan krampen verminderen. Het liefst raadpleeg je hiervoor een deskundige, maar ik denk dat vrijwel iedereen met endometriose baat heeft bij extra magnesium. Neem 200 tot 400 mg per dag, je kan het ook alleen nemen in de dagen voor en tijdens je menstruatie.

Een extra boost van natuurlijke bron

Moringa: dit is een boom waarvan de bladeren extreem veel vitaminen, mineralen en zelfs aminozuren bevatten, de bladeren worden gebruikt voor een soort natuurlijke multivitamine. Je kan dit gewoon kopen in capsules, maar je moet er dan wel zo’n 3 tot 4 per dag nemen. Erg goed aan Moringa is dat het veel vitamine B bevat, wat ook erg belangrijk is voor ons omdat het je lever ondersteunt om teveel aan oestrogeen af te breken. Ook al eet je met het dieet al erg gezond, ik raad Moringa aan voor een extra boost voor je gezondheid, zo bevat het bijvoorbeeld veel meer ijzer dan spinazie.

Chlorella/spirulina: je hebt vast wel eens gehoord van deze algen, de reden dat ik dit neem is omdat ik vegetariër ben en deze algen een natuurlijke bron van vitamine B12 zijn. Maar net als Moringa bevatten ze vele vitaminen en mineralen en ook het stofje chlorofyl dat alleen in groene bladgroente zit wat erg goed is voor je immuunsysteem. Je kan dit ook alleen op dagen nemen dat je wat minder gezond hebt gegeten of alleen op dagen waarop je niet voldoende (blad)groenten hebt kunnen eten.

Dit zijn allemaal veilige supplementen die voor elk lichaam erg goed zijn. Het is belangrijk om te weten dat wanneer je het dieet niet volgt, supplementen ook weinig zin zullen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld zuivel en gluten eet, komt er een soort laagje in je darmen waardoor ze veel slechter voedingsstoffen opnemen. Het dieet is je essentiële basis en supplementen kunnen een extra boost geven en balans brengen.

Zie supplementen niet als een medicijn, zo werkt het simpelweg niet. Het is niet zo dat een bepaald supplement een bepaalde ziekte kan genezen. Het draagt allemaal bij aan en proces en daarom moet je het ook flink wat tijd geven.

Welke supplementen gebruik jij en heb je nog goede tips voor anderen?

16 reacties op “Welke supplementen gebruik je naast het dieet?

 1. Sandra zegt:

  Ik gebruik de nodige supplementen. Supplementen zijn, zoals de naam al zegt, een aanvulling op normale gezonde en gevarieerde voeding. Helaas is het zo dat onze voeding lang niet meer de voedingsstoffen bevat waar nog steeds over wordt gesproken (te vaak op dezelfde grond kweken, op water of stro kweken, etc etc). Door natuurlijke en goede kwaliteit supplementen te gebruiken kun je de tekorten aanvullen, wat ook veel ziektes en aandoeningen kan beperken.
  Mijn topproducten: Omega3 (hoge waardes), Q10 (met ubiquinol want anders helpt het niet) en vitamine D3.
  Koop bewust je producten en ga niet voor goedkoop, de kans is groot dat je dan producten koopt met beperkte kwaliteit en werkzame stoffen en dus duurkoop. Ga voor kwaliteit, het gaat uiteindelijk om je gezondheid!

  • Heleen zegt:

   Beste Sandra, ik ben het helemaal met je eens! Mag ik je vragen waarom je Q10 gebruikt? Is dit goed bij endometriose?

 2. Engeltje zegt:

  Dag Heleen. Ik ben verder ook op zoek naar een probiotica-supplement. Welke gebruik jij?
  Ik zou ook graag weten of lijnzaad nu wel of niet goed is (het lijkt de ene keer een aanrader, maar de andere keer weer niet omwille van de fyto-oestrogeen?). Alvast bedankt!

  • Heleen zegt:

   Een goede probiotica is die van Orthica. Lijnzaad is mij ook nooit helemaal duidelijk geworden, het is behoorlijk oestrogeen inderdaad. Ik denk dat je het beter niet dagelijks kunt nemen of als supplement, maar wel af en toe door eten of in smoothies. Het is wel een goede bron voor omega 3, maar dagelijks een supplement nemen dat zo oestrogeen is, zou ik mee oppassen.

   • Heleen zegt:

    Nog even een aanvulling over lijnzaad, ik heb gelezen dat voor mensen waarbij het belangrijk is om extra omega 3 te nemen (zoals bij ons dus) dat visolie beter is dan lijnzaad. Ons lichaam moet lijnzaad namelijk eerst nog omzetten en bij visolie is dit niet zo. En dat omzetten gebeurt niet bij iedereen ven goed.

 3. Jolanda zegt:

  Ik slik de volgende supplementen, allemaal organisch:
  Schindele mineralen, Prenatal (Solgar), Q10, l’arginine, royal jelly, Shatavari, Curcuma, Siberian Ginseng. Verder zitten er in m’n smoothie maca, barley grass, spiruline, chlorella, pollen en lijnzaad/olie, soms ook gepeld hennepzaad.

 4. Engeltje zegt:

  Dag Heleen. Ik ben ondertussen gestart met de serrapeptase van de natuurwinkel, maar het is inderdaad nogal prijzig. Welke neem jij van Amazon? Er is zoveel keuze, dat ik niet weet welke te nemen ;-). Bedankt en groetjes

  • Heleen zegt:

   Super goed, serrapeptase is geweldig! Het is soms lastig het goede product te vinden op Amazon, omdat niet iedereen verzendt naar Nederland. Ik gebruik zelf dit merk serrapeptase en als het goed is wordt deze ook naar NL verzonden: . Je hoeft hier maar 1 tablet van te nemen per dag (‘s ochtends op een lege maag) dus je doet hier 3 maanden mee! Ik bestel meestal ook tegelijk wat andere dingen bij de zelfde verkoper (binnen Amazon) ivm de verzendkosten. Ik kan je aanraden (mariadistel) dit is heel goed voor de lever en dus voor endometriose!

 5. Engeltje zegt:

  Dag Heleen. Kan je nog even zeggen welk merk het juist is? Want er zijn veel verschillende soorten serrapeptase. Bedankt!

 6. Monique zegt:

  Ik wil ook de serrapeptase via amazon bestellen maar dit lukt idd niet. Hoe kom ik alsnog hier aan?

 7. Monique zegt:

  Dit is degene die ik niet kan bestellen ivm verscheping. Vreemd toch? Heb overigens wel al wat andere zaken geprobeerd die ik op de site vond en met name over de maca ben ik te spreken. Bedankt voor de tip!

 8. Anilec zegt:

  Hey ik wil zwanger worden en heb last van endometriose klachten. Mag ik deze supplementen dan allemaal gebruiken?

  • Heleen zegt:

   Van mij wel! Ik neem ze zelfs allemaal nog steeds nu ik zwanger ben, behalve serrapeptase omdat daar te weinig over bekend is (dit heb ik genomen tot ik zwanger werd). Moringa bevat heel erg veel ijzer, wat erg belangrijk is als je zwanger bent en Moringa en Chlorella bevatten beiden van nature ook foliumzuur.

Reacties zijn gesloten.