fbpx

Help! Het dieet werkt niet, wat nu?

Ik denk dat het voor ons essentieel is om het dieet te volgen, zeker zolang je nog klachten hebt. Maar soms kan het zo zijn, dat alleen het volgen van het dieet niet genoeg is. Ik denk zelfs dat dit heel vaak het geval is. Ik ben nu sinds februari dit jaar met het dieet bezig, en ‘genezen’ ben ik nog niet. Toch is er heel veel veranderd en gaat het veel beter met me (héél veel beter!). Soms heb ik nog steeds endometriose pijn. Mijn menstruaties zijn elke keer minder pijnlijk, maar ook tussendoor heb ik soms nog steeds zomaar heftige steken of krampen en er zijn dagen dat ik echt helemaal doodop ben, door niks.

Het werkt niet bij mij!
Ik heb dus ook echt wanhopige momenten gekend waarop ik dacht, het dieet werkt bij mij niet. Bij iedereen werkt het dieet, behalve bij mij. Ik lees namelijk vaak genoeg verhalen van vrouwen die gestopt zijn met gluten, suiker, zuivel en cafeïne en na een maand al helemaal nergens last meer van hebben. Bij mij is dit dus niet zo! Toch geloof ik dat het dieet de basis is, en dat zonder het volgen van het dieet andere behandelingen weinig zin zullen hebben. Wanneer je het dieet niet zou volgen zul je voedingstoffen minder goed (of niet) opnemen, zal je lever teveel belast worden en je hormonen niet goed kunnen regelen, zullen supplementen niet helpen en doe je eventuele andere (alternatieve) therapieën weer teniet. Kortom, je lichaam krijgt niet de ruimte om te helen.

Waar kan het aan liggen?
De voornaamste oorzaak waarom je nog niet de effecten van het dieet merkt, is dat je lichaam nog vol zit met gifstoffen. Juist wanneer je gezond gaat eten, gaat je lichaam ontgiften. In het begin zul je dit zeker merken, maar het kan zijn dat alleen gezond eten niet genoeg is. Als je bijvoorbeeld veel medicijnen hebt gebruikt in het verleden of lang aan de pil bent geweest, kan het even duren voordat dit weer in balans is. Er zijn verschillende manieren om je lever een extra handje te helpen. Zo kan acupunctuur erg goed zijn (ook voor veel andere dingen en voor pijn!) en er zijn ook kruiden waarvan bekend is dat het goed is voor de lever (mariadistel, curcuma, paardebloem). Ook veel rauwe groenten eten helpt. Daarnaast kun je gaan sapvasten of alleen maar verse en rauwe groenten en fruit eten. Andere dingen om te ontgiften zijn een darmspoeling, sauna en bijvoorbeeld ‘s ochtends heet water met citroen drinken. Wortelsap is ook erg goed voor de lever! Zolang je lever nog niet optimaal werkt, zul je oestrogeen-dominant blijven en zul je klachten hebben.

Andere oorzaken
Hormonen, vooral oestrogeen, slaan zich op in vetcellen, wanneer je dus wat te zwaar bent of bijvoorbeeld teveel buikvet hebt (zoals ik), geven deze vetcellen oestrogeen af. Je zult dus moeten afvallen om je hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Teveel lichaamsvet kan een grote bijdrage leveren aan oestrogeendominantie, en zolang je dit nog hebt zul je niet in balans zijn. Het goede nieuws is dat het dieet je zal helpen moeiteloos af te vallen! Wanneer je graag gewicht wilt verliezen, let er dan op dat je koolhydraatrijk voedsel beperkt. Dit betekent dus een tijdje niet meer elke avond rijst of aardappelen bij de maaltijd.

Zit het in je darmen?
Je darmen zijn erg belangrijk en de uitspraak dat je weerstand daar begint kan wel eens kloppen. Wanneer je darmen niet goed functioneren, zal dat bijvoorbeeld ook de lever weer extra belasten waardoor je in een vicieuze cirkel blijft. Als je jarenlang ongezond hebt gegeten of medicijnen hebt gebruikt, zijn je darmen uit balans. Je kan bijvoorbeeld last hebben van een lekkende darm (onverteerd voedsel komt in je bloedbaan terecht) of candida (schimmels in je darmen). Het dieet is hierbij essentieel, maar verwacht niet dat je klachten na een maand al weg zijn. Focus op het reinigen van je darmen door veer vezels uit groenten en fruit te eten, gluten en suiker te vermijden en door probiotica te nemen. Een erg goed middel is psyllium vezels, deze reinigen je darmen. Je kunt dit ‘s avonds en ‘s ochtends vroeg nemen (te koop bij gezondheidswinkels, de Tuinen en Kruidvat).

Zoek hulp!
Ik raad eigenlijk iedereen aan om hulp te zoeken bij een alternatief arts, dit kan je enorm ondersteunen. Homeopathie is bij endometriose vaak wat minder geschikt, maar met acupunctuur en kruiden (Chinese of ook Westerse) worden goede resultaten behaald. Het liefst zoek je iemand die van meerdere kennisgebieden verstand heeft. Wat ik ook iedereen aanraad is iemand bezoeken die orthomoleculair therapeut is, dat is iemand die verstand heeft van voedingstekorten en supplementen. Daarnaast is het ook fijn dat je het gevoel hebt dat je hulp hebt van iemand en het is beter om niet in je eentje te gaan ‘dokteren’. Zo weet je welke tekorten jouw lichaam heeft en wat jij precies nodig hebt, zonder dat je misschien dure supplementen en kruiden voor niks neemt.

Ik neem zelf naast het dieet dagelijks serrapeptase, het Ayruvedische kruidenmiddel Shatavari, chlorellatabletten, omega 3 olie en magnesium, lees daarover ook mijn blog over supplementen. Daarnaast neem ik dagelijks een probiotia van goede kwaliteit. Ook neem ik Maca poeder, ik zal hier binnenkort een blog aan wijden, deze plant is in de meeste gevallen erg goed voor ons omdat het de hormonen reguleert zonder dat het een hormonale werking heeft. Het staat erom bekend dat het helpt tegen oestrogeendominantie en het geeft ook energie. Ik gebruik het niet op alle dagen tijdens mijn cyclus (vooral vanaf mijn ovulatie t/m ongesteldheid en dan stop ik).  Maca is niet geschikt wanneer je aan de pil bent of andere hormonen slikt, wel is Maca erg geschikt voor iedereen die graag (natuurlijk) zwanger wil worden.

9 reacties op “Help! Het dieet werkt niet, wat nu?

 1. Sanne zegt:

  Hoi Heleen,

  Bedankt voor je blog, echt super. Dankzij jouw schrijfsels heb ik nu ook besloten om voor het dieet te gaan. Ik loop ook bij een alternatieve behandelaar, maar zij is eigenlijk geen endometriose specialist, en dat merk ik toch wel. Ik moet vaak veel dingen zelf aandragen voordat zij ermee aan de slag kan. Ik heb wat vraagjes, want zo te zien ben jij onderhand een expert:
  – Zijn er nog groentes en fruit die te verkiezen zijn, of die ik beter kan laten liggen?
  – Ik ben totaal zuivel en koolhydraten verslaafd. Mijn behandelaar heeft gezegd dat ik geen koeienmelkrpodukten mag, maar wel geiten- en schapenprodukten. Mag dat echt? En zoniet, is het okee om heel af en toe een beetje oude kaas ofzo door de salade te doen?
  – Hoe krijg ik een vol gevoel? Bij alleen groente en rijst, soep en salade krijg ik altijd een half uur later meteen zo’n extreme trek dat ik dan in het wilde weg ga snaaien en toch weer een boterham neem, omdat ik me dan pas weer goed voel. Ik ben ook vrij licht (geen ondergewicht) en val makkelijk af.

  Ik kijk ook erg uit naar je blog over Maca-poeder. Ik heb gemixte verhalen gelezen maar wat jij vertelt klinkt heel goed.

  Alvast heel erg bedankt en keep up the good work!!

  • Heleen zegt:

   Hoi Sanne, leuk van je te horen! Ik ben zelf ook bij iemand in behandeling geweest die geen endometriose specialist is, volgens mij zijn daar maar heel weinig van in Nederland. Over de groenten en fruit: daarvan kun je eigenlijk alles wel eten, maar let op met voedsel dat erg hoog in phyto-oestrogenen is, en soja dus liefst helemaal vermijden. Alle groene bladgroenten zijn erg goed voor ons! En vergeet ook noten en zaden niet. Wat betreft zuivel, het is helaas heel slecht voor ons. Af en toe yoghurt mag als het ook bioculturen (probiotica) bevat, en geiten- en schapenkaas mag ook! Goed nieuws dus 🙂 En ja koolhydraten-verslaafd, dat zijn we waarschijnlijk allemaal voordat we aan dit dieet beginnen, omdat dat helemaal bij ons ziektebeeld (lees hormonale disbalans) past, het is dus een duidelijk teken dat je niet in balans bent en dat het hoog tijd is om er wat aan te doen! En als je eenmaal van je koolhydratenverslaving af bent, zullen de snaaibuien ook verdwijnen, want dat komt door die verslaving. Dus suiker en gluten helemaal vermijden, en dan verdwijnen de snaaibuien ook! Je krijgt een vol gevoel door voeding te eten met veel vezels (zoals groenten) en voor jou is het heel belangrijk om voldoende proteïnen binnen te krijgen, want die vullen goed en stabiliseren je bloedsuikerspiegel (die bij jou duidelijk uit balans is). Je kan ‘s ochtends dus een tijdje het beste beginnen met een ontbijt met eieren bijvoorbeeld, probeer koolhydraten bij het ontbijt te vermijden! Want mij verder altijd goed geholpen heeft voor voldoende energie de hele dag en om snaaibuien tegen te gaan, zijn groene smoothies. Ik maak er ‘s ochtends één en drink tussen ontbijt en lunch en tussen lunch en diner een portie, zodat mijn bloedsuikerspiegel over de hele dag stabiel blijft. Dit is ook heel goed van je omdat de vezels van de bladgroenten in de smoothie, de koolhydraten van het fruit wat stabiliseren. Maar goed, eerst is het tijd om die boterham op te gaan geven want die brengt je hormoonhuishouding helemaal in de war, succes!

 2. Kim zegt:

  Hi Sanne, ik herken jouw ‘af en toe een stukje oude kaas’ verlangen heel goed: ik ben ook gek op kaas maar toen ik het een tijdje links heb laten liggen (een aantal maanden) en weer een stukje oude kaas at kreeg ik gelijk buikkrampen. Dat doe ik dus niet meer. Gelukkig kan ik wel buffelmozzarella, geitenkaas en schapenfeta eten en dat doe ik dus ook. Als ik trek heb na de maaltijd neem ik soms was zelfgepofte popcorn (met kokosolie en Keltisch zeezout).

 3. Vanessa zegt:

  Hoi Heleen,
  Ik heb weer heel wat interessants om te lezen, fijn. Ik ben nu een maand met het dieet bezig. Ik heb in die periode twee weken antibiotica moeten nemen (gekregen van mijn homeopaat, dus echt wel nodig), heb last gehad van sinusontsteking en blaasontsteking. Maar ik ga volhouden, want ik wil me echt beter gaan voelen. Wat ik spijtig vind is dat ik zo veel negatieve commentaar krijg op dit dieet. Uitspraken als “dat hou je nooit vol”, “zoveel niet eten is niet goed”, “je hebt nog zo veel last dus het zal wel niet helpen”,… Ik moet me steeds weer verdedigen waarom ik het dieet volg, vermoeiend hoor.
  Elke dag zoek ik nieuwe recepten om uit te proberen, zo heb ik pas heerlijke linzensoep gemaakt.
  groetjes,
  Vanessa

 4. Heleen zegt:

  Hoi Vanessa,

  Wat jammer van die antibiotica! Heeft je homeopaat ook iets gegeven tegen de nadelen daarvan, zoals een sterke probiotica?

  Het lijkt me lastig als je zoveel negatieve reacties krijgt. Van een opmerking als ‘zoveel niet eten is niet goed’ krijg ik echt de kriebels, je eet juist mega gezond! En tuurlijk houd je het vol, in het begin is het misschien soms lastig, maar zodra je gaat merken hoeveel beter je voelt, wordt het juist makkelijk om vol te houden en wil je echt niet meer terug. Je leert je lichaam steeds beter kennen en met dieet ga je voelen wat écht goed voor je is! Het lijkt me zeker vermoeiend dat je dat steeds moet uitleggen, gunnen ze je het niet dat het beter met je gaat?
  Gewoon uitleggen dat het echt helpt, dat er onderzoeken naar zijn gedaan dat het werkt en dat er vele voorbeelden zijn van anderen bij wie het werkt. Het lijkt mij dat mensen die echt om je geven ook graag willen dat het beter met je gaat, toch?

  Heel veel sterkte en succes ermee!

 5. Vanessa zegt:

  Hoi Heleen,
  Dankje voor je reactie.
  Ik heb niets gekregen na mijn antibiotica. Ik heb nog wel een goede probiotica staan, ik ga hier dan zeker terug mee beginnen.
  De negatieve reacties die ik krijg zijn idd niet fijn, de mensen in mijn omgeving geloven er niet in en proberen mij daarvan te overtuigen. Telkens moeten horen “eet toch wat van dit”, “een klein stukje kan toch geen kwaad”,… als ik iedereen een plezier moet doen, hou ik me geen enkele dag aan mijn dieet.
  Ik luister naar mijn lichaam en ga er voor 100% voor 🙂
  groetjes,
  Vanessa

 6. Stephanie zegt:

  Hallo Heleen!
  Ik ben zelf ook vaak moe, en mijn concentratie vermogen is erg laag. Ik ben er nog niet achter waar dat aan ligt en zit erg met mezelf in de knoop. Heb ook vaak het idee dat ik de dingen niet echt beleef, maar of ik met iemand anders meekijk. Nu sprak mij deze site erg aan en wilde ik dit wel proberen maar naar wat voor alternatieve arts zou ik kunnen gaan, die mij misschien wat grondiger na kan kijken? Zodat ik weet wat er nou precies is? Wat zou jij mij adviseren? Bij voorbaat dank! Stephanie

  • Heleen zegt:

   Hoi Stephanie, wat vervelend dat je je zo voelt, ik ken het gevoel helaas. Ik raad je aan om in ieder geval met het dieet te beginnen, als je dat nog niet doet. Dus geen suiker, gluten, zuivel en cafeïne meer. Je zult merken dat je je dan al snel beter gaat voelen (al heb je in het begin misschien wat ontwenningsverschijnselen). Voeding is je basis, en vaak belangrijker dan welke behandeling of therapie dan ook. Maar in jouw geval zou ik ook zeker gaan kijken naar tekorten in je lichaam, al kan dit op zich voor een deel al vanzelf gaan herstellen als je het dieet gaat volgen (door het eten van gluten bijvoorbeeld, neem je veel slechter voedingsstoffen op). Ik raad je aan iemand te zoeken die van verschillende dingen verstand heeft. Zelf had ik iemand die orthomoleculair therapeut was (iemand de verstand heeft van tekorten en supplementen) maar ook acupuncturist was en verstand had van voeding, Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Over het algemeen helpt een homeopaat wat minder bij endometriose. Focus op het ontgiften van je lever en darmen. Probiotica zijn sowieso een goed idee (van goede kwaliteit). Ik denk dat acupunctuur je goed kan helpen. De klachten die je omschrijft horen bij een lever die het moeilijk heeft, dus deze ontzien en ondersteunen door middel van juiste voeding is essentieel. Ik ben trouwens geen grote fan van synthetische vitaminen/supplementen. Dus als je je lichaam wat extra’s wilt geven kun je beter kijken naar speciale bronnen die van nature veel vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren in zich hebben. Spirulina of Chlorella bevatten een hoge concentratie aan voedingsstoffen en werken ook ontgiftend, je kan deze nemen als tabletten. Ook maca poeder zou erg goed voor je kunnen zijn, en Moringa ook, dit is een soort natuurlijke multivitamine. Maar dit alles heeft geen zin als je niet je voeding aanpast! Veel succes ermee!

 7. Jolanda zegt:

  Zo herkenbaar dit. Na een strijd van 2 1/2 jaar ben ik nu een jaar compleet pijnvrij en ik heb weer energie en voel me fit. Ik hou me nog steeds aan het endo dieet (soms zondig ik wel een klein beetje). Ik begin de dag met een smoothie. Wat zit er in: appelsap, tarwegras, spirulina, chlorella, lijnzaadolie, gepeld hennepzaad, pollen, maca. Daarnaast slik ik diverse organische supplementen, een goede multivitamine, Q10, shatavari, curcuma, en ik zweer bij Schindele mineralen.
  Uitleggen aan anderen mbt wat ik eet ben ik mee gestopt. Het was zinloos. Belangrijkste is dat je je er zelf goed bij voelt.
  Sterkte allemaal en volhouden het dieet.

Reacties zijn gesloten.