Hoe zit het met de verschillende endometriose diëten en het fodmap dieet?


De laatste tijd merk ik dat er soms verwarring is over de verschillende diëten voor endometriose waar informatie over gegeven wordt, en over het FODMAP dieet.

Ik hoop daar in deze blog meer duidelijkheid en mijn visie over te geven.

Het FODMAP dieet

Laten we beginnen met het FODMAP dieet. Dit is geen dieet dat specifiek is ontwikkeld voor endometriose, maar in eerste instantie voor darmklachten zoals PDS. Het heeft een heel andere invalshoek dan het endometriose dieet.

Tegenwoordig raden vooral reguliere artsen steeds vaker dit dieet aan. Ik ben er niet voor of tegen, maar wil er graag wat dingen over zeggen. In ieder geval is het positief dat reguliere artsen steeds meer het belang van voeding erkennen!

Het FODMAP dieet is vooral een eliminatie dieet, dus je begin vrij strict heel veel voedingsmiddelen weg te laten (de zogenaamde FODMAPS) om door dit later per groep weer te introduceren, erachter te komen waar je op reageert.

Daar zitten hele goede kanten aan, want zo krijg je je eigen persoonlijke dieet wat op jou van toepassing is.

Nadeel FODMAP dieet

Er zit ook een nadeel aan, namelijk dat niet alles qua voeding waar je NIET op reageert, ook meteen wél goed is voor endometriose. Met andere woorden, niet alles wat niet goed is voor je, hoef je altijd direct te merken.

Het persoonlijk afgestemde aspect van het FODMAP dieet is dus een positief punt ervan. Maar het dieet is verder niet specifiek bedoelt voor endometriose. Een ander nadeel kan zijn dat het nogal ingewikkeld en strikt is, waardoor het eigenlijk altijd nodig is een diëtiste te raadplegen.

Het dieet van ‘Endometriose te lijf’

Ik geef heel eerlijk toe dat ik dit boek niet volledig zelf gelezen heb. Maar ik merk wel dat de verschillen tussen dit boek en info op deze site veel verwarring geven.

Het boek Endometriose te lijf is geschreven vanuit de visie van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is de reden dat het verschilt met het dieet dat op deze site wordt uitgelegd. Hierdoor wordt er naar sommige dingen anders gekeken. Ik denk dat het niet eens zo heel veel verschilt, omdat het uiteindelijk gaat om een gezonder en natuurlijker voedingspatroon, met minder onnatuurlijke en bewerkte voeding.

Wel gluten?

Wat wel een groot verschil is, is dat je van dit boek nog gluten ‘mag’ eten. Nu mag dat van mij ook, voor alle duidelijkheid 😉 (want iedereen mag eten wat je zelf wil, ik geef slechts informatie) maar ik vind het wél belangrijk om daar de juiste info over te geven. Zo is het bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat het 75% van de vrouwen met endometriose minder pijn hebben wanneer zij gluten laten staan. Dus ik vind het belangrijk deze informatie te delen. Ik vind het ook erg zonde om dit bij voorbaat al uit te sluiten, zodat je er nooit achter zal komen hoeveel verschil het kan maken. Zo kunnen vrouwen gaan denken, oh ‘het dieet’ werkt niet wat ik oprecht zonde vind en een gemiste kans. Zeker bij gluten geldt ook dat het niet altijd wat zegt of je ‘erop reageert’ of niet…

Orthomoleculaire voedingsleer

Er zijn ook andere argumenten om gluten te laten staan. Het dieet op deze site is gebaseerd op de orthomoleculaire voedingsleer. Dit is een meer natuurlijke manier van eten dat gebaseerd is op allerlei onderzoeken (het is niet zomaar uit te lucht gegrepen) en waarbij het lichaam geholpen wordt zelf weer te helen en herstellen.

Zo hebben vrijwel alle vrouwen met endometriose ook darmklachten. Maar ook wie dit niet heeft, heeft waarschijnlijk een darmflora die niet helemaal in balans is. Je immuunsysteem begint in de darmen. En in de orthomoleculaire voedingsleer is het een van de eerste stappen de darmen te herstellen. En daarin spelen gluten een hele grote rol. Zelfs wanneer je niet direct iets merkt van het laten staan van gluten, kunnen zij wél voor irritatie aan het darmslijmvies zorgen.

Het kan dus zelfs zo zijn dat door de irritatie waar de gluten voor zorgen, je dit niet direct merkt aan het eten van gluten, maar dat je het wel merkt doordat je andere intoleranties hebt.

Dit geldt overigens niet alleen voor gluten, maar ook voor andere voedingsmiddelen die irriterend voor de darmen kunnen zijn, zoals zuivel en suiker.

Kijk niet alleen naar datgene waar je direct op reageert

Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is om niet alleen datgene te laten staan waarop je reageert. Het gaat er echt om de balans in je lichaam te herstellen. Zowel je darmen (het darmslijmvlies), je hormoonbalans en het herstellend vermogen van je lichaam.

Dit is dus ook een van de nadelen van FODMAP vind ik persoonlijk. Wanneer je dit volgt raad ik dus ook zeker aan je daarnaast in het endometriose dieet te verdiepen (gebaseerd op de orthomoleculaire voedingsleer) zodat je met de volledige kennis vervolgens je je eigen keuzes kan maken. Dankzij het FODMAP dieet weet je dan waar je op reageert, maar misschien kies je dan ook ervoor om bepaalde voeding te laten staan waar je niet (direct) op reageert.

Een van de redenen dat FODMAP de laatste tijd meer aandacht krijgt, is overigens omdat hier wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan en ook wordt gedaan.

En ja wanneer iets in een ‘echt boek’ staat komt het misschien ook wat ‘echter’ over. Ik zou graag een boek willen schrijven, maar dit gaat me voorlopig niet lukken qua tijd. Al sinds de oprichting van deze site in 2012 heb ik altijd als uitgangspunt alle informatie over het dieet GRATIS te delen. Ik krijg nog steeds wekelijks berichten van vrouwen dat ze me zo dankbaar zijn, dat ze zich al jaren (laatst eentje al 7 jaar) zoveel beter voelen door het dieet.

Ik ben er trots op dat ik zoveel bekendheid aan het endometriose dieet heb gegeven in Nederland. Dat ik in 2015 heb gesproken op de VU hierover, waarbij alle endometriose specialisten in de zaal zaten. Op dat het Endometriose in balans centrum in het Bronovo in het begin jarenlang het dieet van deze site aanraadde (inmiddels zijn zij overgestapt op het FODMAP).

Ik vind het jammer dat veel vrouwen tegenwoordig veel verwarring ervaren door alle verschillende informatie. Maar ik ben ook blij dat er nu zoveel bekendheid voor is gekomen. Toen ik begon in 2012 heb ik op erg veel weerstand gestuit. Ik heb zelfs woedende berichten ontvangen over de informatie die ik gaf. Gelukkig zijn de tijden sindsdien erg veranderd, en komen er steeds meer onderzoeken bij die de theorieën ondersteunen.

Er is nooit één dieet

En welk dieet je ook volgt, er is nooit één dieet voor iedereen. Ook binnen de richtlijnen van het endometriose dieet, kan er voeding zijn waar jij niet goed tegen kunt. Maar doordat je op een meer natuurlijke en minder belastende manier gaat eten, ga je dat makkelijker zelf leren te voelen en ontdekken. Het is een heel proces waarbij je bewuster wordt van wat voeding met je lijf doet en wat wel en niet goed voor je is. Waarbij je óók zelf kan inschatten wanneer je je niet aan de richtlijnen wilt houden. We zijn allemaal anders. Maar ik vind het zelf wel belangrijk om van het volledige plaatje op de hoogte te zijn, zodat je daarmee vervolgens je eigen keuzes kunt maken.

Ik wil niemand iets opleggen, zoals ik al vaker zeg, van mij mag je eten wat je wil 🙂 Ik geef slechts informatie en dat doe ik vanuit mijn passie. Hier op de site en in de Facebook support groep.

Een reactie op “Hoe zit het met de verschillende endometriose diëten en het fodmap dieet?

  1. Han Jansen zegt:

    Mooie blog Heleen Ik ken wat mensen die zelf aan het FODmappen zijn en vind het goed dat jij schrijft dat je dan Eigenlijk naar een diëtiste zou moeten gaan omdat zelf aanvoelen z’n beperkingen heeft. Ik heb zelf ooit voedselintolerantietesten gedaan en had de helft van de lijst echt niet zelf kunnen verzinnen! De belangrijkste was Vanille, waar ik niet eens van hou maar dat overal te pas en te onpas aan toegevoegd wordt. Van bewerkte voeding tot massageolie. Wat mij heeft geholpen is Eerst een tijd lang een 100% dieet en vooral etiketten en labels gaan lezen en vervolgens met dat bewustzijn veel zelf maken (van gefermenteerde voeding tot schoonmaakmiddelen) en langzaamaan de toxines in mijn leven de deur uit werken want die gooien onze hormonen ook overhoop.

Reacties zijn gesloten.